Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στη
βρεφική και νηπιακή ηλικία.
.
Υπολογίζεται ότι το 2-3% των βρεφών που
τρέφονται με γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, τα οποία βασίζονται σε
αγελαδινό γάλα, παρουσιάζει αλλεργία αυτού του είδους.
Οι ειδικοί
πάντως εφιστούν την προσοχή στους γονείς, καθώς τα παιδιά αυτά έχουν
μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες αλλεργίες μελλοντικά.
Τα αίτια:
Ο συγκεκριμένος τύπος αλλεργίας οφείλεται
στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και μπορεί να εμφανιστεί και σε
βρέφη που θηλάζουν από μητέρα, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες
γαλακτοκομικών. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να σταματήσουν το
θηλασμό, αλλά, όπως τονίζει η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής-παιδιατρικής γαστρεντερολογίας Μαρία Φωτουλάκη,
θα πρέπει να σταματήσει η μητέρα να καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά.
Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συνήθως υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια
αποχής από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.
,