Σελίδες

Tuesday, 27 August 2013

Αγνοείται οικογένεια στη Σάμο - Σύριος κρατούμενος έχασε τη γυναίκα και τα δυο παιδάκια του

Σάμος:
Μία τριαντάχρονη μητέρα με τα δύο μικρά της παιδιά, εννιά μηνών και τριάμισι ετών, πρόσφυγες από τη Συρία, έχουν χαθεί στη βορειοανατολική Σάμο από τις 22 Ιουλίου.  
.
Ο πατέρας και σύζυγος αναζητά σήμερα απεγνωσμένα βοήθεια για να εντοπίσει τα ίχνη τους. Έχει να τους δει από τότε, περισσότερο από μήνα. 
Δεν φταίει αυτός. Κρατούνταν προς απέλαση, αν και απαγορεύεται η απέλαση όσων προέρχονται από τη Συρία. 
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του, η αστυνομία άνοιξε φάκελο εξαφάνισης μόλις στις 16 Αυγούστου, με καθυστέρηση 25 ημερών.  
Του Δημήτρη Αγγελίδη
περισσότερα στην πηγή: tvxs

Έτσι θα μεγαλώσετε υπεύθυνα παιδιά!

Το «να είσαι οικογένεια» έχει δύο όψεις. Από την μία μεριά, κάθε μέλος, μικρό και μεγάλο, βρίσκει δύναμη και προστασία μέσα στην οικογένεια, από την άλλη μεριά όμως, όλοι, παιδιά και γονείς, οφείλουν να συνεισφέρουν εξίσου, με τον τρόπο και τις ικανότητες του ο καθένας, στην ομαλή λειτουργία της. 
Η οικογένεια μάς χρειάζεται όλους για να λειτουργήσει σωστά. Από τις πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως είναι οι καθημερινές δουλειές και τα διάφορα καθήκοντά, μέχρι τις σωστές συναισθηματικές σχέσεις. Έτσι τα παιδιά παίρνουν σπουδαία εφόδια για την ζωή τους. Εσείς, λοιπόν, πρέπει να τους δώσετε κίνητρα για να συμμετάσχουν στην ζωή της οικογένειας και να νιώθουν ενεργά μέλη, αλλά και να βρίσκεστε δίπλα τους καθώς μεγαλώνουν, δείχνοντάς τους τα όρια και φυσικά την αγάπη σας.

Γιατί ζητάμε «λίγα» από τα παιδιά μας;
Τα παιδιά είναι κοινωνικά όντα. Ακόμη και αν καμιά φορά αντιδρούν, στην πραγματικότητα τους αρέσει να παίζουν ρόλους βοηθού. Όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι είναι αναμενόμενη η συνεισφορά τους στο σπίτι, παρότι σήμερα οι περισσότεροι γονείς δεν ζητάμε πολλά πράγματα από τα παιδιά μας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι, όταν εργάζονται και οι δυο γονείς, το βράδυ, αγχωμένοι και κατάκοποι όπως είναι, το μόνο που θέλουν είναι να περάσουν καλά όλοι μαζί, όχι να μάθουν στα παιδιά τους όρια και πειθαρχία. Και καθώς έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε,  όλοι προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε από το δικό μας στρες,  με αποτέλεσμα να γινόμαστε υπερβολικά ενδοτικοί. Πολλές φορές όμως συμβαίνει και το αντίθετο: ότι δηλαδή οι γονείς ακριβώς επειδή είναι κουρασμένοι γίνονται πιο απαιτητικοί ή πιεστικοί και αντί να περνάνε ουσιαστικό χρόνο με την οικογένεια, τον εξαντλούν σε παρατηρήσεις ή τους αναθέτουν δραστηριότητες για να τα απασχολήσουν κερδίζοντας λίγο χρόνο «ελεύθερο» για εκείνους. Η «αλήθεια» βρίσκεται κάπου στην μέση. 

Όμως, όταν ζητάμε λιγότερα από τα παιδιά, δεν τα προστατεύουμε! Πολλοί γονείς θεωρούν ότι όταν αφήνουν τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές τους από νωρίς, τα ετοιμάζουν για να εκφράσουν την ατομικότητά τους και να διακριθούν στην ανταγωνιστική κοινωνία που ζούμε. Λάθος! Το παιδί που έχει μάθει να σέβεται κάποια όρια και ξέρει ότι υπάρχουν κάποιες σαφείς προσδοκίες από αυτό, αργότερα θα είναι πιο ικανό να επιλύει τα προβλήματά του.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γονείς ζητάμε ελάχιστα πράγματα από τα παιδιά μας είναι η απουσία της ευρύτερης οικογένειας. Χωρίς την επαφή με τους παππούδες, γιαγιάδες ή άλλα μέλη της οικογένειας, χάνονται τόσο οι προσδοκίες όσο και οι πολιτισμικές αξίες.  

Κατανέμετε υποχρεώσεις
Ο ρόλος του γονιού συνεπάγεται ενεργή συμμετοχή στην ζωή των παιδιών, όχι μόνο ενθαρρύνοντάς τα ή παίζοντας μαζί τους, αλλά και επιβάλλοντάς τους πειθαρχεία, διδάσκοντας και καθοδηγώντας τα, χωρίς να ακούγεται αυστηρό όλο αυτό!  
  • Ένας έξυπνος τρόπος για να δίνετε κίνητρα στα παιδιά να αναλαμβάνουν καθήκοντα μέσα στο σπίτι είναι να καθιερώσετε τακτικές εβδομαδιαίες οικογενειακές συναντήσεις, όπου θα παρουσιάζετε μια λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει σωστά το σπίτι. Ο καθένας μπορεί να αναλάβει τις δουλειές που προτιμά. Οι υπόλοιπες θα μοιραστούν ισορροπημένα σε όλους (ανάλογα με την δυνατότητα του καθενός), γνωρίζοντας εξαρχής ότι κανείς δεν θα κάνει επ’ άπειρον κάποια αγγαρεία  που απεχθάνεται, γιατί οι υποχρεώσεις θ’ αλλάζουν εκ περιτροπής.
  • Στην συνέχεια ορίστε τον χρόνο που έχει κανείς στην διάθεσή του για να κάνει μια  συγκεκριμένη δουλειά και την «ποινή» που θα συνεπάγεται η μη εκτέλεσή της. Ασφαλώς, αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να παίρνετε ομαδικά και όχι να τις ανακοινώνετε εσείς υπό μορφή διαταγών.  
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας οφείλουν να τηρούν τις αποφάσεις της ομάδας. Μπορεί μέρος της ανταμοιβής των παιδιών να είναι το χαρτζιλίκι, αλλά η πραγματική ανταμοιβή τους είναι η συμμετοχή στην οικογένεια και η περηφάνια ότι έχουν αναλάβει κάποιες ευθύνες. Αυτή η αίσθηση της αφοσίωσης και της ευθύνης του απορρέει από την συμμετοχή στην οικογενειακή ζωή, σύντομα επεκτείνεται και στις κοινωνικές επαφές. Και αυτό γιατί όταν το παιδί ασχολείται, ακόμα και καθημερινά, με δουλειές που χρειάζονται να γίνουν για να λειτουργεί ομαλά το σπίτι τους, μαθαίνουν τι σημαίνει να είσαι ενεργό μέλος ενός κοινωνικού συνόλου και να προσφέρεις σε μια κοινωνική ομάδα.
Ένα παιδί που θα το έχουν νοιαστεί είναι σε θέση να νοιαστεί τους άλλους και, αφού μάθει πώς να τηρεί κάποια απαραίτητα όρια, θα γίνει κάποιος που θα προκαλεί το θαυμασμό των άλλων. Όλες αυτές οι ιδιότητες (ενσυναίσθηση, φροντίδα, τρυφερότητα και αυτοπειθαρχεία) μας ενσταλάζονται τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσα από το πλαίσιο της οικογένειας. Η εκπαίδευση αυτή προετοιμάζει τα παιδιά για να δημιουργήσουν σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους, οι οποίες δεν θα είναι απαραίτητα αποτέλεσμα της πίεσης και της επιρροής των συνομηλίκων. Τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσω της ταύτισης με τους γονείς τους και της μίμησης της συμπεριφοράς τους. Επομένως, όταν συμμετέχετε ενεργά στην συναισθηματική ζωή του παιδιού σας, θα του δώσετε το κίνητρο, σε οποιαδήποτε ηλικία να επιδιώκει την επιδοκιμασία σας.

Με την συνεργασία της κας Μαρίας Τουλιάτου (ψυχολόγος – οικογενειακή θεραπεύτρια) Από: Νινέττα Φαφούτη

Η Tian Yu αποφάσισε να αυτοκτονήσει:
Μια ιστορία για ένα iPad

Μπορεί το δικό σου iPad 
tian_yu_
Η 17χρονη Tian Yu εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα συναρμολογώντας iPad, μέχρι που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. 
 Η Guardian δημοσιεύει σήμερα την ιστορία της.
Η Tian Yu δούλευε περισσότερες από δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Αναγκαζόταν να μην τρώει, για να προλαβαίνει τις υπερωρίες της. Μέχρι που πήδηξε από το παράθυρο του τέταρτου ορόφου. Θα μπορούσε να είναι εκείνη που έφτιαξε το δικό σας iPhone.
Έτσι ξεκινά το σημερινό δημοσίευμα της Guardian, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας των κινέζικων εργοστασίων, με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας της 17χρονης Tian Yu, η οποία έπεσε σε κώμα για δώδεκα ημέρες, και έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω.
«Ήταν περίπου 8.00 το πρωί, όταν στις 17 Μαρτίου του 2010 η Tian Yu πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του εργοστασίου Foxconn Longhua. Τον τελευταίο μήνα, η έφηβη εργαζόταν ασταμάτητα στον τομέα της συναρμολόγησης για προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και το iPad» αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Αυτό κάνουν οι 400.000 υπάλληλοι του εργοστασίου Foxconn Longhua: Παράγουν smartphones και ταμπλέτες διάφορων εταιρειών, προϊόντα που καταλήγουν σε σπίτια Αμερικανών και Βρετανών Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 υπάλληλοι της Foxconn Longhua έφτιαχναν 137.000 iPhones την ημέρα, ή περίπου 90 συσκευές το λεπτό.
images (1)
»Εκείνη την χρονιά, 18 υπάλληλοι, όλοι τους κάτω των 25 ετών, αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Οι 14 από αυτούς πέθαναν. Η Tian Yu ήταν μια από τους "τυχερούς". Έπεσε σε κώμα για 12 ημέρες και επέζησε, αλλά έμεινε με κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και στους γοφούς της, ενώ είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω. Ήταν μόλις17 ετών. »Τον Φεβρουάριο του 2010 η Yu έφυγε από το χωριό της στην κεντρική Κίνα, προκειμένου να βγάλει χρήματα για να υποστηρίξει τη φτωχή οικογένειά της. Ως δώρο, ο πατέρας της έδωσε λιγότερα από 58 ευρώ και ένα μεταχειρισμένο κινητό ώστε να μπορεί να τους τηλεφωνεί.
Μετά από ένα ταξίδι περίπου 700 μιλιών, η Yu έφτασε στην Foxconn Longhua. Το εγχειρίδιο των εργαζομένων προέτρεπε: "Βιαστείτε να ακολουθήσετε τα καλύτερα όνειρά σας, για να έχετε μια υπέροχη ζωή". Μόνο που εκείνη δεν θυμάται την καθημερινότητά της ιδιαίτερα μαγευτική.»
Οι προϊστάμενοί της ξεκινούσαν τις βάρδιες ρωτώντας τους εργάτες «πώς είστε;». Ερώτηση στην οποία οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν επί λέξει «καλά! Πολύ καλά! Πολύ, πολύ καλά!».
Μετά από αυτό, επιβαλλόταν απόλυτη σιωπή. Η Yu δούλευε δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διαλείμματα για φαγητό, και με τα διαλείμματα για τουαλέτα πολύ περιορισμένα. Το παραμικρό λάθος επέσυρε φωνές από τους προϊσταμένους της, παρά το γεγονός ότι ούτε η ίδια ούτε κανένας άλλος από τους εργαζομένους δεν είχαν περάσει κανενός είδους εκπαίδευση.»
Τον πρώτο μήνα, η Yu εργάστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες χωρίς κανένα ρεπό. Οι ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέπτονται το εργοστάσιο ξεναγούνται στις ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες και τα καταστήματά του, αλλά εκείνη ήταν τόσο εξουθενωμένη που δεν έκανε τίποτα πέρα από το να κοιμάται όταν τελείωνε τη δουλειά. Δούλευε πότε πρωινή και πότε νυχτερινή βάρδια, και κοιμόταν σε έναν κοιτώνα με οκτώ κρεβάτια.
Μόλις που ήξερε τα ονόματα των συγκατοίκων της. »Απομονωμένη σε μια πόλη μακριά από την οικογένειά της, αδυνατώντας να κάνει φίλους ή έστω να κοιμηθεί αξιοπρεπώς για μια νύχτα η μικρή Γιου τελικά ξέσπασε, όταν τα αφεντικά της δεν την πλήρωσαν για την εργασία ενός μήνα, λόγω κάποιου διοικητικού λάθους. Βρισκόμενη σε απόγνωση, πήδηξε από ένα παράθυρο στον τέταρτο όροφο. Η εταιρεία της όφειλε 162 ευρώ με βάση τις βασικές αποδοχές και τις υπερωρίες της, ένα ποσό που είναι περίπου το ένα τέταρτο του κόστους αγοράς του νέου iPhone 
tianyuphoto4»Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, CEO της Apple, Tim Cook, έκανε συστάσεις στην Foxconn να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες. Δεν έδωσε, όμως, χρήματα στην εταιρεία για να το κάνει, ούτε χαλάρωσε τους δρακόντειους όρους του συμβολαίου που επιβάλλει η Apple στην κινέζικη Foxconn».
Το γραφείο τύπου της Apple, στο οποίο ο δημοσιογράφος της Guardian απευθύνθηκε σχετικά με το θέμα, αρνήθηκε να σχολιάσει και τον παρέπεμψε στην τελευταία έκθεση για την Υπευθυνότητα των Προμηθευτών της εταιρείας. «Ένα γυαλιστερό πράγμα, που ξεκινά “τι κάνουμε για να ενδυναμώσουμε τους εργαζομένους”» σχολιάζει ο ίδιος.
«Έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας της, η Γιου έλαβε την "ανθρωπιστική βοήθεια" του ποσού των 20.842 ευρώ από την εταιρεία, για να τη βοηθήσουν να γυρίσει σπίτι. «Ήταν σαν να επρόκειτο για την αγοραπωλησία ενός πράγματος» δήλωσε ο πατέρας της. Μόνο πέρυσι, ο Τιμ Κουκ, ο CEO της Apple, έλαβε 4 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των προϊόντων του αμερικανού κολοσσού».

Πηγή: Guardian
To είδαμε εδώ: http://www.theinsider.gr/