Σελίδες

Friday, 23 March 2012

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τρώμε του Ευαγγελισμού; — Τα εγκυκλο-παιδικά

Το εθνικό μας φαγητό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος υγράλατος με σκορδαλιά. Πως, όμως, καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και πως ενσωματώθηκε στις διατροφικές μας συνήθειες ο μπακαλιάρος ή αλλιώς βακαλάος;
Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι
μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ.. 
Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο». Τη σκυτάλη από αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και οδηγήθηκαν στο πάστωμα του, μέσα από το οποίο πέτυχαν πρώτον, να έχουν φαγητό που διατηρείται στα μακρινά τους ταξίδια και δεύτερον, βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη, αλλά και φθηνή για το λαό της Ισπανίας.
Οι Βάσκοι, μάλιστα, επειδή ο βακαλάος κάλυπτε μεγάλο μέρος της διατροφής των κατοίκων της Ενδοχώρας που δε μπορούσαν να πηγαίνουν συχνά στα παράλια για να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια, ονόμασαν τον παστό μπακαλιάρο «ψάρι του βουνού».
Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. 
Πως, όμως, σχετίζεται με την 25η Μαρτίου και γιατί είναι το «πιάτο» της ημέρας;
Απλούστατα και σύμφωνα με την κοινή λογική, κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, ήτοι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. 
Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, καθώς ήταν πιο εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς και επιπλέον, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας, την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου κατέχει η Πορτογαλία, διότι οι Πορτογάλοι έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές για την αξιοποίησή του στην εθνική τους διατροφή, ενώ κατά παράδοση τον αποκαλούν «πιστό φίλο».
Μ. LAGANA

fyllasiliasnews

Τέλεια μπισκοτάκια ... Μμμμ έφτιαξε η μανούλα !!

Είναι πολύ εύκολα και νόστιμα. Αν τα κόψετε με κουπ- πατ σε διάφορα σχέδια, είναι πολύ διασκεδαστικά για τα μικρά παιδιά... με αποτέλεσμα η πιατέλα να αδειάζει μέχρι να πεις κύμινο! 

Butter Cookies Recipe
  •   Υλικά
  • 640 γρ. βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  •  1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  480 γρ. ζάχαρη
  •  4 αυγά (μόνο οι κρόκοι!)
  •  1 ποτηράκι του κρασιού γάλα χλιαρό
  •  2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  •  2 βανίλιες σκόνη
Εκτέλεση
  1. Δουλεύουμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για περίπου 5' και στη συνέχεια προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους.
  2. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα πρώτα το γάλα και κατόπιν το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C για 10-12'.
  5. Κόβουμε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα με κουπ-πατ ή τα πλάθουμε με τα χέρια στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 15')
Λίγα μυστικά ακόμα: Για τέλεια μπισκοτάκια, αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών με γάλα χτυπημένο με τον κρόκο ενός αυγού, για να πάρουν καλύτερο χρώμα. Μπορούμε να ζητήσουμε και από τα παιδιά να μας βοηθήσουν, θα ενθουσιαστούν! Εγώ το έκανα με 16 παιδιά σε νηπιαγωγείο στο πλαίσιο μιας διδασκαλίας. Ο ενθουσιασμός, η ικανοποίηση και χαρά τους με το αποτέλεσμα δεν περιγράφεται!