Σελίδες

Friday, 6 September 2013

Μη φωνάζετε στα παιδιά σας εάν θέλετε να πειθαρχήσουν
Η λεκτική βία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα

«Ένας έφηβος αισθάνεται πιο υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του, όταν τον διορθώνει κάποιος (π.χ. ο γονιός του), τον οποίο σέβεται και θαυμάζει. Αντίθετα, οτιδήποτε κάνετε που επιτιμά και ντροπιάζει ένα παιδί, αυτό υποσκάπτει τη δύναμη που έχετε ως γονείς».
.
Verbal Abuse Breaks Children
.

Η λεκτική βία ως μορφή πειθαρχίας των παιδιών τείνει να κάνει την κατάσταση χειρότερη, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γονείς που φωνάζουν στα έφηβα παιδιά τους προκειμένου να τους επιβληθούν, αυξάνουν τον κίνδυνο αυτά να εμφανίσουν στο μέλλον κατάθλιψη, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Child Development, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Πίτσμπουργκ και του Μίσιγκαν, με επικεφαλής Δρ Μινγκ-Τε Γουάνγκ, παρατήρησαν ότι μπορεί μεν οι σύγχρονοι γονείς να μην χρησιμοποιούν σωματική βία, αλλά δεν είναι σωστή και η πρακτική να τους φωνάζουν προκειμένου αυτά να πειθαρχούν. Αντιθέτως, οι φωνές φέρνουν τα αντίστροφα αποτελέσματα.
Ως λεκτική βία μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ψυχολογική πίεση με θυμωμένα ή προσβλητικά λόγια προκειμένου το παιδί να νιώσει συναισθηματικά πληγωμένο, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί ή να ελεγχθεί η συμπεριφορά του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δυνατές φωνές, τα ουρλιαχτά, οι βλαστήμιες, οι κατάρες, καθώς και χαρακτηρισμοί των γονιών προς τα παιδιά, του τύπου «είσαι βλάκας» ή «τεμπέλης».

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση μια ομάδα 1.000 περίπου οικογενειών που είχαν παιδιά, ηλικίας 13-14 ετών, και εστίασαν στην χρήση της λεκτικής βίας ως τρόπο πειθαρχίας.

Αναλύοντας τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι όσο συχνότερα οι γονείς φώναζαν στα παιδιά τους, εκείνα εμφάνιζαν περισσότερα ψυχολογικά και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπως αδιαφορία στο σχολείο, καταφυγή στα ψέματα, κλοπές, εκρήξεις θυμού, συμπλοκές με άλλα παιδιά κ.λπ..

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η λεκτική βία, έστω κι αν γίνεται για καλό σκοπό εκ μέρους των γονιών, συχνά ανοίγει έναν φαύλο κύκλο αντιδράσεων από το παιδί, περισσότερων φωνών από τους γονείς κ.ο.κ., με συχνή κατάληξη τα πράγματα να γίνουν χειρότερα για όλους.

«Τα ευρήματά μας εξηγούν γιατί μερικοί γονείς αισθάνονται πως όσο δυνατά κι αν φωνάξουν, τα παιδιά τους στην εφηβεία δεν τους ακούν. Τα σκληρά λόγια φαίνονται αναποτελεσματικά στο να διορθώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των νέων, στην πραγματικότητα ενισχύουν αυτές τις συμπεριφορές», εξηγεί ο Δρ Μινγκ-Τε Γουάνγκ. «Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους» πρόσθεσε.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η επίπτωση της λεκτικής βίας στα παιδιά, είναι άσχετη με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειας. Επίσης, η λεκτική βία έχει επιπτώσεις στα παιδιά, ακόμα κι αν οι γονείς εκδηλώνουν παράλληλα τη συναισθηματική υποστήριξή τους και τη φροντίδα τους, καθώς οι έφηβοι είναι πιθανό να ερμηνεύσουν τις φωνές των γονιών τους ως απόρριψη ή περιφρόνηση, με συνέπεια να αναπτύξουν μια εχθρική στάση απέναντι στη σχέση τους με τους γονείς τους, αλλά και μια αρνητική εικόνα για τον ίδιο τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με τον Δρ Μινγκ-Τε Γουάνγκ, «είναι λάθος η εντύπωση ότι εφόσον υπάρχει ένας στενός δεσμός γονιών-παιδιού, ο έφηβος θα καταλάβει ότι ‘το κάνουν επειδή με αγαπούν’. Η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος, όταν τα παιδιά προσπαθούν να αναπτύξουν την ταυτότητα του εαυτού τους. Όταν τους φωνάζετε, αυτό πλήττει την αυτο-εικόνα τους. Τους κάνει να νιώθουν πως δεν είναι ικανά, ότι είναι άχρηστα και ανάξια».

Ο καθηγητής παιδοψυχιατρικής Τίμοθι Βέρντουιν του Ιατρικού Kέντρου «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σχολιάζει ότι είναι προτιμότερο οι γονείς να επεμβαίνουν στα παιδιά τους (π.χ. θα δεις λιγότερη τηλεόραση), χωρίς να χρησιμοποιούν επικριτικά, τιμωρητικά και προσβλητικά λόγια. «Ένας έφηβος αισθάνεται πιο υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του, όταν τον διορθώνει κάποιος (π.χ. ο γονιός του), τον οποίο σέβεται και θαυμάζει. Αντίθετα, οτιδήποτε κάνετε που επιτιμά και ντροπιάζει ένα παιδί, αυτό υποσκάπτει τη δύναμη που έχετε ως γονείς».

Πηγή: health.in.gr

Κακοποίηση παιδιών
σε κοινότητα θρησκευτικής αίρεσης στη Γερμανία

Βερολίνο, Γερμανία
Η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε 28 (40 κατά το BBC) παιδιά από μια θρησκευτική κοινότητα, τις «Δώδεκα Φυλές» (Twelve tribes), έπειτα από καταγγελίες ότι κακοποιούνταν από τους γονείς τους.

German Christian sect raided and children put in care

Οι Δώδεκα Φυλές είναι μια θρησκευτική αίρεση, η οποία δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία το 1970.
Το γερμανικό παρακλάδι της αίρεσης βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση με τις Αρχές, καθώς αρνείται να εγγράψει τα παιδιά των μελών της στο δημόσιο σχολείο με τη δικαιολογία ότι η διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι αντιχριστιανική.

Έπειτα από δικαστική εντολή η αστυνομία απομάκρυνε τα παιδιά από το Τσίμερν, ένα πρώην μοναστήρι το οποίο χρησιμοποιεί η ομάδα στο Ντάινινγκεν της νότιας Γερμανίας.

Το δικαστήριο διέταξε να απομακρυνθούν τα παιδιά από τους γονείς τους για όσο διάστημα ερευνώνται οι καταγγελίες για κακομεταχείριση.

Οι γερμανικές Αρχές είχαν συλλάβει τους πατέρες των παιδιών που ανήκουν στην αίρεση το 2004 επειδή αρνούνταν να τα εγγράψουν στο δημόσιο σχολείο.

Η ομάδα στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της σχολείο, το οποίο όμως έχασε την άδεια λειτουργίας του στις 31 Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει τώρα να φοιτήσουν στο δημόσιο σχολείο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δείτε πώς μέσα σε 90 δευτερόλεπτα
μπορεί να χαθεί ένα παιδί

«Αν ο ενήλικας που βρίσκεται μαζί τους αφαιρεθεί για μία στιγμή είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.»
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ
Εκπρόσωπος συλλόγου προστασίας παιδιών είπε ότι το πείραμα αυτό αποδεικνύει πως οι γονείς πρέπει να εστιάσουν στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών και να τα προετοιμάσουν για τους κινδύνους του «πραγματικού κόσμου».

Συγκλονιστικό πείραμα παρουσιάζει πώς ένα παιδί μπορεί να παρασυρθεί από έναν άγνωστο…


Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες των γονιών γίνεται πείραμα από διαδικτυακή τηλεόραση και αποκαλύπτει πόσο εύκολο είναι τελικά ένα παιδί να παρασυρθεί από έναν άγνωστο.
Μέσα σε μόλις 90 δευτερόλεπτα ένα κοριτσάκι που παίζει στο πάρκο, λίγα μέτρα μακριά από τη μητέρα του, προσεγγίζεται από άγνωστο άνδρα, ο οποίος του λέει ότι έχασε το σκυλάκι του και θέλει τη βοήθειά του ώστε να το βρει.
Αρκούν λίγες κουβέντες, ένα πλαστικό παιχνιδάκι σκύλου και το κοριτσάκι πέφτει στην παγίδα. Βγαίνει από το πάρκο και ακολουθεί τον άγνωστο, φωνάζοντας το όνομα του σκύλου.
Για καλή τύχη του μικρού παιδιού πρόκειται για πείραμα του ITV και της εκπομπής Daybreak, ωστόσο το βίντεο είναι συγκλονιστικό καθώς αποτυπώνει την πραγματικότητα σχετικά με τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν.
Ο «άγνωστος» άνδρας ζήτησε από τους γονείς εννέα παιδιών ηλικίας 5-11 να συμμετάσχουν στο πείραμα ώστε να διαπιστωθεί αν τα παιδιά θα τον ακολουθούσαν και τα αποτελέσματα προκαλούν σοκ, καθώς τα επτά από αυτά ακολούθησαν τον άγνωστο έξω από το πάρκο.
«Βγήκε μαζί του έξω από το πάρκο και ο γιος μου τον ακολούθησε. Δε μπορούσα να το πιστέψω», είπε μία μητέρα.
«Τρομοκρατήθηκα και διαπίστωσα ότι δεν επιτρέπεται να είσαι αφελής, δε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα παιδιά σου κατανοούν όσα τους λες», συμπλήρωσε έκπληκτη η μητέρα.
«Αν ο ενήλικας που βρίσκεται μαζί τους αφαιρεθεί για μία στιγμή είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Δε νομίζω ότι μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί αρκετά ένα παιδί. Πρέπει να μάθουν ότι είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπα με διαφορετικές καταστάσεις», δήλωσε μία δεύτερη μητέρα.
Εκπρόσωπος συλλόγου προστασίας παιδιών είπε ότι το πείραμα αυτό αποδεικνύει πως οι γονείς πρέπει να εστιάσουν στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών και να τα προετοιμάσουν για τους κινδύνους του «πραγματικού κόσμου».
4news

Η ζωή είναι ωραία - La vita è bella
Καλημέρα σας :)

Δες πιο πέρα κι απ’ το φως.
Δες, δεν είσαι μοναχός.
Δες πιο πέρα κι απ’ τον πόνο,
τη νύχτα που περνά,
σα γέλιο μάνας, μάνας που γεννά.
 .
.
Δες στου χρόνου τη φωτιά.
Δες, πώς άντεξε η καρδιά.
Δες το ξάφνιασμα της λύπης,
σα χαίρεται η ψυχή και βγαίνει
βόλτα, βόλτα στη βροχή.


Δες μ’ ένα βλέμμα πόσα λες.
Δεν ξοφλήσαμε, μη κλαις
και πιάσε πάλι το χορό.
Δες με τι πάθος τραγουδώ,
όσο πιο ψηλά πετώ, μου φτάνει
μόνο να είσαι εδώ.
.
Δες του ανέμου την οργή.
Δες πώς παίζει σαν παιδί.
Δες το λίκνισμα της μέρας,
σα χαίρεται η καρδιά κι αλλάζει
χρώμα, χρώμα και τροχιά.