Σελίδες

Friday, 11 July 2014

Να δίνω γλυκά στο παιδί μου;

Γράφει η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλ Στυλιανού 
 
Ίσως το πιο συχνό ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι αν δεν πρέπει να δώσουμε στο παιδί μας γλυκά ή αν θα πρέπει να είμαστε πιο χαλαροί.
 
Η φυσική τάση προς τα γλυκά είναι μια πρόνοια της φύσης που μας οδηγεί στην κατανάλωση υδατανθράκων που είναι η κύρια πηγή ενέργειας στον οργανισμός μας, όπου μετατρέπει την γλυκόζη σε ενέργεια.
 
Η ανάγκη για κατανάλωση γλυκών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό το καθορίζει η ποσότητα που μας προσέφεραν όταν ήμασταν μικροί ή πιο απλά αν είμαστε πιο επιρρεπείς στην γλυκιά γεύση και να θέλουμε περισσότερα γλυκά.
Επίσης ο λόγος για ανάγκη γλυκών ίσως είναι αποτέλεσμα μιας ανισσόροπης διατροφής με πολύ λίγες θερμίδες ή αποφυγή γευμάτων και να έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη κατανάλωσης γλυκών για γρήγορη απόκτηση ενέργειας.
 
Όταν ένα παιδί είναι κινητικό με φυσιολογικό βάρος, μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό καλύτερα το απόγευμα σχεδόν καθημερινά, ποτέ όμως να αντικαθιστά το γεύμα. Αν όμως ένα παιδί έχει περισσότερα κιλά από το κανονικό για την ηλικία και το ύψος του τότε θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα και τις μέρες κατανάλωσης. Δεν πρέπει να τα στερήσουμε πλήρως γιατί η στέρηση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.
Θα μπορούσαμε να του δίνουμε δύο φορές την βδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες να αντικαθιστούμε με πιο έξυπνα και υγιεινά σνακ.
Μια καλή συμβουλή είναι να δώσουμε γλυκό στα παιδία μετά τα 2 με 3 χρόνια τους ,επειδή δεν αποτελούν απαραίτητα συστατικά της δίαιτας των παιδιών αλλά περισσότερο μέσο κοινωνικοποίησης και ευχαρίστησης και έτσι μπορούν να ενταχθούν στην διατροφή όσο πιο αργά γίνεται.
Είναι σωστό να αλλάζουμε το είδος των γλυκών που δίνουμε στα παιδιά μας δηλαδή κάποιες μέρες να είναι πιο υγιεινά σαν γιαούρτι κανονικό με φρέσκα φρούτα ή μέλι, μπάρα δημητριακών, μπισκότα ολικής αλέσεως και να αγοράζουμε τα παγωτά και τις σοκολάτες σε μικρές συσκευασίες  για να περιορίζονται σε μικρές μερίδες.   
Καλύτερο θα είναι να φτιάχνουμε τα γλυκά και τα παγωτά στο σπίτι με πιο λίγη ποσότητα ζάχαρης και λίπους αντί να τα αγοράζουμε από έξω.
 
Να θυμάστε πάντοτε ότι δεν πρέπει ποτέ να φτάνουμε στα άκρα είτε από την μια άποψη είτε από την άλλη και πάντοτε χρειάζεται η σωστή προσέγγισή και ποικιλία επιλογών έτσι ώστε να μην νιώθουν πως επιβάλετε κάτι άλλα πως είναι θέμα ισορροπίας στην διατροφή και στον τρόπο ζωής μας.
Τα γλυκά δεν πρέπει ποτέ να λειτουργούν ως αντάλλαγμα γιατί με αυτό τον τρόπο το παιδί νιώθει πως το γλυκό είναι κάτι σαν βραβείο και έτσι μεγαλώνει η επιθυμία του για αυτό.   
Οι γονείς θα δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους. Όταν οι γονείς έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες θα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Παραδείγματα
1 κομμάτι κέικ σπιτικό
1 ποτήρι ζελέ που περιέχει και φρέσκα φρούτα
1 γλυκό του κουταλιού
1 παστέλι
2-3κουλουράκια ή μπισκότα
1 χυμό φρούτου
1 γρανίτα
1 μικρή σοκολάτα (μπορεί να είναι υγείας ή με ξηρούς καρπούς)
1 μικρό παγωτό
1 ποτήρι γιαούρτι με μέλι ή ξηρούς καρπούς ή φρούτα ή κρουτόνια ή κράκερ.
Φρούτα βουτηγμένα στη σοκολάτα
 

Υπάρχουν τρόποι για να νιώσουν τα παιδιά σας
ότι τα αγαπάτε;

Το παιδί μου είναι η πρώτη μου και η τελευταία μου σκέψη, όπως κάθε μητέρας άλλωστε.
Ο,τι και να κάνω μέσα στην ημέρα μου, δεν παύω να τον σκέφτομαι, να τον αγαπάω και να μου λείπει, όταν δεν είμαστε μαζί.

.......................
Σκέφτομαι όμως και αναρωτιέμαι.
Τα παιδιά μας καταλαβαίνουν ότι τα αγαπάμε;
Kαι όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να νιώσουν τα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε:

* Ακούστε με προσοχή όταν θέλει να σας πει κάτι που το απασχολεί.
* Αφιερώστε τους ουσιαστικό χρόνο, όπου πιο σημαντική είναι η ποιότητα του χρόνου και όχι ποσότητα.
* Να είστε πάντα ανοιχτοί στην επικοινωνία μαζί τους.
* Να προσφέρετε ό,τι μπορείτε χωρίς να υπολογίζετε τη δική σας κούραση.
* Να προσφέρετε στο παιδί σας πράγματα που έχει ανάγκη.
* Να το αγκαλιάζετε και να του προσφέρετε χάδια και λόγια αγάπης.
* Να προσφέρετε πράγματα που του αρέσουν και το ευχαριστούν.
* Να βάζετε σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες σας.
* Να επιδοκιμάζετε και να αποδέχεστε το παιδί σας όπως είναι.
* Να είστε δίκαιοι και συνεπείς απέναντί του στα ζητήματα πειθαρχίας. 

* Να το επαινείτε.
* Να αγαπάτε το παιδί σας, όπως είναι, άνευ όρων και χωρίς διαπραγματεύσεις. 

Και αν σκέφτεστε ότι μέχρι τώρα, έχετε κάνει λάθη με το παιδί σας ή έχετε παραμελήσει κάποια πράγματα, να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά. Aντιθέτως, οι σχέση με τα παιδιά μας εξελίσσεται συνεχώς και δεν μένει ποτέ στάσιμη. Προσπαθήστε να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι γονείς. Επενδύστε στη σχέση που έχετε με το παιδί σας. Αγαπήστε τα με όλη σας την ψυχή και μάθετέ τα να αγαπούν τους άλλους ανθρώπους.
Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!
Μαρία Φραγκάκη

«Δύσκολες» καταστάσεις για τους γονείς, που δεν γράφονται στα βιβλία! - Καλημέρα σας :)))

Τα μπισκότα σοκολάτας
θα πρέπει να απαγορεύονται από τον νόμο :)))
Κατάσταση 1η
Κοιτάξτε γύρω σας. Βλέπετε τους τοίχους του σπιτιού σας; Mόνο για σας έχουν πολύ ωραία ταπετσαρία η πολύ όμορφα χρώματα. Για τα παιδιά σας είναι πολύ μεγάλο καβαλέτο, στο οποίο θα σας δείχνουν το ταλέντο τους πολύ σύντομα. Τι να κάνετε; Μια έρευνα ποιο καθαριστικό δουλεύει  καλύτερα
Κατάσταση 2η
Μην βρίζετε ποτέ, όταν τα παιδία είναι δίπλα σας! Ποτέ! Μπορεί να κάνουν λάθος στις απλές λέξεις, αλλα θα φωνάξουν πολύ σωστά αυτά που έμαθαν στο γιατρό ή στο σπίτι της πεθεράς.
Κατάσταση 3η
Μη σκεφτείτε ότι «το παιδί μου δεν είναι έτσι, δεν θα το κάνει ποτέ». Θα το κάνει! Θα τα βρει όλα – και υπολογιστή, και φωτογραφική μηχανή, και ρολόι… Στο σπίτι δεν υπάρχει μυστικό μέρος για τα μωρά.
Κατάσταση 4η
Κάθε έμπειρη μητέρα ξέρει: ηρεμία στο σπίτι σημαίνει κακό! Ησυχία με τα παιδιά σημαίνει ότι είναι είτε χάλια κάπου ή φύγανε χωρίς άδεια, ή έχουν σκοτώσει το ένα το άλλον. Ή όλα μαζί.
Κατάσταση 5η
Μην πάρετε τίποτα από το μωρό, χωρίς να δείτε πρώτα. Αρκετές φορές έδωσα απλωμένη παλάμη για να πάρω εντυπωσιακά άθλια μύξα! Μετά απ´ αυτό έχω μάθει να ελέγχω πρώτα, να δω τι πρόκειται να μου δώσει!
Κατάσταση 6η
Μην ελέγχετε με το δάχτυλο αν η πάνα του μωρού είναι στεγνή η όχι. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πολύ εξυπνος για να αποφύγει εκπλήξεις… Αλλά αν δεν είναι, μπορεί να πάει κατ’ ευθείαν στο επίκεντρο της έκρηξης.
Κατάσταση 7η
Τα μπισκότα σοκολάτας θα πρέπει να απαγορεύονται από το νόμο για όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Έτσι!
Κατάσταση 8η
Μη σκύβετε ποτέ πάνω από το κεφάλι του μωρού. Το κεφάλι των παιδιών είναι μια πέτρινη μπάλα με στόχο την μύτη ή τα δόντια σας. Είναι μεγάλη έκπληξη ότι οι γονείς εξακολουθούν και καταφέρνουν να επιβιώνουν μετά το εύστοχο χτύπημα στο κέντρο του προσώπου, κατά το οποίο αποτυπώνεται η μύτη στον εγκέφαλο τους!
Κατάσταση 9η
Ποτέ μη λετε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να παίζουν με το καζανάκι ή την τουαλέτα, γιατί μπορεί να φράξουν και το νερό να βγει στο πάτωμα. Απλά τους δίνετε το πιο διασκεδαστικό σενάριο.
Κατάσταση 10η
Μην κλείνετε τα μάτια. Μόλις τα κλείσετε θα χάσετε κάτι απίστευτα ενδιαφέρον ή φανταστικά τρομερό. Έτσι, προσπαθήστε να τα κλείνετε όσο το δυνατόν λιγότερο, παρηγορώντας τον εαυτό σας ότι η παιδική ηλικία είναι υπέροχη και περνάει γρήγορα – ίσως τότε να μπορέσετε να χαλαρώσετε.