Σελίδες

Saturday, 26 November 2011

2011: Ο Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης των παιδιών και το Χαμομηλάκι

Να αγαπάτε τα παιδάκια, να τα προσέχετε και να τα προστατεύετε, όπως κάνει ο Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης τους
  
Saint Stylianos Orthodox Children's Charities 
2011: Πέντε χρόνια Χαμομηλάκι
Σήμερα 26 Νοεμβρίου 2011, το Χαμομηλάκι, το ιστολόγιο που είναι αφιερωμένο στα παιδιά, κλείνει πέντε χρόνια από την μέρα που δημοσίευσε το πρώτο του θέμα.
5 χρόνια Χαμομηλάκι
Σαν σήμερα, την 26η Νοεμβρίου 2006, δημιουργήθηκε αυτή η ιστοσελίδα που έχει σκοπό να ενημερώνει για ό,τι αφορά στο Παιδί.
Όταν ξεκινήσαμε, ελάχιστες ιστοσελίδες ασχολούνταν με το Παιδί. Πέντε χρόνια μετά, γέμισε ο τόπος με πρωτοβουλίες ενημέρωσης, προφύλαξης, προστασίας και αγάπης του Παιδιού.
Καμιά προσπάθεια δεν πάει χαμένη. Γέμισε ο τόπος ιστοσελίδες αλτρουισμού, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας.
Σήμερα μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι αναζητούν πληροφόρηση αγάπης, αξιών και παρακίνηση υποστήριξης του διπλανού μας και αυτό πλέον στην ελληνική περιοχή του διαδικτύου είναι γεγονός. Ακόμη και ιστολόγια που ασχολούνται με πολιτική θεματολογία, θα καταγγείλουν μια ανάρμοστη συμπεριφορά, θα επικρίνουν το άσχημο και χυδαίο κι αυτό γιατί κουράστηκαν οι πάντες με το κακό και το άθλιο.
Μακάρι να γεμίσει ο τόπος Χαμομηλάκια χαρούμενα κι ευτυχισμένα, επειδή το αύριο είναι δικό τους.
 ---------------------------------------
Να αγαπάτε τα παιδάκια, να τα προσέχετε και να τα προστατεύετε, όπως έκανε -και κάνει- ο Άγιος Στυλιανός ο προστάτης τους, αυτός που στυλώνει, και όπως λέει  ο λαογράφος μας, Δημήτριος Λουκάτος ("Τα φθινοπωρινά"), "Το όνομά του (από το στύλος που μπορεί να αναφέρεται και σε ασκητικό στυλιτισμό) έδωσε αφορμή να θεωρηθεί ο άγιος "στύλος" προστασίας και υγείας, ιδιαίτερα των άρρωστων παιδιών, αλλά και στηρικτής εγκυμοσύνης των ασθενικών μητέρων, που συνήθως απέβαλλαν. (Τους "στύλωνε" τις γέννες). Στις θεραπευτικές αυτές ιδιότητες του αγίου συνέβαλε και η Υμνογραφία του:
-Των νεογνών και νηπίων φύλαξ γενόμενος,
εκ πάσης επηρείας και δεινής καχεξίας
αλώβητα τα βρέφη και ασινή διαφύλαττε πάντοτε
και ευτεκνίαν παράσχου, Στυλιανέ...
«Παίδων φύλαξ πέφυκα, Θεού το δώρον»
Ο άγιος Στυλιανός παριστάνεται συνήθως «γέρων μακρυγένης- διχαλογένης», που κρατεί στην αγκαλιά του ένα βρέφος σπαργανωμένο (κατά το παλιό σύστημα) και στο χέρι του χαρτί κατεβατό (ειλητάριον) που γράφει: «Παίδων φύλαξ πέφυκα, Θεού το δώρον» (Κόντογλου, Έκφρασις Α', 1960). Η παράσταση αυτή είναι από τις πιο εκλαϊκευμένες της αγιογραφίας μας (φορητές, χάρτινες, μεταλλόχρωμες ή χαρακτές) που αναζητούν οι μητέρες για τα παιδιά τους (τις κρεμούν στα κρεβατάκια ή στα καρότσια τους) ή και για τις εγκυμοσύνες τους («να στυλώσει η γέννα τους») […] Σέβονται πολύ οι νοικοκυρές τη γιορτή του και δεν κάνουν δουλειές. «Τ' άι- Στυλιανού, όσες έχουν παιδιά, δεν δουλεύουν, για να ζήσουν τα παιδιά τους» (Θράκη 1910) - "Οι μικρομάνες (που έχουν παιδί στην αγκαλιά) δεν δουλεύουν τ' άι-Στυλιανού, για το παιδί τους (Ήπειρος, 1969). 
Στα ασθενικά παιδιά φροντίζουν να δίνουν το όνομα Στυλιανός, για να στυλώσουν κι εκείνα και τ' αδρέφια τους. Σε περιόδους βρεφικών επιδημιών τα βαφτιστικά ονόματα Στέλιος (όπως και Στέργιος) παρουσιάζονται συχνότερα. Η ονοματοθεσία αυτή δίνεται κι από πρωτύτερα, σαν υπόσχεση (τάμα) στον άγιο, για να κρατηθεί το παιδί-έμβρυο."
Στην ιστοσελίδα της Φούρκας Κονίτσης, αναφέρουν:
"Προστάτης των βρεφών, γιατί στυλώνει, στηρίζει, μεγαλώνει τα μωρά, γι' αυτό σηκώνουν ύψωμα, μοιράζουν σιτάρι και δεν τσιμπούν (ράβουν) για την υγεία των μωρών. Σε κάθε σπίτι έχουν την εικόνα του και στο σχολείο ακόμα έχουν την εικόνα του, πλάι στην εικόνα των Τριών Ιεραρχών."
Αυτά, λοιπόν, περί αγίου Στυλιανού (στυλώνω= υποστηρίζω κάτι με στύλο/ δυναμώνω, τονώνω) πού 'γινε Στέργιος (στεριώνω=κάνω κάτι στέρεο, σταθερό) και Στέλιος... Και μού 'μεινε η απορία πως συνδέεται το Στέλλα, που σημαίνει στα ιταλικά «αστήρ», κοινώς αστέρι, με το Στέλιος και το Στυλιανός. Βέβαια, «στερέωμα» λέγεται κι ο ουρανός, «το άπειρο διάστημα όπου τα ουράνια σώματα»... Και αστέρια, τα ουράνια σώματα... 

«Κιβωτός αγάπης»: Κοινωνικό Παντοπωλείο Σερρών

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μια από τις δράσεις της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας έχει ως στόχο την προστασία και ενίσχυση εκείνων κυρίως των κοινωνικών ομάδων πού αδυνατούν να εξα­σφαλίσουν τα στοιχειώδη είδη διατροφής τους. 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται επί της οδού Ραιδεστού 36
έναντι του Δημοτικού Γηπέδου στην πόλη των Σερρών,
και θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο
από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι
Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την ονομασία «Κιβωτός αγάπης» πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της γιορτής των πολιούχων των Σερρών. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μια από τις δράσεις της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας έχει ως στόχο την προστασία και ενίσχυση εκείνων κυρίως των κοινωνικών ομάδων πού αδυνατούν να εξα­σφαλίσουν τα στοιχειώδη είδη διατροφής τους.
Η ιερά μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας προχώρησε στην υλοποίηση δύο φιλανθρωπικών και κοινωνικών δράσεων,του Ξενώνα φιλοξενίας αστέγων και συγγενών ασθενών με την ονομασία «Στοργή», και το Κοινωνικό Παντοπωλείο με την ονομασία «Κιβωτός αγάπης».
Ο ξενώνας « Στοργή» που τα εγκαίνια του έγιναν την Κυριακή το πρωί, 6 Νοεμβρίου, βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Επταμύλων, και κει θα μπορούν να φιλοξενούνται όσοι συνάνθρωποί μας είναι προσωρινώς άστεγοι ή έχουν συγγενείς τους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαμονής.
Την Τρίτη το μεσημέρι, εορτή των παμμεγίστων Ταξιαρχών,

Η «Εκδρομή της Αγάπης»

Εκδρομές με εμπειρίες και διδάγματα για παιδιά σε ιδρύματα


«Εκδρομή της Αγάπης», μια ομάδα ανθρώπων που αφιερώνουν
εθελοντικά τον προσωπικό τους χρόνο στη διοργάνωση
εκδρομών για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα.
Όχι όμως απλών εκδρομών, αλλά με βιωματικό χαρακτήρα.
Στο Αναρρωτήριο Παίδων (πρώην ΠΙΚΠΑ) Πεντέλης, η διευθύντρια κ. Ελένη Κοντονάσιου αναζητούσε πριν από το καλοκαίρι εθελοντές για να μπορούν να συνοδεύουν τα μεγαλύτερα από τα συνολικά 35 παιδιά σε εκδρομές, να μπορούν να τα πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα, ή μια βόλτα στην παιδική χαρά, κινηματογράφο ή θέατρο.
Σε αυτό το τόσο σημαντικό κοινωνικό πεδίο δραστηριοποιείται η «Εκδρομή της Αγάπης», μια ομάδα ανθρώπων που αφιερώνουν εθελοντικά τον προσωπικό τους χρόνο στη διοργάνωση εκδρομών για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα. Όχι όμως απλών εκδρομών, αλλά με βιωματικό χαρακτήρα.

                                  «Να καλλιεργούμε αξίες»
«Θέλουμε να παίρνουν πολύτιμα διδάγματα στη ζωή τους, να τους καλλιεργούμε αξίες», συμπυκνώνει σε μια φράση τη φιλοσοφία των «Εκδρομών της Αγάπης» ο κ. Τιμολέων Γκέτσος.
Δική του η ιδέα, που έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τα πολύτιμα διδάγματα μπορεί να έρθουν μέσα από μια δενδροφύτευση ή από το τάισμα πουλιών στο Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα ή δημιουργώντας κίνητρο μεταξύ των παιδιών για να συνεργαστούν ώστε να επιτύχουν έναν στόχο. «Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και να γνωρίζουν διαφορετικούς ανθρώπους και να συνδυάσουν τη μάθηση μέσα από την έμπνευση», προσθέτει.
Στις περισσότερες εκδρομές διοργανώνονται από κοινού δράσεις με τους κατοίκους της περιοχής, και έτσι τα παιδιά έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί τυροκομείο, μύλο και μελισσοκόμους και είδαν πώς παρακευάζεται το τυρί, το αλεύρι και το μέλι.
Το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής που εκπαιδεύει παιδιά απόρων οικογενειών στα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό, ήταν ένα από τα πρώτα με το οποίο συνεργάστηκε η «Εκδρομή της Αγάπης».

 «Κάτι ανάλογο σκεπτόμαστε με το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα στον Πειραιά, το ΠΙΚΠΑ στη Βουλιαγμένη, αλλά και ανάλογα κέντρα εκτός Αττικής, όπως στην Κρήτη και αλλού», συμπληρώνει ο κ. Γκέτσος. Μακροπρόθεσμος στόχος αποτελεί «η δημιουργία ανάλογων ομάδων με την "Εκδρομή της Αγάπης" και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επιθυμούμε, ωστόσο, οι άνθρωποι που θα μας προσεγγίσουν, να είναι αφοσιωμένοι σε αυτό, να γίνουν μέρος της ομάδας στο διηνεκές και να μην εγκαταλείψουν μετά την πρώτη συμμετοχή τους», υπογραμμίζει.
Προς το παρόν, ο αρχικός πυρήνας των περίπου 12 ατόμων πολλαπλασιάστηκε. Βοήθησε σε αυτό και το Wonder Festival, Φεστιβάλ Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο στην Τεχνόπολη, και έτσι σήμερα μετρούν περί τα 30 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ηλικία μεταξύ 28 έως 38 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει ηλικιακά οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει. Στα σχέδιά τους είναι η διοργάνωση εκδρομών και για μεγάλους, με ένα συμβολικό αντίτιμο, τα έσοδα από τις οποίες θα χρηματοδοτούν τις εκδρομές για τα παιδιά.
                           
Ταξίδι προς το όραμα
Γνώστης του τομέα των ταξιδιών ο κ. Τιμολέων Γκέτσος -εργαζόταν σε ταξιδιωτικό γραφείο πριν αποφασίσει να κάνει πράξη την ιδέα του για την «Εκδρομή της Αγάπης» - αξιοποιεί την εμπειρία του στην εθελοντική δραστηριότητα. «Το κάνω επειδή με γεμίζει. Είναι ο τρόπος που η αξία της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο εκφράζεται στη ζωή μου. Τόσο πολύ με εμπνέει το όραμα και το ταξίδι προς το όραμα, που αφιερώνω με πολλή χαρά τον χρόνο μου. Εχει τεράστια αξία για τους εθελοντές και για μένα. Και χρειάζεται να πηγάζει από μέσα μας», καταλήγει.
Της Ιφιγενειας Διαμαντη 
Εkdromitisagapis@gmail. com, 
Facebook γκρουπ: Εκδρομή της Αγάπης.

Έκκληση Βοήθειας για 8 μωράκια!

Οκτώ εγκαταλειμμένα βρέφη στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
χρειάζονται ρουχισμό, κουβέρτες κ.λ.π


Τα 8 μωράκια ηλικίας 1-12 μηνών που δυστυχώς οι γονείς τους έχουν εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας χρειάζονται ρουχαλάκια, πετσετούλες, σαλιάρες και κουβερτούλες για να ζεσταθούν.  

Υιοθετήστε ένα παιδί από τα αζήτητα
«Υπάρχουν άνθρωποι που παρατούν τα παιδιά τους
για ασήμαντους λόγους»

Ένας γιατρός και μια κοινωνική λειτουργός μιλούν
για τα «εγκαταλελειμμένα» του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Προφανώς δεν έχει μεριμνήσει κανείς γι' αυτά τα 8 αγγελούδια εκτός από τις νοσηλεύτριες που κάνουν ό, τι μπορούν...

Ενόψει λοιπόν των Χριστουγέννων ας κάνουμε όλοι μία καλή πράξη γι' αυτά τα μωρά και ας τους προσφέρουμε το ελάχιστο που μπορούμε με όλη μας την αγάπη. Τα ρουχαλάκια μπορούμε να τα πάμε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας, στο κεντρικό κτίριο, 1ος όροφος στη νοσηλευτική υπηρεσία για τα εγκαταλελειμμένα μωρά.
Εκείνα ήδη μας το ανταποδίδουν με το πιο γλυκό χαμόγελό τους!

Πληροφορίες: 

Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» Βασ. Σοφίας 80 Τ.Κ 115 28
Τηλεφωνικό Κέντρο: 213-2162000, 210-3381100 

Αριθμός μωρων: 8 (3 κοριτσακια και 5 αγορακια)
 

Ηλικίες: 1 και 4 μηνών και 1 έτους.

Αγαθά προς ανάγκη: πετσετουλες, σαλιάρες, κουβέρτες και ρουχαλακια (για τις ηλικιες αυτες μονο) και οποιος θελει παιχνιδακια. 

Τα πράγματα παραδίδονται στον 4ο όροφο στο «Γαλακτοκομείο». 


Όσοι μπορουν και θελουν ας χρησιμοποιησουν το συγκεκριμενο αποσπασμα για να ενημερωσουν ολους οσους μπορουν και θελουν να προσφερουν εστω και μια κουβερτουλα ή ενα φορμακι.

orgismenoi.blogspot.com, agioritikovima

Το «Άλμα Ζωής» στον Νομό Κοζάνης

Δωρεάν πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Προληπτικού Ελέγχου σε γυναίκες άνω των 40 ετών, στις περιοχές Πτολεμαΐδας, Σέρβια, Τσοτύλι, Σιάτιστα και Δρέπανο, διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης  (Εξαδακτύλου 5Α, 54635, τηλ: 2310-285181, φαξ: 2310-285183, e-mail: info@almazoisthes.gr, url:www.almazoisthes.gr) σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο και το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαίδας.  
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλινική εξέταση μαστού
και μαστογραφία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλινική εξέταση μαστού από έμπειρους γιατρούς του Α.Ν.Θ. Θεαγενείου καθώς και μαστογραφία.

Δελτίο Τύπου για τον Προληπτικό Προσυμπτωματικό Έλεγχο
Παρά την ελάττωση του συνολικού αριθμού των καρκίνων τη δεκαετία του ’90, ο καρκίνος μαστού αυξήθηκε κατά 40% την τελευταία 25ετία. Αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στο δυτικό πολιτισμό και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες