Σελίδες

Wednesday, 20 November 2013

20 Νοεμβρίου: Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 1990. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 193 χώρες. Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.
Περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων
  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κλπ.)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κλπ.)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κλπ.)


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Σύμβασης εδώ.

Διαβάστε τη Σύμβαση με απλά λόγια εδώ
ή στο φυλλάδιό μας "Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια".

Η Σύμβαση άρθρο προς άρθρο
1 έως 41: Τα δικαιώματα
1 Ορισμός έννοιας "παιδί"
2 Αρχή της μη διάκρισης
3 Συμφέρον του παιδιού
4 Λήψη μέτρων εφαρμογής
5 Ρόλος γονέων και κηδεμόνων
6 Ζωή και ανάπτυξη
7 Όνομα και ιθαγένεια
8 Ταυτότητα
9 Χωρισμός από γονείς
10 Οικογενειακή επανένωση
11 Αθέμιτες μετακινήσεις
12 Σεβασμός απόψεων του παιδιού
13 Ελευθερία έκφρασης
14 Ελευθερία σκέψης και θρησκείας
15 Ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικά
16 Απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής
17 ΜΜΕ - πληροφόρηση
18 Ευθύνη γονέων - κέντρα παιδικής φροντίδας
19 Βία, παραμέληση, εκμετάλλευση
20 Εναλλακτική επιμέλεια
21 Υιοθεσία
22 Παιδιά πρόσφυγες
23 Παιδιά με ειδικές ανάγκες
24 Υγεία και ιατρικές υπηρεσίες
25 Αναθεώρηση αναδοχής
26 Κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση
27 Ανάπτυξη - επίπεδο ζωής
28 Εκπαίδευση
29 Σκοποί εκπαίδευσης
30 Μειονότητες
31 Ελεύθερος χρόνος - ψυχαγωγία
32 Παιδική εργασία - οικονομική εκμετάλλευση
33 Ναρκωτικά
34 Σεξουαλική εκμετάλλευση και βία
35 Απαγωγή - εμπορία παιδιών
36 Aλλες μορφές εκμετάλλευσης
37 Βασανιστήρια - στέρηση ελευθερία
38 Ένοπλες συρράξεις
39 Επανένταξη παιδιού-θύματος
40 Ποινική μεταχείριση
41 Ευνοϊκότερη ρύθμιση


42 έως 45: Εφαρμογή και έλεγχος
42 Γνωστοποίηση
43 Επιτροπή
44 Εκθέσεις κρατών
45 Συνεργασία

46 έως 54: Ισχύς και αναθεώρηση
46 Υπογραφή
47 Επικύρωση
48 Προσχώρηση
49 Ισχύς
50 Αναθεώρηση
51 Επιφυλάξεις
52 Καταγγελία
53 Θεσμοφύλακας
54 Επίσημες γλώσσες δημοσίευσης

Επιτέλους, μια ευχάριστη είδηση!! - Prolepsis: Πρόγραμμα Σίτισης και Προαγωγής Υγιεινής Διατροφής

Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012-2013 σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων κοινωνικά ευπαθών περιοχών.
 
θα εφαρμοστεί σε περίπου 100 σχολεία της χώρας
και απευθύνεται σε 18.000 μαθητές
Υπό το πρίσμα των ανησυχητικών δεδομένων αναφορικά με τα εντεινόμενα προβλήματα σίτισης που αναφέρεται ότι αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων, αλλά και στα πλαίσια της ενίσχυσης της υγιεινής διατροφής και της ευρύτερης προαγωγής της υγείας τους το Πρόγραμμα, εκτός από την παροχή μικρών υγιεινών γευμάτων στους μαθητές μέσω των κυλικείων των σχολείων, θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για γονείς και παιδιά.
Το Πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε περίπου 100 σχολεία της χώρας και απευθύνεται σε 18.000 μαθητές, συντονίζει η επιστημονική ομάδα εργασίας του Μη Κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία και με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εθελοντές.
Οι εθελοντές υποστηρίζουν την πραγματοποίηση του Προγράμματος με την ενεργή συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις, όπως η προετοιμασία ενημερωτικού εκπαιδευτικού υλικού (οργάνωση και δημιουργία φακέλων προς αποστολή στους γονείς και μαθητές), η γραμματειακή υποστήριξη ενημερωτικών εκδηλώσεων, ο έλεγχος και παρακολούθηση του Προγράμματος στην επαρχία, η διανομή ενημερωτικού υλικού στα σχολεία και άλλα.
Αν επιθυμείτε να συμβάλλετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας εθελοντική εργασία μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την επισυναπτόμενη αίτηση και στέλνοντάς την
στο email info@prolepsis.gr
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε
στο τηλ. 210 619 6683
 

«Τα Δικαιώματα του Παιδιού» με τα παιδία να... πεινάει

Η ευρύτερη περιοχή της Πάτρας συγκαταλέγεται στον «μαύρο» κατάλογο των 30 περιοχών της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας.
τέσσερα στα δέκα παιδιά ζουν καθημερινά
με την αγωνία ότι στο άμεσο μέλλον θα πεινάσουν
Τα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας που έγινε στα σχολεία όλης της χώρας, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα συσσιτίων είναι σοκαριστικά. 
Ένα στα τρία παιδιά που συμμετέχουν στα σχολικά συσσίτια είναι αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της πείνας, ενώ τέσσερα στα δέκα ζουν καθημερινά με την αγωνία ότι στο άμεσο μέλλον θα πεινάσουν.
Η ευρύτερη περιοχή της Πάτρας συγκαταλέγεται στον «μαύρο» κατάλογο των 30 περιοχών της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας. 
Βάσει της ειδικής έρευνας που έκανε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, η Παραλία Πατρών βρίσκεται στην 8η θέση του καταλόγου και η Πάτρα στην 24η προκαλώντας σοκ για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Κατά το περασμένο σχολικό έτος (Σεπτέμβριος 2012 – Ιούνιος 2013) δόθηκαν σε 152 σχολεία οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών περιοχών σε όλη την Ελλάδα ειδικά ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν από τους γονείς των μαθητών. 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα (ποσοστό ύπαρξης πείνας άνω του 30%) κατεγράφησαν στην Παλαιοχώρα, στην Κουλούρα, στην Καψοχώρα και στην Κορυφή Ημαθίας, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στο Τραγανό Ηλείας, στην Παραλία Πατρών και στην Αττική σε διάφορες περιοχές.
Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις απαντήσεις των γονιών στο ερωτηματολόγιο της έρευνας μόνο ως δραματικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Πίσω από τον επιστημονικό όρο «επισιτιστική ανασφάλεια» η έρευνα κατέγραψε την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, που είτε δεν ξέρουν εάν θα έχουν φαγητό στο τραπέζι τους την επόμενη ημέρα είτε βιώνουν ήδη το δράμα της πείνας.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Στην ερώτηση «ανησυχούσατε ότι θα τελειώσουν τα τρόφιμα πριν να έχετε χρήματα να αγοράσετε κι άλλα;» 11.207 οικογένειες (71,8%) απάντησαν είτε «συχνά» είτε «μερικές φορές» και μόνο 4.415 (28,3%) απάντησαν «ποτέ».
Στην ερώτηση «τα τρόφιμα που αγοράσατε τελείωσαν και δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε άλλα;» 8.146 γονείς (52,5%) απάντησαν «συχνά» ή «μερικές φορές» και 7.358 (47,5%) απάντησαν «ποτέ».
Ένα 18,9% αποκτά κατηγορηματικά «ναι» στην ερώτηση «πεινούσατε αλλά δεν φάγατε;» και το 17,2% παραδέχεται ότι έχει χάσει βάρος λόγω της πείνας. Το 47% των οικογενειών δηλώνει ότι συχνά ή μερικές φορές δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στα παιδιά του κατάλληλα γεύματα, το 14% ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει το μέγεθος της μερίδας των παιδιών του στο τραπέζι και το 8,4% ότι πεινάει γιατί δεν έχει καθόλου φαγητό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, μόνο το 35,8% αισθάνεται σιτιστική ασφάλεια, ενώ το 64,2% νιώθει επισιτιστική ανασφάλεια, με ή χωρίς ύπαρξη πείνας. Ειδικότερα, στο 26,9% των συμμετεχόντων καταγράφηκε επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας (μέτρια ή σοβαρή), ενώ στο 37,3% παρατηρήθηκε επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας.

60% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι προγράμματος των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα άλλο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Το πιο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τις δηλώσεις τους είναι ότι το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν άμεσο επισιτιστικό πρόβλημα φτάνει το 60%!

Πηγή: dete.gr