Σελίδες

Sunday, 8 September 2013

Συρία: Mια φωτογραφία...

Η παρακάτω φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το reuters 
και δείχνει ένα κοριτσάκι να πουλάει ψωμί στην Συρία…
Δείτε σε πια χώρα θέλουν να κάνουν πόλεμο 

  οι μαριονέτες της Νέας Τάξης…

Ελληνικό πρωινό για παιδιά (ανά γεωγραφικό διαμέρισμα!)

Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας. Κι αν ακόμα δεν έχεις φροντίσει να αφομοιώσει το μωρό σου αυτή τη συνήθεια είναι ευκαιρία τώρα το καλοκαίρι.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης αναλύει τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό του, αλλά και πώς να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το μέρος που έχετε επιλέξει για διακοπές...


Τώρα το καλοκαίρι που βρισκόμαστε περισσότερες ώρες με τα παιδιά μας λόγω των διακοπών είναι ευκαιρία να τους μάθουμε να τρώνε ένα καλό ελληνικό πρωινό. Επιπλέον, είναι ευκαιρία ανάλογα με την περιοχή στην οποία κάνουμε διακοπές να προσαρμοζόμαστε και να χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα της περιοχής για το πρωινό μας γεύμα.
Βασικά, το πρωινό των παιδιών πρέπει να περιέχει:
- Ψωμί και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης όπως: κουλούρια, σταφιδόψωμα, τυρόψωμα, ηλιόψωμα, παξιμάδια κλπ.
- Τυριά και γενικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως: φέτα, ανθότυρο, μανούρι, κεφαλοτύρι, γιαούρτι, ξινόγαλα και ελληνικό βούτυρο.
- Αυγά τα οποία τα κάνουμε σφιχτά ή ομελέτα.
- Ελληνικό μέλι το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
- Ελαιόλαδο το οποίο βοηθάει για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
- Παραδοσιακές μαρμελάδες.
- Πίτες όπως: τυρόπιτες, γαλατόπιτες, γιαουρτόπιτες, κολοκυθόπιτες, χορτόπιτες, πρασόπιτες, σπανακόπιτες και άλλα είδη πίτας.
- Δημητριακά τα οποία παρέχει η ελληνική ύπαιθρος όπως: τραχανά, κους κους, πλιγούρι.
- Φρούτα φρέσκα, χυμούς, φρουτοσαλάτες.
- Λαχανικά εποχής.
- Τοπικά γλυκά όπως: γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά, χαλβά, λουκουμάδες, ριζόγαλο, τηγανίτες, τσουρέκια, μουσταλευριά, λουκούμια, παστέλια κλπ.
Μάθετε τι τοπικό έχει κάθε περιοχή για να ξέρετε να επιλέξετε σωστά τι να φάτε...
Αν βρισκόσαστε στην Ήπειρο μπορεί τα παιδιά να πάρουν πρωινό με κεφαλογραβιέρα, γαλοτύρι, γιδοτύρι, τοπικές πίτες και πορτοκάλια Άρτας.
Αν βρίσκεστε στα Ιόνια νησιά μπορούν να πάρουν πρωινό με φέτα Κεφαλλονιάς, κεφαλοτύρι Κεφαλλονιάς, κουλούρια Κεφαλλονιάς και σταφίδα Ζακύνθου.
Αν βρίσκεστε στην Δυτική και Στερεά Ελλάδα υπάρχει γαλοτύρι, γραβιέρα Αγράφων, κατίκι Δομοκού, κεφαλογραβιέρα, φορμαέλα Αράχωβας, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τοπικές πίτες και τηγανόψωμο, κουραμπιέδες Λαμίας, ξερά σύκα Κύμης, φιστίκια Φθιώτιδας και τραχανάς.
Αν βρίσκεστε στην Πελοπόννησο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεφαλοτύρι, γιαούρτι Λακωνίας, μέλι, ελιές Καλαμάτας, μακαρονόπιτα Αχαΐας, γλυκά κουταλιού Αχαΐας, πορτοκάλια Λακωνίας, μήλα Τριπόλεως, κορινθιακή σταφίδα.
Αν βρίσκεστε στη Δυτική Μακεδονία: κασέρι, μανούρι, τοπικές πίτες, μπουγάτσα, μήλα και φράουλες Φλώρινας.
Αν βρίσκεστε στη Θεσσαλία: ηλιόψωμο Πηλίου, μουστοκούλουρα Βόλου, γαλοτύρι, μανούρι, τυρόπιτες, χαλβά Βόλου, αμύγδαλα, δαμάσκηνα, καρύδια, κάστανα Πηλίου, φιρίκια και μήλα Ζαγοράς.
Αν βρίσκεστε στη Κεντρική Μακεδονία: κουλούρι Θεσσαλονίκης, μανούρι, τοπικές πίτες, χαλβά πολίτικο, μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, ροδάκινα Νάουσας, φουντούκια Πιερίας.
Αν βρίσκεστε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: κεφαλοτύρι, ελιές, τοπικές πίτες, τοπικά γλυκά όπως σουσαμόπιτα.
Αν βρίσκεστε στο Αιγαίο: φέτα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, τοπικές πίτες, γλυκό τριαντάφυλλο Ικαρίας, ψωμί Ανάφης, κουλούρι, λαγάνα και ντάκο Κάρπαθου και Κάσσου, γραβιέρα και αφρομυζήθρα Νάξου, μανούρι Σίφνου, χλωροτύρι Άνδρου, πίτα κολοκύθας Νάξου, αμυγδαλωτά Άνδρου και Σίφνου, χαλβαδόπιτες, καρπουζόπιτα Μήλου και βανίλιες Σίφνου.
Τέλος αν βρίσκεστε στην Κρήτη: κρητικό παξιμάδι, γραβιέρα Κρήτης, ξινομυζήθρα, μανούρι, μέλι Κρήτης, τοπικές πίτες, καλτσούνια, λουκουμάδες, ξεροτήγανα, σφακιανή πίτα, πορτοκάλια, μπανάνες, σταφίδες, κάστανα.
tlife.gr

Πότε να το αφήσω μόνο του στο σπίτι;

Το να μένει ένα παιδί μόνο του στο σπίτι δημιουργεί θαυμασμό, ανησυχία και φόβο. Υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει αυτό;
.
Η ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος-συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου μας εξηγεί!
.
Στην εποχή μας όλο και πιο συχνά συναντάμε παιδιά που μένουν μόνα τους στο σπίτι για κάποιες ώρες, επειδή οι γονείς τους εργάζονται και δεν έχουν άλλη λύση. Όσο και αν φαίνεται παράξενο ή δύσκολο, τα παιδιά, ύστερα από κάποια προετοιμασία, τα καταφέρνουν καλά να εξυπηρετούν τον εαυτό τους, όπως να ζεσταίνουν το φαγητό, να πλένουν τα πιάτα, να προετοιμάζουν τα μαθήματα τους κ.λπ.
Βέβαια, είναι αναγκαίο οι γονείς τους διακριτικά να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους, έστω κι από το τηλέφωνο. Η ηλικία στην οποία το παιδί θεωρείται έτοιμο για να μείνει μόνο στο σπίτι δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια, οπωσδήποτε όμως αυτό συμβαίνει μετά τα 7 χρόνια. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως από την ωριμότητα του παιδιού, το βαθμό ανεξαρτησίας του και τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Άλλο παιδί ίσως είναι πιο δεκτικό στα 8 του χρόνια, άλλο στα 12. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα αξιολογήσουν οι γονείς. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται να γίνουν σταδιακά βήματα προετοιμασίας.

Κανόνες
Από την αρχή είναι αναγκαίο να καθορίσουν οι γονείς συγκεκριμένους κανόνες, σε λογικό πλαίσιο, που τα παιδιά πρέπει να τηρούν εφόσον χρειαστεί να μείνουν μόνα τους. Αυτό θα τα βοηθήσει άλλωστε να νιώθουν ασφάλεια. Είναι πιθανόν όμως να παραβούν κάποιες φορές αυτές τις αρχές και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει πάντα να έχουν το νου τους. Κάθε μέρα πρέπει να εξετάζουν αναλυτικά πώς πήγε το παιδί. Εκτός αυτού, θα βοηθούσε αν έκαναν μαζί ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε και προσδιόριζαν τις δραστηριότητες τις επόμενης. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να επισημαίνονται καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγονται, αλλά και να προτείνονται χειρισμοί που είναι απαραίτητο να γίνουν σε περίπτωση ανάγκης. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του σπιτιού κατά την απουσία τους.
Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρεί το παιδί σας εάν πρόκειται να μείνει μόνο του στο σπίτι;
-Εξηγήστε του τους κανόνες ασφαλείας εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την κουζίνα για να ζεστάνει το φαγητό του.
- Εξηγήστε του ότι πρέπει να τελειώνει πρώτα τα μαθήματα του και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, προτού ανοίξει την τηλεόραση ή βγει έξω για να παίξει. Συζητήστε μαζί του για κάποια συγκεκριμένη εκπομπή που θα’ θελε να παρακολουθήσει, και κατ’ επέκταση το χρόνο που μπορεί να περνά βλέποντας τηλεόραση ή μιλώντας στο τηλέφωνο.
- Σε περίπτωση που θέλει να βγει έξω, όταν τελειώσει τα μαθήματα του, καθορίστε το πού θα πάει, με ποιους φίλους του και για πόση ώρα.
- Μόνο κατόπιν συζήτησης μπορεί να φέρνει φίλους στο σπίτι, όταν απουσιάζετε.
- Ενημερώστε το για τις ώρες που μπορεί να σας τηλεφωνεί στην εργασίας σας, για τον περιορισμένο ενδεχομένως χρόνο του τηλεφωνήματος και για το διακριτικό και ευγενικό τρόπο ομιλίας του.
Ως γονείς, πρέπει να είστε συνεπείς στην ώρα επιστροφής σας στο σπίτι. Σε περίπτωση αργοπορίας ενημερώστε το παιδί, που περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή τους.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι ένα τρυφερό σημείωμα ή ένα ωραίο φαγητό που θα βρει, μόλις επιστρέψει από το σχολείο, θα το ικανοποιήσει ιδιαίτερα και θα του καλύψει το αίσθημα μοναξιάς που ίσως νιώθει. Στόχος σας είναι να αισθάνεται το παιδί πως το σκέφτεστε , ακόμη κι όταν δεν είστε κοντά του.

Ασφάλεια
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασφάλεια είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τους γονείς των παιδιών που μένουν μόνα τους στο σπίτι μετά το σχολείο. Συχνά μάλιστα μπαίνουν στην παγίδα να μεταφέρουν την δική τους ανησυχία και το φόβο στα παιδιά τους, κάτι που δεν βοηθά. Για το λόγο αυτό:
-Είναι αναγκαίο να τα διδάξουν βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως να μην αφήνουν ποτέ την εξώπορτα ξεκλείδωτη, να μη λένε σε αγνώστους ότι οι γονείς τους απουσιάζουν, να κλείνουν τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας, κ.α.
-Επίσης, να τα εκπαιδεύσουν σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση ανάγκης, π.χ. σε μια πυρκαγιά ή σε έναν τραυματισμό.
-Είναι χρήσιμο να τα καταγράψουν, να συζητήσουν ή να αναπαραστήσουν αναλυτικά κάποιες υποθετικές καταστάσεις επείγουσας ανάγκης καθώς και την αντίδραση του παιδιού σ’ αυτές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του και το προετοιμάζουν, ώστε να μην πανικοβάλλεται σε προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει.
-Το παιδί θα πρέπει να είναι ενήμερο για το που θα ανατρέξει για βοήθεια, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο κατάλογος με τα τηλέφωνα ανάγκης πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά στη συσκευή του τηλεφώνου.
-Είναι απαραίτητο να έχουν συνεννοηθεί με κάποιο γνωστό ή συγγενικό πρόσωπο που να είναι πρόθυμο να βοηθήσει το παιδί σε περίπτωση ανάγκης ή αν του ασκήσει κάποιο έλεγχο.

tlife.gr

Έδιωξαν εκπαιδευτικό από σχολείo γιατί... έχει παιδιά!

Πάτρα
Μετά το σχετικά πρόσφατο κρούσμα στην Πάτρα, όπου ιδιωτική υπάλληλος σε κατάστημα της Αγίου Νικολάου απολύθηκε από την εργοδότριά της (!!!) γιατί έκανε παιδί και θα ελάμβανε πολλές άδειες (chic), ένα νέο κρούσμα ήρθε να θυμίσει ότι η κοινωνία γερόντων, στην οποία ζούμε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μισεί τα παιδιά.
.
επειδή έχεις παιδιά!!
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε σε εκπαιδευτικό, από ιδιωτικό σχολείο της περιοχής, (καλό θα ήταν να δημοσιευθεί και το όνομα του σχολείου) η λύση της συνεργασίας τους, διότι έχει παιδιά και, ως εκ τούτου, θ' αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου!!!
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στο εν λόγω σχολείο εκθειάζουν το θεσμό της οικογένειας και παροτρύνουν τους γονείς να τεκνοποιούν, προβάλλοντας ως ευλογία -που όντως είναι- την ύπαρξη παιδιών. 

Προφανώς, η τεκνοποίηση έχει να κάνει με τις πελατειακές ανάγκες κι όχι με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των υπαλλήλων.
Η εκπαιδευτικός αποχώρησε έκπληκτη, ενώ το όλο συμβάν έχει σχολιαστεί δυσμενέστατα απ' όλους όσοι έλαβαν γνώση του γεγονότος.
xespao