Σελίδες

Thursday, 29 December 2011

Παιδαγωγικές δραστηριότητες με το μωρό μας!

«Δεν είναι μόνο η οικογένεια που ελέγχει και ανατρέφει το βρέφος της αλλά και το βρέφος ελέγχει και ανατρέφει την οικογένεια του.»
Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται τι παιδαγωγικό μπορούν να κάνουν με το μωρό τους αφού ακόμη δεν μπορεί να κάνει έναν συμβατικό διάλογο, δεν μπορεί να παίξει με οδηγίες και κανόνες και το μόνο που απομένει να κάνει είναι να δέχεται χάδια. Το μωρό όμως είναι πολύ περισσότερο δεκτικό στην μάθηση από ότι αντιλαμβανόμαστε.
Υπάρχουν 6 απλές παιδαγωγικές δραστηριότητες που απασχολούν το μωρό και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λογικής, να αναπτύξει την περιέργεια του για τον κόσμο, να μάθει το σώμα του και να γίνει ανεξάρτητο νιώθοντας ελεύθερο.

Μιλήστε του κανονικά και για όλα. Πείτε του την μέρα σας, τι έχετε σκοπό να κάνετε, σχολιάστε κάτι που σας έρχεται στο μυαλό. Σίγουρα δεν είναι σαν να μιλάτε στον εαυτό σας. Κάθε φορά που έχετε την προσοχή του πχ. όταν αλλάζετε πάνα, όταν το έχετε αγκαλιά και του ετοιμάζεται το φαγητό, όταν το ταΐζετε κτλ. η στιγμή είναι ιδανική.

Προσφέρει: Διέγερση της ακοής. Ευκαιρία επικοινωνίας, επαφή του παιδιού με τους ήχους της γλώσσας και ευκαιρία να παρατηρήσει τα εξωλεκτικά στοιχεία της ομιλίας πχ. γκριμάτσες, χειρονομίες κτλ.
 
Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα. Η βόλτα δεν χρειάζεται να είναι μακρινή για να πρέπει να κουβαλήσετε πολλά πράγματα. Μια μικρή βόλτα με το μωρό σε ένα slig δίνει την δυνατότητα να ανανεώνετε τα πράγματα για το οποία μιλάτε και περιγράφετε στο μωρό. Χρησιμοποιείστε πλούσιο λεξιλόγιο.
Προσφέρει: Διέγερση της ακοής. Ευκαιρίες επικοινωνίας και αφορμές για να περιγράψετε περισσότερες εικόνες και όχι μόνο αντικείμενα πχ. το παιδάκι τρέχει για να πιάσει την μπάλα, τα λουλούδια άνθισαν γιατί έχει ήλιο, βλέπεις σήμερα κρυώνουμε γιατί κοίτα ο ουρανός έχει σύννεφα κτλ.

Τραγουδήστε του. Απλά παιδικά τραγουδάκια και όχι μόνο. Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα ανανεωμένο ρεπερτόριο για να τραγουδήσετε στο μωρό σας. Το μωρό δεν βαριέται να σας ακούει να τραγουδάτε τα ίδια τραγούδια.
Προσφέρει: Τα τραγούδια εξασκούν το μωρό στην αναγνώριση της μελωδικής φωνής σε σύγκριση με την ομιλία, το κάνουν να ευθυμεί και να ηρεμεί και εξασκούν την μνήμη του αφού θα αποθηκεύσει την μελωδία του τραγουδιού και θα αντιδράσει θετικά την επόμενη φορά που θα την ακούσει. Διέγερση ακοής.

Κάντε μιμήσεις. Συνδυάστε γκριμάτσες και χειρονομίες με ήχους και αφήστε το μωρό σας να επαναλάβει. Για παράδειγμα βγάλτε την γλώσσα σας έξω, γουρλώστε τα μάτια σας, ανοίξτε πολύ το στόμα σας χαμογελώντας, χτυπήστε παλαμάκια κτλ.
Προσφέρει: Διέγερση όρασης και ακοής. Την δυνατότητα να ελέγξει την φωνή του και το σώμα του δίνοντας το ίδιο εντολές για να φτιάξει ένα αποτέλεσμα αλλά και να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι που έχει οδηγίες και ανταπόκριση.

Κάντε του μασάζ διεγείροντας και την αφή. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας σε κάθε ευκαιρία και με το χέρι σας και με άλλα καθαρά κατάλληλα αντικείμενα πχ. ένα μαλακό υφασμάτινο κύβο, ένα ύφασμα, ένα χνουδωτό κουκλάκι κτλ.
Προσφέρει: Διεγείρει μια πολύ σημαντική αίσθηση για τα μωρά, την αφή. Επίσης διατρέχοντας το σώμα του μωρού με το χέρι μας του δίνουμε την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα το σώμα του και τα όρια του στον χώρο. Ενώ χρησιμοποιώντας και άλλα κατάλληλα αντικείμενα το βοηθάμε στην ανακάλυψη των υλικών. Χαλάρωση και ευκαιρίες για έναν στενότερο δεσμό με το άτομο φροντίδας.
 
Διαβάστε του ένα βιβλίο. Δεν είναι ποτέ νωρίς να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε σε ένα παιδί βιβλία.
Προσφέρει: Σε κάθε ηλικία προσφέρει κάτι διαφορετικό. Τους πρώτους μήνες το μεγαλύτερο κέρδος είναι το άκουσμα της φωνής σας και πως αυτή αλλάζει ύφος καθώς διαβάζετε. Αργότερα οι εικόνες καθώς και το ξεφύλλισμα που κάνετε ενώ διαβάζετε προσθέτει ενδιαφέρον στην διαδικασία. Τέλος το εισάγετε στην ιεροτελεστία του διαβάσματος την οποία βιωματικά θα την αναζητήσει και αργότερα.

Ασπασία Μητρακάκη

Ασφαλείς Γιορτές με Ασφαλή Παιχνίδια

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η περίοδος όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών καταναλωτών ζητά για δώρο από τους γονείς, τους συγγενείς και τον Άι-Βασίλη κάποιο παιχνίδι. 

Φυσικά, δε θέλετε τα παιδιά σας να τραυματιστούν
παίζοντας με τα παιχνίδια που τους αγοράσατε.
 Γι’ αυτό να θυμάστε πως επειδή βρίσκεται ένα παιχνίδι στα ράφια ενός καταστήματος δε σημαίνει πως το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ασφαλές και κατάλληλο για το παιδί σας. 

Για να αποφύγετε ατυχήματα που συνδυάζονται με παιχνίδια, το δ - Ε.ΚΑΤ.Ο. προσφέρει κάποιες συμβουλές ασφαλείας. Διαβάστε την παρακάτω λίστα για να πάρετε μια ιδέα:

Λίστα ασφαλείας παιχνιδιών:
Ελέγξτε την ετικέτα: Κοιτάτε πάντα για το όριο ηλικίας και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας. Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά κάτω των τριών (3) ετών, ελέγξτε αν υπάρχει προειδοποίηση για επικίνδυνα μικρά αντικείμενα. Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί τα βρέφη 8-10 μηνών έχουν την τάση να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους.
Ελέγξτε το παιχνίδι: Ψάξτε για μυτερά ή κοφτερά σημεία ή επικίνδυνα σημεία που προεξέχουν. Μερικά παιχνίδια που βγάζουν έντονους θορύβους θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή των παιδιών. Βεβαιωθείτε ότι τα λούτρινα ζωάκια και οι κούκλες είναι καλοφτιαγμένες‑ελέγξτε για μικρά διακοσμητικά στολίδια που θα μπορούσαν να αποκοπούν και να προκαλέσουν ασφυξία.
Ελέγξτε για μικρά αντικείμενα: Επειδή τα μικρά αντικείμενα, μπορούν πολύ εύκολα να πνίξουν ένα βρέφος 8-10 μηνών, τα μικρά αντικείμενα είναι απαγορευμένα από τα παιχνίδια για παιδιά μέχρι τριών (3) ετών. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο να ελέγχετε και εσείς οι ίδιοι το παιχνίδι πριν το αγοράσετε. Εξάλλου πόσο μικρό είναι το πολύ μικρό; Οι ειδικοί στην ασφάλεια παιχνιδιών λένε ότι μπορείτε να ελέγξετε τα παιχνίδια σας με ένα κύλινδρο από χαρτί υγείας. Αν το παιχνίδι χωράει στον σωλήνα τότε μπορεί εύκολα να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.
Σκεφτείτε όλη την οικογένεια πριν αγοράσετε ένα παιχνίδι: Ένα παιχνίδι που είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό για ένα παιδί δέκα (10) ετών, μπορεί να είναι ακατάλληλο, ακόμη και θανατηφόρο για ένα νεότερο αδερφάκι. Για παράδειγμα, τα μπαλόνια δεν θα έπρεπε να δίνονται σε παιδιά κάτω των οκτώ (8) ετών. Ξεφουσκωμένα μπαλόνια ή κομμάτια από σκασμένα μπαλόνια είναι πολύ πιθανό να γίνουν αιτία ασφυξίας ή πνιγμού.
Αφαιρέστε όλα τα υλικά συσκευασίας: Αυτό πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις ανοίξει το παιδί το δώρο του. Πλαστικές σακούλες, μπαλάκια αφρού, σχοινιά, κορδέλες και καρφιά ή ίνες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά.
Κατάλληλη διατήρηση και αποθήκευση: Φροντίστε να κρατάτε τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγάλα παιδιά σε μέρος που τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση για να τα πάρουν. Μάθετε στα παιδιά σας να μαζεύουν τα παιχνίδια τους μόλις τελειώσουν το παιχνίδι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχαία παραπατήματα και πεσίματα.
Επιθεώρηση ρουτίνας: Κάθε λίγους μήνες ελέγχετε τα παιχνίδια των παιδιών σας για σπασμένα αντικείμενα, αιχμηρές εγκοπές ή οδοντωτά άκρα. Επιδιορθώστε ή πετάξτε οτιδήποτε είναι χαλασμένο αμέσως.
Επιθεώρηση από ενήλικα: Βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια ένα παιχνίδι. Και υπενθυμίστε στις νταντάδες των παιδιών τη σπουδαιότητα του ασφαλούς παιχνιδιού. Να θυμάστε: μερικά παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά, όπως σετ χημείας ή ηλεκτρικά τρένα, χρειάζονται την εξ επαφή επίβλεψη ενός ενήλικα.
Μερικά λόγια για τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα μηχανάκια: Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτικών Προϊόντων (U.S. Consumer Product Safety Commission ­CPSC) πάνω από 500,000 άνθρωποι κάθε χρόνο στη χώρα τους, νοσηλεύονται στις πτέρυγες των επειγόντων περιστατικών, από ατυχήματα με ποδήλατα, πατίνια ή μηχανάκια. Αυτά τα ατυχήματα είναι υπεύθυνα για περισσότερες από 200 ζωές νέων παιδιών – το 50% των θανάτων αυτών οφείλεται κατά κύριο λόγο σε χτυπήματα στο κεφάλι. Έρευνα έδειξε ότι όταν οι αναβάτες τέτοιων οχημάτων φορούν κράνος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι σε ένα πιθανό ατύχημα μέχρι και 85%.
Ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι τόσο σημαντικός για έναν αναβάτη όσο και το όχημα του, είτε αυτό είναι ποδήλατο, είτε πατίνι, είτε μηχανάκι. Η Αμερικάνικη Ε.Κ.Π.Κ. λέει ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα έχουν ατύχημα με το μηχανάκι τους. Μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που χτυπούν με ποδήλατο ή πατίνι είναι κάτω των δεκαπέντε (15) ετών ενώ τα παιδιά που χτυπούν με μηχανάκι είναι συνήθως κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών και μεγάλο ποσοστό αυτών των ατυχημάτων είναι θανατηφόρο.
Οι ειδικοί λένε ότι τα δύο τρίτα των ατυχημάτων θα μπορούσαν να προληφθούν ή και να μειωθούν σημαντικά αν τα παιδιά που ήταν αναβάτες χρησιμοποιούσαν και εξοπλισμό ασφαλείας –κράνος, επιγονατίδες και μαξιλαράκια για τους αγκώνες. Συνεπώς εάν δίνεται ένα ποδήλατο, πατίνι ή μηχανάκι για δώρο στα παιδιά σας βεβαιωθείτε ότι συνοδεύεται από τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας.

Γράφει ο: ΆρθροΓΡΑΦΩ

Έκκληση του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού «Μητέρα» για είδη πρώτης ανάγκης

προστατεύει συνολικά 525 παιδιά.
Έκκληση του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού
«Μητέρα» για είδη πρώτης ανάγκης
Έκκληση για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης απευθύνει το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», το οποίο στα τρία παραρτήματά του, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, την Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και την Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», προστατεύει συνολικά 525 παιδιά.
Από αυτά τα 175 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και τα παραρτήματά του και τα 350 παιδιά είναι τοποθετημένα πανελλαδικά σε 307 ανάδοχες οικογένειες (τα παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες βρίσκονται υπό την προστασία του Κέντρου και παρακολουθούνται από διεπιστημονική ομάδα).
Όπως σημειώνει το in.gr υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε τρόφιμα (ζυμαρικά, γάλατα, λάδι, ζάχαρη, κρέμες βρεφικές), πάνες, ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρικές σκούπες, μίξερ, μπλέντερ), ρούχα, παπούτσια, καθώς και μεγάλη ανάγκη σε πετρέλαιο θέρμανσης.
Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» με τα παραρτήματά του καλύπτουν οικονομικά όλες τις ανάγκες των παιδιών.
Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο Κέντρο μπορούν να επικοινωνούν με:
α) την Κατερίνα Ζαλπαρίνη (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων) τηλ. 213-2015784
β) την Βρεφοκομική Υπηρεσία 213-2015779, e-mail επικοινωνίας gram@0262.syzefxis.gov.gr.
Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» βρίσκεται στη λεωφόρο Δημοκρατίας 65, στο Ιλιον. 
Πηγή

Πάτρα: «Γιατί έδωσα τα παιδιά μου σε ίδρυμα»

«Όλοι περιμένουν με χαρά τα Χριστούγεννα και εμένα 

η οικογένειά μου πεινάει. Το ψυγείο είναι άδειο 

και όταν τα ακούω να κλαίνε από την πείνα 

θέλω να πεθάνω»

Στα όρια της εξαθλίωσης πολλές οικογένειες που αδυνατούν 

να τα βγάλουν πέρα, φτάνοντας στο σημείο να αντιμετωπίζουν σοβαρό 

πρόβλημα επιβίωσης. 

Greek economic crisis turns tragic for children
abandoned by their families

Dimitris Gasparinatos had asked Greek authorites
to take four of his 10 children into care because
he could not afford to feed them.

Συγκλονίζει το δράμα μιας πολύτεκνης οικογένειας στη Πάτρα 

η οποία αναγκάστηκε να δώσει σε ίδρυμα τα τέσσερα 

από τα δέκα παιδιά της.


Όπως αναφέρει η Espresso, η οικογένεια δεν έχει κανένα εισόδημα. Ο πατέρας της οικογένειας, ο 45χρονος Δημήτρης Γασπαρινάτος είναι άνεργος καθώς πριν από ένα χρόνο έληξε η σύμβασή του σε νοσοκομείο όπου δούλευε ως σεκιούριτι.

"Βρισκόμαστε σε άθλια κατάσταση. Τα παιδιά μου τα δίνω για να έχουν μια καλύτερη ζωή", αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας "δεν είμαι τεμπέλης".

Η μητέρα των παιδιών δεν είναι καλά στην υγεία της, η οποία επιβαρύνθηκε βλέποντας τα παιδιά της να υποφέρουν.

Έτσι, η απελπισία οδήγησε τον 45χρονο να χτυπήσει τη πόρτα του δήμου Πατρέων και να ζητήσει να πάνε τα τέσσερα μικρότερα παιδιά του σε ίδρυμα αφού οι συνθήκες στο σπίτι είναι άθλιες χωρίς τροφή και ρούχα με τα αγγελούδια να είναι στριμωγμένα σε ένα δωμάτιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειας στάθηκε η πρόεδρος της ανατολικής δημοτικής κοινότητας του δήμου, Κανέλλα Σολώμου, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα με αποτέλεσμα τα αγγελούδια να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στο ίδρυμα "Σωτήρ" της Κεφαλονιάς.

Μάλιστα η ίδια μαζί με άλλες γυναίκες θα πάνε σπίτι της οικογένειας να καθαρίσουν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν.

«Όλοι περιμένουν με χαρά τα Χριστούγεννα και εμένα η οικογένειά μου πεινάει. Το ψυγείο είναι άδειο και όταν τα ακούω να κλαίνε από την πείνα θέλω να πεθάνω», λέει ο 45χρονος πατέρας.

Φανερά συγκλονισμένος και ο αντιδήμαρχος του Κοινωνικού Τομέα Θεοχάρης Μασσαράς, ο οποίος δηλώνει πως πρόκειται για μια πάμφτωχη οικογένεια με όλα της τα μέλη να είναι πολύ ταλαιπωρημένα.

«Τώρα προσπαθούμε να βρούμε σπίτι να μείνουν. Να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι μια από τις πολλές οικογένειας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης με την κρίση να τους έχει γονατίσει. 
Καθημερινά συνάνθρωποί μας δεν έχουν ένα πιάτο φαΐ και ένα ζεστό μέρος να κοιμηθούν, ενώ μερικοί φτάνουν στο σημείο να υποδύονται τους ασθενείς για να νοσηλευτούν έστω και για μια μέρα στα νοσοκομεία.


πηγή της πηγής