Σελίδες

Thursday, 9 June 2011

Διατροφική... ανατροφή
Από μικροί μαθαίνουμε τα «πρέπει» και τα «μη»

Διατροφική... ανατροφή
Η συμβολή των γονέων είναι σαφώς καθοριστική στην υγιεινή διατροφή των παιδιών


Γνωρίζετε ότι ένα παιδί ενδέχεται να πρέπει να εκτεθεί ως και 10 – 20 φορές σε μία τροφή προτού την επιλέξει; Πόσο συχνά κάθεστε στο τραπέζι για να γευματίσετε με το παιδί σας;

Γονείς, παιδιά και διατροφικές συνήθειες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, για να απαντήσουν σε ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος για την υγεία των ανηλίκων. Το μόνο σίγουρο είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους μπορούν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, και να μάθουν πώς θα εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα τους. Πολλές φορές, αρκεί να έχουν σωστά πρότυπα, γονείς που υιοθετούν ό, τι συμβουλεύουν.

Τα «πρέπει» και τα «μη» για τα υπέρβαρα παιδιά

Δεν χρειάζεται να κόψετε «μαχαίρι» όλα τα γλυκά από την εβδομαδιαία διάταξη. Τα παιδιά αγαπούν τα λιχουδιές, και δη τις απαγορευμένες, ως εκ τούτου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η συνεχής πειθαρχία – στέρηση από τα ζαχαρωτά, τα παγωτά, τις σοκολάτες. Καθιερώστε το μέτρο στη διατροφή του παιδιού: γλυκό, δυο – τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται μία λύση εφικτή.

Δεν είναι ανάγκη η δίαιτα να είναι περιοριστική. Μάθετε το παιδί να τρώει σωστά, συμβουλευθείτε έναν καλό διατροφολόγο για τις τροφές που πρέπει να λαμβάνει ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το σωματικό βάρος του. Το να μην καταναλώνει άχρηστες, παχυντικές τροφές όπως αναψυκτικά και τσιπς, είναι μεγάλο βήμα.

Καθιερώστε 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) - αν είναι δυνατόν, μειώστε την ποσότητα που λαμβάνει σε κάθε γεύμα κατά ¼.

Επιβάλλεται ένα πλούσιο πρωϊνό, η απουσία του ενδέχεται να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Για δεκατιανό στο σχολείο, προτιμήστε ένα φρούτο ή ένα τοστ, και πάντως σνακ που παρασκευάζεται στο σπίτι. Όσο λιγότερα γεύματα εκτός σπιτιού, τόσο το καλύτερο.

Βάρος σε φρούτα και λαχανικά

Δώστε βαρύτητα στα φρούτα και τα λαχανικά, με μικρά τρυκ – τόσο στη γεύση, όσο και στην αισθητική παρουσίαση – μπορούν να προσελκύσουν και τα πλέον δύσκολα παιδιά. Ιδανική θεωρείται η πρόσληψη τουλάχιστον 5 με 9 (ανάλογα με την ηλικία του) μερίδες φρούτων και λαχανικών, με την κάθε μερίδα να αντιστοιχεί σε ένα μικρό φρούτο ή μισό φλιτζάνι λαχανικά.

Οι συγκεκριμένες τροφές, όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, εμπεριέχουν φυτικές ίνες, πολύτιμες για την καλή λειτουργία του πεπτικού, και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Οι χυμοί δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρούτα, παροτρύνετε το παιδί να τα καταναλώνει ολόκληρα.

Ενθαρρύνετε το παιδί να ασκηθεί, να μειώσει τις καθιστικές δραστηριότητες. Υπολογιστής και τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστούν σε δυο ώρες καθημερινά, όπως άλλωστε συνιστά και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία. Περιλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα του παιδιού_ παιχνίδι, περπάτημα.

Γονείς και θεωρίες

Η συμβολή των γονέων είναι σαφώς καθοριστική στην υγιεινή διατροφή των παιδιών.

Μην απαιτείτε από το παιδί να τρώει σαλάτα όταν εσείς καταναλώνετε γλυκό, ούτε βεβαίως να περιορίσει την ποσότητα του γεύματος του, όταν εσείς συνηθίζετε περισσότερες από μία μερίδες, ή δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε λιχουδιές.

Είναι πολύ πιθανό ένα παιδί να αρνείται να φάει λαχανικά, την πρώτη φορά που θα του τα εμφανίσουμε. Επιμείνετε διακριτικά, παρουσιάζοντας τα και τις επόμενες φορές που θα καθίσει στο τραπέζι, χωρίς να του ασκείτε πίεση. Αν τα δοκιμάζετε και σεις, ενδέχεται κάποια στιγμή να αποφασίσει να πειραματιστεί.

Ερευνες έχουν άλλωστε δείξει ότι ένα παιδί πρέπει να «εκτεθεί» τουλάχιστον 10 με 20 φορές σε ένα τρόφιμο για να αποφασίσει να το δοκιμάσει, πόσο μάλλον για να το ενσωματώσει στο διαιτολόγιό του.

Οι διατροφολόγοι επιμένουν επίσης ότι όταν το παιδί κάθεται στο τραπέζι με τους γονείς τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αποκτά καλύτερες διατροφικές συνήθειες, και ελέγχει πιο αποτελεσματικά το σωματικό βάρος του.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Όταν η ΑΝΘΡΩΠΙΑ γίνεται ΚΑΘΗΚΟΝ!!!

Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός

Αισθάνομαι την ανάγκη να αφιερώσω τις παρακάτω σκέψεις και να
εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό
της Γ1 κλινικής (παλαιά κτήρια) του Νοσοκομείου
«Άγιος Σάββας».
Στην δύσκολη εποχή που ζούμε, στις κουβέντες, στα γραπτά και στις σκέψεις μας κυριαρχούν η απογοήτευση, η απαισιοδοξία ενώ η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά φαντάζουν πλέον ως λέξεις χωρίς αντίκρισμα στην καθημερινότητα μας.
Τις τελευταίες μέρες και αφού η μοίρα με έφερε να είμαι καθημερινός επισκέπτης της παραπάνω κλινικής αναθεώρησα και αισθάνθηκα ότι υπάρχει φως στο σκοτάδι και δεν έχουν ισοπεδωθεί όλοι και όλα.
Όπως ξέρουμε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι περισσότεροι ασθενείς καθημερινά δίνουν την μάχη τους ενάντια στον πόνο και στην μη ελπίδα.
Όμως μέσα στην ατυχία τους είναι τυχεροί γιατί, μέρα νύχτα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή έχουν συμπαραστάτες τις: 
Πελαγία, Νανά, Αγγελίνα, Γιώτα, Δήμητρα, Ζωή, Ολυμπία, Μαρία, Ανθή , Έφη, Κατερίνα, Αργυρώ, και Μπέτυ (τις κοπέλες που απαρτίζουν το προσωπικό) οι οποίες  την λέξη ΑΝΘΡΩΠΙΑ την μετέτρεψαν σε ΚΑΘΗΚΟΝ και καθημερινή προσφορά προς τον συνάνθρωπο τους.
Ένα δικό μου ευχαριστώ είναι λίγο αλλά είμαι σίγουρος ότι οι ευχές και η ευγνωμοσύνη όλων, των υπό την προστασία ασθενών τους αλλά και των συγγενών τους, θα τους δίνουν υγεία και δύναμη να ανταπεξέρχονται στην καθημερινή τιτάνια προσπάθεια τους!