Σελίδες

Monday, 7 March 2011

Ο Φιόντορ Κόνιουχοφ και η Κιβωτός της Διαθήκης

Ο ξακουστός Ρώσος ταξιδιώτης Φιόντορ Κόνιουχοφ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος, ο οποίος είδε με τα μάτια του τη θρυλική Κειμηλιοθήκη της Διαθήκης. Ακριβώς εκείνη, στην οποία φυλάγονταν οι πλάκες, που είχε πάρει ο προφήτης Μωυσής στο όρος Σινά.

Φιόντορ Κόνιουχοφ:
μου έδειξαν την κειμηλιοθήκη της Διαθήκης

Αυτό το κειμήλιο αποτελεί μέγιστο ιερό αντικείμενο ενός από τους αρχαιότερους κλάδους του χριστιανισμού - των κοπτών. Ως σήμερα σε κανένα από τους μη ιερωμένους αυτής της θρησκευτικής διακλάδωσης δεν την έχουν δείξει. Ίσως, γι΄αυτό ως σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τόπο παραμονής της. Στον Φιόντορ Κόνιουχοφ, οι Αιθίοπες ιερείς έδειξαν το ιερό κειμήλιο της Βίβλου. Αυτό συνέβηκε σε παρεκκλήσι της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιθιοπίας - πόλη Ακσουμ, λέει ο Κόνιουχοφ:
«Ούτε καν το περίμενα, όμως οι Αιθίοπες μου έδειξαν την κειμηλιοθήκη της Διαθήκης. Μαζί με τους ιερείς παραβρέθηκα στην ιερή τελετή. Στεκόμουν δίπλα στον φύλακα του κειμηλίου. Τέτοιον άνθρωπο δεν είχα ξαναδεί - ακτινοβολούσε φως. Έβγαλαν την κειμηλιοθήκη και μου την έδειξαν. Ευτυχώς, που είχαμε οπερατέρ, ο οποίος αποτύπωσε σε ταινία αυτή τη σκηνή.

Ο Φιόντορ Κόνιουχοφ στη ζωή του έχει πραγματοποιήσει έξι γύρους του κόσμου με ιστιοφόρο, ανέβηκε σε όλες τις υψηλότερες κορυφές της Γης, συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ, κατάκτησε το Βόρειο και το Νότιο πόλο, έκανε μόνος του το γύρο της Ανταρκτικής. Τώρα σχεδιάζει αποστολή στις ερήμους της Αφρικής. Αυτή η αποστολή ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει 35 μέρες. Σήμερα ο Φιόντορ Κόνιουχοφ ετοιμάζεται και ελπίζει ότι θα μπορέσει να γυρίσει ταινία γι΄αυτό το ταξίδι.
Στην Αφρική ο ξακουστός ταξιδιώτης πήγε με παράκληση της κυβέρνησης της Αιθιοπίας. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι αυτός θα μπορέσει να ανοίξει νέες ενδιαφέρουσες τουριστικές διαδρομές. Εκτός αυτού, ο Κόνιουχοφ έχει συμφωνήσει με τις αρχές της Αιθιοπίας για την κατασκευή στην Αντίς-Αμπέμπα ρωσικού ορθόδοξου παρεκκλησιού προς τιμήν του αγίου Γεωργίου του Νικηφόρου.

Η Φωνή της Ρωσίας 26.08.2010

Ο διάσημος Ρώσος ταξιδιώτης Φιοντόρ Κόνιουχοφ χειροτονήθηκε Ιερέας

Ο ξακουστός Ρώσος ταξιδιώτης Φιοντόρ Κόνιουχοφ χειροτονήθηκε την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 στο Κίεβο ιερέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φιοντόρ Κόνιουχοφ υπηρετούσε ως διάκονος τον τελευταίο χρόνο στην Ιερά Μητρόπολη Ζαπορόζιε, και την Κυριακή χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ ιερέας.
Να αναφερθεί, ότι η χειροτονία του Φιοντόρ (π. Θεόδωρος) τελέστηκε παρουσία πλήθους κόσμου στον εορτάζοντα ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Ζαπορόζιε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ζαπορόζιε κ. Ιωσήφ ο οποίος χειροτόνησε τον π. Θεόδωρο,  μεταξύ άλλων τόνισε, ότι «ο π. Θεόδωρος θα με βοηθήσει πάρα πολύ στα κηρύγματα, στα μυστήρια το βαπτίσματος, της θείας ευχαριστίας, καθώς και στο ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής».
Από την πλευρά του ο π. Θεόδωρος, τόνισε ότι «θέλει πλέον να ευλογεί τους νέους αθλητές, τους ταξιδιώτες που θέλουν να πάνε στο Έβερεστ η σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά και αυτούς που πηγαίνουν στο Νότιο και Βόρειο Πόλο».
«Η απόφαση να γίνω ιερέας λήφθηκε όταν ήμουν στην Ανταρκτική, σκέφτηκα ότι πρέπει να προσεύχομαι πλέον και όχι να ταξιδεύω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο π. Θεόδωρος Κόνιουχοφ.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο π. Θεόδωρος μετέφερε από το Μπάρι της Ιταλίας, μια λάρνακα με λείψανα του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού τα οποία για πρώτη φορά βρέθηκαν στην γενέτειρα του το Ζαπορόζιε.
"Ο Άγιος Νικόλαος με βοήθησε πάρα πολλές φορές στη πολυτάραχη ζωή μου, είμαι πολύ συγκινημένος που χειροτονήθηκα την ημέρα της εορτής του", τόνισε κλείνοντας ο μέχρι χθες διάσημος ταξιδιώτης Φιοντόρ Κόνιουχοφ.

www.romfea.gr Τρίτη, 21 Δεκέμβριος 2010

Ο ταξιδιώτης π. Θεόδωρος Κόνιουχοφ θα διασχίσει την Αιθιοπία με καμήλα

Η Πρεσβεία της Αιθιοπίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε ότι ο διάσημος Ρώσος ταξιδιώτης και πρόσφατα ιερέας π. Θεόδωρος Κόνιουχοφ θα ταξιδέψει στη Αιθιοπία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ταξίδι του π. Θεοδώρου, θα αρχίσει στις 20 Μαρτίου και θα διαρκέσει 40 ημέρες.
Ο π. Θεόδωρος θα ταξιδέψει με το “καράβι” της ερήμου την καμήλα, και θα επισκεφθεί την Αντίς Αμπέμπα, το Χαρράρ, το Μακαλού και το Αξούμ.
Τα χιλιόμετρα του ταξιδιού είναι 1.200, καθώς και μια πορεία 30 χιλιομέτρων.
Να σημειωθεί, ότι ο π. Θεόδωρος στο διάστημα του ταξιδιού θα επισκεφθεί πέντε διαφορετικές φυλές, και θα παραμείνει για λίγο κοντά τους, για να δει τον τρόπο ζωής τους.
Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η πόλης της Αξώμης, όπου, σύμφωνα με την παράδοση το παρεκκλήσιο του ναού της Παναγίας της Σιών στεγάζει την αληθινή κιβωτό της Διαθήκης.

www.romfea.gr Κυριακή, 06 Μάρτιος 2011

Τι πιο όμορφο από ένα παραμύθι!
Παραμύθια: Για σωστή γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

«Μια φορά και έναν καιρό …»
Μια αγαπημένη φράση μικρών και μεγάλων. Μια φράση που στα παιδιά ανοίγει τους ορίζοντες της φαντασίας και τα κάνει να ταξιδέψουν σε μέρη μακρινά και άγνωστα ενώ στους μεγάλους φέρνει όμορφες και γλυκές αναμνήσεις!
Τι πιο όμορφο από ένα παραμύθι!
Συμβουλές για το πώς μπορεί να γίνει το παραμύθι μάθημα και να ζήσει αυτό καλά και εσείς καλύτερα!
- Σε παιδιά μικρής ηλικίας 2- 5 ετών να διαλέγετε μεγάλα εικονογραφημένα παραμύθια. Μέσα από τις εικόνες εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό του μαθαίνοντάς του καινούρια ρήματα και ουσιαστικά.
- Βάλτε χρώμα στη φωνή σας και ενθουσιασμό στο διάβασμά σας για να κρατήσετε περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού σας.
- Ξεκινάτε εσείς τη φράση και παραλείψτε λέξεις κάνοντας παύση για να ολοκληρώσει το παιδί.
- Κάντε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας παρακολουθεί και έχει καταλάβει την ιστορία για να μπορέσει να συνεχίσει.
- Ρωτήστε το ‘και μετά τι θα γίνει;’ για να ενισχύσετε τον τομέα της φαντασίας του.
- Ενσωματώστε και δικές σας ερωτήσεις τύπου: « Και τώρα τι θα κάνει;», « Που μπορεί να κρυφτεί;», « Τι είναι σωστό να κάνει;» για να ενισχύσετε την κριτική του ικανότητα και την εύρεση λύσης προβλημάτων.
- Βάλτε συναισθήματα, για το πώς νοιώθουν οι ήρωες, για να αρχίσει να κατανοεί τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που τα προκαλούν.
- Βάλτε το να διηγηθεί το παραμύθι και στον μπαμπά για να ενισχύσετε την αφηγηματική του ικανότητα.
- Μπορείτε να βάλετε και στόχους γνωστικούς, όπως να του μάθετε τα χρώματα, τα μέρη του σώματος, τις έννοιες.
- Διαβάστε το παραμύθι πολλές φορές μέσα στο μήνα ώστε στο τέλος να είναι σε θέση να σας το διηγηθεί μόνο του με τη χρήση εικόνων.

Μέσα από τα παραμύθια μαθαίνονται πολλά, αλλά προσοχή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να παραμένει πάντα παραμύθι … και όχι μάθημα!!!

Πατρώνη Λάουρα - Λογοθεραπεύτρια www.childit.gr

Για όνειρα... γλυκά!

Αρχικά το μωρό μπορεί να αποκοιμιέται στην αγκαλιά σας την ώρα του ταΐσματος ή αμέσως μετά. Σταδιακά όμως, θα πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνο του. Καλό είναι από νωρίς να αξιοποιήσετε τις ενδείξεις που σας δίνει το μωρό κι όταν αυτό αρχίζει να μισοκοιμάται να το μεταφέρετε σε συγκεκριμένο σημείο -κατά προτίμηση στην κούνια του- για να κοιμηθεί. 
Με αυτή την κίνηση, καθώς το βρέφος αισθάνεται όμορφα νιώθοντας αγάπη και ζεστασιά, συνδέει τον ύπνο με αυτά τα συναισθήματα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να συνδέσει τον ύπνο με ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μια συγκεκριμένη θέση.
Μπορείτε, αν θέλετε, να έχετε το μωρό στο δωμάτιό σας, όμως μετά τους τρεις μήνες είναι προτιμότερο να το μεταφέρετε στο δικό του χώρο. 
Φυσικά, όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και στην περίπτωση του ύπνου, τα μωρά παρουσιάζουν διαφορές. 
Κάποια μωρά αποκοιμούνται εύκολα κι άλλα χρειάζονται νανούρισμα. 
Για να επισπεύσετε τον ύπνο και να ενθαρρύνετε το μωρό να κοιμάται μόνο του:
·Τραγουδήστε ή μιλήστε ψιθυριστά, φέρνοντάς το κοντά στο στήθος, όπου μπορεί να ακούει το χτύπο της καρδιάς σας
·Δοκιμάστε να το χαϊδέψετε ανάμεσα στα φρύδια. Κάποια μωρά χαλαρώνουν και αποκοιμούνται με αυτό τον τρόπο
·Εφοδιαστείτε με κασέτες ή CD με νανουρίσματα ή ήχους από τη φύση, τα οποία θα βάζετε να παίζουν την ώρα του ύπνου. Μουσικά κουρδιστά παιχνίδια μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της ρουτίνας ύπνου, ώστε το μωράκι να συνδέσει τη μουσική τους με τον ύπνο
·Σε στιγμές που το μωρό δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μια βόλτα με το αυτοκίνητο θα δώσει λύση στο θέμα
·Αν δίνετε στο μωρό πιπίλα, φροντίσετε να υπάρχουν δυο-τρεις δίπλα του μέσα στην κούνια, ώστε να μπορεί να τις βρει κατά τη διάρκεια της νύχτας
·Αλλάξτε πάνα στο μωρό πριν το βραδινό ύπνο, ώστε, αν αποκοιμηθεί στο μπουκάλι, να μην το ξυπνήσετε
πηγή

Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα
Clean Monday: A public holiday in Greece

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική "κάθαρση". Επίσης μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.


Clean Monday in Greece
Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα Κούλουμα που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού. 
Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη Culumus που σημαίνει αφθονία αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς. Ό,τι κι αν σημαίνει όμως η λέξη αυτή στις μέρες μας είναι ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.
Την ημέρα αυτή συνηθίζονται οι εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς, άλλωστε είναι μια γιορτή που ταιριάζει περισσότερο στην επαρχία με φόντο τη φύση και το πράσινο.

Η χαρά όλων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών
είναι το πέταγμα του χαρταετού
που θέλει ιδιαίτερη μαστοριά
και ιδανικές καιρικές συνθήκες.
Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.

Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας
  • Βόνιτσα, το έθιμο του "Αχυρένιου Γληγοράκη"
    Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ' ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ' ανοιχτά.
  • Ο "Βλάχικος Γάμος" της Θήβας
    Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1830 και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε. Σήμερα πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης η οποία στην πραγματικότητα είναι άνδρας! Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με σατιρικά τραγούδια και πολύ χορό.
  • Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας.
    Εδώ η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με την παρασκευή της παραδοσιακής Λαγάνας και το βράσιμο της φασολάδας από τις γυναίκες του χωριού, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, αφού τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!
  • Το έθιμο του "Αγά" στα Μεστά της Χίου.
    Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου "δικάζεται" για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Ένα πρωτότυπο έθιμο με πολύ χιούμορ και κοινωφελές έργο παράλληλα. 
πηγή

«Η νηστεία είναι φάρμακο»

«Η νηστεία έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία, αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας, όταν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών. 
Η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μία καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης.»

Η νηστεία μπορεί ενδεχομένως να μην... «ταιριάζει» σε πολύ κόσμο, όμως με λίγη φαντασία στην κουζίνα είναι δυνατόν νηστίσιμα πιάτα να μετατραπούν σε γευστικούς πειρασμούς. Άλλωστε, η δίαιτα της Σαρακοστής, που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, δεν ταυτίζεται με την πείνα, αφού μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό μας μενού πλήθος τροφών, όπως λαχταριστά θαλασσινά, λαδερά εδέσματα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, χαλβά, ταχίνι, λαχανικά και δημητριακά.

Μέγας Βασίλειος, Περί νηστείας

Επιπλέον, ακολουθώντας την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση στο τραπέζι μας, όπως λένε οι διαιτολόγοι, μας δίνεται η ευκαιρία να αποκομίσουμε μία σειρά από οφέλη για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

«Η νηστεία είναι φάρμακο» αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον λόγο του «Περί νηστείας», προτρέποντάς μας να σταματήσουμε την υπερβολική τροφή και οι ειδικοί έρχονται σήμερα να ενισχύσουν την αξία των λόγων του.

«Η νηστεία έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία, αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας, όταν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών. Η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μία καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης», τονίζει ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστημονικός διευθυντής στο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ».

Τηρώντας τη νηστεία μπορούμε να δούμε όχι μόνο τον οργανισμό μας να λειτουργεί καλύτερα, αλλά και τη διάθεσή μας να ανεβαίνει.

Στο μπλογκ της Μαργαρίτας Λαφαζανίδου και της Αλεξάνδρας Αμοιρίδου  εντοπίσαμε νηστίσιμες συνταγές, που μπορούν να γεμίσουν το τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και τις υπόλοιπες μέρες της Σαρακοστής.