Σελίδες

Thursday, 17 February 2011

Μη βάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο

 Ο κίνδυνος παραµονεύει στο Ιντερνετ

Κατά 114% αυξήθηκαν οι καταγγελίες στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς ∆ιαδικτύου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ

Σαν να είµαστε στη µέση µιας πλατείας και να µιλάµε δυνατά σε όλους τους περαστικούς! Ετσι περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες µέσα από το ∆ιαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο!

Περισσότερες από 1.270
κλήσεις δέχθηκε η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου τους πρώτους οκτώ µήνες του 2010. Η αύξηση που σηµειώθηκε άγγιξε το 114% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2009 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους ενήλικους σέρφερ. Είναι σηµαντικό επίσης, σύµφωνα µε τα στοιχεία, ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος. Υψηλά µερίδια, εκτός από τον ρατσισµό και τις οικονοµικές απάτες µέσω διαδικτυακών αγορών, έχει η κακοποίηση παιδιών και η πορνογραφία.

Η Βάσω Μπουλιέρου, µητέρα δύο αγοριών 6 και 4 ετών, ζει στην Τήνο. Είδε τον διορισµό της εκεί ως ευκαιρία να ζήσει σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές για τα παιδιά της. Οµως ο κυβερνοχώρος και η εύκολη πρόσβαση απόοποιονδήποτε σε οτιδήποτε θελήσει – ειδικά τα τελευταία χρόνια – της έχει αφαιρέσει αυτή τη βεβαιότητα. Οπως λέει η ίδια, «µου έκανε εντύπωση που πάρα πολλοί φίλοι οι οποίοι είδαν φωτογραφίες που ανέβασα στο facebook από τη βάφτιση του παιδιού µου είπαν ότι µπορεί να αποτελέσουν υλικό για παιδόφιλους. Ισως δικαιολογηµένα, αφού οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης µπορεί να γίνουν “δεξαµενή” άντλησης δεδοµένων για όσους έχουν πρόθεση να διαπράξουν κάτι κακό».
Οπως επισηµαίνει η Βερόνικα Σαµαρά, υπεύθυνη για τη δράση ενηµέρωσης του Saferinternet.gr, «είναι σαν να αφήνουµε ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού µας σε καθένα που θέλει να µπει και να πάρει µια “γεύση” από την ιδιωτική µας ζωή. Νοµίζω ότι τα παραπάνω ουδέποτε θα τα κάναµεστον φυσικό κόσµο, άρα τίθεται το ερώτηµα γιατί τα κάνουµε στο ∆ιαδίκτυο. Πιστεύουµε ότι εµπιστευόµαστε τα στοιχεία αυτά µόνο σε φίλους µας;
Και αν ναι, γιατί; Ας διαβάσουµε, δε, τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου των ιστοσελίδων αυτών για να δούµε πώς µπορούν να χρησιµοποιηθούν αυτά τα στοιχεία µας και σε ποιους τρίτους µπορεί να προωθηθούν».

Το Facebook για τη Βάσω Μπουλιέρου πολλές φορές έχει αποδειχθεί πολύτιµο εργαλείο αφού µέσα από αυτό κατάφερε να βρει άτοµα τα οποία είχε χάσει, καθώς επίσης κι εκείνα τα οποία µένουν µακριά από την Τήνο αλλά συνδέεται µαζί τους µέσα από κοινές δραστηριότητες. «Σε διεθνείς συναντήσεις καράτε – ασχολούµαι µε αυτό το άθληµα – έχω γνωρίσει ανθρώπους µε τους οποίους κρατάω επαφή είτε µέσω facebook είτε µέσω skype – ειδικά τελευταία, που οι ταχύτητες έχουν βελτιωθεί αισθητά. Φροντίζω να παίρνω πάντα τις κατάλληλες προφυλάξεις, αφού ελέγχω πάντα τα άτοµα µε τα οποία έχω επικοινωνία µέσα από το Ιντερνετ».

Η Βερόνικα Σαµαρά επισηµαίνει ότι οι γονείς, όταν αναρτούν στο ∆ιαδίκτυο στοιχεία από τα παιδιά τους, όπως φωτογραφίες, ονόµατα, πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών τους, τότε µπορεί και – χωρίς να το θέλουν – να θέσουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο.
«Οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers – αυτοί που αποπλανούν ανήλικους µε σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση – έχουν βρει µέσα από το ∆ιαδίκτυο απεριόριστες δυνατότητες εξεύρεσης θυµάτων, και φυσικά το πρώτο που θα ψάξουν είναι πληροφορίες που θα στοχοποιήσουν το δυνάµενο θύµα στον φυσικό κόσµο: φωτογραφίες, ονόµατα, διευθύνσεις, σχολείο κ.λπ.».
Στόχος των επιτήδειων του κυβερνοχώρου έγινε πριν από λίγο καιρό και η κ. Βάσω Μπουλιέρου. «Πήρα ένα µήνυµα από το hotmail µέσα από το οποίο µου ζητούσαν να δώσω στοιχεία, όπως κωδικοί κ.λπ., για να κάνουν κάποια αναβάθµιση. Φυσικά δεν το έκανα. Για να µπορούµε να απολαµβάνουµε τις ευκολίες και τη θετική πλευρά του Ιντερνετ, θα πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί µε ποιους έχουµε επικοινωνία».

Πέντε συµβουλές κατάλληλες για ανηλίκους
  • Να προστατεύετε την ιδιωτική σας ζωή και να µη δίνετε αλόγιστα προσωπικά σας δεδοµένα.
  • Να µην µπαίνετε σε ιστοχώρους όπου ζητείται κωδικός (password) από υπολογιστές σε δηµόσιους χώρους (Ιντερνετ καφέ, αεροδρόµια, κ.λπ.)
  • Να σκέφτεστε πριν δηµοσιεύσετε οτιδήποτε στο ∆ιαδίκτυο, καθώς από τη στιγµή της δηµοσίευσης, ποτέ δεν µπορείτε να γνωρίζετε πού µπορεί να καταλήξει αυτή η δηµοσίευση
  • Να θυµάστε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουµε µόνο µέσω ∆ιαδικτύου, µπορεί να µην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Τη στιγµή που δεν τους γνωρίζουµε στο φυσικό κόσµο, ποτέ δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι. Ειδικά οι ανήλικοι, ποτέ δεν πρέπει να συναντιούνται µε πρόσωπα που γνωρίζουν µόνο µέσω ∆ιαδικτύου.
  • Να µη δίνετε τους κωδικούς σας σε κανέναν, ακόµα και στους πιο στενούς σας φίλους. Αν πιστεύετε ότι κάποιος κωδικός σας µαθεύτηκε ή εκλάπη, αµέσως να τον αλλάξετε.
Τα Νέα

Ποιά είναι η Ελίζα;

Nέα Υόρκη 1995

Οι γονείς μου ήταν εγκατεστημένοι στην Αμερική 15 χρόνια, όταν τους πλησίασε μια κοινωνική λειτουργός και τους παρακάλεσε να αναλάβουν την οικονομική στήριξη ενός άπορου μικρού κοριτσιού. Στην αρχή, το κοριτσάκι, η Ελίζα, ζούσε με τη ναρκομανή μητέρα της, αλλά όταν ολοκληρώθηκε το διαζύγιο των γονέων της, η επιμέλεια της Ελίζας δόθηκε στον πατέρα της. Με τη φροντίδα του, η Ελίζα άνθισε. Πήγαινε τακτικά στο σχολείο και η ζωή της εξελισσόταν φυσιολογικά.

Δύο χρόνια αργότερα ο πατέρας πεθαίνει. Η μητέρα, που στο μεταξύ είχε παρακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης, θεωρείται ακίνδυνη για το παιδί της και της δίδεται η επιμέλεια της Ελίζας. Αμέσως φάνηκε η διαφορά –σταμάτησε να πηγαίνει τακτικά στο σχολείο και έπαψε να είναι το γελαστό κοριτσάκι των προηγούμενων ετών. Κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά ούτε οι γονείς μου, ούτε κανείς άλλος μπορούσε να επέμβει, εφόσον ο δικαστής, με σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών υπηρεσιών, είχε δώσει την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα.
Και τότε συμβαίνει το απροσδόκητο.

Ημέρα των Ευχαριστιών 1995, μεσάνυχτα:

Επιστρέφοντας από ένα γεύμα η μητέρα μου ακούει στο ραδιόφωνο του ταξί, ότι ένα κοριτσάκι δολοφονήθηκε στο Bronx. Προσεύχεται να μην είναι η Ελίζα. Κι όμως. Η εξάχρονη Eliza Izquierdo είχε κακοποιηθεί και δολοφονηθεί από τη μητέρα της και τον εραστή της. Η αγριάδα του εγκλήματος τάραξε ακόμα και τους κυνικούς κατοίκους της Νέας Υόρκης και έκανε το γύρο του κόσμου καταλήγοντας μέχρι και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Ο θάνατος της Ελίζας έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, την ανεπάρκεια των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Η Ελίζα είχε προδοθεί από όλους όσους είχαν την ευθύνη να την προστατεύσουν. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης υπέγραψαν ένα μανιφέστο: «Ποτέ Ξανά» και θεσπίστηκε νέα νομοθεσία «Ο Νόμος της Ελίζας» για να καθοριστούν οι ευθύνες του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών. Για τους γονείς μου ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, αλλά όπως ένωσαν τις φωνές τους οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, έτσι και εκείνοι ήξεραν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν.

Olga de Grèce



ELIZA

Πολίτες κατά του φοβικού κλίματος


Mε το σύνθημα
«Η Ελλάδα νικάει το φόβο» από το διαδίκτυο!

Οι πολίτες της χώρας έπαψαν να παρακολουθούν «μουδιασμένοι» τις εξελίξεις και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Γραφίστες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μάνατζερ, φοιτητές, συγγραφείς, χορευτές, bloggers, web designers, ζωγράφοι, μουσικοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, όλοι μέλη της σημερινής ελληνικής κοινωνίας ενώθηκαν με ένα και μόνο στόχο, να ανατρέψουν το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, γύρω από την οικονομική κρίση, μέσα από την ένωση της τέχνης και της πληροφορίας, καταρρίπτοντας τον φόβο που την τρέφει και την περιβάλλει.
Προσφέρουν το χρόνο τους, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό. Μέσα από banners, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, καταχωρήσεις σε εφημερίδες και άρθρα, διαχέουν την ιδέα «Η Ελλάδα νικάει το φόβο» σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Επικοινωνούν με μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, ζωγράφους τηλεοπτικούς σταθμούς, έντυπα και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό να δημιουργήσουν μια μέρα ένωσης.
Σε μερικούς μήνες από σήμερα στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, η τέχνη και η επικοινωνία, θα ενώσει χιλιάδες Έλληνες πολίτες, κοινοποιώντας σε ολόκληρο τον κόσμο, τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε δίχως χρήματα. Η Ελλάδα όχι απλά δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά τώρα πια ανθίζει.
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο πραγματικά είναι το μέλλον μας», απαντούν κάποιοι που ετοιμάζονται για ένα δύσκολο αγώνα, αυτόν ενάντια στον φόβο.
Σε μικρές χαραμάδες αρχίζει να συγκροτείται μια «παράλληλη Ελλάδα», που επιχειρεί να σταματήσει τις αδιέξοδες, διχαστικές συζητήσεις γύρω από την οικονομική κρίση. Επιδιώκει και αρχίζει να οργανώνεται, με πολίτες που παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τους, αισιοδοξούν και ελπίζουν.
«Δεν μπορεί μια γενιά (...των 700 ευρώ) να έχει γίνει σύνθημα και να χαρακτηρίζεται μόνο από τα χρήματα που παίρνει. Όχι. Είμαστε ακόμη η γενιά των δυνατοτήτων με μεγαλύτερη μόρφωση και όπλα που δεν είχανε άλλους καιρούς», τονίζουν.
Η νέα κίνηση πολιτών «Η Ελλάδα νικάει τον φόβο» αφορά όλους εκείνους που επιλέγουν να απαντήσουν στην καταστροφολογία, με μια νέα εκστρατεία πληροφορίας. «Αυτή μας φόβισε, αυτή θα μας απελευθερώσει» λέει ο Παύλος, εμπνευστής και μάνατζερ της κίνησης.
«Σε ένα ταξί τις προάλλες άκουγα τον οδηγό και τον συνοδηγό να συμφωνούν, πως σίγουρα σ’ ένα χρόνο το πολύ θα έχουμε χρεοκοπήσει. Όλοι περιμένουν κάτι να γίνει. Αυτή η συνεχής ανασφάλεια και τα πρόσωπα των περαστικών που πια δεν χαμογελούν εύκολα, αποτέλεσε την αφορμή να φτιαχτεί η κίνηση», αναφέρει.

Μάχη από το Facebook
Η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη το group της στο facebook (greececonquersfear@groups.facebook.com) στο οποίο μπορεί ο καθένας να εγγραφεί, και σύντομα ανεβάζει την επίσημη ιστοσελίδα της δράσης της, στο www.greececonquersfear.org .
Η ομάδα έχει, μέχρι στιγμής, 228 μέλη, οι οποίοι αναφέρουν ότι "Η Ελλάδα νικάει το φόβο" Ελλάδα 2011 - Το μέλλον
Μερικούς μήνες από σήμερα... Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών… Ηθοποιοί… Σκηνοθέτες… Μουσικοί… Τραγουδιστές… Ζωγράφοι… Δημοσιογράφοι… τηλεοπτικά, έντυπα και διαδικτυακά Μ.Μ.Ε… ενώνονται για πρώτη φορά με χιλιάδες Έλληνες πολίτες.
Χαμογελώντας, κοιτάμε το αύριο με έμπνευση και το γεμίζουμε με φως. Απελευθερωνόμαστε φωνάζοντας, “Σήμερα η Ελλάδα νικάει το φόβο” και δείχνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο, τι πραγματικά είναι δυνατό να γίνει δίχως χρήματα.
Αυτό το group είναι η στέγη αυτών, που επιλέγουν να απαντήσουν στην καταστροφολογία, παίρνοντας το παιχνίδι στα χέρια τους.”
Πηγή: Πατρίς