Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό από την κλασική βασιλόπιτα - κέικ, φτιάξτε αυτή την πεντανόστιμη βασιλόπιτα!!
Αν την κάνετε, να είστε επιμελείς και κυρίως να μην βιάζεστε. |
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80gr μαγιά
- 400gr ζάχαρη
- 5 αυγά
- 250gr βούτυρο αγελαδινό φρέσκο
- 1|2 φακελάκι μαστίχα
- 1|2 φακελάκι μαχλέπι
- 250gr φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζανάκι γλυκάνισο βρασμένο και σουρωμένο
- σησάμι ξανθό [προαιρετικά]
- ζάχαρη άχνη
- φιστίκι αιγίνης θρυμματισμένο
Πώς το κάνουμε:
- Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι λιώνετε την μαγιά με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας αλεύρι κι ένα φλιτζάνι χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε καλά και την σκεπάζετε μέχρι να φουσκώσει.
- Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το γλυκάνισο.
- Αρχίζετε να ζυμώνετε πολύ καλά αφού βάλετε και την μαγιά η οποία πρέπει να έχει φουσκώσει πολύ (σχεδόν να τριπλασιαστεί).
- Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα και προσθέτετε στο ζυμάρι. Ζυμώνετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια σας.
- Σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε σε μια ζεστή γωνία για 8 ώρες.
- Ανοίξτε τη ζύμη που πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στη λεκάνη και ζυμώστε την ξανά για 10 λεπτά
- Βάζετε την ζύμη στο βουτυρωμενο ταψί αλείφετε με ένα αυγό.
- Ψήνετε γύρω στα 50 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180*.
- Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και φιστίκια (προαιρετικά).