Σελίδες

Sunday, 29 March 2015

Ιάκωβος Καμπανέλλης (2/12/1921 – 29 Μαρτίου 2011)

Θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Απεβίωσε σαν σήμερα στις 29 Μαρτίου 2011.
Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945.

Άσμα ασμάτων - 1965

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Μαρία Φαραντούρη
Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου
με το καθημερνό της φόρεμα
κι ένα χτενάκι στα μαλλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Άουσβιτς,
του Νταχάου κοπέλες,
μην είδατε την αγάπη μου;

Την είδαμε σε μακρινό ταξίδι,
δεν είχε πια το φόρεμά της
ούτε χτενάκι στα μαλλιά.

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
η χαϊδεμένη από τη μάνα της
και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Μαουτχάουζεν,
κοπέλες του Μπέλσεν,
μην είδατε την αγάπη μου;

Την είδαμε στην παγερή πλατεία
μ’ ένα αριθμό στο άσπρο της το χέρι,
με κίτρινο άστρο στην καρδιά.

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
η χαϊδεμένη από τη μάνα της
και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.
Γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Εργάζεται το πρωί και το βράδυ σπουδάζει τεχνικό σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Όταν γυρίζει στην Ελλάδα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου».
Θα προσπαθήσει να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν θα γίνει αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο. Έτσι αφοσιώνεται στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο Χορός πάνω στα στάχυα, που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από τον θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.
Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.
Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα.
Έγινε ακαδημαϊκός το 1999, στη νέα έδρα του Θεάτρου της Ακαδημίας Αθηνών. Του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα.
Βρισκόταν νοσηλευόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από επιπλοκή λόγω της νεφροπάθειας από την οποία έπασχε.
Απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 2011, λίγες μέρες μετά το θάνατο της γυναίκας του Νίκης.

Έως 1.600 παιδιά υποσιτίζονται στην Πάτρα

Ολοένα και αυξάνεται στην Πάτρα ο αριθμός των ανήλικων παιδιών που υποσιτίζονται ή, ακόμα χειρότερα, δεν έχουν να φάνε, σύμφωνα με στοιχεία της εθελοντικής οργάνωσης Φωτεινό Αστέρι, που προσφέρει φαγητό σε παιδιά άπορων οικογενειών έως δεκατεσσάρων ετών.
"Μόνο το τελευταίο τρίμηνο ο αριθμός των οικογενειών που απευθύνονται στην οργάνωσή μας για βοήθεια έχει αυξηθεί από τις διακόσιες σαράντα στις διακόσιες ογδόντα, με αποτέλεσμα να βοηθάμε πλέον περί τα πεντακόσια παιδιά", δήλωσε στην "Αυγή" ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρήστος Σπηλιόπουλος, που διέβλεψε την ανεργία και το συνεχές κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στην Πάτρα ως κύρια αίτια αυτής της κατάστασης.

Οι γονείς που πούλησαν το πλυντήριο του σπιτιού τους προκειμένου να αγοράσουν πάνες για το παιδί τους αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πραγματικότητας, κατά την οποία, όπως σχολιάζει ο κ. Σπηλιόπουλος, "όλο και περισσότερες οικογένειες στην Πάτρα πουλάνε τα υπάρχοντά τους προκειμένου να ταΐσουν τα παιδιά τους". Παράλληλα, υπάρχουν πολλές οικογένειες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και δεν έχουν απευθυνθεί στην οργάνωση. "Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό αυτών των οικογενειών", αναφέρει ο κ. Σπηλιόπουλος, τονίζοντας πως "τα ανήλικα παιδιά που υποσιτίζονται στην Πάτρα, ενδέχεται να ξεπερνούν τα 1.600".

Το Φωτεινό Αστέρι λειτουργεί με την προσφορά κατοίκων της Πάτρας, παρέχοντας κάθε βδομάδα στερεά τροφή στις οικογένειες των ανήλικων παιδιών, ενώ τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης συμβάλλουν στην αγορά κρεάτων, ψαριών και απορρυπαντικών.
"Η βοήθεια και η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας είναι απαραίτητη αυτές τις ημέρες" τονίζει ο κ. Λιακόπουλος, που προσέθεσε πως "η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις της οργάνωσης είναι εντυπωσιακή".

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Τα πάθη των παιδιών...

1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από έλλειψη νερού
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της UNICEF, 748 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, στις 22 Μαρτίου, η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η πρόσβαση και μόνο σε αυτό το ζωτικό αγαθό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για εκατομμύρια κόσμου.
Εκατοντάδες παιδιά απήχθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, στο Νότιο Σουδάν, και εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στις εμφύλιες συγκρούσεις ως στρατιώτες, αναφέρει η UNICEF...
Η UNICEF ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 89 ανήλικα αγόρια από το σχολείο τους στην επαρχία του Άνω Νείλου, στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με το διεθνή...