Σελίδες

Monday, 20 August 2012

Συναισθηματικές Διαταραχές στην Εφηβεία

Ίσως σε καμιά άλλη περίοδο της ζωής τους, τα παιδιά δε χρειάζονται τόσο τη συναισθηματική υποστήριξη των γονιών τους όσο κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μετά.  

Καθώς οι νέες ευθύνες της ενηλικίωσης που πλησιάζει και οι δυσκολίες της σεξουαλικής προσαρμογής γίνονται ολοφάνερες, τα συνηθισμένα αισθήματα της δυστυχίας και της εσωτερικής αναστάτωσης εξελίσσονται για μερικούς εφήβους σε πιο σοβαρές καταθλιπτικές διαθέσεις, μια αίσθηση ανικανότητας και αδυναμίας απέναντι σε γεγονότα που είναι έξω, πέρα ή πάνω από τον έλεγχο τους.


Mental, Emotional, and Behavioral Disorders in Teens

Η κατάθλιψη μπορεί να καλύπτεται στην εφηβεία και έτσι να μην την καταλάβουμε εύκολα. Ένα άλλο πρόβλημα από τον γονέα που «επαγρυπνεί», είναι το ότι κάθε σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογικά στην εφηβεία, χωρίς με κανένα τρόπο να υποδηλώνει μια καταθλιπτική διαταραχή. Στην πλειοψηφία τους οι έφηβοι, παρόλο που τα αρνητικά τους συναισθήματα και τα αισθήματα κατωτερότητας φτάνουν στο αποκορύφωμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, δείχνουν γενικά να είναι σχετικά ευτυχισμένοι και σίγουροι.

Η ηπιότερη μορφή της κατάθλιψης μπορεί να φανεί ως μια έλλειψη ψυχικής ενέργειας και ευεξίας. Στις πιο σοβαρές εκδηλώσεις της, οι έφηβοι τείνουν να είναι ευέξαπτοι και κακοδιάθετοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν αυτή βρίσκεται στη χειρότερη μορφή της, κοιμούνται λίγο, χάνουν την όρεξη τους και είναι συνέχεια κατηφείς, απαθείς και χωρίς ζωντάνια. Οι έφηβοι που έχουν κατάθλιψη νιώθουν αβοήθητοι, θλιμμένοι και άχρηστοι μερικές φορές δε το βρίσκουν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. Φαίνεται παράδοξο το ότι οι υψηλοί στόχοι, τους οποίους οι προ-έφηβοι και οι έφηβοι θέτουν στους εαυτούς τους, ταυτόχρονα δημιουργούν και προβλήματα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι, που κάνουν πολύ αυστηρή αυτοκριτική, τείνουν να είναι αγχώδεις, ανασφαλείς, καταθλιπτικοί και σε κάποιο βαθμό κυνικοί. Ίσως σε καμιά άλλη περίοδο της ζωής τους, τα παιδιά δε χρειάζονται τόσο τη συναισθηματική υποστήριξη των γονιών τους όσο κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μετά.
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους προειδοποιώντας τα για τις μελλοντικές αλλαγές ή ερμηνεύοντας τες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι έφηβοι να τις αξιολογήσουν σωστά και να τις ξεπεράσουν πιο εύκολα. Φυσικά, η ικανότητα να μιλάει κανείς για προσωπικά και λεπτά θέματα με τους εφήβους θα εξαρτηθεί από τη σχέση εμπιστοσύνης και καλής επικοινωνίας που έχει καλλιεργηθεί από τα προηγούμενα χρόνια. 

 
Πηγή: Άρθρο της Μαρίας Αντωνίου, Ψυχολόγου  Παίδων & Εφήβων, Σύμβουλος Οικογένειας, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών Μετεκπαιδευθείσα στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών
διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό iator

Ελλάδα: Περιγεννητική θνησιμότητα
H κρίση σκοτώνει 900 βρέφη τον χρόνο

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ
H κρίση σκοτώνει 900 βρέφη τον χρόνο
Μωρά πεθαίνουν και ζωές εγκύων κινδυνεύουν εξαιτίας της έλλειψης μονάδων εντατικής φροντίδας νεογνών

Η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις πρώτες
στη λίστα χώρες της Ε.Ε.
στην περιγεννητική θνησιμότητα.
Ακόμη και στα νοσοκομεία όπου λειτουργούν μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών αυτές παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Βαριά τη σκιά της πάνω στη νέα ζωή που έρχεται στον κόσμο ρίχνει η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. 

Εξαιτίας της, περίπου 900 βρέφη κάθε χρόνο δεν προλαβαίνουν να δουν το φως του ήλιου. Η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις πρώτες στη λίστα χώρες της Ε.Ε. στην περιγεννητική θνησιμότητα. Οι 9 στις 1.000 γεννήσεις παιδιών στη χώρα μας δεν καταλήγουν καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό άλλων χωρών βρίσκεται κοντά στις 2 ή και 3 γεννήσεις! Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να έρχονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Φέτος για πρώτη φορά η Ειδική Επιτροπή Περιγεννητικής ζήτησε τον ακριβή αριθμό γεννήσεων από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ ήδη εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας ριζικές αλλαγές στο σύστημα περιγεννητικής φροντίδας.
Μωρά πεθαίνουν κι έγκυες κινδυνεύουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης μονάδων εντατικής φροντίδας νεογνών. 

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που λέει ότι ακόμη και στα νοσοκομεία που λειτουργούν τέτοιες μονάδες παραμένουν κλειστές από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Για παράδειγμα, στο Αττικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου, από τις τρεις μονάδες εντατικής νεογνών λειτουργεί μόνο η μία, κι από τα 20 κρεβάτια σε λειτουργία είναι μόνο τα 5! Τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας σκουριάζουν, τα κρεβάτια είναι κενά και τα μωρά χάνονται...
Είναι τέτοια η ένδεια του κράτους, ώστε δεν υπάρχει ούτε σύστημα εθνικής καταγραφής αυτών των θανάτων, κι αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα... 

Προσέξτε ποιος θα... προσέχει το παιδί σας

Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η φροντίδα των παιδιών τις ώρες που απουσιάζουν. Η επιλογή του κατάλληλου ατόμου διασφαλίζεται εφόσον ακολουθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες 

Before You Hire A Babysitter: What You Should Know

Tο εικοσιτετράωρο δεν είναι αρκετό, αφού οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται. Ατελείωτες ώρες στο γραφείο, δουλειές στο σπίτι και αν η γιαγιά δεν είναι διαθέσιμη, ποιος θα μένει με το παιδί; Για τις εργαζόμενες μητέρες η αναζήτηση του ατόμου που θα αναλάβει το έργο της καθημερινής φροντίδας των παιδιών είναι δύσκολη υπόθεση.
«Οι σύγχρονες γυναίκες είναι απασχολημένες, εργάζονται πολλές ώρες, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποια βοήθεια στο σπίτι. Εφόσον δεν είναι διαθέσιμοι η γιαγιά και ο παππούς που, κατά τη γνώμη μου, είναι η καλύτερη λύση, αφού είναι άτομα απόλυτης εμπιστοσύνης και σταθερές παρουσίες στη ζωή του παιδιού, οι γονείς αναζητούν κάποια κυρία που θα κάνει αυτή τη δουλειά. Όμως ο εντοπισμός μια καλής νταντάς θέλει υπομονή και η τελική επιλογή πρέπει να γίνει με προσοχή», λέει  η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου.
Οι γονείς συζητώντας με φίλους θα μπορούσαν να βρουν κάποιο άτομο με το οποίο ενδεχομένως να συνεργαστούν. Μια άλλη λύση είναι να απευθυνθούν σε ειδικά γραφεία που διαθέτουν εξειδικευμένα άτομα για τα θέματα αυτά. Όλα βέβαια υπόκεινται στην κρίση των γονιών και στα κριτήρια που θέτουν.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι το πρώτο ραντεβού της οικογένειας με την υποψήφια για αυτή τη θέση είναι σημαντικό.
«Η πρώτη εντύπωση έχει σημασία. Η εικόνα δηλαδή που αφήνει η υποψήφια γυναίκα στους γονείς τις πρώτες στιγμές. Η εμφάνισή της, το πώς φέρεται, αν είναι ζεστός άνθρωπος και βέβαια τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το παιδί είναι βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει το ζευγάρι», αναφέρει η Αλ. Καππάτου.
Οι γονείς πρέπει από το πρώτο ραντεβού να διευκρινίσουν κάποια πράγματα. Πιο συγκεκριμένα:
  • Κάντε ερωτήσεις για όλα τα θέματα που σας απασχολούν. Από τα προσωπικά της στοιχεία μέχρι τον τρόπο που αντιδρά απέναντι στο παιδί.
  • Εξηγήστε τι ακριβώς χρειάζεστε.
Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:
  • Αν είναι καπνίστρια.
  • Αν έχει ξαναδουλέψει με παιδί ίδιας ηλικίας με το δικό σας.
  • Πόσο καιρό είχε δουλέψει και γιατί έφυγε.
  • Ζητήστε ιατρικό ιστορικό.
  • Ρωτήστε την τους λόγους για τους οποίους κάνει αυτή τη δουλειά και αν έχει κάνει σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Είναι επαγγελματίας ή μια γυναίκα που περιστασιακά κάνει αυτή τη δουλειά.
  • Είναι απαραίτητο οι γονείς να ρωτήσουν συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν στη φροντίδα ενός παιδιού για να διαπιστώσουν αν έχει γνώσεις.
  • Τέλος, καλό θα ήταν να ζητήσετε συστάσεις.
Αφού λοιπόν η υποψήφια περάσει τις πρώτες «δοκιμασίες» και οι γονείς έχουν θέσει με ξεκάθαρο τρόπο το τι ακριβώς ζητούν, της λένε να έρθει ξανά για να συναντηθεί και με το παιδί.
Πρέπει να παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο το πλησιάζει και πώς τη δέχεται εκείνο. Αφού φύγει, ...