.
Για την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους κλιμακώθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα, καθώς καθόλη τη διάρκεια του έτους υπήρξε πλήθος καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, περιλαμβανομένων βασανιστηρίων και υπερβολικής χρήσης βίας, ενώ μετανάστες και αιτούντες άσυλο αντιμετώπισαν εμπόδια στην υποβολή αιτήσεών τους και συχνά κρατήθηκαν υπό άθλιες συνθήκες.
Στην έκθεση επισημαίνεται και η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, αλλά και η υπόθεση βασανισμού των 15 αντιφασιστών διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ, αλλά και αλληλέγγυων, οι οποίο συνελήφθησαν σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους 15. Όπως σημειώνεται «οι αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, αλλά ανακριτής ζήτησε από τον Εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη στους αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών».
Στη διαδικασία χορήγησης ασύλου η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει πως υπήρξαν βελτιώσεις, ωστόσο σημειώθηκε μικρή πρόοδος στη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος. Στην έκθεση αναφέρονται διάφορες περιπτώσεις και επισημαίνεται πως «τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο στην προσπάθειά τους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους συνεχίστηκαν».
Για τις ρατσιστικές επιθέσεις επισημαίνεται πως ο αριθμός τους κλιμακώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Τον Οκτώβριο το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα μισά εκ των 87 καταγεγραμμένων περιστατικών ήταν συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες οι οποίες είχαν ενεργήσει οργανωμένα και προσχεδιασμένα», τονίζεται και γίνεται αναφορά σε ορισμένες επιθέσεις.
Επιπλέον στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφονται και άλλες περιπτώσεις παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η υπόθεση με...