Πότε και γιατί πέφτουν τα μαλλάκια των παιδιών;
Τι μπορείτε να κάνετε;
Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Μαζάνης σάς εξηγεί!
Οι
μανούλες ανησυχούν όταν ξαφνικά βλέπουν τρίχες από το κεφάλι του παιδιού τους
στο μαξιλάρι του ή στα ρούχα του. Ο φόβος δεν είναι πάντα αδικαιολόγητος
καθώς-εκτός από την φυσιολογική πτώση των τριχών- υπάρχουν και παθολογικές
καταστάσεις. Τι μπορείτε να κάνετε;
Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Μαζάνης σάς εξηγεί!
Η τριχόπτωση, λοιπόν, διακρίνεται σε φυσιολογική και παθολογική.
Φυσιολογική τριχόπτωση
- Βασικά ξέρουμε ότι οι χιλιάδες τρίχες του κεφαλιού έχουν μία μικρή περίοδο ανάπτυξης και μετά πέφτουν κατά δεκάδες καθημερινά για να ανανεωθούν με καινούργιες.
- Τα νεογέννητα μωρά μπορεί να γεννηθούν φαλακρά ή να έχουν πολλές τρίχες. Από τις πρώτες μέρες της ζωής τους αρχίζουν να χάνουν πολλές τρίχες καθημερινά και ιδιαίτερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού το τρίχωμα θα επανέλθει σταδιακά τους επόμενους μήνες καθώς μεγαλώνοντας δεν θα είναι το κεφαλάκι του συνεχώς ξαπλωμένο ώστε να τρίβονται οι τρίχες.
- Δερματοφύτωση: Η αιτία είναι ένας μύκητας που μεταδίδεται από ζώα, όπως σκύλο και γάτα, στο παιδί ή από παιδί σε παιδί όταν χρησιμοποιούν κοινά προσωπικά αντικείμενα όπως χτένες, μαξιλάρια, πετσέτες, σκούφους κ.λπ. Οι τρίχες που πέφτουν αφήνουν ένα κενό από ένα έως 6 εκατοστά και το δέρμα είναι κόκκινο, φουσκωμένο, με φυσαλίδες. Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικά φάρκαμα και με ειδικά σαμπουάν και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έως δύο μήνες.
- Γυροειδής αλωπεκία: Όταν αφήνει πολλές κενές περιοχές και το δέρμα της περιοχής φαίνεται φυσιολογικό. Η αιτία είναι άγνωστη. Ένα στα 100 παιδιά μπορεί να χάσει όλα τα μαλλιά του. Η θεραπεία γίνεται με κορτιζόνη και οι τρίχες μπορεί να ξαναβγούν μετά από 6 έως 12 μήνες. Οι πρώτες καινούργιες τρίχες μπορεί στην αρχή να είναι άσπρες και μετά σκουραίνουν.
- Τριχοτιλλομανία: Πρόκειται για φυσιολογικό τικ. Το παιδί τραβάει με τα δάχτυλά του τις τρίχες του και τις ξεριζώνει. Η θεραπεία προβλέπει απόσπαση της προσοχής του με άλλες ασχολίες και ψυχολογική υποστήριξη.
- Τριχόπτωση λόγω καλλωπισμού: Το πολύ συχνό λούσιμο με δυνατό τρίψιμο, ακατάλληλα, τοξικά σαμπουάν, συχνό χτένισμα και ζεστός αέρας με το πιστολάκι των μαλλιών είναι μερικές από τις αιτίες καταστροφής των τριχών.
- Τριχόπτωση από ατύχημα: Πολλές φορές ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει νέκρωμα των ριζών των τριχών, να πέσουν στην περιοχή του χτυπήματος και να αποκαλυφθεί μία κενή περιοχή. Οι τρίχες θα ξαναβγούν μόνες τους μετά από αρκετούς μήνες.
- Τριχόπτωση από άγχος: Μετά από μία περίοδο έντονου στρες, μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες. Όταν περάσει αυτή η κακή περίοδος, οι τρίχες θα "ανατείλλουν" όπως πριν.
- Τριχόπτωση από δίαιτες: Αν το παιδί δεν σιτίζεται ικανοποιητικά, έχασε απότομα κιλά, έχει σιδηροπενική αναιμία μπορεί να ανασταλεί η ανάπτυξη των μαλλιών. Η σωστή διατροφή και η χορήγηση βιταμινών θα επαναφέρει την τριχοφυΐα.
tlife