Σελίδες

Tuesday, 20 January 2015

Το παιχνίδι εκτός σπιτιού βελτιώνει
τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών

Τα παιχνίδια εκτός του σπιτιού και οι εκδρομές εκτός από ευχάριστες δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη βοηθητικά για τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων.


Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο CU-Boulder του Κολοράντο στις ΗΠΑ, τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε λιγότερο δομημένες δραστηριότητες –όπως το παιχνίδι εκτός σπιτιού, το διάβασμα βιβλίων και οι επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους κ.ά- μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να αναλαμβάνουν δράση για την εκπλήρωση αυτών, χωρίς να χρειάζονται σπρώξιμο από τους ενήλικες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα παιδιά που συμμετέχουν σε πιο δομημένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, τα μαθήματα πιάνου και οι σχολικές εργασίες- εμφανίζουν φτωχότερη «αυτοκατευθυνόμενη εκτελεστική λειτουργία», ένα μέτρο της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους ανεξάρτητα.
«Η εκτελεστική λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά. Τα βοηθά με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητά τους, από την ευελιξία κι εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων μέχρι το να σταματούν να φωνάζουν όταν είναι θυμωμένα κ.ά. Η εκτελεστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας προβλέπει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα, όπως η σχολική επίδοση, η υγεία, ο πλούτος και η εγκληματικότητα χρόνια ή και δεκαετίες μετά» ανέφερε στη Daily Mail ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών Yuko Munakata.
newsbeast
enallaktikidrasi

Μην κάνεις ό,τι δε θέλεις να σου κάνουν

«Καθὼς θέλετε ἵνα ποι­ῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐ­τοῖς ὁμοίως»
(Λουκ. 6,31)
 

Σε πολλούς λαούς, σε πολλές χώρες, για πολλούς αιώνες, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές αυτού που ονομάζεται «Χρυσούς Κανών».
 


Ο τίτλος που δίνεται πιο πάνω είναι μια διατύπωση αυτού του
κανόνα σε σχέση με τις επιζήμιες ενέργειες.
Μόνο ένας άγιος θα μπορούσε να ζήσει όλη του τη ζωή χωρίς ποτέ να βλάψει κανέναν. Αλλά μόνο ένας εγκληματίας βλάπτει τους ανθρώπους γύρω του χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αφήνοντας εντελώς κατά μέρος τα συναισθήματα «ενοχής», «ντροπής» ή «τύψεων συνείδησης», τα οποία όλα τους μπορεί να είναι αρκετά πραγματικά και άσχημα, δεν παύει να είναι αλήθεια επίσης πως το κακό που κάνει κανείς στους άλλους μπορεί να γυρίσει πίσω στον ίδιο.
Δε γίνεται να επανορθωθούν όλες οι επιζήμιες πράξεις:
μπορεί μια πράξη που στρέφεται ενάντια σ’ έναν άλλο να μην μπορεί να παραμεριστεί ή να ξεχαστεί. Η δολοφονία είναι μια τέτοια πράξη. Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει με ποιον τρόπο μια σοβαρή παραβίαση οποιουδήποτε σχεδόν διδάγματος από αυτά που δίνονται σ’ αυτό το βιβλίο, θα μπορούσε να γίνει μια ανεπανόρθωτα επιζήμια πράξη ενάντια σ’ έναν άλλο.
Καταστρέφοντας τη ζωή ενός άλλου μπορεί κανείς να συντρίψει τη δική του ζωή.
Η κοινωνία αντιδρά – οι φυλακές και τα τρελοκομεία κατακλύζονται από ανθρώπους που βλάψανε τους συνανθρώπους τους. Αλλά υπάρχουν κι άλλες ποινές: είτε συλληφθεί κανείς είτε όχι, η διάπραξη επιζήμιων πράξεων εναντίων άλλων, ειδικά όταν αυτές είναι κρυφές, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές αλλαγές στη στάση του απέναντι στους άλλους και στον εαυτό του, αλλαγές που είναι όλες τους δυσάρεστες. Η ευτυχία και η χαρά της ζωής χάνονται.
Αυτή η παραλλαγή του «Χρυσού Κανόνα» χρησιμεύει επίσης και ως κριτήριο.
Όταν πείσουμε κάποιον να εφαρμόσει αυτόν τον κανόνα, αυτός μπορεί να συνειδητοποιήσει τι είναι επιζήμια πράξη. Του δίνει απάντηση στο ερώτημα τι είναι το επιζήμιο. Το φιλοσοφικό ερώτημα που αφορά το επίμαχο θέμα του τι είναι άδικο, μπορεί ν’ απαντηθεί αμέσως σε προσωπικό επίπεδο: Θα σου άρεσε να συμβεί αυτό σε σένα; Όχι; Τότε, πρέπει να είναι μια επιζήμια πράξη και, από την άποψη της κοινωνίας, είναι μια άδικη πράξη. Μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνική συνείδηση. Και μπορεί τότε να επιτρέψει σε κάποιον να δει τι θα πρέπει να κάνει και τι δε θα πρέπει να κάνει.
Σε μια εποχή όπου μερικοί δεν αισθάνονται καμιά αναστολή για να κάνουν επιζήμιες πράξεις, η δυνατότητα του ατόμου να επιβιώνει κατεβαίνει σε πολύ χαμηλή στάθμη.
Αν μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους να εφαρμόσουν αυτόν τον κανόνα, θα τους έχεις δώσει ένα δίδαγμα με το οποίο θα μπορούν να αξιολογούν τη ζωή τους, και, σε μερικούς, θα έχεις ανοίξει την πόρτα για να τους δώσεις τη δυνατότητα να ξαναγίνουν μέρος του ανθρώπινου γένους.
 

Κάποιοι μύθοι για τον ύπνο του παιδιού!

Με τη συνεργασία του Εμμανουήλ Δαλιεράκη, παιδιάτρου.

Μερικοί πιστεύουν ότι ποτέ δεν πρέπει να ξυπνάς ένα παιδί όταν κοιμάται. Άλλοι ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο είναι πιο έξυπνα.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και πού αρχίζει ο μύθος για τον παιδικό ύπνο;              
Από τη στιγμή που γίνεσαι μαμά, ένα πράγμα κυριαρχεί στην καθημερινότητά σου: ο ύπνος του παιδιού σου. Είναι αυτό που καθορίζει το πώς θα κυλήσει η μέρα σου, αλλά και το πρώτο πράγμα που ρωτάνε οι φίλοι όταν γνωρίζουν το μωρό σου «Κοιμάται καλά στη διάρκεια της νύχτας;»
Για πολλούς γονείς ο ύπνος κατά τη διάρκεια των βρεφικών χρόνων αλλά και αργότερα παραμένει μια εμμονή. Θα πίστευε κανείς ότι μέχρι τώρα όλοι πρέπει να είμαστε ειδικοί στο θέμα. Όπως υποστηρίζουν όμως οι ερευνητές, δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ελάχιστα για τον παιδικό ύπνο. Πώς μπορούμε λοιπόν να διακρίνουμε τις αλήθειες από τους μύθους;

ΜΥΘΟΣ 1 
«Όταν έχεις παιδί, αυτό σημαίνει αϋπνίες τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο»
Ένα υγιές παιδί πρέπει να κοιμάται κανονικά κατά τη διάρκεια της νύχτας από την ηλικία περίπου των πέντε μηνών. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι η προσμονή των γονιών, οι οποίοι περιμένουν ότι το νεογέννητο παιδί τους θα ξυπνάει κλαίγοντας, κι αυτή η προσμονή είναι ιδιαίτερα έντονη. Ωστόσο, το παιδί είναι δυνατό να προσαρμοστεί το ίδιο στο οικογενειακό πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί να το αναδιαμορφώσετε. Εάν περιμένετε ότι το μωρό θα κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας από μικρή ηλικία, τότε αυτό θα συμβεί, απλώς θα χρειαστεί να έχετε την προσμονή και να ακολουθήσετε τις σωστές συμβουλές.

ΜΥΘΟΣ 2 
«Τα μωρά χρειάζονται κούνημα, τάισμα και μουσική για να κοιμηθούν»Τ
α μωρά μαθαίνουν καλύτερα να πηγαίνουν για ύπνο χωρίς «νανουρίσματα», όπως τα αποκαλούν οι ψυχολόγοι. Τα πιο γνωστά «νανουρίσματα», είναι το μπιμπερό, τα τραγούδια, τα χάδια στο κεφάλι, στα χέρια και στην πλάτη. Σκεφτείτε όμως να ήσασταν ένα μωρό έξι μηνών που έχει καλομάθει να κοιμάται στο στήθος της μητέρας του. Τι θα κάνατε εάν ξυπνούσατε στις τρεις το πρωί ολομόναχοι στο κρεβάτι σας; Φυσικά, θα κλαίγατε τσιρίζοντας ώσπου να σας ταΐσουν ή να σας χαϊδέψουν έως ότου το γλυκό συναίσθημα να σας ξανακοιμίσει.
Το πρόβλημα όμως με τα νανουρίσματα είναι ότι στέλνουν στο παιδί λανθασμένο μήνυμα, καθώς μαθαίνει να μην μπορεί να πάει για ύπνο μόνο του, γιατί θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα το βοηθάει να αποκοιμηθεί.
Όποτε, ο ύπνος του γίνεται υπευθυνότητα του γονιού και το παιδί θα κλαίει ώσπου να το νανουρίσουν. Ωστόσο, εάν τα μωρά μάθουν να κοιμούνται μόνα τους, ξανακοιμούνται χωρίς τη βοήθεια κανενός όταν ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα περισσότερα υγιή μωρά είναι έτοιμα να το μάθουν από τριών μηνών. Δεν μπορείτε να μάθετε ένα μωρό πώς να το κάνει, αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε αν το βάλετε στο κρεβάτι χαλαρωμένο και μισοκοιμισμένο.

ΜΥΘΟΣ 3

«Ποτέ μην ξυπνάτε ένα αποκοιμισμένο παιδί»
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι κακό να ξυπνάς ένα αποκοιμισμένο παιδί. Εάν προσπαθείτε όμως να εφαρμόσετε μια ρουτίνα για την ξεκούραση και τον νυχτερινό του ύπνο, ίσως χρειαστεί να το κάνετε. Εάν, παραδείγματος χάρη, το παιδί σας αποκοιμηθεί στα χέρια σας τη συνηθισμένη ώρα του νυχτερινού ύπνου του κι εσείς έπειτα το βάλετε στο κρεβάτι του, το πιο πιθανό είναι ότι θα ξυπνήσει λίγο αργότερα κλαίγοντας και ζητώντας μια ακόμη αγκαλιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι ...

5χρονος θα πληρώσει πρόστιμο,
γιατί δεν πήγε σε παιδικό πάρτι!!

Στο δικαστήριο θα βρεθούν οι γονείς ενός 5χρονου αγοριού από την Βρετανία ένοχοι επειδή δεν έστειλαν το παιδί τους σε ένα πάρτι και δεν ενημέρωσαν πως δε θα παραβρεθεί.

Ο Άλεξ Νας από την Κορνουάλη είχε κληθεί να πάει σε ένα πάρτι που θα γινόταν σε μια στεγνή πίστα σκι στο Πλίμουθ, του Ντέβον λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
               
Five-year-old boy gets a bill for missing school friend's birthday party

Η μητέρα του φίλου του, Τζουλ Λόρενς όμως, έστειλε στους γονείς του 5χρονου αγοριού ένα τιμολόγιο αξίας 15,95 λιρών με τον ισχυρισμό πως δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για το γεγονός πως δεν επρόκειτο να πάει.

Τόνισε μάλιστα πως μπορεί να πάει στα δικαστήρια τον πατέρα του Άλεξ αν αρνηθεί να πληρώσει το αντίτιμο.

Οι γονείς του Άλεξ είχαν αρχικά δεχτεί την πρόσκληση, αλλά διαπίστωσαν πως είχαν κανονίσει να πάνε και στους παππούδες εκείνες τις ημέρες. Προκειμένου να περάσει λίγο χρόνο με τους παππούδες, αποφάσισαν να μην παραβρεθεί στο πάρτι, χωρίς ωστόσο να ενημερώσουν για τις προθέσεις τους, τους γονείς του συμμαθητή.
Επιστρέφοντας από τις διακοπές και πάλι στο σχολείο, ο κύριος Νας βρήκε έναν καφέ φάκελο μέσα στην σχολική τσάντα του γιου του. «Ήταν ένα κανονικό τιμολόγιο με πλήρη στοιχεία και τραπεζικό λογαριασμό» δήλωσε ο Νας. «Μπορώ να καταλάβω ότι αναστατώθηκε επειδή έχασε χρήματα. Τα χρήματα δεν είναι το θέμα, είναι ο τρόπος που προσπάθησε να τα αποκομίσει από μένα. Δεν μου φέρθηκε σαν ανθρώπινο ον, μου φέρθηκε σαν παιδί απαιτώντας να κάνω ότι ζητάει» πρόσθεσε.
 
Σε σύντομη δήλωσή της η μητέρα του άλλου αγοριού, δήλωσε: «Όλες οι λεπτομέρειες ήταν στην πρόσκληση που έστειλα. Είχαν όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνταν για να επικοινωνήσουν μαζί μου».
 
Πηγή: BBC

Οι Αλκυονίδες κάνουν επίσκεψη στο... Νηπιαγωγείο!!
Ο μύθος της Aλκυόνης

10 Χρήσιμες συνδέσεις για την αλκυόνα με αφορμή την συζήτηση για τις Αλκυονίδες Μέρες του Ιανουαρίου:
Ζωγραφοσελίδες, Ιδέες για Κατασκευές που μπορούν να δώσουν αφόρμηση για διάφορες δράσεις μέσα στην τάξη.
Όλα αυτά και άλλα πολλά στο όμορφο και χρήσιμο ιστολόγιο:
taniamanesi-kourou


Έχουμε συνηθίσει να λέμε «οι αλκυονίδες μέρες του Γενάρη», ωστόσο οι μέρες αυτές τοποθετούνται μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Φεβρουαρίου.

Πώς προέκυψε όμως η ονομασία αυτή; Οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν μέσα στο καταχείμωνο ορισμένες ηλιόλουστες μέρες. Τις μέρες αυτές ένα πουλί, η αλκυόνα γεννά τα αυγά της.
 
Ο μύθος της αλκυόνας
Σύμφωνα με το μύθο η Αλκυόνη, πριν γίνει πουλί, ήταν μια πεντάμορφη κοπέλα, κόρη του Αίολου, του θεού του ανέμου και της Ενάρετης.
Η Αλκυόνη ήταν παντρεμένη με τον Κύηκα κι ήταν τρισευτυχισμένη. Περνούσαν τόσο όμορφα, που άρχισαν να πιστεύουν σιγά – σιγά ότι δεν είναι κοινοί θνητοί, αλλά ισάξιοι με τους 12 Θεούς του Ολύμπου.
Ο Κύηκας θεώρησε τον εαυτό του ισάξιο του Δία και η Αλκυόνη πίστευε πως ήταν ισάξια της Ήρας. Μάλιστα άρχισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα των Θεών.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Δία. Όταν το έμαθε θύμωσε τόσο πολύ, που έριξε έναν κεραυνό στο καράβι του Κύηκα κι αυτός μη μπορώντας να παλέψει με τα μανιασμένα κύματα, πνίγηκε .

Η Αλκυόνη περίμενε τον άνδρα της στο ακρογιάλι και καθώς περνούσε η ώρα κι ο καιρός η αγωνία της μεγάλωνε ακόμη περισσότερο. Μέσα από τη μανιασμένη θάλασσα το μόνο που μπορούσε πια να αντικρύσει ήταν κάποια ξύλα από το καράβι του Κύηκα. Άρχισε τότε να κλαίει απαρηγόρητα.
Ημερόνυχτα θρηνούσε το χαμό του αγαπημένου της Κύηκα. Ο Δίας στο τέλος τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, με λαμπερά γαλάζια φτερά , την αλκυόνα (Alcedo atthis ).
Η αλκυόνα ζει και αναπαράγεται κοντά σε ακτές, ποτάμια, λίμνες, υγροτόπους και σε παράκτιες λιμνοθάλασσες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης γενικότερα.

Μοιάζει σα να περιμένει να εμφανιστεί μέσα από τα κύματα ο αγαπημένος της Κύηκας.
Το μαρτύριο όμως της αλκυόνας δεν τελείωνε εδώ. Γεννούσε τα αυγά της μέσα στη βαρυχειμωνιά και τα κλωσούσε πάνω σε πέτρες και βράχια στις ακτές. Κάποιες φορές τα αγριεμένα κύματα όμως ορμούσαν με μανία πάνω στη φωλιά της κι αυτή καταστρεφόταν μαζί με τα αυγά της.


 
Ο Δίας και πάλι έδειξε συμπόνια στην αλκυόνα κι έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οι άνεμοι κοπάζουν κι ο ήλιος λάμπει, βοηθώντας την αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά της.

Πολλά περισσότερα στο όμορφο ιστολόγιο: dreamskindergarten