Σελίδες

Sunday, 13 November 2011

Κι όμως η Ελλάδα ακόμη συγκινεί...

Το άρθρο στους NEW YORK TIMES, ο καθηγητής του Κολούμπια Μάρκ Μαζάουερ το έγραψε την επομένη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από την Ελληνική Βουλή. Διαβάστε το προσεκτικά είναι συγκλονιστικό και τέτοιες φωνές τις έχει ανάγκη η δοκιμαζόμενη αυτή την περίοδο χώρα.
... για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει
στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον
«Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιο της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ίσως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα...
Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από... τη φυλακή της αυτοκρατορίας.
Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. "Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου", έγραψε ο Σέλεϊ στο ποίημά του "Ελλάς", "το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! "
Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της...
Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός...

Ο Ιωάννης που «γνώρισα»

Ένας Έλληνας από την Αντιόχεια που σπούδασε ρητορική στη σχολή του εθνικού Λιβάνιου και φιλοσοφία στου Ανδραγάθιου.
Ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ρήτορες της ιστορίας (Δημοσθένης, Κικέρων, Ιωάννης)
Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, χωρίς ποτέ να το επιζητήσει. 
«Δόξα στο Θεό για όλα τα πράγματα.
Δεν θα παύσω ποτέ να λέγω αυτές τις λέξεις σε όλα,
όσα μου συμβαίνουν».

**
Αντιεξουσιαστής σε όλη του ζωή, στηλίτευσε δημόσια αυτοκράτορα, αυτοκράτειρα και πρωθυπουργό τους. Εξορίστηκε από τους διώκτες του, ταλαιπωρήθηκε, πείνασε, πόνεσε αλλά ποτέ δεν αρνήθηκε αυτά που πίστευε.
Υπερασπίστηκε με την ζωή του τον διώκτη του, όταν κινδύνευε από τον αυτοκράτορα.
Πατέρας της Ορθοδοξίας, Άγιος, Ασκητής.
Αυτός που χρησιμοποίησε την Ελληνική Παιδεία για να στεριώσει την Χριστιανική θρησκεία.
Την Θεία Λειτουργία σήμερα που ακούμε σε όλο τον κόσμο στα ελληνικά, είναι αυτή που έγραψε ο Ιωάννης δένοντας μια για πάντα το αρχαίο ελληνικό πνεύμα με τον Λόγο του Χριστού.
Ο λαός του έδωσε τα πάντα και Αυτός επέλεξε την εξορία, την ταλαιπωρία και τον θάνατο για να μη προδώσει αυτά που έλεγε και πίστευε.
Αυτός που είπε: «ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ» παραδίδοντας το πνεύμα του στην εξορία.

«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. Ου γαρ παύσομαι τούτο επιλέγων αεί επί πάσι τοις συμβαίνουσί μοι»
Δηλαδή: 
«Δόξα στο Θεό για όλα τα πράγματα. Δεν θα παύσω ποτέ να λέγω αυτές τις λέξεις σε όλα, όσα μου συμβαίνουν».

Σήμερα γιορτάζουμε την μνήμη του

**  
Portrait of Saint John Chrysostom of Antioch
(Hagios Ioannis Chrysostomos).
An early Byzantine mosaic from the Cathedral
of Hagia Sophia in Constantinople.
The mosaic is approximately 1,000 years old