Σελίδες

Monday, 23 July 2012

Τριάντα δύο φορείς παιδικής προστασίας δεν αντέχουν την κρίση

Εξυπηρετούν 15.051 παιδιά με βαριές αρρώστιες, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η Πολιτεία είναι απούσα και ανάλγητη.
Είμαστε στα όρια της απόγνωσης.
Τριάντα δύο φορείς παιδικής προστασίας αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να παρέχουν τον Σεπτέμβριο ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά με νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, σοβαρές ασθένειες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και φορείς παιδικής προστασίας από όλη την Ελλάδα. 
Οι φορείς εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους και έκαναν έκκληση προς την Πολιτεία να τους δώσει, όπως επισήμαναν, όχι κάτι επιπλέον, αλλά αυτά που έχει υποχρέωση.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 32 φορείς συνοψίζονται στην υποχρηματοδότηση από το κράτος, στην περικοπή και καθυστέρηση καταβολής των τακτικών επιχορηγήσεων, στη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων και τροφείων από τον ΕΟΠΥΥ, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους, στον φόρο εισοδήματος για τα ακίνητα που αποφέρουν στα κοινωφελή ιδρύματα συμπληρωματικούς πόρους, καθώς και στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο, το ύψος της δωρεάς που μπορεί να δεχτεί κοινωφελές σωματείο δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του δωρητή και απαλλάσσεται πλέον μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζει.

 

Δραματική ήταν η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και στο οικοτροφείο που λειτουργεί, από την πρόεδρό του, Ελευθερία Ζερβάκη-Σμυρναίου. «Κουραστήκαμε να φτιάχνουμε υπομνήματα και να μην παίρνουμε απάντηση. Η Πολιτεία είναι απούσα και ανάλγητη. Είμαστε στα όρια της απόγνωσης. Το προσωπικό μας δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ τους προηγούμενους πληρώθηκε με δάνεια των ίδιων των γονιών. Τα παιδιά στο οικοτροφείο μας έχουν βαρύτατες ασθένειες και δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενα και οι γονείς των περισσότερων έχουν φύγει από τη ζωή. Τι θα απογίνουν εάν κλείσει το οικοτροφείο;».
 

Οι 32 φορείς παιδικής προστασίας εξυπηρετούν 15.051 παιδιά με βαριές αρρώστιες, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. 
Στους φορείς αυτούς εργάζονται 1.306 άτομα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτα από δύο έως οκτώ μήνες.

Οι 21 από τους 32 φορείς λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, από την οποία έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση (από τις τέσσερις) για το 2012...

Αδερφικοί καυγάδες: Πως να τους αντιμετωπίσετε!

Σε όλα τα παρακάτω το κλειδί είναι να μην βγείτε εκτός εαυτού, 
να μην αγανακτήσετε, να μην θυμώσετε.... 


Πόσες φορές έχετε διακόψει την δουλειά που κάνετε στο σπίτι για να κάνετε τον διαιτητή στον καβγά των παιδιών σας; Πόσες φορές σας κουράζουν όταν βρίζονται και πλακώνονται για μια απλή ταινία στο dvd;

Eight Ideas To Stop Kid Fighting

Μέσα στην οικογένεια η πρώτη σας μέριμνα και πιο σημαντική
είναι ο κανόνας «δεν κάνουμε κακό στους άλλους»
Πως πρέπει όμως να αντιδράσετε και να το αντιμετωπίσετε;
Η Ψυχολόγος-Σύμβουλος Μελέτης, Ιφιγένεια Λαμπροπούλου εξηγεί:
Μέσα στην οικογένεια η πρώτη σας μέριμνα και πιο σημαντική είναι ο κανόνας "δεν κάνουμε κακό στους άλλους". Αλλά ακόμα και όταν ο κανόνας καταπατάται, τότε: 

Τρόποι αντιμετώπισης
Χρονόμετρο: 
το χρονόμετρο σε κάθε καβγά είναι πολύ βοηθητικό εργαλείο. Με το χρονόμετρο το παιδί νιώθει δίκαια, και μπορεί να αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι πρέπει να περιμένει τη σειρά του. Επιπλέον, αποδεσμεύει τον γονιό από το να φανεί "ο κακός" αποφασίζοντας ποιανού η σειρά είναι.
Μείνετε εκτός του καβγά: 
Δεν χρειάζεται να παρεμβαίνετε κάθε φορά που τα παιδιά σας έχουν μία φιλονικία. Αν τα αφήσετε μόνα τους θα βρουν τρόπο να λύσουν τη διαφορά τους και να θέσουν μια μέση λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο. Μη βιαστείτε να πείτε το όνομα κανενός, μην ζητήσετε εξηγήσεις, μην πάρετε το μέρος κανενός.  
Μόνο όταν υπάρξει χειροδικία, επιβάλλεται να επέμβετε υπενθυμίζοντας με σταθερότητα ότι "κανόνας της οικογένεια είναι ότι δεν χτυπάμε κανέναν, ποτέ και για κανένα λόγο" και να θέσετε αυστηρά τα όρια.  
Εάν οι χειροδικίες γενικά είναι επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο προτού προκληθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Μην παίρνετε στα χαλαρά τέτοιες αντιδράσεις βίαιες. Σίγουρα υποβόσκουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.
Στείλτε τα σε διαφορετικό δωμάτιο. 
Εάν ο καβγάς φουντώνει και δεν βλέπετε φως στον ορίζοντα κι ας έχετε κάνει τεράστια προσπάθεια να τον αγνοήσετε, με ηρεμία στείλτε το κάθε παιδί σε διαφορετικό δωμάτιο να ηρεμήσουν και μην πείτε τίποτε παραπάνω πέραν του ότι χρειάζονται ένα διάλειμμα μεταξύ τους. Εάν πάλι τα στείλετε στο ίδιο δωμάτιο, τότε δικαιολογείστε αυτή σας την απόφαση .."όταν βρείτε τη λύση μπορείτε να βγείτε και να παίξετε μαζί ξανά".
Αφαιρέστε τους το αντικείμενο του καβγά: 
εάν ο τσακωμός δεν έχει προκληθεί από κάποια λεκτική προσβολή, αλλά λόγω κάποιου παιχνιδιού και ο καβγάς συνεχίζεται αυξητικά, τότε πάρτε τους το παιχνίδι ώστε να μην παίζει κανείς με αυτό. Έτσι δεν θα νιώσει κάποιο παιδί αδικημένο παρά τα όσα ακούσετε από αυτά ως αντίδραση.
Δώστε διαφορετικά δικαιώματα στο κάθε παιδί: 
Εάν τα παιδιά σας έχουν διαφορά ηλικίας και δεν είναι διδυμάκια, τότε σαφώς πρέπει να δώσετε περισσότερα πλεονεκτήματα στο μεγαλύτερο, και άλλα στο μικρότερο. Μην εξισώνετε τα δύο παιδιά μεταξύ τους και μην αναγκάζετε το μεγαλύτερο να παίζει συνέχεια με το μικρότερο ή να αποφεύγετε τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς του μικρού λέγοντας "είναι μικρούλι αυτό, μην του δίνει σημασία, δεν καταλαβαίνει". Εάν το κάνετε αυτό, να ξέρετε ότι αυτομάτως εσείς οι ίδιοι θέτετε το πρόβλημα μεταξύ των δύο παιδιών.
Ο καθένας τα δικά του: 
Δώστε το κάθε παιδί από ένα μεγάλο πλαστικό κουβά ώστε να βάλει μέσα τα δικά του παιχνίδια. Πρέπει το κάθε παιδί να έχει δικά του πράγματα τα οποία μπορεί να μοιραστεί εάν το θελήσει ή εάν του ζητηθεί και το αποφασίσει το ίδιο, ή πάλι ίσως και να μην θέλει να δώσει. 
Έτσι τα παιδιά σας θα διδαχθούν σιγά σιγά τον τρόπο που ζητάμε κάτι, πώς αντιμετωπίζουμε μία αρνητική απάντηση στο "θα μπορούσα να παίξω με το παιχνίδι σου;" θα μάθουν ότι για να παίρνουμε πρέπει και να δίνουμε ή ακόμα και ότι κάποιες φορές θέλουμε να μένουμε μόνοι μας ακόμα και στο παιχνίδι μας.
Αφήστε τα να θυμώσουν μεταξύ τους, είναι υγιές: 
Το να μαλώνουν, να θυμώνουν τα παιδιά σας μεταξύ τους, δεν χαλάει την ειδυλλιακή εικόνα της οικογένειας, αντιθέτως, δείχνει πόσο υγιείς είναι οι σχέσεις. Θα μαλώσουν, τα τσακωθούν, δεν θα μιλιούνται...ε και; αν τους δώσετε το χρόνο θα είναι και πάλι αγαπημένα αδερφάκια, φίλοι και μια όμορφη ομάδα.
Επαινέστε... και αποσυρθείτε: 
Όταν τα παιδιά σας παίζουν όμορφα, δημιουργικά και με συνεργασία, επαινέστε τα. 
Όταν πάλι διαφωνήσουν, τσακωθούν, αγνοήστε τα μέχρι νεωτέρας.
Να θυμάστε: 
Σε όλα τα παραπάνω το κλειδί είναι να μην βγείτε εκτός εαυτού, να μην αγανακτήσετε, να μην θυμώσετε.... 

Στο χειρουργείο η 15χρονη που ξυλοκοπήθηκε στην Πάρο

Μάχη δίνουν οι γιατροί για να κρατήσουν στη ζωή το 15χρονο κορίτσι που ξυλοκόπησαν άγνωστοι στην Πάρο.
Η κατάσταση του είναι πολύ σοβαρή και οι γιατροί δίνουν αγώνα στο χειρουργείο για να την σώσουν.
Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε στην Πάρο.
Η 15χρονη βρέθηκε ημίγυμνη και χτυπημένη πολύ άσχημα.
Φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θλάση στον πνεύμονα.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σούπερ πούμα.
Η αστυνομία αναζητά τους δράστες καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι μπορεί να κακοποίησαν με τέτοιο τρόπο ένα κορίτσι μόλις 15 χρόνων.

Η ανεμελιά της γειτονιάς ...

«Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις», αγαπημένη φράση του Έλληνα Κακομήρογλου, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Από το 1967 που η ατυχήσασα Δέσποινα (Μήτση Κωνσταντάρα) το ξεστόμισε στο «Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι», φαίνεται πως τελικά μας κατατρέχει η τύχη και η ανέχεια, για αυτό το λέμε και το ξαναλέμε.

Κυριακή απόγευμα στους δρόμους και στις γειτονιές
το σήμερα πάει στο χθες όταν ακούς τραγούδια
Κυριακή απόγευμα και φόρεσα τα γιορτινά
και τριγυρίζω στα στενά που κόψαν τα λουλούδια

Μάνος Χατζιδάκις

περισσότερα
στο:
Όποιος ξεχνάει χάνεται, ραγίζει όποιος θυμάται

Κάθε πέρσι και καλύτερα, στην κυριολεξία, αφού όσο πάει μας ξεβρακώνει πιο γοργά και σταθερά η κρατική παλίρροια. Η άμπωτη παίρνει μαζί της τα τελευταία μας πανωφόρια και η πλημμυρίδα δε φέρνει πίσω ούτε τρύπια φανέλα. Κλάψε όμως λίγο, ίσως σου αξίζει.


Παρέα με τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, που και εγώ ο καψερός μαθαίνω για δαύτες που και πού, ψάχνοντας στο Google και στο Wikipedia, άλλαξαν και οι συνήθειες των ανθρώπων σε αυτόν τον τόπο. Εμείς, η γενιά των (δεν ξέρω πόσο) ευρώ, βιαζόμαστε τελικά να γεράσουμε, υιοθετώντας τον τρόπο των μεγαλυτέρων, που δε λένε να ξεκολλήσουν.

Κι όμως παλιά ζούσαν μάλλον διαφορετικά. Έχω ακούσει ιστορίες για ζωντανές γειτονιές ...

Ο Έλληνας στα πολιτικά και στα ποδοσφαιρικά ξεφεύγει εδώ και χρόνια, όμως τώρα έχει χάσει τον έλεγχο και στον τρόπο με τον οποίο ζει. Χορτάσαμε κλεισούρα κι απομόνωση. Που είναι η ζωή στους δρόμους, οι χαρούμενοι άνθρωποι, οι όμορφες συνήθειες και η παλιά ανεμελιά της γειτονιάς ; Ζούμε μέσα σε μία πόλη, τόσοι πολλοί και τόσο κοντά, μα απέχουμε παρασάγγας. Συχνά αναρωτιέμαι, γιατί προτιμάμε το σπίτι μας περισσότερο απ’ τις πλατείες, κι ας είναι τσιμεντένιες. Ένας υπέροχος καναπές, το air condition που αγοράσαμε χαρούμενοι μόνο με 50 δόσεις και οι πολλές οθόνες, αυτό μας έμεινε. – “Όλοι M(ou)ga ...” όταν έχει Πρετεντέι-ντέι και Τρέμ(ε), στο δελτίο !
Δεν ήταν έτσι ο κόσμος παλιά. Φρόντιζαν ακόμα και στα δύσκολα να μην ξεχνάνε τη ζήση τους. Αν αναζητήσεις εικόνες σε παλιές φωτογραφίες, θα διαπιστώσεις πως ακόμα και στα παραπήγματα υπάρχουν χαμογελαστές φιγούρες. Δεν τα παράταγαν εύκολα, ο αγώνας τους για επιβίωση ήταν το τοπάζι στις καρδιές τους, κι ας αποδεικνύονταν αρκετές φορές φρούδες οι ελπίδες. Τότε ξέπλεναν τον πόνο τους με καλό κρασί και κάποια τραγούδια, που ίσως στους περισσότερους μοιάζουν τώρα παρωχημένα, κι ας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. «Χίλιες φορές καλύτερα στη φτώχεια μου να ζήσω, παρά το αίμα τ’ αλλουνού να πιω και να πλουτίσω.» (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Πρώτη εκτέλεση Στέλιος Καζαντζίδης).

Βυθισμένοι στη λήθη, ακολουθούμε το σύνδρομο της εποχής μας, περνώντας τις στιγμές μας με φειδώ και σύνεση. Μήπως τελικά αυτό πρέπει να αλλάξει ;
Δε χρειάζονται ψιλά στην τσέπη για να βγεις έξω και να κάνεις μια βόλτα, όλοι οι δρόμοι μπορούν να γίνουν δικοί σου. Οι μικρές αυλές που έχουν απομείνει ίσως σου δώσουν μια ανάσα. Η καλή παρέα, οι συζητήσεις, οι διαφωνίες, κάθε κουβέντα με έναν γείτονα, ίσως σε απομακρύνουν απ’ το αδιέξοδο. Αναμοχλεύοντας το παρελθόν σου θα βρεις σίγουρα τέτοιες στιγμές, που έχεις ξεχάσει. Κάντο στην πράξη, δε θα είναι φυγή από τα προβλήματα σου, αυτά πάντα θα υπάρχουν και σίγουρα θα πρέπει να ψάχνεις τη λύση, μα θα είναι κάτι όμορφο που θα σου δίνει κουράγιο, εκεί στην ανεμελιά της γειτονιάς σου.

Σπύρος Φ.

Η Προστασία των Παιδιών το Καλοκαίρι

Όσο το πιτσιρίκι σας προσπαθεί να χορτάσει τη θάλασσα, το τρέξιμο κατά μήκος της παραλίας και τα παιχνίδια με το κουβαδάκι του, προστατέψτε το από τις βλαβερές ακτινοβολίες.

Summer Dangers in the Backyard and Beyond

Τι να προσέξτε τους καλοκαιρινούς μήνες

- Φορέστε του δροσερά ρουχαλάκια:
Η καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα του πρέπει να περιλαμβάνει βαμβακερά και ανάλαφρα μπλουζάκια, σορτσάκια ή φορεματάκια που εμποδίζουν την ακτινοβολία να φτάσει στην επιδερμίδα και παράλληλα δεν θα το ζεσταίνουν. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν «τραβούν» τον ήλιο και φυσικά μην παραλείψετε το καπέλο!
-
Μην ξεχνάτε να του βάζετε συχνά αντηλιακό: 
Η παιδική επιδερμίδα αφυδατώνεται εύκολα και διαθέτει λιγότερη μελανίνη από αυτήν ενός ενηλίκου, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητη. Όταν πάτε στην παραλία, κάντε μια πρώτη επάλειψη σε όλο το σώμα μισή ώρα πριν την πρώτη βουτιά και ανανεώνετε κάθε φορά που το παιδί βγαίνει από τη θάλασσα αφού το σκουπίσετε καλά ή κάθε 1-2 ώρες αν παίζει στην αμμουδιά. Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 20, ενώ καλό είναι να έχετε προμηθευτεί ειδική αντηλιακή κρέμα ή στικ για τα χείλη του ώστε να μην καούν ή ξεφλουδίσουν. Μη θεωρείτε περιττό το αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες, αφού οι υπεριώδεις ακτινοβολίες διαπερνούν τα σύννεφα και απειλούν με εγκαύματα. Μετά το μπάνιο ενυδατώνετε το δέρμα του μικρού σας με γαλάκτωμα.
-
Μην αμελείτε τα ματάκια του! 
Τα γυαλιά ηλίου (εννοείται κρύσταλλα καλής ποιότητας) είναι απαραίτητα όσο το πιτσιρίκι σας απολαμβάνει το παιχνίδι κάτω από τον καυτό ήλιο. Ειδικά αν έχει ανοιχτόχρωμα μάτια, κάποια πάθηση όπως για παράδειγμα μυωπία ή άλλη ευαισθησία, είναι απολύτως αναγκαία η προστασία τους.
-
Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνει το παιδί: 
Στην περίπτωση που ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον παιδίατρο αν επιτρέπεται να εκτεθεί στον ήλιο, διότι μερικά φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος και το κάνουν πιο ευπαθές.

Πηγή: mybabysworld.gr

Πώς θα ενισχύσετε τη δημιουργικότητα των παιδιών

Η δημιουργικότητα δεν σχετίζεται μόνο με την τέχνη ή την αρχιτεκτονική αλλά και με τον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος το μυαλό του για να λύσει κάποιο πρόβλημα ή να βρει τον καλύτερο τρόπο για να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση. 

5 Fun Ways to Enhance Creativity in Children

Από τη μια το εκπαιδευτικό σύστημα, χαρακτηρίζεται από μια συνεχή πίεση για επιτυχία μέσω του ανταγωνισμού, τα διαγωνίσματα και τη βαθμοθηρία και προάγει περισσότερο τη στείρα γνώση παρά τη δημιουργική μάθηση. Από την άλλη η καθημερινότητα με τους τόσο γρήγορους ρυθμούς δεν δίνει και πολλές δυνατότητες στα παιδιά, ειδικά όταν μένουν στις πόλεις, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Δείτε πώς θα δώσετε εσείς κίνητρα στο παιδί σας για να εμπνευστεί και να αφήσει ελεύθερο το μυαλό και τη φαντασία του.
  1. Δημιουργικό παιχνίδι. 
    Επιλέξτε ένα παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο που δίνει έμφαση στη μάθηση μέσω του παιχνιδιού. Θα το διαπιστώσετε κοιτώντας τους τοίχους και τα θρανία στις αίθουσες μαθήματος. Αν υπάρχουν πολλές ζωγραφιές, φωτογραφίες στους τοίχους, ρούχα που μπορούν τα παιδιά να φορέσουν ή κούκλες, πίνακες όπου μπορούν να κάνουν δημιουργικά σχέδια σημαίνει πως πιθανόν δίνεται έμφαση στο δημιουργικό παιχνίδι.
  2. Αφήστε τη φύση να το συνεπάρει. 
    Η ελευθερία να εξερευνήσει το μικρό σας έναν εξωτερικό χώρο ή τη φύση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εμπνευστεί. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα κοντινό πάρκο, ένα δάσος στην εξοχή ή μια έρημη παραλία (για τους τυχερούς κατοίκους της επαρχίας). Ακόμα και η εξερεύνηση σε ένα κήπο στο σπίτι του χωριού μπορεί να γίνει η πιο ευχάριστη ασχολία της ημέρας.
  3. Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τις λύσεις μόνο του. 
    Η επίλυση προβλημάτων αποτελεί μέρος της δημιουργικής σκέψης για αυτό και είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί σας να βρει τις δικές του απαντήσεις στα μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αφήστε το να σκεφτεί μια πιθανή λύση σε ένα πρόβλημα, όπως για παράδειγμα πως μπορεί να συνεχίσει να παίζει με το αγαπημένο του παιχνίδι αν χάσει σημαντικά κομμάτια από αυτό ή κάποια εξαρτήματα.
  4. Κάντε πρωτότυπους συνδυασμούς. 
    Αλλάξτε το τέλος της αγαπημένης του ιστορίας συνδυάζοντας στοιχεία από άλλα παραμύθια και ζητήστε του να κάνει το ίδιο για μια άλλη ιστορία. Ζητήστε τη συμβουλή του μικρού σας για το πώς θα μπορούσατε να κάνατε ένα συνηθισμένο γεύμα να μοιάζει συναρπαστικό. Ακολουθήστε μια διαφορετική διαδρομή προς ένα συνηθισμένο προορισμό και μιλήστε για όσα παρατηρείτε στο δρόμο. Δώστε του διάφορα υλικά για χειροτεχνίες φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους και ζητήστε του να φτιάξει κάτι από την φαντασία του. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο δοκιμάστε να συλλαβίσετε μια λέξη ανάποδα και ζητήστε του να σας πει ποια είναι. Τέτοιου είδους δραστηριότητες εξασκούν το μυαλό του και καλλιεργούν τη δημιουργικότητά του.
  5. Μακριά από τις οθόνες. 
     Όσο περισσότερο ένα παιδί σπαταλά χρόνο μπροστά στην τηλεόραση τόσο λιγότερο χρησιμοποιεί τη φαντασία του για δημιουργικό παιχνίδι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι διασκεδάζει με τη φαντασία κάποιου άλλου και όχι τη δική του. Επιτρέψτε την τηλεόραση και τη χρήση υπολογιστή και βιντεοπαιχνιδιών το πολύ δύο ώρες την ημέρα και αγνοήστε τη γκρίνια και τις διαμαρτυρίες. Μετά από κάποιες ώρες η μονοτονία θα αντικατασταθεί από τη δημιουργικότητα.
  6. Μεταποίηση.  
    Τα παλιά παιχνίδια ή κάποια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για καλλιτεχνικές δημιουργίες μπορούν να χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει μια μικρή μεταποίηση, όπως για παράδειγμα να φτιάξει καινούργια ρούχα για μια παλιά κούκλα ή να στολίσει ένα χαρτόκουτο για να το μετατρέψει σε κουκλοθέατρο.
  7. Καλλιεργήστε το πάθος για ένα χόμπι. 
    Τα παιδιά που αναπτύσσουν έντονο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο τείνουν να γίνονται πιο δημιουργικά. Πριν όμως ανακαλύψει τι είναι αυτό που προτιμά το μικρό σας, δώστε του κίνητρα για να διαβάσει βιβλία για διάφορα θέματα, πηγαίνετε μαζί σε μουσεία και εκθέσεις, σε συναυλίες ή σε διάφορα φεστιβάλ και γενικότερα βοηθήστε το να έρθει σε επαφή με διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα διαλέξει αυτό που το ενδιαφέρει περισσότερο και θα το καλλιεργήσει. Προσέξτε να μην στρέψετε το παιδί σας να ακολουθήσει το δικό σας χόμπι ή το δικό σας πάθος. Ενθαρρύνετε το να ανακαλύψει τα δικά του χόμπι και να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά το εκφράζει.
Πηγή: www.happyparenting.gr