Σελίδες

Monday, 30 April 2012

Η βία γερνάει πρόωρα τα παιδιά.
Τους «κόβει» 10 χρόνια ζωής

Τα παιδιά που συστηματικά πέφτουν θύματα βίας, παρουσιάζουν φθορές στο DNA τους παρόμοιες με αυτές του γήρατος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε πως η βία τα γερνάει κατά 7-10 χρόνια.

Violence, Bullying and Abuse Damage DNA and Cause Children to Age Prematurely

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το στρες που προκαλεί
η βία στα παιδιά, επιταχύνει τη συρρίκνωση των τελομερών
και έτσι την κυτταρική γήρανση»

Τα νέα ευρήματα εξηγούν γιατί οι ενήλικες με ιστορικό βίαιης παιδικής ηλικίας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψυχικά και σωματικά νοσήματα σε νεότερη ηλικία από την αναμενόμενη για τον γενικό πληθυσμό.
Παρακολουθώντας επί σειρά ετών 118 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ ανακάλυψαν ότι αγόρια και κορίτσια τα οποία έπεφταν θύματα σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης στις ηλικίες 5-10 ετών, παρουσίαζαν βράχυνση των τελομερών τους.
Τα τελομερή είναι προστατευτικές δομές των χρωμοσωμάτων, που περιβάλλουν σαν καπάκια τις άκρες τους (είναι σαν τα πλαστικά περιβλήματα στις άκρες των κορδονιών των παπουτσιών). Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται (πολλαπλασιάζεται), τα τελομερή γίνονται λίγο πιο κοντά.
Έπειτα από 50 έως 60 κυτταρικές διαιρέσεις τα τελομερή έχουν κοντύνει τόσο πολύ, ώστε το κύτταρο μπαίνει σε κατάσταση γήρατος και τελικά πεθαίνει.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη βράχυνση των τελομερών με αυξημένες πιθανότητες νοσήσεως αλλά και θανάτου σε νεώτερη ηλικία, γεγονός που υποδηλώνει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιολογική ηλικία.
Όπως έδειξε η νέα μελέτη, όσο περισσότερα είδη βίας είχαν ασκηθεί σε ένα παιδί, τόσο πιο γρήγορα κόνταιναν τα τελομερή του, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το στρες που προκαλεί η βία στα παιδιά, επιταχύνει...

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι: Πως να το φτιάξετε - Τι συμβολίζει το στεφάνι του Μάη

Υλικά που απαιτούνται για να φτιαχτεί 
το πρωτομαγιάτικο στεφάνι
.
Το βασικότερο όλων είναι τα λουλούδια, είτε αγριολούλουδα από τα γειτονικά χωράφια, είτε κάποια λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας όπως γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, ανεμώνες, βιολέτες, ή πασχαλιές, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοτσάνια.
Πως να φτιάξετε Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Απαραίτητη είναι η πρασινάδα από αγγελικούλα, κισσό, φτέρες, αγιόκλημα ή άλλα αναρριχητικά φυτά. Μικρά ματσάκια από πρασινάδα ελιάς, πεύκου, έλατου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την βάση του στεφανιού. 

Σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε μια βάση από μακριά ευλύγιστα και ανθεκτικά κλαριά όπως κληματόβεργες ή κλαδιά από λυγαριά, τα οποία θα πλέξουμε σε κυκλικό σχήμα και πάνω στο οποίο θα στερεώσουμε τα λουλούδια. Την βάση αυτή μπορούμε να την φυλάξουμε και να την επαναχρησιμοποιήσουμε και την επόμενη χρονιά αφού έχουν μαραθεί τα λουλούδια. Αν δεν έχουμε στην διάθεσή μας τέτοια κλαδιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντρό αλλά ευλύγιστο σύρμα ή ακόμα να αξιοποιήσουμε τις παλιές σιδερένιες κρεμάστρες, στις οποίες θα δώσουμε κυκλική μορφή.

Λεπτό σπάγκο, μεταλλικό συρματάκι ανθοδετικής, πετονιά ή βαμβακερό νήμα είναι απαραίτητα για να δένουμε τα ματσάκια από πρασινάδα και τα λουλούδια πάνω στην βάση μας.
Κορδέλες υφασμάτινες, σατινέ ή δαντελωτές είναι προαιρετικές για τον ομορφότερο στολισμό τους στεφανιού σας.
περισσότερα εδώ

Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά,
για την ευτυχία του σπιτιού.
Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης, αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα.
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών. Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό. 
Οι γυναίκες, κυρίως οι ανύπαντρες, σηκώνονταν από νωρίς το πρωί για να μαζέψουν τα λουλούδια, για να φτιάξουν το μαγιάτικο στεφάνι, για το οποίο μάλιστα και καμάρωναν.  
Κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο, για το μάτι. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητας τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών.
περισσότερα εδώ

Επιλέγοντας παιδικά βιβλία

Τα παιδιά σας διαβάζουν βιβλία; Διαλέγουν μόνα τους ή τα διαλέγετε εσείς; Αν είναι ακόμα πολύ μικρά σίγουρα θέλουν βοήθεια και καθοδήγηση. Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου μοιράστηκε μαζί μας το παρακάτω κείμενο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κι εμείς με τη σειρά μας το μοιραζόμαστε μαζί σας. 

Η ποίηση είναι απαραίτητη και στα μικρά
και στα μεγάλα παιδιά.

Οδηγίες για την επιλογή παιδικών βιβλίων
Το καλό παιδικό βιβλίο είναι ένα πολύτιμο απόκτημα για τον μικρό αναγνώστη, ένας αληθινός και πιστός φίλος, μια πραγματική απόλαυση. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί όταν πρωτοπιάσει στα χέρια του ένα βιβλίο, τόσο το καλύτερο. Η εξοικείωση αυτή-που μπορεί να αρχίσει από τη νηπιακή ηλικία-θα του ανοίξει νωρίς την πόρτα για τη γνώση, την καλλιέργεια, την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.
Για να διαλέξετε σωστά ένα παιδικό βιβλίο, θυμηθείτε τα εξής, σχετικά με τα παιδιά:

Νήπια (έως 4 ετών)
• Τους αρέσουν τα βιβλία με πολλές και ζωηρόχρωμες εικόνες
• Ακούν με ευχαρίστηση όταν οι μεγάλοι τους διαβάζουν μικρά ποιήματα ή απλές σύντομες ιστορίες γύρω από τα θέματα ή τα αντικείμενα που τους είναι γνώριμα.
• Συνήθως δεν αγαπούν τις ιστορίες που τα τρομάζουν.


Παιδιά προσχολικής ηλικίας/πρώτης σχολικής ηλικίας (5-8 ετών)
• Τα παιδιά που δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν καλά μόνα τους προτιμούν βιβλία με ιστορίες και παραμύθια τυπωμένα με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες.
• Τα παιδιά που διαβάζουν με ευκολία μπορούν να χαρούν συλλογές παραμυθιών, μικρά διηγήματα, ποιητικές συλλογές ή βιβλία με περιπέτειες.
• Για τα παιδιά της ηλικίας αυτής υπάρχουν και βιβλία που προσφέρουν στο παιδί γνώσεις με ευχάριστο τρόπο.

Παιδιά μεγαλύτερα (9-12 χρόνων)
Τα παιδιά που έχουν μάθει να αγαπούν το διάβασμα ενθουσιάζονται με μυθιστορήματα από τη σύγχρονη ζωή, περιπετειώδη, ή ιστορικά ή μυθιστορηματικές βιογραφίες.
Το ενδιαφέρον των παιδιών που δεν έχουν μάθει ακόμα να αγαπούν το διάβασμα...