Σελίδες

Thursday, 25 October 2012

Νόαμ Τσόμσκι: Η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα

Αυστηρή κριτική στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. στα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της άσκησε ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι πολιτικές της Ε.Ε. καταστρέφουν την Ελλάδα».

A Conversation With Noam Chomsky

Σε συνέντευξή του στο Dialogos Radio, ο διακεκριμένος καθηγητής του ΜΙΤ δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός δέχεται πιέσεις που υπερβαίνουν τις αντοχές του, με το επίπεδο διαβίωσης στη χώρα να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960.

Σημειώνει, πάντως, ότι για τα δεινά της Ελλάδας δεν ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική λιτότητας και τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα, καθώς «η Ελλάδα έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα».

Για την κρίση ευθύνονται, επίσης, γενικότερα φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η ελάχιστη συμμετοχή των πλουσίων στη φορολογία, καθώς και η άσκοπη και βλαβερή γραφειοκρατία.

Έσπευσε, ωστόσο, να αντικρούσει το στερεότυπο των «τεμπέληδων Ελλήνων», καθώς μπορεί να στις βόρειες χώρες να επικρατεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται αρκετά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού εργάζονται περισσότερες ώρες από τη βόρεια Ευρώπη.

Όσον αφορά στα μέτρα που θεωρεί ότι θα βγάλουν την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη από την κρίση, ο Τσόμσκι προτείνει την εκπόνηση «πολιτικών παροχής κινήτρων», καθώς και την αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού πλούτου της Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

www.tvxs.gr

Μιλάς Ελληνικά, απλώς δεν το ξέρεις

Η συγγραφέας Άννα Στεφανίδου με το σκεπτικό να φέρει τους αγγλόφωνους πιο κοντά στη γλώσσα μας και να την εκτιμήσουν όπως της αξίζει παρουσίασε το πρώτο βιβλίο της από τις εκδόσεις Ιανός με τίτλο: «You speak Greek, you just don’t know it» («Μιλάς Ελληνικά, απλώς δεν το ξέρεις»). 

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρουσίαση χιλιάδων ελληνικών λέξεων που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγγλική γλώσσα, χωρισμένες αλφαβητικά και θεματικά σε 3 στήλες, με την αγγλική λέξη, την αντίστοιχη ελληνική λέξη και την ελληνική λέξη με λατινικούς χαρακτήρες για να διαβάζεται εύκολα από τους ξένους.



Από το εξώφυλλο ακόμη, η συγγραφέας μας ενημερώνει για 6.000 λέξεις που χρησιμοποιούνται στα Αγγλικά. Μια έξυπνη ιδέα προβολής της ελληνικής γλώσσας που προτρέπει τους αγγλόφωνους να κατανοήσουν πόσο καλά γνωρίζουν τα Ελληνικά, αν και δεν το ξέρουν!

Πηγή: peramatozoa.net
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

Η κρίση, η οικογένεια και τα παιδιά

«Τα αγγελούδια μας δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν το μάρμαρο της εσωστρέφειας και της ματαιοδοξίας μας.» 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Η κρίση της οικονομίας έχει περάσει για τα καλά στην κοινωνία. Θα έλεγα μάλιστα ότι η κοινωνική κρίση και η κρίση αξιών μας οδήγησε στα καταστροφικά και ολέθρια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο ο καθένας μας έχει και μια οικογένεια. Με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται να μεταφέρουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες της καθημερινότητάς μας στο σπίτι. Ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.
Οι καιροί απαιτούν τρέξιμο και εγρήγορση. Τα παιδιά μας όμως μας χρειάζονται όσο τίποτα άλλο, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Το άγχος, ο συνεχής αγώνας για επιβίωση, η διατήρηση της θέσης εργασίας μας και χίλια δυο άλλα ζητήματα μας απασχολούν και βασανίζουν το μυαλό μας. Όταν όμως γυρίζουμε στην εστία μας και ένα, δύο ή και περισσότερα ζευγάρια ματάκια μας κοιτάνε με προσμονή, χειλάκια μας χαμογελούν και χεράκια απλώνονται να μας αγκαλιάσουν, ε τι στο καλό… ξεχάστε τα όλα! Ακόμα κι όταν για κάποιο λόγο γκρινιάζουν ή τσακώνονται μεταξύ τους (αν είναι πάνω από ένα) ή σας ζητούν επίμονα κάτι, δείξτε υπομονή. Το ξέρω πως είναι δύσκολο. Γνωρίζω πως είναι και θέμα χαρακτήρα. Όμως αν μη τι άλλο οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί απέναντι σε ένα παιδί.

Το παιδί μας αντιγράφει. Σε λόγια και αντιδράσεις. Τα μικρότερα παρακολουθούν και παρατηρούν το οτιδήποτε. Ορισμένες φορές μας φέρνουν σε αμηχανία με λεξούλες που εκστομίζουν αλλά και με κινήσεις τους. Άλλες φορές μας εκπλήσσουν ευχάριστα, άλλες δυσάρεστα. Για όλες όμως τις ενέργειές τους να ξέρετε πως πολύ πιθανόν εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Είτε με τη συμπεριφορά μας απέναντί τους (ή σε τρίτους και αυτά είναι μπροστά) είτε με τα ερεθίσματα που τους δίνουμε και τις δραστηριότητες με τις οποίες τα απασχολούμε. Ένα παραμύθι το βράδυ, μια κοινή ενασχόληση (για τα μικρότερα) ή μια αθλητική δραστηριότητα με ταυτόχρονη την παρουσία μας (για τα μεγαλύτερα) τονώνει τη σχέση γονέων-παιδιών.

Ο παππούς και η γιαγιά είναι μεγάλο κεφάλαιο για τα βλαστάρια μας. Πηγή έμπνευσης, ασφάλειας και δημιουργίας. Μια σχέση αμφίδρομη για εγγόνια και παππούδες/γιαγιάδες. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σχέση πατέρα και μάνας με την κόρη και τον γιο. Τη μανούλα και τον μπαμπάκα!

Ο χρόνος είναι πολύτιμος για όλους μας. Οι καιροί απαιτούν τρέξιμο και εγρήγορση. Τα παιδιά μας όμως μας χρειάζονται όσο τίποτα άλλο, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα αγγελούδια μας δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν το μάρμαρο της εσωστρέφειας και της ματαιοδοξίας μας. Εμείς πρέπει να τους οδηγήσουμε στα πρώτα τους βήματα και να τους δώσουμε τις βάσεις ώστε να χτίσουν το μέλλον τους. Ένα μέλλον δικό τους, χωρίς προαπαιτούμενα και όρια από εμάς!