Σελίδες

Wednesday, 13 July 2011

Πόσα παιχνίδια χρειάζονται τα παιδιά;

Τα προηγούμενα Χριστούγεννα συνειδητοποίησα τι μπορεί να σημαίνει υλικός κορεσμός για ένα παιδί. Προσπαθώντας να επιβληθώ στον μόλις 2,5 ετών γιο μου, τον «απείλησα» πως θα επέστρεφα στον Αϊ-Βασίλη τα παιχνίδια που του χάρισε. Η «ευφυής» αυτή ιδέα προς συμμόρφωση όχι μόνο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά βρήκε τον γιο μου… σύμμαχο της απειλής μου, καθώς προσφέρθηκε να με βοηθήσει κιόλας φέρνοντας ο ίδιος τα παιχνίδια «προς επιστροφή».

Μήπως το παρακάνουμε;
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, αξίζει να αναρωτηθούμε κατά πόσο η πληθώρα παιχνιδιών που παρέχουμε στα παιδιά μας, και που συχνά αγγίζει τα όρια της υπερβολής, εξυπηρετεί τον ουσιαστικό σκοπό μας: να είναι ευτυχισμένα! Μήπως στην προσπάθειά μας να τα ικανοποιήσουμε, προσφέροντάς τους απλόχερα όσα περισσότερα μπορούμε, τα οδηγούμε άθελά μας στην έλλειψη εκτίμησης και ενθουσιασμού για τα δώρα και τα παιχνίδια που τους χαρίζουμε;
Οι ουσιαστικές ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών δεν ικανοποιούνται απλά και μόνο με την απόκτηση ενός παιχνιδιού. Γιατί σημασία δεν έχει πόσα παιχνίδια έχει ένα παιδί άλλα πόσο και πώς παίζει με αυτά. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να ασχολείται με τις ώρες με μια ξύλινη κουτάλα, μια μπαλίτσα ή ένα απλό αυτοκινητάκι αφήνοντας το ολοκαίνουριο εντυπωσιακό παιχνίδι του παρατημένο σε μια γωνιά του δωματίου του. 
Κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως γιατί τα πολύπλοκα παιχνίδια... 

Το μωράκι «μπαμπαλίζει» - Οι πρώτες λεξούλες - Baby's First Words

Το μπαμπάλισμα αποτελεί το προστάδιο που προετοιμάζει 
το παιδί να αρθρώσει τις πρώτες πραγματικές λέξεις.  
Ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό ανταποκρίνεται στους ήχους της φωνής επιδεικνύοντας ενδιαφέρον στην ανθρώπινη ομιλία. Αντιδρά στη φωνή σας στρέφοντας το κεφάλι και τα μάτια του προς την πηγή του ήχου.
Στους 2 με 3 μήνες θα βγάζει διάφορους μικρούς ήχους με τους οποίους θα εκφράζεται, π.χ. θα δείχνει την ικανοποίησή του στριγγλίζοντας ή γελώντας. 
Θα παράγει επίσης φωνήεντα όπως «α», «ο», «ου».
Γύρω στους 6 με 7 μήνες ωστόσο έχουμε μια σημαντική εξέλιξη στην ομιλία: Το μωρό τώρα αρχίζει να βαβίζει με επαναλαμβανόμενες συλλαβές, όπως «ντα-ντα», «μα-μα», «μπα-μπα», συνδυάζοντας δηλαδή δύο ίδιες συλλαβές χωρίς όμως νόημα. 

Γιατί είναι σημαντικό: 
Καθώς εξασκείται στο μπαμπάλισμα, οι συζητήσεις του μωρού μπορεί να ακούγονται όλο και περισσότερο σαν κανονικές λέξεις και σαν πραγματική ομιλία. 
Στην ουσία το μπαμπάλισμα αποτελεί το προστάδιο που προετοιμάζει το παιδί να αρθρώσει τις πρώτες πραγματικές λέξεις. Είναι δηλαδή ενδεικτικό ότι σύντομα θα αναπτύξει κανονική ομιλία. Εσείς προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε επαναλαμβάνοντας τις συλλαβές που λέει. 
Όταν όμως του μιλάτε, φροντίστε να χρησιμοποιείτε σωστές λέξεις μιλώντας αργά και καθαρά με φράσεις απλές.

Τους επόμενους μήνες: 

Το μωρό σας, παρόλο που δεν μπορεί να επαναλάβει ακόμα τις λέξεις που του λέτε, πιθανόν αναγνωρίζει και κατανοεί κάποιες από αυτές. Σας ακούει δηλαδή και τις αποθηκεύει στη μνήμη του για να τις χρησιμοποιήσει αργότερα. Σύντομα θα αρθρώσει καθαρά τις πρώτες λέξεις με πραγματικό νόημα, όπως «μαμά» ή «μπαμπά».

ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΝΕΝΗΣ ΠΕΡΒΑΝΙΔΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Α΄ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»