Σελίδες

Thursday, 2 February 2012

Κλέβοντας απ' τους φτωχούς

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, από πού έρχονται τα ψάρια που τρώτε; Θα ήταν ένας τρόπος να ελέγξετε μια τεράστια πειρατική βιομηχανία που εγκληματεί στο πιάτο σας! 

Senegal fishermen mobilise against foreign boats
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψάρι στην παγκόσμια αγορά, έχει οδηγήσει ευρωπαϊκούς και ασιατικούς αλιευτικούς στόλους, στις ακτές της Δυτικής Αφρικής. 

η πειρατική αλιεία αποστερεί από τους κατοίκους
τον βασικό πόρο διαβίωσής τους.
Εκατοντάδες βιομηχανικά σκάφη-πειρατές ψαρεύουν παράνομα στα χωρικά ύδατα των κρατών της περιοχής, ρημάζοντας τον ωκεανό από κάθε μορφή ζωής και καταδικάζοντας εκατομμύρια Αφρικανούς στη φτώχεια και την πείνα. 
Το καινούριο ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Κλέβοντας απ' τους φτωχούς» γυρίστηκε στη Σενεγάλη, όπου η πειρατική αλιεία που διεξάγουν τεράστια σκάφη ανεπτυγμένων κρατών αποστερεί από τους κατοίκους τον βασικό πόρο διαβίωσής τους. 


Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος 
Επιτόπια Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Γεωργία Ανάγνου  
Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος 
Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου 
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης 
Μια παραγωγή της Small Planet για την ΕΡΤ © 2010-2011

«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο». Χένρι Κίσινγκερ 1974 - Dying in Abundance

Μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την «καρδιά» του φαγητού που βάζουμε στο καθημερινό μας τραπέζι: Τον ίδιο τον σπόρο και ως εκ τούτου την παγκόσμια γεωργική παραγωγή.
Η κρίση των τροφίμων, όπως θα περάσει
στην ιστορία, συμβαίνει την στιγμή που ο πλανήτης
παράγει περισσότερο φαγητό από ποτέ.
Οι χρηματιστές στον ανεπτυγμένο κόσμο τζογάρουν με τα τρόφιμα, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές, παίζοντας με το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στο φαγητό.
Την ίδια στιγμή σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται και 25.000 πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα.
Μήπως η Γη αδυνατεί πλέον να θρέψει τους κατοίκους της; 

Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο! Η κρίση των τροφίμων, όπως θα περάσει στην ιστορία, συμβαίνει την στιγμή που ο πλανήτης παράγει περισσότερο φαγητό από ποτέ.
Το «Πεθαίνοντας στην Αφθονία» ξεδιπλώνει μπροστά σας το βασίλειο του Παραλόγου, τις διαπλοκές ενός συστήματος, στο οποίο υπάρχει μεν επάρκεια φαγητού, αλλά είναι τόσο ακριβό που οι φτωχοί δεν μπορούν να το αγοράσουν.

Σκληρή επιστολή Ιερώνυμου σε Παπαδήμο

"Σκληρή"  επιστολή στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απέστειλε σήμερα, Πέμπτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας,
η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί
ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι
μπορεί να το θέλουν.
«Άνθρωποι με αξιοπρέπεια χάνουν, από τη μία στιγμή στην άλλη, τη δουλειά, ακόμη και το σπίτι τους», γράφει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας».

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου

«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Σπαράσσεται η καρδιά και θολώνει ο νους μας με όσα συνέβησαν τους τελευταίους καιρούς και εξακολουθούν να συμβαίνουν στον Τόπο μας. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια χάνουν, από τη μία στιγμή στην άλλη, τη δουλειά, ακόμη και το σπίτι τους.
Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων – φαινόμενο κατοχικών εποχών – παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του Τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οι πατεράδες μας δεν μπορούν να ζήσουν, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους. Οικογενειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους.  
Η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους.
Στις δύσκολες και - αναντίλεκτα- κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ότι προκάλεσαν δυστυχώς – και συνεχίζουν να προκαλούν – ακόμη και αυτοκτονίες, εκείνων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το δράμα των οικογενειών και τον πόνο των παιδιών τους.
Μπροστά σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης. Και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων. Για να δώσει ένα πιάτο φαΐ, ένα ρούχο, μια ανάσα ζωής στους απελπισμένους.
Δυστυχώς, όμως. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον, το δράμα της Πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας.
Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο.
Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας.
Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία.
Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας.
Υποθηκεύουν την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική μας Αξιοπρέπεια.
Απογοητευμένοι, απελπισμένοι και ανήσυχοι Ελληνες μας ρωτούν και ζητούν υπεύθυνες, ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις.
Ρωτούν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα.
Ρωτούν που πάει η Πατρίδα μας.
Ρωτούν τι επιτέλους μπορεί να σταματήσει το δράμα.
Τι μπορεί να ξαναγεννήσει την χαμένη ελπίδα.

Δυστυχώς όμως !
Στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προκλητικά.
Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό.
Δεν μπορεί, άλλωστε να αγνοείται από κανέναν ότι οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν. Όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας.
Και βέβαια, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι.
Δρόμοι πνευματικής ανάτασης και οικονομικής ανάταξης.
Δρόμοι δημιουργίας, ελπίδας και προοπτικής.
Δρόμοι ανοικτοί για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.
Σε αυτούς τους δρόμους οφείλουμε να πορευθούμε όλοι, με τη συναίσθηση της μετάνοιας.
Ενώνοντας τις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας
Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους.
Έχοντας, πάνω απ’ όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας, η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί, και πάλι, να τραβήξει μπροστά.
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα».

Οι σχέσεις αδελφών ίδιου φύλου

Πάντα μέσα σε μια οικογένεια τα παιδιά αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους είτε αυτές είναι συνεργασίας, αγάπης, κατανόησης και συνεννόησης είτε είναι πιο αδιάφορες, με περισσότερες εντάσεις και αγριότητες. 
Τι ιδιαίτερο συμβαίνει όμως όταν τα παιδιά που μεγαλώνουν και αυτομάτως συνυπάρχουν είναι του ίδιου φύλου;

Αρχικά τα αδέρφια ίδιου φίλου (είτε είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια) παρουσιάζουν μία σχέση περισσότερο ανταγωνιστική. Συνήθως ο μεγαλύτερος αδερφός προσπαθεί να προβληθεί περισσότερο εις βάρος του μικρότερου- που ενδεχομένως τραβάει την προσοχή των γονιών- κάνοντας διάφορες αταξίες ή ζητώντας τη συνεχή ενασχόληση της μαμάς και του μπαμπά μαζί του. 
Συνήθως ο μεγαλύτερος αδερφός προσπαθεί
να προβληθεί περισσότερο εις βάρος του μικρότερου
Από την άλλη, ο μικρός αδερφός έχει την τάση να προσπαθεί να μιμηθεί τον μεγαλύτερο αδερφό του και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: 
α) νιώθει μια ασφάλεια κάνοντας τα ίδια πράγματα με αυτόν και νιώθει μια σιγουριά επιτυχίας και 
β) πιστεύει ότι εφόσον το κάνει ο αδερφός του που είναι μεγαλύτερος θα πρέπει να το κάνει και ο ίδιος αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες.
Το ίδιο φόντο παρατηρούμε και στις σχέσεις μεταξύ των κοριτσιών που ο ανταγωνισμός εκεί μπορεί να ξεκινήσει από τα πιο απλά θέματα όπως τα παιχνίδια, τα ρούχα αλλά να καταλήξει σε πιο σοβαρά για το χωρισμό του δωματίου, για τις κοινές δραστηριότητες, κτλ.
Έχει παρατηρηθεί ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν οι αποκλίσεις στις σχέσεις τους μειώνονται καθώς τα αδέρφια ωριμάζουν σωματικά, ψυχικά και πνευματικά και αλλάζουν ή καλύτερα βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους. Πολλές φορές μοιράζονται τα πράγματα τους, τις απόψεις τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και λειτουργούν ομαλά σαν μια γροθιά.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντικό ρόλο έχουν οι γονείς και το πώς αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τα αδέρφια γιατί πολλές φορές ο ανταγωνισμός και η ζήλια μεταξύ των αδερφιών προέρχεται από έμμεση κατευθυντήρια δύναμη των ίδιων των γονέων.
H πρόταση η δική μου είναι ότι οι γονείς πρέπει να προσέξουν πολύ αυτή τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Πολλές φορές την προσπερνούν έτσι ασήμαντα ενώ τα παιδιά είναι πιθανό να θέλουν να τους «στείλουν» κάποιο μήνυμα, για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουν παραμελημένα ή ανασφάλεια ή αναζητούν ενδεχομένως την προσοχή των γονιών τους. Καλό θα είναι οι γονείς να βρίσκονται δίπλα πάντα στα παιδιά τους, να επιδιώκουν μια συνεχή συζήτηση με αυτά για να μπορέσουν να βελτιωθούν οι σχέσεις και μεταξύ τους και μεταξύ των αδερφών.

Καλαχάνη Χριστίνα - δασκάλα
e-mail: christina18343@hotmail.com
infokids

Τρισδιάστατη «βόλτα» στην Ακρόπολη,
το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Φεβρουαρίου

THE ACROPOLIS

Tρισδιάστατες προβολές αρχίζουν το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Φεβρουαρίου στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης, και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας. Θα προβάλλεται η δεκάλεπτη ταινία «Η Ακρόπολη στην Αρχαιότητα» που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική εποπτεία της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Στην ταινία παρουσιάζονται τα μνημεία της Ακρόπολης από τα οποία ο επισκέπτης αντλεί χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση των αρχιτεκτονικών γλυπτών που εκτίθενται στο Μουσείο.

Θα πραγματοποιούνται δύο προβολές κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 11 π.μ. στην αγγλική γλώσσα και στις 12 το μεσημέρι στην ελληνική (συμβολικό αντίτιμο ειδικού εισιτηρίου 1 ευρώ).
Για την παρακολούθηση των προβολών από ομάδες επισκεπτών άνω των 10 ατόμων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 5:00 μ.μ. στο 210 9000903.
Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης».
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.theacropolismuseum.gr