Σελίδες

Wednesday, 26 June 2013

Εξελικτική Λεκτική Απραξία
Όταν οι λέξεις δεν βρίσκουν τον "δρόμο" τους

Η πράξη της ομιλίας αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί την συνεργασία και τον συντονισμό συγκεκριμένων δομών του εγκεφάλου μας. Σε φυσιολογικές συνθήκες η ομιλία ξεκινά με μια ιδέα του τι θέλουμε να εκφράσουμε και ταυτόχρονα επιλέγουμε και ταιριάζουμε τους ήχους και τις λέξεις που αντιπροσωπεύουν αυτή την ιδέα.

The Characteristics of Developmental
Verbal Dyspraxia

 
Παράλληλα ο εγκέφαλός μας δημιουργεί ένα πρόγραμμα στο οποίο δίνει την εντολή στους αρθρωτές ( χείλη, γλώσσα, δόντια) για το πως θα κινηθούν και με ποια δυναμική θα τοποθετηθούν έτσι ώστε να πραγματώσουν τους ήχους και τις λέξεις που χρειάζονται για να εκφραστεί σε λόγο η ιδέα μας.
Αυτός ο προγραμματισμός των αρθρωτών για την πραγμάτωση της ομιλίας συμβαίνει εκούσια σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που συναντούν μεγάλη δυσκολία σε αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ικανότητα παραγωγής ήχων, συλλαβών και λέξεων. 
Η συγκεκριμένη διαταραχή του λόγου ονομάζεται Εξελικτική Λεκτική Απραξία και τα αίτιά της είναι κατά βάση νευρολογικά. Η δυσκολία των παιδιών με εξελικτική λεκτική απραξία εντοπίζεται στην συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής του λόγου που έχει να κάνει με τον προγραμματισμό για την κίνηση των αρθρωτών για την επίτευξη της ομιλίας.
Τα παιδιά με εξελικτική λεκτική απραξία έχουν ανεπτυγμένες δεξιότητες κατανόησης του λόγου σε σύγκριση με τις δεξιότητες έκφρασης του λόγου. 
Αυτό σημαίνει πως γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν να πουν αλλά αδυνατούν να συντονίσουν τις κινήσεις των οργάνων της άρθρωσης για να το εκφράσουν. Έτσι τα παιδιά με εξελικτική λεκτική απραξία παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση του λόγου καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να μιμηθούν τους ήχους, τις συλλαβές και τις λέξεις. 
Συνήθως ο λόγος τους αποτελείται από επαναλαμβανόμενες συλλαβές (π.χ. μπαμπαμπα) ή ελάχιστες απλές λέξεις και χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια δηλαδή μπορεί να παράγει κάποια λέξη μια δεδομένη στιγμή αλλά να αδυνατεί να ανακαλέσει την συγκεκριμένη λέξη όταν του ζητηθεί.  
Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα παιδιά αποκτούν αργότερα λόγο, αυτός χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και απλοποιήσεις κυρίως πολυσύλλαβων λέξεων. 
Τις περισσότερες φορές τα παιδιά με εξελικτική παιδική απραξία έχουν μεγάλη δυσκολία στην μίμηση μη λεκτικών κινήσεων των αρθρωτών, για παράδειγμα δυσκολεύονται να κινήσουν την γλώσσα δεξιά και αριστερά κατά βούληση ή να εκτελέσουν διαδοχικές κινήσεις της γλώσσας και των χειλιών.
Η εξελικτική λεκτική απραξία δεν αποτελεί μια απλή καθυστέρηση του λόγου αλλά μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή η οποία χρήζει άμεσης λογοθεραπευτικής αντιμετώπισης.  
Η θεραπεία του λόγου απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος και συνήθως είναι μακροχρόνια λόγω της πολυπλοκότητας της συγκεκριμένης διαταραχής.   

stathmosnet

Ναρκωτικά: SOS - Xιλιάδες χρήστες «ζουν» στο περιθώριο της ζωής

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
και της Παράνομης Διακίνησής τους
διαβάστε εδώ: ideopigi
  • χιλιάδες χρήστες δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, χρειάζονται εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση,  
  • χιλιάδες χρήστες είναι άνεργοι, χρειάζονται δουλειά,  
  • χιλιάδες χρήστες έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, χρειάζονται ιατρική φροντίδα,
  • χιλιάδες χρήστες έχουν νομικές εκκρεμότητες, χρειάζονται νομική υποστήριξη,  
  • χιλιάδες χρήστες βρίσκονται στη φυλακή, χρειάζονται θεραπεία,
  • χιλιάδες χρήστες βρίσκονται στο δρόμο, χρειάζονται περίθαλψη
  • χιλιάδες χρήστες ζουν στο περιθώριο της ζωής, χρειάζονται απεξάρτηση.
Σχετικά:

Αχ, αυτά τα δοντάκια!!

Αποσπάστε του την προσοχή με πολλές αγκαλιές, κάποιο παιχνίδι 
και πολλές βολτίτσες!!  

Οδοντοφυία μωρού

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, έτσι και τα μωρά έχουν διαφορετική αντοχή στον πόνο. Όταν, λοιπόν, ξεκινά η οδοντοφυΐα, ορισμένα μωρά υποφέρουν περισσότερο από άλλα. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για να ανακουφίσετε την ενόχληση του μωρού σας.

" Is my Baby Teething ? "

Τι είναι η οδοντοφυΐα;
Ονομάζουμε έτσι την εμφάνιση των δοντιών μέσα από τα ούλα. Ορισμένοι ονομάζουν τη διαδικασία και «ανατολή» των δοντιών.
Πότε θ’ αρχίσει η οδοντοφυΐα του μωρού μου;
Συνήθως τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δόντια γύρω στους έξι μήνες και συνεχίζουν μέχρι περίπου τα τρία τους χρόνια. Ωστόσο, ορισμένα μωρά μπορεί να βγάλουν δόντια νωρίτερα, στους τρεις μήνες για παράδειγμα, ενώ άλλα να αρχίσουν αργότερα, παραδείγματος χάρη, στο χρόνο.
Η σωματική και διανοητική ανάπτυξη ενός μωρού δεν έχει καμία σχέση με το ξεκίνημα της οδοντοφυΐας. 
Για κάποιο λόγο όμως, συνήθως τα κορίτσια βγάζουν δόντια νωρίτερα απ’ τα αγόρια.
Αν το μωρό σας είναι ενός έτους και δεν έχει αρχίσει ακόμη να βγάζει δόντια, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας. Μπορεί απλά να υπάρχει κληρονομικότητα καθυστερημένης οδοντοφυΐας.
Πόνοι απ’ την οδοντοφυΐα
Συχνά η οδοντοφυΐα προκαλεί δυσφορία στα μωρά και τα κάνει ανήσυχα και ευέξαπτα. Καθώς μεγαλώνουν οι ρίζες των δοντιών σπρώχνουν τις άκρες των δοντιών μέσα απ’ τα ούλα. Συνήθως τα μωρά υποφέρουν περισσότερο με τα πρώτα τους δόντια επειδή είναι καινούργια η αίσθηση, αλλά και με τους γομφίους λόγω του μεγέθους τους.
Ενδείξεις ότι το μωρό σας βγάζει δόντια
  • Έχει γίνει πιο ιδιότροπο και είναι πιο προσκολλημένο επάνω σας. Επίσης κλαίει περισσότερο τη νύχτα.
  • Βγάζει πολλά σάλια.
  • Έχει την τάση να δαγκώνει διάφορα πράγματα για να ανακουφίσει τον πόνο, έτσι μασά τα δάχτυλά του και οτιδήποτε άλλο πέφτει στα χέρια του!
  • Τα μάγουλά του είναι κόκκινα.
  • Η θερμοκρασία του είναι ελαφρώς αυξημένη (όχι όμως πάνω από 38º).
  • Τα ούλα του είναι κόκκινα και πρησμένα.
  • Αναζητά περισσότερο το στήθος ή το μπιμπερό ή απορρίπτει το στήθος ή το μπιμπερό επειδή πονάνε τα ούλα του.
  • Έχει μειωθεί η όρεξή του.
  • Δεν κοιμάται καλά.
Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας που βγάζει δόντια
    • Δίνετέ του άφθονο νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνει απ’ τη σιελόρροια.
    • Τρίβετε απαλά τα ούλα του με ένα ειδικό ζελέ οδοντοφυΐας ή κάποιο ανάλογο ανακουφιστικό που θα σας συστήσει ο παιδίατρος.
    • Δώστε του να μασουλήσει έναν κρίκο οδοντοφυΐας (αυτόν που μπορείτε να παγώσετε στο ψυγείο).
    • Ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει βρεφικά παυσίπονα.
    • Εφαρμόστε μια ενυδατική  προστατευτική κρέμα στο πηγούνι, το λαιμό και το στήθος του για να μην ερεθιστεί το δέρμα απ’ τη σιελόρροια.
    • Αποσπάστε του την προσοχή με πολλές αγκαλιές ή κάποιο παιχνίδι.
πηγή

Εκεί, στο αποτύπωμα του Θεού!

με τα μάτια του αρίσταρχου
kelyfos
Ο γεννήτορας μας προίκισε με όλα τα χρώματα και όλες τις ομορφιές.
Η ασχήμια είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.
Μακριά από τον “κλαγγή” των γεγονότων και την απογοήτευση της πολιτικής στρωσιάς για το τώρα και το μέλλον του τόπου, μακριά από ότι μας πληγώνει καθημερινά και μας κάνει να απασφαλίζουμε την απανθρωπιά μας. 
Κοντά σ’ αυτό που γεμίζει την ζωή μας, την ψυχή μας, τις ελπίδες και τα οράματά μας και μας κάνει να νιώθουμε πως ο γεννήτορας μας προίκισε με όλα τα χρώματα και όλες τις ομορφιές και ότι η ασχήμια είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Αλλά δυστυχώς, κι εδώ το πέρασμα του ανθρώπου δεν παύει να μας πικραίνει και μεις να χαμογελούμε θλιμμένα από την κενοδοξία της ανθρώπινης βλακείας. 

μαρμ1Περιχαράκωμα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και επάνω στο κύμα κλείνοντας προσβάσεις των πληβείων στα “ιδιωτικά” τους κρυσταλλένια θαλασσόνερα σκαριφιζόμενοι ότι τέχνασμα βγάζει το ηλίθιο μυαλό τους. Όπως για παράδειγμα, τοποθέτηση δήθεν κοινότητας μελισσών (κουτιά) για να φοβούνται να καθήσουν και να χαρούν άλλοι “παρείσακτοι”.

Δεν θα χαλάσω όμως αυτή την μοναδική στιγμή ενός ηλιοβασιλέματος στην γλυκειά μας Ελλάδα και να βράσω τα εξωτικά μέρη. 
Δεν έχουν μόνο τα τραγούδια καρδιά και αίμα… έχει και η ατόφια μας γη. 
Αρκεί να την αφουγκραστούμε όπως κάνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Φωνάζει αλλά κωφεύουμε, κραυγάζει αλλά σιωπούμε.

Ως πότε; Μέχρι να ξεπουληθεί όλη, και μεις να γίνουμε παρείσακτοι ενοικιαστές της.

Καλό καλοκαίρι

ΥΓ. Χαρισμένο στον καλό μου φίλο που ζει, και τον ευχαριστώ γι αυτό, με το γνωμικό στο τραγούδι του Σπανουδάκη “Ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη,”
aristarhos

Ολέθριες οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης

Εντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αυτοκτονικές τάσεις προκαλεί κάθε είδους σεξουαλική παραβίαση κατά την παιδική ηλικία.
.
Ολέθριες οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Αναστασία Κουμουλά σε σχετική ημερίδα του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, ο φόβος, το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μερικές από τις κυριότερες ψυχολογικές συνέπειες που έπονται της παιδικής κακοποίησης.
Ακόμη και ένα άγγιγμα ή η έκθεση ενός ανήλικου σε πορνογραφικό υλικό επιδρούν καταστροφικά στην ψυχολογία του παιδιού. Σύμφωνα με την κ. Κουμουλά, στις άμεσες συνέπειες συγκαταλέγονται, επίσης, η χαμηλή επίδοση στο σχολείο, αγχώδεις διαταραχές όπως φοβίες, εφιάλτες αλλά και αυτοκτονική συμπεριφορά.
.......................................
Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση;
Το απεχθέστερο όλων των εγκλημάτων, το έγκλημα που κυριολεκτικά καταστρέφει τη ζωή των παιδιών.
 
περισσότερα στο χαμομηλάκι 
.
....................................... 
Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το 37-53% των παιδιών που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, μια ψυχιατρική διαταραχή που εκδηλώνεται μετά ένα έντονα τραυματικό γεγονός.
Η διαταραχή εμφανίζεται με επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, επεισόδια επαναβίωσης του τραυματικού γεγονότος, μείωση ενδιαφερόντων και αίσθημα αποξένωσης από τους άλλους, υπερβολικό άγχος και ευερεθιστότητα που τελικά προκαλούν δυσλειτουργία στο παιδί.
Ενίοτε τα θύματα δεν παρουσιάζουν άμεσα συμπτώματα αλλά επιπτώσεις κατά την ενήλικη ζωή τους. 
Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 37 μακροχρόνιων μελετών διαπιστώθηκε ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, διαταραχές διατροφής, διαταραχές ύπνου, διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις με το άλλο φύλο -που κάποιες φορές λαμβάνουν τη μορφή ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και διαζυγίου- απόπειρες αυτοκτονίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες έχουν, επίσης, εντοπίσει συσχετισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και με σωματικά προβλήματα όπως γαστρεντερικές διαταραχές, χρόνιο κοιλιακό άλγος, ψυχογενείς επιληπτικές κρίσεις και μη ειδικά άλγη.
Κακοποίηση και αποκάλυψη
Ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης σύμφωνα με την Ολγα Θεμελή, λέκτορα Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οπως εξηγεί η ίδια, σε μια από τις πρώτες έρευνες που διενεργήθηκαν για το θέμα στις ΗΠΑ, τα περισσότερα από τα μισά θύματα δεν ανέφεραν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους την

Adora Svitak: Τι μπορούν να μάθουν οι ενήλικες από τα παιδιά

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά και τι μπορούν να διδάξουν στους ενήλικες. Το παιδί που δεν πρέπει να καταπιέζουμε μέσα μας, από ένα παιδί-θαύμα, την Αντόρα Σβίτακ.

Περιττό να αναφέρω ότι συμφωνώ απόλυτα με την παρουσίασή της, αφού πιστεύω ότι όλοι είμαστε δημιουργικοί, αρκεί να μην αυτοπεριοριζόμαστε, να μην φοράμε παρωπίδες και να μην αφήνουμε την περιοριστική “ενήλικη” λογική μας να εμποδίζει τις πρωτότυπες, συναρπαστικές, διαφορετικές ιδέες να εμφανιστούν. Ή όταν εμφανιστούν να μας τρομάζουν τόσο που να τις αγνοούμε.

Θυμηθείτε  το παιδί μέσα σας!

Αφεθείτε στο παιγνίδι της δημιουργικότητας!
Ακούστε και μάθετε από τα παιδιά! 

Για να δείτε το video με ελληνικούς υπότιτλους, κλικ εδώ