Σελίδες

Saturday, 1 August 2015

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς βοηθούν κάθε χρόνο σε Ιεραποστολές στην Αφρική

Εκατοντάδες είναι οι Θεσσαλονικείς, που παρά την κρίση αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για λίγους μήνες και να προσφέρουν σημαντικό εθελοντικό έργο για να βοηθήσουν τα παιδιά της Αφρικής.
Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς βοηθούν κάθε χρόνο σε Ιεραποστολές στην Αφρική (ΦΩΤΟ)
Γιατροί, δικηγόροι, νοσοκόμες και άνθρωποι από κάθε επαγγελματικό κλάδο, βάζουν για λίγο στην άκρη τα δικά τους προβλήματα και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως στην Τανζανία. Ο Μητροπολίτης Τανζανίας, Πατέρας Δημήτριος μίλησε στο seleo για την σημαντική βοήθεια των εθελοντών καθώς και για το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αφρική.
268 εθελοντές από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο
Όπως μας λέει ο Πάτερ Δημήτριος εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από την Ιεραποστολή, ενώ η βοήθειά τους στάθηκε πολύτιμη προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από την πείνα και τις αρρώστιες. "268 εθελοντές πέρασαν μόνο τα τελευταία χρόνια από την Ιεραποστολή, οι περισσότεροι από τους οποίους ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι ήρθαν και από την Αθήνα και την Κύπρο.

Ο Θεσσαλονικιός Μητροπολίτης και το έργο του στην Τανζανία
Ο Πατέρας Δημήτριος γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1965 με το κατα κόσμον όνομα Θεμιστοκλής Ζαχαρέγκας. Σπούδασε στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου, λίγα χρόνια αργότερα, το 1992 βρέθηκε στην Ινδία, όπου και παρέμεινε για 7 χρόνια στο πλευρό της Μητέρας Τερέζας, την οποία βοήθησε στο φιλανθρωπικό της έργο.
Το 2004 εξελέχθη Μητροπολίτης Τανζανίας και από τότε, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεραποστολής, αλλά και με τη σημαντική βοήθεια των εθελοντών έχει καταφέρει να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. "Όταν έφτασα εκεί βρήκα μία εκκλησία και 300 Αφρικανούς πιστούς. Σήμερα έχουμε βαφτίσει 50.000 Χριστιανούς Ορθόδοξους και έχουμε φτιάξει 30 εκκλησίες.
Επίσης χτίσαμε 10 κλινικές για άρρωστα παιδιά και φορείς του AIDS, 7 σχολεία στα οποία διδάσκονται 11.500 παιδιά, ενώ προσπαθήσαμε να λύσουμε και το πρόβλημα του νερού δημιουργώντας 72 πηγάδια και γεωτρήσεις από τα οποία προσφέρουμε καθαρό νερό σε 500.000 ανθρώπους.
Επίσης, έχουμε φτιάξει και δύο ορφανοτροφεία στα οποία προσφέρουμε συσσίτιο με γάλα και βιταμινούχα μπισκότα", δηλώνει ο Πάτερ Δημήτριος, ενώ εξηγεί πως τα έσοδα για να δημιουργηθούν όλα αυτά έρχονται από ανώνυμους και επώνυμους δωρητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μπορείτε να βοηθήσετε το έργο της Ιεραποστολής κάνοντας τη δική σας δωρέα στο:

NATIONAL BANK / ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 146/296160-13
IBAN: GR 2801101460000014629616013
SWIFT: (BIC) ETHNGRAA
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Γράφτηκε από την 

Οι παιδικές ασθένειες του καλοκαιριού
Common Summer Illness in Children

και η αντιμετώπιση τους
Ο ιός της γρίπης έχει συνδυαστεί κατά το πλείστον με τους χειμερινούς μήνες, όμως η εμφάνισή του γίνεται και το καλοκαίρι και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό για τους μικρούς μας φίλους. 
Τα πρώτα σημάδια του χειμώνα στην υγεία μας και ιδιαίτερα του παιδιού είναι εμφανή από τα πρώτα γρατζουνίσματα στο λαιμό έως τον έντονο βήχα και τον πυρετό. Με την είσοδο του καλοκαιριού μπορεί εσείς και τα παιδιά σας να κάνετε διακοπές, όμως όχι το ίδιο και οι παιδικές ασθένειες.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ασθένειες του καλοκαιριού; 

Ο ιός της γρίπης 
Συμπτώματα:
Υψηλός πυρετός (3 έως 5 ημέρες)
Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Εμετός
Μυικοί πόνοι
Αντιμετώπιση
Αντιμετωπίστε το με ψυχραιμία. Χορηγήστε αντιπυρετικό στο παιδί σας και φροντίστε να το κάνετε συχνά δροσερά μπάνια. Άφθονο νερό και υγρά θα βοηθήσουν ώστε να μην αφυδατωθεί. Εάν ο πυρετός επιμένει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Διάρροια 
Συμπτώματα: 
Εμετός
Κοιλόπονος
Αυξημένος αριθμός κενώσεων
Ανορεξία
Αίσθημα αδυναμίας
Πυρετός
Αντιμετώπιση
Θα πρέπει να αποφύγετε για μία ώρα να δώσετε στο παιδί σας υγρά ή τρόφιμα μετά τον εμετό ή την κένωση. Στη συνέχεια φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού του. Σε περίπτωση, που τα συμπτώματα συνεχίζονται ή υπάρχει δείγμα αίματος, συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας.

Ερεθισμός ματιών
Συμπτώματα:
Κόκκινα μάτια
Φαγούρα
Αντιμετώπιση 
Ο ερεθισμός στα μάτια είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Το κοκκίνισμα στα μάτια και η ξηρότητα οφείλεται κυρίως λόγω του νερού της πισίνας ή της θάλασσας και είναι ακίνδυνο. Για να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα, ρίξτε λίγες σταγόνες φυσικού ορού στα μάτια του παιδιού σας μετά το μπάνιο.
iatropedia

SOS tips για να προλάβετε τον πνιγμό! Σώστε το Παιδί

Γιατί πνίγονται τα ; Φταίει το ότι έχουν φάει, οι βουτιές σε άγνωστα νερά; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει μία νέα διάσταση στο θέμα αλλά και συμβουλές για το πώς να προστατέψετε και το δικό σας παιδί για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πνίγονται περίπου 300 άνθρωποι. Τα 10 με 14 είναι παιδιά. Σε κάθε έναν πνιγμό αντιστοιχούν 5-7 παρ' ολίγον πνιγμοί. Όμως έστω και αν δεν επέλεθει ο θάνατος ο παρ' ολίγον πνιγμός αφήνει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Το 70% των πνιγμών συμβαίνουν στη θάλασσα, το 25% στις πισίνες και 5% σε λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές, μπανιέρες κλπ.

Γιατί πνίγονται τα παιδιά παρόλο που οι γονείς τους ή οι επιβλέποντες είναι κοντά τους;
1. Τα παιδιά πνίγονται διότι δεν καλούν σε βοήθεια. Ειδικότερα τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που τους συμβαίνει θα καταλήξει σε πνιγμό, δηλαδή σε απώλεια της ζωής τους. Δεν συνειδητοποιούν ότι η κατάποση του νερού θα τα οδηγήσει σε θάνατο, δεν πονάνε και γι' αυτό δεν φωνάζουν ούτε χτυπάνε τα χέρια τους για να κάνουν θόρυβο και να καλέσουν σε βοήθεια.
2. Όταν το αλατισμένο θαλασσινό νερό ή το χλώριο της πισίνας ακουμπήσει στο λαιμό τους (φάρυγγα) τούς δημιουργεί τοπικό ερεθισμό με αποτέλεσμα να επέλθει σπασμός του λάρυγγα (λαρυγγόσπασμος). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει αφωνία και ταυτόχρονα να σταματήσει η αναπνοή. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται μείωση του οξυγόνου στους πνεύμονες και του εγκεφάλου και απώλεια της συνείδησης.
3. Στην τρίτη φάση χαλαρώνει ο λαρυγγόσπασμος και αρχίζει το νερό να κατεβαίνει στους πνεύμονες και γεμίζουν ενεργητικά με νερό, το σώμα γίνεται πιο βαρύ και τελικά βυθίζεται στον πάτο.

Ποιες είναι οι συνέπειες του πνιγμού σε ένα παιδί;


Ο πνιγμός μπορεί να προκαλέσει:
-Καρδιακή αρρυθμία και βλάβη
-Εγκεφαλική μόνιμη βλάβη
-Παράλυση χεριών και ποδιών
-Σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια
-Θάνατο

Πού μπορεί να συμβεί ο πνιγμός;
Όπου υπάρχει νερό: θάλασσα, πισίνα, λίμνη, ποτάμι, φρεάτιο, μπανιέρα, κουβάδες, φουσκωτές πισίνες, τουαλέτες κλπ.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πνιγμό του παιδιού;

1. Δεν αφήνουμε ούτε δευτερόλεπτο το παιδί από τα μάτια μας
2. Όταν επιβλέπουμε παιδιά που κολυμπούν δεν πίνουμε καφέ, αλκοόλ, δεν καπνίζουμε, δεν μιλάμε στο τηλέφωνο, δεν παίζουμε χαρτιά.
3. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε τα παιδιά που ξέρουν κολύμπι.
4. Δεν εμπιστευόμαστε την παρουσία ναυαγοσώστη.
5. Δεν αναθέτουμε το καθήκον της επίβλεψης σε μεγαλύτερα παιδιά ή σε υπερήλικα άτομα.
6. Αν χρειαστεί να απομακρυνθούμε έστω και για λίγο παίρνουμε και το παιδί μαζί μας.
7. Δεν γευματίζετε εσείς και το παιδί 3 ώρες πριν το κολύμπι.
8. Δεν τα αφήνετε να κάνουν βουτιές σε άγνωστα νερά, σε ρηχά νερά, σε νερά με βράχια.
9. Μάθετε τα παιδιά να κάνουν βουτιά με τα πόδια.

10. Μάθετε το παιδί να κολυμπάει από 3 μηνών.

tlife.gr
iPaideia.gr
Πηγή

Μυστικά για να κρατήσετε ασφαλές το παιδί σας στο νερό



Το κολύμπι είναι η πιο αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων το καλοκαίρι.
Παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να μην επαναπαύεστε σε ότι αφορά την ασφάλεια του παιδιού σας. Πώς θα δώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί σας;
Να είστε σε συνεχή επαγρύπνιση. 
Πάντα να έχετε το νου σας  και τα μάτια σας στα παιδιά σας. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να γίνει το κακό.Μην βασίζεστε στα αυτιά σας καθώς πολλοί λίγοι είναι οι άνθρωποι που σε περίπτωση πνιγμού προλαβαίνουν να φωνάξουν βοήθεια.Κλείστε το κινητό ή το περιοδικό σας και συγκεντρωθείτε στα παιδιά σας.
Το καλύτερο θα ήταν στην παραλία να επιλέξετε ένα σημείο που βρίσκεται κοντά στην θάλασσα έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε τι κάνει το παιδί σας και να είστε κοντά σε περίπτωση κινδύνου.

Διδάξτε την ασφάλεια του νερού  στο παιδί σας .Συζητήστε όλα τα απαραίτητα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σιγουρευτείτε αν το παιδί σας ξέρει να αντιδρά σε περίπτωση κινδύνου ή πως να συμεπριφέρεται για να είναι ασφαλής.

Μην βασίζεστε στα σωσίβια, μπρατσάκια, σανίδες κλπ.Είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι κακό για αυτό διδάξτε στο παιδί σας τι να κάνει και πως να κολυμπάει μόνο του χωρίς βοήθεια.Επίσης μια καλή λύση θα ήταν να πάρετε γιλέκο κολύμβησης καθώς έχει λιγότερες πιθανότητες να ξεφουσκώσει ή να προκαλέσει ασφυξία.

Ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού. Μπορεί σε μερικά σημεία η θάλασσα να είναι πολύ κρύα και να κρυώσει το παιδί σας. Για αυτό ελέγξτε μόνοι σας την θερμοκρασία του νερού χωρίς να βάλετε το παιδί σας μέσα.

Τέλος πρέπει να ξέρετε πως θα αντιδράσετε αν συμβεί μια έκτακτη ανάγκη. Φωνάξτε για βοήθεια και αν είναι παρόν κάποιος ναυαγοσώστης αφήστε τον να κάνει το καθήκον του.Αν δεν είναι παρόν βουτήξτε μόνοι σας με ένα σωσίβιο κλπ. Αν το παιδί σας είναιπιο βαθιά για ντο φτάσετε, καθησυχάστε το μέχρι να πάτε να το βοηθήσετε.Γυρίστε τα με την πλάτη βάλτε τα χέρια σας κάτω από τους ώμους του και αφήστε το κεφάλι του να ξεκουράζεται στον ώμο σας. Χρησιμοποιήστε τα πόδια σας για να κολυμπήσετε. και να το βγάλετε έξω.

πηγή : babyradio.gr- Άννα Κ. trikalaview.gr