Σελίδες

Friday, 14 September 2012

Σε τι ωφελεί το παιχνίδι στην παιδική χαρά?

The Benefits of Playground Exercise for Kids

Το παιχνίδι είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και ανάπτυξης. Μέσα από αυτό το παιδί εξερευνά τον κόσμο, μαθαίνει, παίρνει αποφάσεις, κοινωνικοποιείται, γίνεται ανεξάρτητο, αναπτύσσει την σκέψη και αντίληψή του, οξύνει την φαντασία του, εκφράζεται, μιμείται, μαθαίνει κανόνες.
Ιδιαίτερα, στις μεγάλες πόλεις όπου ο μόνος τόπος που μπορούν τα παιδιά να παίξουν είναι μέσα στο σπίτι, η παιδική χαρά είναι ένας καλός χώρος που προσφέρει στο παιδί απλόχερα όλα τα παραπάνω. Εκεί, ωστόσο , θα συναντήσει κανείς παιδιά ήσυχα, ζωηρά, μικρά , μεγάλα, γονείς υπερπροστατευτικούς και άλλους πιο χαλαρούς. Είναι όπως φαίνεται μία μικρή κοινωνία.

ΟΦΕΛΗ :
Ø Βελτίωση αδρής κινητικότητας, ισορροπίας, συντονισμού των κινήσεων, οπτικοκινητικού συντονισμού
Ø Ενίσχυση ανεξαρτησίας
Ø Βελτίωση κοινωνικοποίησης μέσω της συναναστροφής με τα άλλα παιδιά
Ø Βελτίωση δεξιοτήτων προσανατολισμού στον χώρο
Ø Ακολουθία κανόνων μέσα από το ομαδικό παιχνίδι
Ø Καλυτέρευση της σχέσης του σώματός του στο χώρο μέσω της επεξεργασίας πληροφοριών στο αιθουσαίο σύστημα
Ø Βελτίωση στασικής ασφάλειας άρα και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του όταν κινείται στο χώρο
Ø Οργάνωση συμπεριφοράς
Ø Βελτίωση επεξεργασίας πληροφοριών στο απτικό σύστημα
Ø Κινητικός σχεδιασμός

Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε μία παιδική χαρά δεν είναι λίγοι. Εύκολα μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί λόγω πτώσεων, παγίδευσης δακτύλων ή ποδιών, ακόμα και λόγω της κακής συντήρησης του εξοπλισμού. Γι’ αυτό όσοι συνοδεύουν ένα παιδάκι στην παιδική χαρά , καλό είναι να μην κάθονται αμέριμνοι αλλά να έχουν συνέχεια στο νου τους το παιδάκι τους.

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

Κέντρο Στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS:
Μια "αγκαλιά" εν μέσω κρίσης

Γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και δυσκολεύονται ακόμη και να παράσχουν τροφή, σε καθημερινή βάση, στα παιδιά τους φτάνουν σε σημείο να παρακαλούν τους υπευθύνους των Παιδικών Χωριών SOS να τα φιλοξενήσουν έτσι ώστε να μην υποφέρουν κι αυτά στο πλευρό τους.
Στην Ελλάδα λειτουργούν τρία Παιδικά Χωριά SOS, στη Βάρη της Αθήνας,
στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης και στην Αλεξανδρούπολη.
Πρόκειται για οικογενειακές ιστορίες στις οποίες επιθυμούν να δώσουν λύσεις οι αρμόδιοι των Παιδικών Χωριών SOS, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο. Η κρίση, άλλωστε, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες που δεν ξέρουν πλέον πού να στραφούν, αναζητώντας τα βασικά αγαθά για να επιβιώσουν.
Σε μία προσπάθεια να στηριχτεί όχι μόνο το παιδί αλλά ολόκληρη η οικογένεια που πλήττεται από τη γενικότερη κρίση, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS.
«Η σημαντική καινοτομία είναι ότι προέρχεται δωρεάν βοήθεια και στήριξη όχι μόνο σε παιδιά αλλά σε ολόκληρη την οικογένεια που πλήττεται από την κρίση» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος των προγραμμάτων SOS στη Βόρεια Ελλάδα Γιώργος Μπασδάρης. Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη Μαΐου σε ιδιόκτητο ακίνητο του Σωματείου, που αποτελεί δωρεά εκ κληρονομιάς Δημοσθένη Τσελεπίδη. Το κτίριο ανακαινίστηκε και λειτουργεί στην οδό Εγνατίας 94, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Η επιλογή των οικογενειών που θα βρουν «καταφύγιο» στο Κέντρο θα γίνεται με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια και για το λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία με την... 

Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού










Σταυρός, ὁ φύλαξ πάσης τῆς οἰκουμένης, 
Σταυρός, ἡ ὡραιότης τῆς Εκκλησίας, 
Σταυρός, βασιλέων τό κραταίωμα, 
Σταυρός, πιστῶν τό στήριγμα, 
Σταυρός, ἀγγέλων ἡ δόξα καί 
                τῶν δαιμόνων τό τραῦμα









Σῶσον, Κύριε, τὸν λαόν σου, 
καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, 
νίκας τοῖς εὐσεβέσι κατά βαρβάρων δωρούμενος, 
καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.