Σελίδες

Wednesday, 27 May 2015

Προστατέψτε τα παιδιά σας από το «παιχνίδι των 72 ωρών» - What Is the Facebook “Game of 72”?

... εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στο «παιχνίδι – πρόκληση» των 72 ωρών ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες για αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:


περισσότερα εδώ
«Εξαφανίσου για 72 ώρες» και στην Ελλάδα; Νέος «εφιάλτης» για τους γονείς

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Την προσοχή των πολιτών και κυρίως των γονέων εφιστά Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφορικά με το λεγόμενο «Παιχνίδι των 72 ωρών» (Game of 72).
What Is the Facebook “Game of 72” Police Are Alerting Parents of Teens About?
Όπως ενημερώνει η ΕΛΑΣ, πρόκειται για διαδικτυακό φαινόμενο που εμφανίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τους εφήβους να ανταλλάζουν μεταξύ τους μηνύματα, προκαλώντας ο ένας τον άλλον να εξαφανιστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία επικοινωνία με τις οικογένειες τους για 72 ώρες.
Οι αστυνομικές αρχές πολλών κρατών εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από πολυάριθμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό «παιχνίδι» φέρεται να ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου 13χρονη η οποία εξαφανίστηκε από την οικία της για 72 ώρες, δήλωσε ότι προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο «παιχνίδι - πρόκληση των 72 ωρών».
Βάσει του γεγονότος ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία στο διαδίκτυο για την ύπαρξη του επικίνδυνου «παιχνιδιού», μερίδα των ξένων μέσων εικάζει ότι η έκταση που έλαβε το περιστατικό μπορεί να οφείλεται σε αυτοδιαδιδόμενη φάρσα.

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται σε επιφυλακή.
Οι αρχές καλούν όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να συμμετάσχει στο «παιχνίδι – πρόκληση» των 72 ωρών, καθώς και όποιον πολίτη γνωρίζει σχετικές πληροφορίες για αυτό, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

newsbomb

Νεπάλ: Μετά το σεισμό, τι; - Οργιάζει το δουλεμπόριο παιδιών. Τα προωθούν σε εργοστάσια ή και σε κυκλώματα παιδικής πορνείας -Nepal moves to protect children from human traffickers after earthquake

Παιδιά θύματα των καταστροφικών σεισμών στο Νεπάλ εξαφανίζονται από δουλεμπόρους οι οποίοι τα πουλάνε σε κυκλώματα παιδικής πορνείας και σε εργοστάσια.

Nepal moves to protect children from human traffickers after earthquake
Μια πρωτοφανής επιχείρηση δουλεμπορίου με θύματα μικρά παιδιά από την ηλικία των 8 ετών έχει στηθεί στο Νεπάλ, στα ερείπια του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο που επικαλείται ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, δουλέμποροι εξαφανίζουν παιδιά σεισμόπληκτων οικογενειών και τα προωθούν σε εργοστάσια ή και σε κυκλώματα παιδικής πορνείας.
Οι δουλέμποροι πείθουν τις οικογένειες ότι είναι μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και υπόσχονται ότι θα προσφέρουν στα παιδιά μια καλή εργασία και γενναία αμοιβή.

Βρίσκουν συνεχώς παιδιά σε εργοστάσια
Σύμφωνα με τις Ινδικές αρχές, πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν σε ένα χημικό εργοστάσιο στην Βομβάη που κατασκεύαζε πλαστικές σακούλες, 28 μικρά παιδιά από το Νεπάλ. Την περασμένη εβδομάδα, άλλα 26 παιδιά από το Νεπάλ βρέθηκαν να δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο ρούχων. Πληρώνονταν με ενάμισι ευρώ την εβδομάδα για να ράβουν μπλουζάκια.
Οι ινδικές αρχές αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διαπιστώσει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί η μετακίνηση ανθρώπων σε δύσβατες περιοχές της μεθορίου ανάμεσα στο Νεπάλ και την Ινδία. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι τα μικρά κορίτσια οδηγούνται σε κυκλώματα παιδικής πορνείας.
thetoc

Κάθε δύο λεπτά εξαφανίζεται ένα παιδάκι στην Ευρώπη
One child reported missing in Europe every two minutes

........................
Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί κάθε δυο λεπτά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, δηλαδή 383 περιστατικά την ημέρα, στο δε Βέλγιο ο μη κυβερνητικός οργανισμός Child Focus καθημερινά λαμβάνει τέσσερις νέες δηλώσεις εξαφάνισης.

Ο όρος «εξαφανισμένα παιδιά» περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων φονικών αρπαγών, φυγών, εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, απαγωγών και εξαφανίσεων χωρίς προφανή αίτια, που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές εξαφανίσεις.

Τα παιδιά που φεύγουν έχουν εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας σε σχέση με άλλα. Το 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 11600 αφορούσαν σε φυγές εφήβων, το 2-5% ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% γονικές αρπαγές.

Διάβασε περισσότερα στο: gazzetta

Προετοιμασία για βόλτα με τα παιδιά σε χώρους με πολυκοσμία. - Τι να κάνουμε αν χάσουμε το παιδί μας
σε πολυσύχναστο χώρο;

Είναι ένα τρομακτικό σενάριο που όμως συμβαίνει εκατοντάδες φορές την ημέρα σε πολυσύχναστους χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Περπατάς μαζί με την οικογένεια ή την ομάδα σου, κρατώντας το παιδί σου από το χέρι, αλλά όταν κοιτάξεις κάτω ή λίγο πιο δίπλα μόλις μισό λεπτό αργότερα, έχει εξαφανιστεί!
 
Μπορεί να υποψιάζεσαι ότι έχει τρέξει μέσα στο πλήθος και αρχίζεις να πανικοβάλλεσαι. Αυτό το άρθρο θα σου δείξει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να μην συμβεί κάτι τέτοιο αλλά και αν συμβεί, πώς να το αντιμετωπίσεις.
 
Προετοιμασία για βόλτα σε χώρους με πολυκοσμία
1. Πριν φύγετε από το σπίτι, εξήγησε στα παιδιά σου τι πρέπει να κάνουν εάν χωριστούν οποιαδήποτε στιγμή από σένα.
Πες τους να βρουν έναν αστυνομικό ή ένα φύλακα και να του εξηγήσουν ότι έχουν χαθεί. Κάνε σαφές ότι δεν είναι εντάξει να ρωτήσουν ή να ακολουθήσουν ξένους για βοήθεια, ακόμη και αν φαίνονται φιλικοί. Να πουν στον αστυνομικό/φύλακα το όνομά τους, το όνομα σου και πού χάθηκαν.
2. Γράψε τον αριθμό του κινητού σου σε ένα αυτοκόλλητο και κόλλησε το στη μπλούζα τους.
Αν δεν έχεις αυτοκόλλητο, γράψε το σε χαρτί και βάλε το στην τσέπη τους. Υπενθύμισε τους ότι το έχουν και να τους πεις να το δώσουν σε ένα αστυνομικό/φύλακα εάν χαθούν. Μπορείς επίσης να πάρεις κάτι σαν κρεμαστό για το λαιμό ή ένα βραχιόλι, με το όνομα του παιδιού και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου χαραγμένα πάνω του.
3. Μόλις φτάσετε, φωτογράφισε τα παιδιά σου με το κινητό σου τηλέφωνο, ώστε να έχεις μια πρόσφατη φωτογραφία τους για παν ενδεχόμενο.
4. Βεβαιώσου ότι τα παιδιά, φοράνε ρούχα με ζωντανά χρώματα.
Τα έντονα πορτοκαλί και κίτρινα μπλουζάκια είναι κατάλληλα για την περίσταση. Αποφύγετε να φοράτε σκούρα χρώματα, καθώς αυτά θα κάνουν εσένα και τα παιδιά σου να γίνεστε ένα με το πλήθος και απόφυγε να τυπώνεις ονόματα πάνω στις μπλούζες των παιδιών γιατί αυτό διευκολύνει έναν ξένο να φωνάξει ένα παιδί και να το πάρει μαζί του.
5. Καλό είναι να έχεις ένα μέσο για να επικοινωνείς με τα παιδιά σου.
Μπορείς να δώσεις στα μεγαλύτερα αδέλφια ένα κινητό τηλέφωνο (απλά βεβαιώσου ότι γνωρίζετε τον αριθμό ).
Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να έχουν ένα walkie-talkie για να έρχονται σε επαφή μαζί σου σε περίπτωση που χαθούν. Δείξε τους πώς να το χρησιμοποιούν και εξήγησέ τους, ότι δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένας τρόπος για να σε βρουν εάν χωριστείτε.
6. Όρισε ένα μέρος ως το «σημείο συνάντησης» σας, αν κάποιος χαθεί.
Μέρη με συνωστισμό όπως η είσοδος ενός χώρου, δεν είναι καλοί χώροι συνάντησης, δεδομένου ότι είναι σημεία γεμάτα όλες τις ώρες της ημέρας και όχι ιδιαίτερα ασφαλή για ένα μικρό παιδί να κάθεται μόνο του. Αντί γι' αυτό, επίλεξε μια λιγότερο δημοφιλή περιοχή για να συναντηθείτε, όπως δίπλα στο εστιατόριο όπου σκοπεύετε να φάτε. Αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα.
7. Θυμήσου! Πρέπει να είστε μαζί, κάθε στιγμή.
Πιθανότατα μπορείς ν' αφήσεις τα μεγαλύτερα παιδιά μόνα τους για λίγο (εφόσον βρίσκονται σε επαφή μέσω των κινητών τηλεφώνων), αλλά τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να τα κρατάς από το χέρι και να μένεις μαζί τους καθώς περπατάτε μέσα στον κόσμο και όχι να τα αφήνεις να τρέχουν μόνα τους μπροστά, με τη λογική ότι αφού τα βλέπεις από μακριά, δεν κινδυνεύουν να χαθούν. Σε ιδιαίτερα μεγάλους χώρους, θα ήταν καλύτερα να βάλεις το παιδί σου σ” ένα καροτσάκι αντί να το έχεις να περπατάει, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να χωριστείτε.
8. Έξυπνη συσκευή που εντοπίζει το παιδί:
Ο Johny Fong , προγραμματιστής και μπαμπάς ενός μικρού αγοριού, όταν έχασε το γιο του σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο, ίδρυσε την εταιρία Beluvv η οποία σήμερα κατασκευάζει ρολογάκια εντοπισμού των παιδιών ονόματι Guardian (φύλακας). Συνδέεις το ρολογάκι με το smartphone σου, κατεβάζεις ένα application και κατόπιν φοράς το ρολογάκι στο παιδί. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζεις που βρίσκεται το παιδί σου μέσω του κινητού σου ενώ σε περίπτωση που το παιδί χαθεί, εκπέμπεις σήμα σε όλους τους χρήστες της συγκεκριμένης εφαρμογής ώστε να βοηθήσουν στην εύρεσή του.
Επιπλέον έχεις τη δυνατότητα να εγκρίνεις ποιος άλλος θέλεις (θείος, θεία, νονός, συγγενής κλπ) να παρακολουθεί που βρίσκεται το παιδί σου κάνοντάς τον approve μέσω της εφαρμογής. Το ρολογάκι Guardian είναι συμβατό με συγκεκριμένους τύπους smartphone και θα το βρεις εδώ ενώ η εταιρία με έδρα την Ταϊβάν, στέλνει το προϊόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
 
Εάν το παιδί σου χαθεί
1) Καταρχάς μην πανικοβληθείς.
Αυτό μπορεί νa ακούγεται κλισέ και θεωρητικά εύκολο, όμως αν πανικοβληθείς το μόνο που θα καταφέρεις είναι να επιδεινώσεις την κατάσταση.
2) Μείνε συγκροτημένος/η και επικεντρώσου σε αυτό που πρέπει να κάνεις.
Επίσης, έχε υπόψιν ότι το παιδί σου μπορεί να μην έχει πραγματικά χαθεί. Μπορεί απλά να σου ξέφυγε και να έχει μείνει πίσω ή να σταμάτησε για να κοιτάξει κάτι. Εάν έχεις ψάξει παντού γύρω σου και δεν μπορείς να το βρεις, τότε πήγαινε στο επόμενο βήμα. Βρες τον πλησιέστερο φύλακα ή αστυνομικό και εξήγησε του ότι το παιδί σου χάθηκε.
3) Δώσε στο φύλακα ή στον αστυνομικό την πλήρη περιγραφή του παιδιού σου, ηλικία, εμφάνιση, ρούχα, κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτλ. Πες του αν υπάρχει ένας χώρος που το παιδί σου μπορεί να είναι πιθανό να πάει, όπως ένα αγαπημένο του σημείο, ή μια προκαθορισμένη περιοχή όπου θα συναντιόσασταν. Δώσε τη φωτογραφία του παιδιού σου, που τράβηξες πριν ξεκινήσετε για τη βόλτα σας.
4) Συνεργάσου με το προσωπικό ασφαλείας ή την αστυνομία.
Ο πανικός και οι διαφωνίες μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς χειρότερα εκνευρισμένη/εκνευρισμένος απ' ό,τι είσαι ήδη. Είναι επαγγελματίες και ξέρουν να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά πολλές φορές τον χρόνο.
5) Μείνε εκεί που είσαι εκτός και αν το προσωπικό ασφαλείας ή η αστυνομία, σου πουν κάτι άλλο.
Το παιδί σου μπορεί να είναι κάπου κοντά, απλά το πλήθος να το κρύβει και είναι πιο πιθανό αν είσαι σε ένα σημείο, να σε δει και να έρθει να σε βρει.
 
Τέλος μην ξεχνάς ότι η πρόληψη και η ενημέρωση είναι το νούμερο ένα. Φρόντισε λοιπόν να έχεις ενημερώσει τα παιδιά από αρκετά μικρή ηλικία για τους κινδύνους αλλά και για το τί πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χαθούν. Κι αν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να χάσεις το παιδί σε πολυσύχναστο μέρος ή κάπου αλλού, κάλεσε αμέσως την Αστυνομία ή το Χαμόγελο του παιδιού στο 15900
 
singleparent.gr
enallaktikidrasi