Σελίδες

Wednesday, 20 August 2014

Καλά Νέα: Βρήκαν και το δεύτερο παιδί τους που είχαν χάσει στο τσουνάμι

Μετά από 10 χρόνια, οικογένεια από την Ινδονησία που είχε χάσει τα παιδιά της στο τσουνάμι του 2004 επανενώθηκε ως εκ θαύματος, αφού μετά την 14χρονη κόρη βρέθηκε ζωντανός και ο μεγαλύτερος γιος.


Το ζευγάρι με την κόρη τους, τη 14χρονη Ραουντατούλ Τζάνα, την οποία επίσης είχαν χάσει στο τσουνάμι του 2004 και ξαναβρήκαν στις αρχές Αυγούστου, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός θείου της.
 
Η Τζαμίλια και ο Σέπτι Ρανγκούτι ξαναβρήκαν τον γιο τους, ηλικίας -πια- 17 ετών , σε κωμόπολη στη Σουμάτρα. «Ναι, είναι αλήθεια, είναι ο γιος μας και ετοιμαζόμαστε να τον πάρουμε στο σπίτι», είπε πανευτυχής η μητέρα.
Κλαίγοντας με λυγμούς, η Τζαμίλια έσφιξε στην αγκαλιά της τον Αρίφ Πρατάμα Ρανγκούτι που τον εντόπισε στο Παγιακούμπου, στη δυτική Σουμάτρα.
Το παιδί ζούσε για χρόνια στους δρόμους και κοιμόταν σε εγκαταλειμμένα καταστήματα.

«Προσευχόμουν κάθε βράδυ γιατί μέσα μου πάντοτε πίστευα ότι ο γιος μου είναι ζωντανός. Ο σύζυγός μου δεν μπορούσε να ησυχάσει. Ήθελε να πιστεύει ότι το παιδί μας ζούσε», είπε στους δημοσιογράφους η μητέρα.

Η οικογένεια ζούσε στην επαρχία Άτσεχ, στο δυτικό άκρο της Σουμάτρας, το οποίο επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 220.000 άνθρωποι.

Δέκα χρόνια μετά, οι Ρανγκούτι ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί, στο σπίτι ενός ζευγαριού που μια νύχτα ανακάλυψε τον μικρό Αρίφ να κοιμάται έξω από το ίντερνετ καφέ που διατηρούσε στην περιοχή.
Η Λάνα Μπεστάρι και ο Βίντου Φάτζρι του επέτρεψαν να κοιμάται στο καφέ για πολλούς μήνες.
Ο Αρίφ τους επισκεπτόταν τακτικά κι εκείνοι του έδιναν τρόφιμα και ρούχα.
Μόνο όταν είδε στην τηλεόραση μια φωτογραφία του Αρίφ, με τη διεύθυνση της οικογένειάς του, η Λάνα Μπεστάρι κατάλαβε ότι επρόκειτο για θύμα του τσουνάμι και επικοινώνησε με τους γονείς. «Σοκαρίστηκα, ήταν η φωτογραφία ενός αγοριού που γνώριζα πολύ καλά», είπε η γυναίκα.
Το παιδί τής είχε πει μόνον ότι έφτασε εκεί από το Μεντάν που βρίσκεται στη βόρεια Σουμάτρα. Ποτέ όμως δεν της διευκρίνισε πώς έφτασε μέχρι εκεί.
Ο 17χρονος Αρίφ μίλησε πρώτα τηλεφωνικά με τους γονείς του οι οποίοι πήγαν την Δευτέρα στην περιοχή μαζί με την 14χρονη Ραουντατούλ Τζάνα, την κόρη τους, την οποία επίσης είχαν χάσει στο τσουνάμι και ξαναβρήκαν στις αρχές Αυγούστου, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός θείου της

Τ' αυγά - Λαϊκός μύθος

Εκείνη την εποχή ήταν ένας καπετάνιος με καράβι. Μια φορά έφτασε σ’ ένα λιμάνι και πήγε σε μια ταβέρνα για να φάει. Μπαίνει μέσα και ρωτάει τον ταβερνιάρη:
  – Έχεις τίποτε φαΐ να φάω;
  – Δεν έχω κακόμοιρε! Μου σώθηκαν τα φαγητά. Εδώ δα έχω τρία τέσσερα αυγά τηγανισμένα. Σου κάνουν; να σου τα βάλω να φας;
  Δέχτηκε ο καπετάνιος κι έκατσε κι έτρωγε.
  Κει που έτρωγε, νά κι έρχεται ένας ναύτης, και του λέει που τραβούσαν τις άγκυρες του καραβιού, γιατί επήρε αέρας!
  Παρατάει ο άνθρωπος το φαΐ και τρέχει ίσια στο καράβι του. Μπαίνει μέσα, τραβούν τις άγκυρες πάνω και δεν μπορούν να σιγουρέψουν το καράβι. Βοήθησεν ο Θεός κι ο Άι-Νικόλας και γλίτωσε το καράβι από τη φουρτούνα.
  Έκαμε πέντε έξι χρόνια νά ’ρθει πάλι σ’ αυτό το λιμάνι.
  Άμα ήρθε σ’ αυτό το μέρος, ο καπετάνιος ήρθε να πληρώσει τ’ αυγά που τα είχε στο νου του. Τα θυμόταν που τα χρωστούσε. Ο ταβερνιάρης του βγάζει λογαριασμό αλογάριαστο.
  – Αυτά τ’ αυγά, αν τα εκάθιζα στη όρνιθα, θα έβγαζε τέσσερα πουλιά, δυο πετεινούς, δυο όρνιθες.
  Τον πάει στο δικαστήριο, γιατί τ’ αυγό τ’ αυγού, πουλί του πουλιού, του έπαιρνε το καράβι, και το χρέος δεν εγλίτωνε.
  Εγύριζε ο άνθρωπος σαν παλαβός, που έχανε το καράβι του για τέσσερα αυγά! Επήγε σε μιαν άλλη ταβέρνα που πήγαιναν όλοι οι γέροι. Μέσα εκεί ήταν ένας ψευτοδικηγόρος. Τον είδε στενοχωρεμένον τον άνθρωπο, έμαθε την υπόθεσή του, πάει κάθεται κοντά του και του λέει:
  – Καπετάνιε, βάλε μου μια κούπα κρασί να πιω και μη στενοχωριέσαι. Εγώ θα σου κερδίσω το καράβι αύριο.
  Διατάζει ο καπετάνιος κι έρχεται στη στιγμή η κούπα εμπρός στο δικηγόρο. Πίνει την κούπα, κι ευθύς του γράφει μιαν αναφορά και την πάει στο δικαστήριο. Η αναφορά του όριζε αυτόν για δικηγόρο.
  Έφεξεν η άλλη μέρα, πάει εννιά, πάει δέκα, έντεκα η ώρα, κόντευε μεσημέρι. Όλοι εμαζεύτηκαν όσοι είχαν δίκη, κι ο δικηγόρος μας δεν εφαινότανε.
  Εκεί κατά τις δώδεκα παρά τέταρτο, νάτος και ξεπροβάλλει! Τραγουδούσε κι ερχόταν. Λέει ο δικαστής:
  – Μπράβο σου καλέ άνθρωπε! Μας έχεις τόσην ώρα να σε περιμένουμε και πεθάναμε της πείνας!
  – Ωχ, αδελφέ, δε μ’ αφήνετε! Χτες επήρα πέντε οκάδες κουκιά και τα έστειλα της γυναίκας μου. Εκείνη έπιασε και τα έψησε όλα μαζί. Ετρώγαμε χτες όλη την ημέρα και σήμερα το πρωί ακόμα και μας απόμειναν και κάμποσα. Πήγα το λοιπόν να τα σπείρω και δεν επρόκαμα να έρθω στην ώρα μου…
  Ο ταβερνιάρης παίρνει το λόγο και τον ρωτά:
  – Μα φυτρώνουν τα ψημένα τα κουκιά;
  Απαντάει τότε ο ψευτοδικηγόρος και λέει:
  – Μα βγαίνουν κι απ’ τα ψημένα αυγά πουλιά;
  Δεν χάνει καιρό ο δικηγόρος μας, κόβει την κρίση και βγάζει την απόφαση:
  – Καπετάνιε, έφαγες τέσσερα αυγά: 4 γρόσια, και δυο το ψωμί, 6 γρόσια. Δώσ’ του τα να πηγαίνει στη δουλειά του!
  Εσυμφώνησε κι ο δικαστής μαζί του, κι ο καπετάνιος εκέρδισε το καράβι του. Για φιλοδώρημα, ο καπετάνιος επλήρωσε τον ταβερνιάρη, για να κερνά το δικηγόρο, ώσπου να ’χει το βαρέλι κρασί.



(από το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος τρίτο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)   
snhell

Αυτά κάνουν οι γονείς και κακομαθαίνουν τα παιδιά τους

Κανένα παιδί δεν γεννιέται κακομαθημένο, αλλά γίνεται από τον τρόπο που του συμπεριφέρονται κυρίως οι γονείς του.
Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη των γονιών:

1. Του προσφέρουν ό,τι τους ζητήσει.
Το παιδί αρκεί απλά να πει «το θέλωωωωωω τώρααααα!» και αμέσως δώρα, παιχνίδια, ρούχα ή χρήματα γίνονται δικά του χωρίς δεύτερη κουβέντα.

2. Ξοδεύουν πολλά χρήματα για τα ρούχα του.
Άπειρα ρούχα, πολλά από αυτά επώνυμων σχεδιαστών, που το παιδί δεν προλαβαίνει καν να φορέσει, αφού μεγαλώνει γρήγορα. Ο σίγουρος τρόπος για να του περάσετε το μήνυμα ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι πιο σημαντική από τον χαρακτήρα.

3. Του επιτρέπουν να τρώει μόνο ό,τι θέλει.
Αν το οικογενειακό μενού αποτελείται από μακαρόνια και τηγανητές πατάτες εφτά μέρες την εβδομάδα, τότε μάλλον έχετε χάσει από νωρίς το παιχνίδι.

4. Δεν το πειθαρχούν, όταν παραφέρεται.
Αν τα παιδιά δεν μάθουν ότι στην συμπεριφορά τους πρέπει να υπάρχουν όρια και συνέπειες, τότε δεν θα μάθουν ποτέ να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και να συμπεριφέρονται σωστά.

5. Δεν αντιδρούν όταν το παιδί τους χτυπά ή κοροϊδεύει ένα άλλο παιδί.
Πολλοί γονείς «καμαρώνουν», που το παιδί τους είναι δυνατό, που επιβάλλει την θέληση του ή που διεκδικεί αυτά που θέλει, με όποιο τρόπο θέλει, χωρίς κανένα σεβασμό. Μην απορείτε γιατί στο μέλλον αυτό το παιδί θα ασκεί bullying.

6. Θεωρούν ότι ποτέ το παιδί τους δεν φταίει.
Η δασκάλα δεν ξέρει τι λέει, το άλλο παιδί το προκάλεσε πρώτο και ένα σωρό παρόμοιες δικαιολογίες, που στην ουσία χρησιμοποιούνται για να μην αναγκαστούν οι γονείς να έρθουν αντιμέτωποι με το αληθινό πρόβλημα.

govastileto