Σελίδες

Thursday, 5 December 2013

Nelson Mandela «Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία»

Το βιογραφικό του Νέλσον Ρολιλάχια Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ή «Μαντίμπα», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, από το όνομα της φυλής του.

Η εκπαίδευση ανοίγει ορίζοντες στην ζωή


Ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στην Ουμπάτα του Τρανσκέι. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Φορτ Χέιρ και στο Πανεπιστήμιο του Γουιτγουότεσραντ, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Παράλληλα εργαζόταν ως φύλακας σε χρυσωρυχείο και αργότερα ως μεσίτης στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Το 1944, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο και τον Γουόλτερ Σιζούλου, ίδρυσε τη νεολαία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της οποίας ανέλαβε πρόεδρος το 1950. Με τον Τάμπο ίδρυσε και το πρώτο δικηγορικό γραφείο μαύρων της Νότιας Αφρικής, το 1952.


Το 1956 συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας αλλά απαλλάχθηκε το 1961, την ίδια χρονιά που ίδρυσε και την οργάνωση «Λόγχη του Έθνους», η οποία επί της ουσίας ήταν το στρατιωτικό σκέλος του ΑΕΚ που είχε κηρυχθεί παράνομο έναν χρόνο νωρίτερα.
Το 1962 συνελήφθη και πάλι και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή είχε βγει παράνομα από τη χώρα και επειδή υποκινούσε τους μαύρους εργάτες να απεργήσουν. Ακολουθεί νέα δίκη, το 1963-4 και η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, μετά την ανακάλυψη του μυστικού αρχηγείου του ΑΕΚ όπου βρέθηκε το ημερολόγιό του μαζί με διάφορα έγγραφα για τη δράση των αντάρτικων ομάδων.
Από το 1964 ήταν κρατούμενος στο νησί Ρόμπεν, αρχικά σε άθλιες συνθήκες και με ακραίους περιορισμούς στον αριθμό επισκεπτών και την αλληλογραφία του: του επέτρεπαν ένα γράμμα και έναν επισκέπτη ανά έξι μήνες. Σταδιακά οι συνθήκες βελτιώθηκαν και το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ όπου του επετράπη να συνεχίσει τις σπουδές του και να πάρει τελικώς το πτυχίο Νομικής, το 1989. Την χρονιά εκείνη ο τότε πρόεδρος της χώρας Πίτερ Μπότα πρότεινε να τον απελευθερώσει υπό τον όρο να αποκηρύξει τη βία, κάτι που ο Μαντέλα δεν δέχτηκε.
Τα χρόνια που έζησε στη φυλακή και οι αγώνες του μέσα από αυτήν για την κατάργηση του απαρτχάιντ τον κατέστησαν έναν από τους διασημότερους πολιτικούς κρατούμενους της εποχής του και ηγέτη μυθικών διαστάσεων για εκατομμύρια μαύρους Νοτιοαφρικανούς αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς σε όλο τον κόσμο.
Μετά από 27 χρόνια στις φυλακές, στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε, μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ νομιμοποίησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.
"Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες (...) αισθανόμουν ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει», είχε γράψει ο ίδιος για την ημέρα που αποφυλακίστηκε.
Την ίδια χρονιά εξελέγη αντιπρόεδρος του ΑΕΚ και την αμέσως επόμενη ανέλαβε την προεδρία στη θέση του Όλιβερ Τάμπο. Μετά το δημοψήφισμα του 1992 για την κατάργηση του απαρτχάιντ, όπου, αν και συμμετείχαν μόνο οι λευκοί κάτοικοι της Νότιας Αφρικής, εγκρίθηκε με ποσοστό 68,7%, η χώρα οδεύει προς τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές, στις 27 Απριλίου 1994. Το ΑΕΚ πέτυχε σαρωτική νίκη, με ποσοστό 62,65% και 252 έδρες στο 400μελές κοινοβούλιο της χώρας και ο Μαντέλα ανέλαβε πρόεδρος της χώρας σε μια πανηγυρική τελετή, παρουσία πολλών πολιτικών ηγετών απ' όλο τον κόσμο.
Το 1997 ο Μαντέλα παρέδωσε την ηγεσία του ΑΕΚ στον Τάμπο Μπέκι και δύο χρόνια αργότερα του παρέδωσε και την προεδρία της χώρας.
Το 1998, την ημέρα των 80στών γενεθλίων του, παντρεύτηκε την Γκράσα Μασέλ, τη χήρα του πρώην προέδρου της Μοζαμβίκης Σαμόρα Μασέλ με την οποία είχε δεσμό τα τελευταία χρόνια. Είχε ήδη χωρίσει, το 1992, από την δεύτερη σύζυγό του, Ουίνι Μαντέλα, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Με την πρώτη σύζυγό του, Έβλιν Ντόκο, με την οποία χώρισε το 1957 μετά από 13 χρόνια έγγαμου βίου, απέκτησε δύο γιους και δύο κόρες, η μία εκ των οποίων πέθανε σε βρεφική ηλικία.
Από το 2004 ο Μαντέλα είχε περιορίσει σημαντικά τις δημόσιες εμφανίσεις και τις δραστηριότητές του γιατί, όπως είχε πει ο ίδιος, ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους του. Είχε ανακοινώσει μάλιστα την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή λέγοντας χαριτολογώντας: «Μην μου τηλεφωνήσετε, θα σας πάρω εγώ». Παρέμενε όμως πάντα δραστήριος στον αγώνα του για την καταπολέμηση του AIDS, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής. Τα τελευταία χρόνια είχε εισαχθεί πολλές φορές για νοσηλεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και λοιμώξεων.
Ο Μαντέλα τιμήθηκε το 1993 με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον πρόεδρο ντε Κλερκ, για τις προσπάθειές τους να καταργήσουν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρικής.
Ενόσω ήταν ακόμη κρατούμενος, το 1988, το Ευρωκοινοβούλιο του είχε απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ «για την ελευθερία του πνεύματος» ενώ το 1992 τιμήθηκε με το τουρκικό βραβείο «Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά αρχικά αρνήθηκε να το παραλάβει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και το δέχτηκε μόνο το 1999. Το 1998 είχε τιμηθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με το χρυσό μετάλλιο (την ανώτατη διάκριση) του Κογκρέσου ενώ το 2006 η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε «Πρεσβευτή της Συνείδησης», την υψηλότερη διάκρισή της.
Τον Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 18η Ιουλίου «Ημέρα του Μαντέλα» και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά από το χρόνο τους για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού.
Το 1994 είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έγραψε δύο αυτοβιογραφικά βιβλία, το «Μακρύ δρόμο προς την ελευθερία» και το «Συζητήσεις με τον εαυτό μου» που έγιναν διεθνή μπεστ-σέλερ.
kathimerini.gr

Το Μέλι — Λαϊκό παραμύθι από την Κάσο

Μια φορά ήταν ένας γέρος και μια γριά. Μια μέρα που σκούπιζε η γριά στο σοκάκι της, βρήκε ένα γρόσι. Πάει, λοιπόν, και λέει:
— Ω, κακόμοιρε γέρο, δες, βρήκα ένα γρόσι.
— Ε, λέει ο γέρος, και τι να το κάνουμε το γρόσι;
— Να πάμε να πάρουμε κάτι να φάμε.


Κάθονταν, λοιπόν, και σκέφτονταν τι να πάρουν.
Λέει η γριά:
 — Ω, κακόμοιρε γέρο, να πάρουμε καρύδια, θα πετάξουμε τα φλούδια, να πάρουμε φουντούκια, θα πετάξουμε τα φλούδια, να πάρουμε αμύγδαλα, θα πετάξουμε τα φλούδια, ξέρεις τι να πάρουμε; Να πάρουμε μέλι, που δε θα πετάξουμε τίποτα.


Φεύγει, λοιπόν, ο γέρος και πήγε και πήρε το μέλι.
 Έφαγε ο γέρος, έφαγε η γριά και η νύφη και ο γαμπρός, έφαγε και ο κου­μπάρος και η κουμπάρα, έφαγε και ο σκύ­λος και η γάτα και περίσσεψε κιόλας και άλειψαν το στύλο του σπιτιού για να κολλήσει.
... έφαγε και ο σκύ­λος και η γάτα
και περίσσεψε κιόλας...
Πάει η γριά να σιμώσει το στύλο, κολλά. Πάει ο γέρος να ξεκολλήσει τη γριά, κολλά κι αυτός. Πάει ο γαμπρός να ξεκολλήσει το γέρο, κολλά, πάει η νύφη να ξεκολλήσει το γαμπρό, κολλά, πάει ο κουμπάρος να ξεκολλήσει τη νύφη κολλά κι αυτός, πάει η κουμπάρα να ξεκολλήσει τον κουμπάρο, κολλά και η κουμπάρα, πάει ο σκύλος να ξεκολλήσει την κουμπάρα, κολλά κι αυτός, πάει η γάτα να ξεκολλήσει το σκύλο, κολλά κι η γάτα, δεν απόμεινε κανένας που να μην κολλήσει!

το βρήκαμε στα Παιδικά Χαμόγελα

Μαθαίνουμε την προπαίδεια, παίζοντας!

Η προπαίδεια είναι ένα δύσκολο απομνημονευτικό κομμάτι των μαθηματικών στο οποίο δυσκολεύονται σχεδόν όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μέθοδοι ή τρικ για την ευκολότερη εκμάθηση της όπως είναι η εικονογραφική μέθοδος.
η κρυμμένη προπαίδεια βασίζεται
στη λογική του κρυπτόλεξου.
Με στόχο τη συνεχή ανατροφοδότηση γίνονται πολλές ασκήσεις για την αποτελεσματικότερη εγκατάσταση της προπαίδειας στη μνήμη εργασίας.

Άλλη μια τέτοια άσκηση είναι και η κρυμμένη προπαίδεια που βασίζεται στη λογική του κρυπτόλεξου.

Άσκηση: Φτιάχνετε ένα πίνακα και γράφετε αριθμούς στα κουτάκια ώστε οι συνδυασμοί κάποιων απο αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Ζητάτε απο το παιδί να διατρέξει προσεκτικά οριζόντια και κάθετα και όπως φαίνεται και στην εικόνα με ένα high lighter να κυκλώσει αυτές τις σχέσεις όπου τις εντοπίζει.
Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαίδευση σε άλλες μαθηματικές πράξεις πχ. προσθέσεις, αφαιρέσεις κτλ.

Tip: Για να βοηθήσουμε την οπτική διάκριση και συγκέντρωση σε παιδιά με δυσλεξία όταν ασχολούμαστε με κρυπτόλεξα χρησιμοποιούμε ένα χάρακα. Ο χάρακας κρύβει το υπόλοιπο κομμάτι του κρυπτόλεξου ώστε να μπορεί το παιδί να κοιτά με μεγαλύτερη προσοχή την οριζόντια ή κάθετη σειρά που εξετάζει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με δυσλεξία, δυσαριθμησία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για την εκπαίδευση της προπαίδειας. Επίσης μπορεί να γίνει και σε όλα τα παιδιά για εξάσκηση και καλύτερη συγκέντρωση. Εφαρμόζεται απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας

dyslexiaathome.blogspot.gr/
το βρήκαμε εδώ: infokids

Κύματα σκεπάζουν το Blue Star «Ιθάκη»

 
Δείτε το video και καμαρώστε τους ναυτικούς μας!!



Μάχη με τα κύματα ανοιχτά της Μυκόνου

Κυριολεκτικά μάχη με τα Μποφόρ και τα κύματα έδωσε το επιβατηγό πλοίο «Blue star Ithaki» στο στενό Μύκονου - Τήνου στο ταξίδι του την Τετάρτη, με προορισμό τον Πειραιά.
Όπως φαίνεται στο βίντεο τα πελώρια κύματα σκεπάζουν το πλοίο.
«Είχαμε φύγει από Μύκονο επιστρέφαμε στον Πειραιά. Ήταν πραγματικά δύσκολες οι συνθήκες, 8 Μποφόρ. Εκτελούσαμε κανονικά το δρομολόγιο, είχαμε περίπου 400 επιβάτες στο πλοίο. Οι νησιώτες είναι εκπαιδευμένοι σε αυτές τις συνθήκες, αλλά για τους άλλους επιβάτες είναι πιο δύσκολο» είπε, μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνήτης του πλοίου Ηλίας Βερβενιώτης.

ethnos

Στο Κορδελιό κάηκε σπίτι από κεριά
Το παιδάκι και η γιαγιά είναι στο νοσοκομείο

Καλοβολεμμένοι, κουστουμάτοι, που τάχα μας κυβερνάτε, κάντε ΕΝΑ καλό στη ζωή σας. Δώστε εντολή ΣΗΜΕΡΑ να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε ΟΛΑ τα φτωχόσπιτα και φροντίστε ΤΩΡΑ όλοι να μπορούν να φάνε και να ζεσταθούν.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ λεφτά να πληρώσουν λογαριασμούς και χαράτσια, μπορείτε να το καταλάβετε;;;
Δεν αντέχεται η φτώχεια, δεν αντέχεται, αλλά πως να το καταλάβετε;;;;
Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας
---------------------------------------------------------------------------------------------
Η οικογένεια χωρίς ρεύμα, χωρίς φωτιά
χωρίς ψωμί, χωρίς φαγί
 
Λίγο ακόμη και θα είχαμε νέα τραγωδία στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Κορδελιό, καθώς την τελευταία στιγμή γλίτωσαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μονοκατοικία γιαγιά και εγγονή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σπίτι είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και η οικογένεια χρησιμοποιούσε κεριά.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4:15 τα ξημερώματα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έφτασε άμεσα κατάφερε να απεγκλωβίσει την ηλικιωμένη, το κοριτσάκι, αλλά και έναν άντρα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι.
Τα τρία άτομα μεταφέρθηκαν  με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με αναπνευστικά προβλήματα. Η γιαγιά και το 5χρονο εγγονάκι της έχουν ελαφράς μορφής εγκαύματα.
Από τις εικόνες που μεταδόθηκαν, προκύπτει ότι το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο δήμαρχος Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης δήλωσε στο Mega, ότι η οικογένεια δεν είχε ρεύμα εδώ και 2 χρόνια. Όπως είπε, η οικογένεια λάμβανε βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και την Εκκλησία.

Ο δήμαρχος επισήμανε, δε, ότι υπάρχουν άλλες 700 οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα στο Δήμο Ευόσμου και -όπως είπε- η κατάσταση αυτή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να έχει καλύψει ο Δήμος τους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Λαφαζανίδης σημείωσε ότι ακόμη κι αν ο Δήμος είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τις 700 οικογένειες, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


news.in.gr
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Κάηκε σπίτι πολύτεκνου στην Ορεστιάδα από κερί
Κάηκε σπίτι πολύτεκνου στην Ορεστιάδα από κερί