Πέρυσι πέτυχα μια καταπληκτική συνταγή, για μπισκότα κουκουβάγια.
Αφού η κουκουβάγια είναι σύμβολο της σοφίας, των μαθητών και των σχολικών βιβλίων, τι πιο τέλειο από μια τέτοια λιχουδιά για να ξεκινήσει καλά η χρονιά;
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό |
Τα παιδιά μπήκαν φυσικά στην κουζίνα |
αντί για σοκολατένια
ματάκια βάλαμε χρωματιστά κουφέτα... |
Υλικά (30 μπισκότα)
- 3/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη (εγώ έβαλα 3/4 άσπρη κι έγιναν μια χαρά)
- Λίγο ξύσμα πορτοκάλι (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
- 1 αβγό
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 50 γρ δάκρυα σοκολάτας ή κουβερτούρα σε κομμάτια (εγώ έβαλα ένα κουταλάκι κακάο κι άλλο ένα βούτυρο για να μη βγει στεγνό το μείγμα. Γλιτώνεις το μπελά του μπεν μαρί και το αποτέλεσμα είναι εξίσου γευστικό/εμφανίσιμο.)
- 40 κομματάκια σοκολάτας (chocolate chips) (ή χρωματιστά κουφετάκια)
- 20 Κάσιους ψημένα (ή κουκουνάρια, ή αμύγδαλα)
Χτυπάμε σε μπολ με ηλεκτρικό μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, την βανίλια, το αβγό και χτυπάμε λίγο ακόμη να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
Εν τω μεταξύ λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά (το νερό του μπεν μαρί πρέπει να είναι πολύ λίγο γιατι δεν πρέπει να ακουμπάει το σκέυος της σοκολάτας). Αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μαζί την σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Αφού προσθέσουμε όλο το αλεύρι η ζύμη θα είναι σαν τριμμένα ψίχουλα.
η ζύμη θα είναι σαν τριμμένα ψίχουλα |
Ανακατεύουμε το 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε με την λιωμένη σοκολάτα και διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη να ενσωματωθεί η σοκολάτα και η ζύμη να γίνει σκούρα καφέ.
η ζύμη να γίνει σκούρα καφέ |
Αφού περάσει ο χρόνος κόβουμε στα τέσσερα κάθε ζύμη
κόβουμε στα τέσσερα κάθε ζύμη |
Στην συνέχεια παίρνουμε κομμάτι από την λευκή ζύμη, την πλάθουμε μακρόστενη και με πλάστη την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια πρώτα κατά μήκος,
την ανοίγουμε πρώτα κατά μήκος |
και στην συνέχεια κατά πλάτος |
το σοκολατένιο κορδόνι πάνω στην λευκή ζύμη |
Τυλίγουμε την λευκή ζύμη γύρω από την σοκολατένια |
τυλίγουμε το κάθε γεμιστό κομμάτι με μεμβράνη |
Στρώνουμε στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε ανά δυο, φετάκια-φετάκια από το ρολό μας, Τα ενώνουμε πατώντας ελαφρά στην ένωσή τους, και τσιμπάμε στις πάνω γωνίες την ζύμη με τα χέρια μας ώστε να φτιάξουμε τα «αυτάκια» της κουκουβάγιας.
τα "αυτάκια" της κουκουβάγιας |
το κάσιους για μύτη |
Τα αφήνουμε στην αρχή μέσα στο ταψί να κρυώσουν ελαφρώς γιατί θα είναι μαλακά και εύθραυστα, και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
(το δικό μας πρόβλημα ήταν ότι δεν κρύωναν αρκετά γρήγορα για να τα φάμε!)
Καλή Επιτυχία!!!