Σελίδες

Thursday, 27 June 2013

Οι καλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν λάθη...

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται με την επιτυχία που έρχεται 
μετά από προσπάθεια.

Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να κάνει λάθη στην ορθογραφία ή να αποτυγχάνει σε ένα διαγωνισμό. Όμως οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν ότι η αποτυχία, μπορεί να μετατραπεί σε πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία που πραγματικά βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να πετύχει στο μέλλον.
.
Learning from Mistakes: Helping Kids See the Good Side of Getting Things Wrong
.
Η αλήθεια είναι ότι γενικά η αποτυχία μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συναισθήματα, σε ένα παιδί (ή σε έναν ενήλικο) όπως θυμό, απογοήτευση ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. 
Και βέβαια ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας βιώνει αυτά τα συναισθήματα έχει να κάνει με την ηλικία και την ωριμότητά του. Μπορεί, ωστόσο, να μάθει να αναγνωρίζει και να χειρίζεται αυτά τα συναισθήματα και με θετικό τρόπο μας λέει η ειδική ψυχολόγος Michele Borba στο βιβλίο της The Big Book of Parenting Solutions. Και βέβαια να κάνει την αποτυχία ένα καλό μάθημα για την επιτυχία. Άλλωστε όπως λέει ο γνωστός συγγραφέας Vic Johnson: «Στην ζωή δεν υπάρχουν λάθη, μόνο μαθήματα»

Πως να τους μάθετε να μην φοβούνται τα λάθη τους...
Τα παιδιά μαθαίνουν πρώτα από εμάς. Τα παιδιά βλέπουν και αξιολογούν πως αποδεχόμαστε και χειριζόμαστε εμείς την αποτυχία και αυτό επηρεάζει την δική τους αντίδραση. Αν θυμώνουμε βίαια σε περίπτωση που χάσουμε την προαγωγή ή εκνευριζόμαστε με το δάσκαλο του παιδιού λόγω μιας πράξης του ή αμέλειάς του, τότε τα παιδιά μπορεί να αντιγράψουν αυτή τη συμπεριφορά όταν αντιμετωπίζουν τις δικές τους αποτυχίες.
Τι μπορεί να μάθει το παιδί από τα λάθη του;
Με τα λάθη το παιδί μαθαίνει να επεξεργάζεται τα συναισθήματα του. Και εσείς θα πρέπει να το βοηθήσετε να το κάνει σε ασφαλές πλαίσιο. Σύμφωνα με την Michele Borba όταν ένα παιδί χάνει σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, για παράδειγμα, που παίζει στο σπίτι με τον γονιό του, είναι πολύ πιο εύκολο και πιο ελεγχόμενο ως εμπειρία, από το να χάσει σε ένα δημόσιο περιβάλλον, π.χ. σε ένα διαγώνισμα ή σε έναν αθλητικό αγώνα. Στο σπίτι, μπορεί να «εξασκηθεί» με ασφάλεια σε τέτοιου είδους συναισθήματα και καταστάσεις. Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει στον ανταγωνισμό, αλλά σαφώς με πιο ήπιο τρόπο.
Τα λάθη θα το βοηθήσουν να μάθει και να βελτιωθεί
Η ήττα σε ένα παιχνίδι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα γόνιμη, αν μέσα από αυτή το παιδί αρχίσει να σκέφτεται τα λάθη του και τρόπους να τα διορθώσει. Ιδιαίτερα σε παιχνίδια στρατηγικής (και όχι τύχης), μπορείτε μετά να του εξηγήσετε το λάθος και να σκεφτείτε μαζί τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά.
Τα λάθη θα το βοηθήσουν να χτίσει αυτοπεποίθηση
Αντίθετα από ό,τι νομίζουμε, η αυτοπεποίθηση δεν αποκτάται από τις συνεχείς νίκες. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται με την επιτυχία που έρχεται μετά από προσπάθεια. Η καλύτερη ανταμοιβή έρχεται όταν κάποιος έχει βιώσει την ήττα, έχει προσπαθήσει και τελικά έχει βρει τρόπους να επιτύχει. Αντίθετα, η εύκολη νίκη δίνει μια μη ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό του αφού στον έξω ανταγωνιστικό κόσμο κανείς δεν θα χαρίσει ποτέ τη νίκη. 
Και το χειρότερο, οι συνεχείς και εύκολες χαρισμένες νίκες υποσκάπτουν στην πραγματικότητα την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αφού του δίνουν εντελώς εσφαλμένη εικόνα για τις πραγματικές του ικανότητες, που όταν κληθεί να τις επιστρατεύσει, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το αφήναμε να πιστεύει.
Με τα λάθη αποκτά κατανόηση
Το παιδί που χάνει, μπορεί να καταλάβει πώς αισθάνεται ένας φίλος του που έχασε σε ένα παιχνίδι. Αυτό θα βοηθήσει να μην είναι ειρωνικός ή κοροιδευτικός με όσους χάνουν και να μπορεί να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων.
Τα λάθη βοηθούν στον αυτοέλεγχο
Η διατήρηση της ψυχραιμίας σε δύσκολες καταστάσεις είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τα αγόρια που είναι πιο ευέξαπτα και ανταγωνιστικά. Μια ήττα θα βοηθήσει το κάθε παιδί να ωριμάσει και να μάθει να αποδέχεται ήρεμα ακόμη και πράγματα που δεν του είναι τόσο ευχάριστα.

πηγή: kiosterakis
ΠΗΓΗ της πηγής: 36dimotiko.blogspot.gr
.
σχετικό:
19 Φεβ 2013

"Το μέλλον στο φλιτζάνι"
της Παναγιώτας Μπόλωση -ετών 15

e55b88946bc9eca9107db95759206c67 Το μέλλον μου το έγραψαν ελληνικό
σαν κατακάθι καφέ στο άσπρο φλιτζάνι
γλυκιά μελωδία αστεριών στην θλίψη της νύχτας
χρυσάνθεμα που αντιφεγγίζουν τον ήλιο
και κάνουν
την αυγή να πετά τα ρόδα από τα χέρια.

Ένα μέλλον ευοίωνο και λευκό σαν περιστέρι
Σαν μέλισσα που γνωρίζει ανθούς και
Μοιράζει θεϊκή αμβροσία και νέκταρ.

Το μέλλον μου έγινε ξαφνικά ξένο
Φωλιάζει σε άλλες αγκαλιές
σε σκισμένες μαύρες σημαίες.

Ένα μέλλον διαβολικό βγαλμένο πνιχτά
από τα καζάνια της κόλασης.
Μια κραυγή του Δάντη για τη Στίγα
Που στερεύει και διώχνει την Αθανασία.

Νέοι που το μέλλον στον κόσμο έπαψε
να έχει θέση.
Κορμιά αποχαυνωμένα από την αδράνεια της σκέψης.

Μέλλον βουβό και παράφωνο
σαν Χορδές σπασμένης κιθάρας.
Ύπαρξη που γεμίζει αηδία και σκορπίζει
θυμωμένες κραυγές.

Ένα μέλλον που σκουπίζει
τα δάκρυα της μαύρης Ηπείρου.
Και χτυπούν δυνατά οι καμπάνες
στο άσπρο ξωκκλήσι της καρδιάς μας.

[Ένα ποίημα της 15χρονης Παναγιώτας Μπόλωση, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ποιήματος στο Castello di Duino της Ιταλίας. 
Η Παναγιώτα Μπόλωση του Ηλία μαθήτρια της Πρώτης Λυκείου Πάργας κατέλαβε την ΠΡΩΤΗ θέση (στην κατηγορία των 15 ετών) σε Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης ανάμεσα σε  εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά  από όλο τον κόσμο, διαγωνισμός ο οποίος έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου 2013.
Την δεύτερη θέση κατέλαβε η Angela Cevtovich (Serbia)]
Μπράβο Παναγιώτα!
Πηγή: 

Πως να μην χαμογελάσεις με τα πιτσιρίκια;

Είναι χαριτωμένα, αξιολάτρευτα, γεμάτα περιέργεια και απορίες… είναι τα πιο όμορφα πλάσματα του κόσμου, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς!
.
1. Αυτή η τεράστια εισπνοή που παίρνουν λίγο πριν φυσήξουν με όλη τους τη δύναμη τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων τους!
2. Ο πιο τέλειος αναγραμματισμός λέξεων: «Η μαμά έκανε πασγγέτι» (σπαγγέτι), «Αυτό το παιδί είναι κιζενάκι» (κινεζάκι), «Θέλω να φάω κοκόβερι» (βερίκοκο),  «Πότε θα πάμε στη γιαγιά στην Καλάβα;» (Καβάλα)!
3. Το υπέροχο ύφος που έχουν, όταν φοράνε γυαλιά ηλίου!
4. Όταν επιμένουν να πάνε στο σχολείο με την αγαπημένη τους αποκριάτικη στολή – και τελικά το κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα!
5. Η άκρως σοβαρή συνομιλία τους με τους φανταστικούς τους φίλους!
6. Η αδυναμία τους να καταφέρουν να πουν ένα μυστικό ψιθυριστά στο αυτί, οπότε πρέπει στιγμιαία να προσποιηθούμε πειστικά όλοι οι υπόλοιποι ότι δεν το ακούσαμε!
7. Οι χειροποίητες καρτούλες τους, στις οποίες προσπαθούν να περικλείσουν όλη αυτή την «αγάπη μέχρι τον ουρανό» που νιώθουν!
8. Το τεράστιο χαμόγελο, που επιτρέπει σε αυτά τα δύο «μοναχικά» δοντάκια τους να ξεπροβάλλουν με τόση περηφάνια!
9. Τα πρησμένα κατακόκκινα μάγουλα και τα… ελαφρώς ατημέλητα μαλλιά μετά από ένα βαθύ υπνάκο!
10. Να λένε «αντίο» κουνώντας το χεράκι τους ανάποδα, προς την αντίθετη κατεύθυνση!
11. Να εμφανίζονται λίγο πριν από τη βόλτα φορώντας το δεξί παπούτσι στο αριστερό πόδι και το αριστερό στο δεξί!
12. Να «διαβάζουν» φωναχτά ένα βιβλίο, ενώ ακόμα δεν ξέρουν να διαβάζουν!
13. … και μάλιστα κρατώντας το ανάποδα!
14. Να μουρμουράνε δικές τους, αυτοδημιούργητες μελωδίες την ώρα που τους κάνουμε μπάνιο!
15. Τα φρεσκολουσμένα, καλοχτενισμένα, μοσχομυριστά, βελούδινα μαλλάκια τους!
16. Το ότι κλείνουν τα ματάκια τους πιστεύοντας ότι έτσι εξαφανίζονται!
17.  Η έκφρασή τους όταν νιώθουν κατάπληξη για οτιδήποτε βλέπουν για πρώτη φορά, με αυτό το «όλα τα λεφτά» γούρλωμα των ματιών τους!
18. Οι ανεξάντλητες απορίες τους, που συνοδεύονται από τις πιο απίθανες ερωτήσεις τους!
19. Η αξιοζήλευτη αθωότητά τους, που εκφράζεται με το πιο «καθαρό» βλέμμα του κόσμου!
20. Οι απίστευτες ζωγραφιές τους, όπου τα πιο απλά πράγματα φαντάζουν μοναδικά!
+ 21. Απλά και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν, για να μας θυμίζουν ότι ένας κόσμος μόνο από «μεγάλους» δεν θα είχε καμία απολύτως ομορφιά!
πηγή: nipio.net
πηγή της πηγής: imommy

Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως είναι θύμα κακοποίησης

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία αποκαλύπτουν ότι περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως (το 35,6%) υφίστανται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της ζωής τους. 

One in three women worldwide is a victim of partner violence

μία-στις-τρεις-γυναίκες-παγκοσμίως-είναι-θύμα-κακοποίησηςΗ έρευνα αποκαλύπτει ότι το 30% των γυναικών πέφτουν θύματα βίας από τους συντρόφους τους.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το 38% των γυναικών που δολοφονήθηκαν, δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.

Το 42% των γυναικών που έπεσαν θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας από τους συντρόφους τους, έφεραν τραύματα ως αποτέλεσμα αυτής της βίας. «Τα συμπεράσματα αυτά στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με διαστάσεις επιδημίας» δήλωσε η Δρ. Μάργκαρετ Τσαν, διευθύντρια του ΠΟΥ.

«Φαίνεται, επίσης, ότι το παγκόσμιο σύστημα υγείας μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας» πρόσθεσε.

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από άτομα με τα οποία δεν διατηρούν ερωτική σχέση είναι κατά 2,6 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν πέσει θύματα βίας. Σε εκείνες που υφίστανται βία από τους συντρόφους τους, διπλασιάζεται η πιθανότητα να εμφανίσουν παρόμοια προβλήματα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα βίας κατά γυναικών εμφανίζονται στην Αφρική, όπου σχεδόν ο μισός γυναικείος πληθυσμός (45,6%) υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία. Στην Ευρώπη το ποσοστό φτάνει το 27,2%.

Τα πλούσια κράτη δεν είναι απαλλαγμένα από τη βία. Το ένα τρίτο των γυναικών (32,7%) που ζουν σε χώρες με υψηλά εισοδήματα θα έρθουν αντιμέτωπες με τη βία σε κάποια φάση της ζωής τους, αποκαλύπτει ο ΠΟΥ.

Η έκθεση αναφέρει ότι «ο φόβος του στιγματισμού» εμποδίζει πολλές γυναίκες να καταγγείλουν το γεγονός ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας.

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο «να λάβουν υπόψη τους σοβαρά το θέμα» και να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, ώστε αυτά να μπορούν να αναγνωρίζουν τις γυναίκες που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας και να εξασφαλίσουν ότι θα δώσουν την κατάλληλη λύση.

Την έρευνα πραγματοποίησε ο ΠΟΥ μαζί με το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νοτίου Αφρικής (SAMRC).

Πηγή: tovima.gr, 20-06-2013