Σελίδες

Saturday, 15 March 2014

Η Ιατρική των Ελλήνων: Αυθεντική διαχρονική επιστήμη

Οι Έλληνες γιατροί έχουν μείνει στην ιστορία χάριν της ακεραιότητας, του καινοτομικού χαρακτήρα του έργου τους και του σεβασμού τους προς τον άνθρωπο.
Αυτό που κρατά ο Ασκληπιός παραπέμπει
στο σημερινό σύμβολο της Ιατρικής
Εκμεταλλεύονταν αυτά που  η φύση  προσέφερε και έτσι θεράπευαν ανιδιοτελώς πάσης φύσης ασθένεια.
Παραπλήσια σε αυτό το είδος επιστήμης είναι η σύγχρονη μέθοδος της ομοιοπαθητικής, της οποίας το όνομα απαντά για πρώτη φορά στον Ιπποκράτη, και η οποία εντοπίζει και καταπολεμά με φυσικό τρόπο την ρίζα της εκάστοτε ασθένειας, φέροντας τα συμπτώματά της σε έξαρση, προκειμένου να εξαλειφθούν τελείως. Το αντίθετό της είναι η αλλοπαθητική ιατρική, η κυριαρχούσα, δηλαδή, μέθοδος των ημερών, η οποία πολλάκις περιορίζεται στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων και όχι της αιτίας.
Ήδη από την πανάρχαια εποχή του Ερμή του Τρισμέγιστου η ιατρική επιστήμη βρισκόταν σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο επίπεδο, καθώς και ο ίδιος ασχολήθηκε, μεταξύ των άλλων, και με τον εν λόγω κλάδο, αντλώντας υλικά από την φύση και μετατρέποντάς τα σε φάρμακα.
Αλλά και από τις περιγραφές του Ομήρου συμπεραίνουμε πως οι άνθρωποι τότε γνώριζαν πώς να περιποιούνται μόνοι τους και αποτελεσματικά τραύματα, πληγές και ελαφριές ασθένειες.
Ο Όμηρος, ακόμη, αναφέρει τα γνωστά σε όλους μας αγχολυτικά!
Μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες ιατρούς, οι οποίοι με τις μεθόδους επέφεραν ριζική τομή όχι μόνο στην εγχώρια αλλά στην παγκόσμια ιατρική είναι οι ακόλουθοι:
..........................................
η συνέχεια στα Ελληνικά

Δημήτρης Βάσσης: Ένα συγκλονιστικό Ζεϊμπέκικο

 
Τα 9/8 της ψυχής του Δημήτρη Βάσση
 
Το ζεμπέκικο δεν είναι ένας ακόμη χορός! Και γι' αυτό δεν… χορεύεται!
Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν βήματα για να πατήσεις πάνω τους, απ’ εκεί να κρατηθείς…. Γιατί ούτε χέρι υπάρχει γύρω, ούτε και άλλη ψυχή ζώσα ν’ ακουμπήσεις!
.
…Κι όσο κι αν ψάχνει κανείς για ορισμούς του ζεμπέκικου πάλι εκτός θα βρίσκεται, γιατί το ζεμπέκικο είναι ο ήχος, ο ρυθμός και η κατάσταση που βιώνεις αν πολύ το θέλεις να πάψεις να μιλάς, αν πολύ το νιώθεις πως θες να υψωθείς κατά που βρίσκονται τ’ αόρατα και τ’ ανείπωτα!
Γιατί λειτουργώντας μες από τα 9/8 και τον ήχο που περικλείει τούτον τον ρυθμό, πολύ αισθάνεσαι πως θες να ζήσεις τη στιγμή που σ’ αντροκαλεί η ψυχή να… μετρηθείτε!
Εσύ κι αυτή, ποιος από τους δυο σας θα κοντέψει στον θεό, ποιος από τους δυο σας κάνει κουμάντο στο σώμα, στην ίδια την καρδιά!
Ενας “αγώνας” που είναι πέρα μακριά πολύ από τον όποιο ανταγωνισμό, πέρα από τα φθαρτά όρια της ύλης που σας κρατά δέσμιους εδώ κάτω σε αυτό που έλαχε να είναι το σύντομο πέρασμά σας από τη γη, το έδαφος, την… “πίστα” του μισού μέτρου που συνυπάρχετε!
Δεν προσπαθώ με όλα αυτά τίποτα καινούργιο να προσθέσω ούτε εξάλλου είμαι ειδικός!
Κι όσες φορές θέλησα κάτι να γράψω και στο παρελθόν για το ζεμπέκικο, στο τέλος το βρήκα πολύ… ασθενές, ρηχό κι ανούσιο! Σκίζω το χαρτί και το καίω στάχτη! Δίχως να καταλαβαίνω τι με οδήγησε σ’ αυτήν την πράξη!
Υπήρξαν δύο φορές που είδα κάποιον αρσενικό να χορεύει και ένιωσα ψηλότερα! Μόνο δυο!
Κι ο θαυμασμός μου μ’ έκανε να συστηθώ στους αγνώστους μου και να εκφράσω τη χαρά, την υπερηφάνεια, τον θαυμασμό μου! Κι έμεινα με την ανάμνηση έκτοτε, πάνε πολλά χρόνια!
Και χτες πάλι θαυμασμός, τρίτη φορά!
Ο Δημήτρης πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι κρατά γερά τις ρόδες και το κάνει να εξαϋλώνεται κάποιες στιγμές!
Μέσα από την επιμονή του -μου φάνηκε- να γίνει το θαύμα και ν’ αποκτήσουν δύναμη τα πόδια του, να λύσει τα λουριά που τον κρατούν δέσμιο πάνω σε δυο ρόδες, κάποιες στιγμές ξεφεύγει, παρασύρει αυτόν που τον θωρεί προς τα κει που ίπταται κι ο ίδιος!
Τι άλλο να γράψει κανείς; Και τι να πρωτοχωρέσει στον λίγο αυτό χώρο;
Μια βαθιά υπόκλιση -μοναχά- στα 9/8 της ψυχής του Δημήτρη Βάσση που πετά στο ζεμπέκικο της Ευδοκίας!
Αυτό μόνο, τι περισσότερο!
 
Έγραψε ο
Στα Χανιώτικα Νέα
 
Όλα έγιναν στο γήπεδο των Χανίων – στο πρόσφατο all star game του πρωταθλήματος μπάσκετ, ανάμεσα σε αθλητές με ειδικές ανάγκες.
Στη γιορτή του μπάσκετ συμμετείχαν και αθλητές με κινητικά προβλήματα, καθηλωμένοι σε ειδικό αμαξίδιο. Στο πλαίσιο του αγώνα μεταξύ των ομάδων τους, με τα ονόματα Νίκος Καζαντζάκης και Νίκος Ξυλούρης (60-47 το τελικό αποτέλεσμα υπέρ της δεύτερης), ένας από τους αθλητές χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας και συγκίνησε όλον τον κόσμο
Από τα ηχεία του γηπέδου άρχισε να παίζει το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας και ο Δημήτρης Βάσσης δίχως να το πολυσκεφτεί, αρχίζει να χορεύει. Όλοι όσοι βρίσκονται στο γήπεδο τον εμψυχώνουν με το χειροκρότημά τους. Ο Δημήτρης Βάσσης αγωνίζεται στην ομάδα ΠΑΣΚΑ – Ελληνικά Πετρέλαια.
 Η δύναμη της θέλησης που μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους μειονέκτημα.

«Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη»

Μαθητικό Συνέδριο στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη διοργανώνουν εφέτος το τρίτο στη σειρά μαθητικό συνέδριο με θέμα: «Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2014, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Δείτε εδώ τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και τις θεματικές ενότητες. 
Παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν απαγγελίες ποιημάτων, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επισκέψεις σε χώρους που συνήθιζε να επισκέπτεται ο Σεφέρης κατά τα ταξίδια του στην Πόλη, εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο και την Προποντίδα. Επιπλέον, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, να επισκεφτούν ιστορικές κοινότητες, να γνωρίσουν τη μακραίωνη παράδοση και τη μεγαλοπρεπή φιλοξενία της Πόλης.



Το Γενικό Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων υπέβαλλε υπόμνημα υποψηφιότητας για συμμετοχή του στο συνέδριο, στην κ. Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.  Στο υπόμνημα αναφέρθηκαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της ταυτότητας του Λυκείου, δράσεις και πρωτοβουλίες, τιμητικές διακρίσεις αλλά και ενδεχόμενοι σχεδιασμοί για μια δημιουργική συμμετοχή του σχολείου στο συνέδριο.
Κατόπιν αυτού, είχαμε τη μεγάλη χαρά και την εξαιρετική τιμή να δεχθούμε από το Ζωγράφειο Λύκειο πρόσκληση συμμετοχής. Αποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό αυτή την πρόσκληση και θα συμμετάσχουμε στο συνέδριο με μια ομάδα μαθητών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών του σχολείου. Έχουμε επίσης τη μεγάλη χαρά να συνεργαστούμε με τον κ. Νικήτα Παρίση, φιλόλογο και συγγραφέα, ο οποίος ορίστηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του σχολείου μας. Ο κ. Παρίσης, ως ειδικός σύμβουλος, θα κάνει επιστημονική ανακοίνωση στο συνέδριο με θέμα: Η έννοια και η λειτουργία της μυθικής μεθόδου στο σεφερικό ποίημα Ελένη – Καβαφικοί απόηχοι.
Η θεματική ενότητα της παρουσίασής μας, η οποία μάς ορίστηκε από τον ειδικό σύμβουλο,  έχει τον τίτλο: Από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄ στο Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄. Τα ποιήματα που επιλέξαμε για να μελετήσουμε από τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα είναι: Καλλιγράφημα και Τελευταίος σταθμός, από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄, Ελένη και Σαλαμίνα της Κύπρος, από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄.
 
Το Ζωγράφειο Λύκειο γιόρτασε στις 20 Νοεμβρίου 2013, με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, τα 120 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό. Ιδρυτής του ήταν ο Ηπειρώτης ευεργέτης Χρηστάκης Ζωγράφος, από το Κεστοράτι της Β. Ηπείρου, ο οποίος πρόσφερε το αστρονομικό ποσό των 10.000 χρυσών λιρών για την ανέγερσή του. Το ΓΕΛ Πεδινής έχει αναλάβει τη δέσμευση να δημιουργήσει ένα ειδικό καλαίσθητο και εικονογραφημένο τευχίδιο για τον Χρηστάκη Ζωγράφο, προκειμένου να διανεμηθεί τιμητικά στους συνέδρους.
Το Ζωγράφειο στην αρχική του μορφή, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, το 1892.
Οι εργασίες άρχισαν το 1892 και τα εγκαίνια έγιναν την επόμενη χρονιά.

Η εικόνα προέρχεται από το λεύκωμα του κ. Αναστάσιου Παπασταύρου: Ηπειρώτες εθνικοί ευεργέτες, τόμος Α΄. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπασταύρου ο οποίος με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση μας έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε πληροφοριακό και εικονιστικό υλικό από τα λευκώματά του,  για τη σύνθεση του τευχιδίου μας για τον Χρηστάκη Ζωγράφο.

Όλα τα βίντεο του περσινού συνεδρίου 150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, που έγινε από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2013.

Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Επειδή δεν συμβαίνει εδώ, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει

Ένα Συγκλονιστικό βίντεο με γύρω στα 4 εκατομμύρια views σε μία μόνο μέρα από την κυκλοφορία του στο YouTube, έρχεται στο πιο κατάλληλο σημείο, για να θυμίσει σε όλους, ότι τα μεγαλύτερα θύματα της παράνοιας του πολέμου είναι οι αθώοι. Και τι πιο αθώο από τα παιδιά;
Πρόκειται για το τελευταίο δημιούργημα του οργανισμού Save the Children (Σώστε τα Παιδιά), ο οποίος παλεύει για τα δικαιώματα των παιδιών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο βίντεο, διάρκειας μόλις ενάμιση λεπτού, πρωταγωνιστεί ένα μικρό κοριτσάκι. Ένα αγγελούδι γύρω στα 9.
Από την ανεμελιά και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, η πρωταγωνίστρια καταλήγει να βλέπει τη ζωή της να γίνεται κομμάτια, να καταρρέει γύρω της, από τη μια στιγμή στην άλλη. Μαζί της, μέσα από τα γλυκά της μάτια, βιώνει και ο θεατής όσα προκαλεί ο πόλεμος στα παιδιά.
Ζει κάπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ένα από τα τελευταία μέρη που θα περίμενε κανείς να συμβεί κάτι παρόμοιο με όσα διαδραματίζονται στο βίντεο. Η παρατήρηση στο τέλος του κλιπ χτυπά σαν γροθιά στο στομάχι: “Μόνο και μόνο επειδή δεν συμβαίνει εδώ, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει”.
Πόσο αλήθεια. Και πόσο κρίμα να χρειάζονται τέτοιες κινήσεις για να θυμόμαστε, για να μην αδιαφορούμε, για να μάθουμε να βλέπουμε λίγο πιο ανθρώπινα.
Με το βίντεο, ο οργανισμός Save the Children καλεί όλους να βοηθήσουμε τα παιδιά στη Συρία. Εκεί όπου 11 χιλιάδες ψυχούλες χάθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια που η χώρα ρημάζεται από εμφύλιες διαμάχες, σύμφωνα με τη σελίδα του οργανισμού.
Και να ήταν μόνο η Συρία;
Παντού στον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά, το παρόν και το μέλλον μας, αναγκάζονται να ζουν τρομοκρατημένα. Δεκάδες χιλιάδες πεθαίνουν χωρίς, καλά καλά, να αντιλαμβάνονται γιατί. Αυτά που επιβιώνουν, μεγαλώνουν απότομα. Πρόωρα. Σκοτώνουν τα ίδια το παιδί μέσα τους.
Ιράκ, Αφγανιστάν, Αίγυπτος, δεκάδες χώρες της Αφρικής, Γάζα, φαβέλες και καρτέλ ναρκωτικών στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Γκέτο, καταυλισμοί προσφύγων, παραστρατιωτικές ομάδες που στρατολογούν παιδιά. Επόμενη στη λίστα η Ουκρανία;
Πού θα μπει το τέλος; Πότε;

Θεόδουλος Γεωργιάδης, pathfinder.gr