Σελίδες

Tuesday, 1 September 2015

Οι φράσεις που θα κάνουν το παιδί σας
να σταματήσει τα κλάματα και τα παρακάλια

Αν πιστεύετε ότι το μικρό σας ξεπερνάει τα όρια και θέλει πάντα να γίνεται το δικό του, εδώ είναι μερικοί τρόποι ώστε να διαχειριστείτε τις εκρήξεις του. 
Ήμουν σε ένα σουπερμάρκετ την περασμένη εβδομάδα, όταν ξαφνικά άκουσα τσιρίδες και κλάματα. Ήταν ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας που ικέτευε τη μαμά του να του αγοράσει ένα από εκείνα τα μπιμπερό με γεύση φρούτου. Συγκεκριμένα ήθελε τη γεύση κεράσι.

- "Μαμά, μπορώ να έχω αυτό;" ρώτησε το κοριτσάκι.
- «Όχι αγάπη μου, άφησε το κάτω» απάντησε χαμογελαστά η μητέρα.
- «Αλλά, μαμά, δεν έχω τέτοιο.»
- «Έχουμε πολλά γλυκά στο σπίτι», υπενθύμισε η μητέρα.
- «Αλλά τέτοιο δεν έχω», επανέλαβε το κοριτσάκι.
- «Είπα όχι», απάντησε η μητέρα.

Το κοριτσάκι λύγισε και μάζεψε τα χεράκια γύρω από τα γόνατά της, το πρόσωπό της κοκκίνισε και έβαλε σε εφαρμογή την στρατηγική της: το δυνατό κλάμα. Στο μεταξύ οι φωνές και το κλάμα της τους έκαναν το επίκεντρο του σουπερμάρκετ με τους υπόλοιπους ανθρώπους να κοιτάζουν χωρίς καμία διακριτικότητα.
«Βάλτο στο καλάθι» είπε η μητέρα «αλλά δεν θα το ακουμπήσεις αν δεν φας το φαγητό σου πρώτα», συμπλήρωσε.
«Μπορώ να το δοκιμάσω μόνο στο αυτοκίνητο;» ρώτησε το κοριτσάκι.
«Θα μιλήσουμε γι 'αυτό όταν φτάσουμε στο αυτοκίνητο.»

Τα δάκρυα του μικρού κοριτσιού μετατράπηκαν σε χαμόγελο μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, αφού πήρε ότι ήθελε.
Σε αυτή την θέση έχουν βρεθεί λίγο πολύ όλοι οι γονείς. Προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να διαπραγματευτούν ήρεμα με τα παιδιά τους. Άλλες φορές το καταφέρνουν, άλλες πάλι όχι. Το μυστικό της επιτυχίας ωστόσο φαίνεται πώς είναι η συνέπεια.

Την επόμενη φορά που θα πείτε όχι σε κάτι, καλό είναι να το εννοείτε. Αν αλλάξετε γνώμη το παιδί σας όχι μόνο θα φάει περισσότερα γλυκά αλλά θα πιστεύει πώς η γνώμη της μαμάς αλλάζει πανεύκολα και δεν θα σας πάρει στα σοβαρά την επόμενη φορά που θα απαγορεύσετε κάτι – το οποίο ενδεχομένως θα είναι και πιο σοβαρό.

Δοκιμάστε τις παρακάτω τακτικές:


«Με ρώτησες και σου απάντησα»
Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα ζητήσει σοκολάτα, επαναλάβετε το παρακάτω σενάριο όσες φορές χρειαστεί.

- Παιδί: «Μαμά, μπορώ να έχω σοκολάτα;»- Μητέρα: «Όχι γλυκιά μου.- Παιδί: «Θέλω μόνο μία.»- Μητέρα: «Με ρώτησες και σου απάντησα.»- Παιδί: «Ποτέ δεν μου παίρνεις τίποτα.»- Μητέρα: «Με ρώτησες και σου απάντησα.»
Εάν το παιδί συνεχίζει να σας ρωτά, επαναλάβετε απλώς την απάντησή σας ξανά και ξανά σε σταθερό τόνο.

«Το έχουμε συζητήσει.»

- Παιδί: «Μπορεί να κοιμηθώ στην γιαγιά σήμερα;»- Μητέρα: "Όχι, κοιμήθηκες στη γιαγιά την περασμένη εβδομάδα."- Παιδί: «Σε παρακαλώ;»- Μητέρα: «Δεν θα το ξανασυζητήσουμε.»- Παιδί: «Αλλά ...»
Στη συνέχεια απλά ετοιμάστε το παιδί ώστε να φύγετε χωρίς λόγια. Το πιθανότερο είναι να καταλάβει πώς ότι είπατε το εννοείτε.

«Αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει».

- Παιδί: «Μπορώ να πάω βόλτα με το ποδήλατό;»- Μητέρα: «Όχι, βρέχει έξω."- Παιδί: «Αλλά εγώ θα φορέσω το αδιάβροχο και θα προσέχω στο δρόμο.» - Μητέρα: «Αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει».- Παιδί: «Σε παρακαλώωωω;"- Μητέρα: «Με ρώτησες και σου απάντησα. Δεν θα το ξανασυζητήσουμε.»
Θυμηθείτε τις προηγούμενες στρατηγικές και εφαρμόστε τις.

«Η απόφαση έχει ληφθεί, αν με ξαναρωτήσεις θα υπάρξουν συνέπειες.»

- Παιδί: «Μπορώ να παίξω με το ipad;- Μητέρα: «Όχι το φαγητό είναι έτοιμο και ξέρεις ότι δεν επιτρέπεται να παίζουμε ηλεκτρονικά όταν τρώμε.- Παιδί: «Θα προσέχω και δεν θα το λερώσω.»- Μητέρα: «Η απόφαση έχει ληφθεί. Αν με ξαναρωτήσεις θα υπάρξουν συνέπειες.»- Παιδί: «Μα το υπόσχομαι.»- Μητέρα: Σου είπα να μην με ξαναρωτήσεις. Δεν θα παίξεις με το Ipad για το υπόλοιπο της ημέρας.»
Να είστε προετοιμασμένη για μερικά ξεσπάσματα μέχρι το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να σας αλλάξει γνώμη. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας.

Στο τέλος το παιδί θα συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν θα σας αλλάξει άποψη. Έτσι θα κερδίσετε το σεβασμό του παιδιού και θα δημιουργήσετε μια σχέση όπου το παιδί θα αποδέχεται τις αποφάσεις σας με την πρώτη. Μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος σας φίλος είναι ο χρόνος, η υπομονή και η επιμονή. Δεν θα χτίσετε αυτή την σχέση μέσα σε μια μέρα αλλά με τον καιρό θα τα καταφέρετε.

Από Αθανασιάδου Βιολέττα

«Είδα δουλέμπορο να έχει λούσει με βενζίνη παιδί»
«Πετούν παιδιά για να ξεφύγουν» (video)

Σοκάρουν οι μαρτυρίες λιμενικών στη Μυτιλήνη
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες λιμενικών που συμμετέχουν στη μάχη για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς συνεχίζεται το άνευ προηγουμένου κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
«Πριν λίγες ημέρες τουρκική ακταιωρός προσπαθούσε με απόνερα να βουλιάξει, όχι να βουλιάξει ακριβώς, να σταματήσει βάρκα. Έκανε απόνερα πολλά στους μετανάστες, στροβιλίζοντας το νερό, τους έριχνε νερό με τη μάνικα από πάνω. Η λέμβος μπήκε στα ελληνικά ύδατα, αναγκαστήκαμε να κάνουμε διάσωση. Μέσα στη λέμβο βρήκαμε δύο μωρά παιδιά που μόλις είχαν γεννηθεί, μέσα σε μαύρες σακούλες απορριμμάτων με τρυπίτσα για να μπορούν να αναπνέουν. Δεν μπορείς να είσαι φυσιολογικός άνθρωπος όταν βλέπεις αυτά που βλέπεις» αναφέρει . Δεν γίνεται να συνέλθεις» αναφέρει ο υποπλοίαρχος Α. Φραγκούλης, κυβερνήτης σε σκάφος ανοικτής θαλάσσης στη Μυτιλήνη.
«Δίνουμε μάχη όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν φτάνουμε πρέπει να ενισχυθούμε με περισσότερες δυνάμεις» προσθέτει, περιγράφοντας την εικόνα χάους που επικρατεί κατά τις διασώσεις. «Εκείνη την ώρα που τους μαζεύουμε από μια βάρκα που βυθίζεται πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να είμαστε τόσο προσεκτικοί ώστε να μη χάσουμε κάποιο βρέφος στη θάλασσα ή κάποιον χωρίς σωσίβιο. Οι άντρες προσπαθούν να πατήσουν τα παιδιά πάνω στη λέμβο για να ανέβουν πάνω στο πλοίο. Υπάρχει μια αταξία, μια κατάσταση πανικού που δημιουργούν οι ίδιοι οι μετανάστες» αναφέρει. 
Παράλληλα, υπογραμμίζει τη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής: «Μπορεί να δεις και 10 λέμβους η μία πίσω από την άλλη να ξεκινάν από την ακτή. Η τούρκικη ακτοφυλακή πολύ συχνά κάνει τα στραβά μάτια. Τους βλέπουμε που είναι δίπλα, τους μιλάμε στα VHF. Εκείνη την ώρα εξοργίζομαι που τους βλέπω που τους αφήνουν και περνάνε και δεχόμαστε όλο αυτό το κύμα και δεν προλαβαίνουμε να σώσουμε ούτε τη μία βάρκα. Με το που μας βλέπουν σκίζουν τη βάρκα, οπότε προβαίνουμε σε έρευνα και διάσωση...φανταστείτε όλες αυτές τις λέμβους που με το που μας βλέπουν, τα μπλε σινιάλα, την σημαία της ΕΕ, την ελληνική σημαία, να σκίζουν όλοι τις βάρκες ταυτόχρονα... Όση δύναμη και να έχουμε στην περιοχή, το φαινόμενο δεν μπορεί να ελεγχθεί. Κάποιες φορές βλέπουμε μωράκια με το πορτ μπεμπέ ακόμα και με μια σαμπρέλα από αυτοκίνητο σαν σωσίβιο».
Περιγράφοντας την χειρότερή του βραδιά, ο υποπλοίαρχος θυμάται μια βραδιά στην περιοχή στο Φαρμακονήσι/ Αγαθονήσι που είχε μαζέψει γύρω στα 70 άτομα. «Τους διασκόρπιζε ο αέρας επειδή είχε 6-7 μποφόρ και είχα και τους Τούρκους απέναντι, την τούρκικη ακτοφυλακή να μου κάνει απόνερα, να περνάει από κοντά μου όσο δεν μπορούσα να κάνω καμία κίνηση, μην πάρω κανέναν από κάτω». Επίσης, θυμάται περίπτωση καταδίωξης δουλεμπόρου που είχε μετανάστες πάνω στο σκάφος «και δεν δίστασε ενώ του λέγαμε να σταματήσει να με τρακάρει δυο φορές».
«Έχω τύχει σε περιστατικό που Τούρκος δουλέμπορος που τον πλησίαζα έλουσε ένα παιδί με βενζίνη για να μπορέσει να διαφύγει, να μην τον συλλάβουμε, και ήταν με τον αναπτήρα έτσι».«Είναι πανάκεια πλέον, τους έχουν δασκαλέψει τα κυκλώματα δουλεμπόρων από απέναντι: Με το που δεις ελληνικό σκάφος σκίζεις βάρκα και θα σε σώσουν» συμπληρώνει.
Από πλευράς του ο υποπλοίαρχος Ν. Νάννος του ΕΚΣΕΔ υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες πηγαίνουν πάντα πρώτοι στα περιστατικά, καθώς στο Αιγαίο η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην έρευνα και διάσωση. «Οι άνθρωποι των σκαφών είναι ήρωες. Τα σκάφη μας δουλεύουν κάθε μέρα» αναφέρει, ενώ περιγράφει περιστατικό κατά το οποίο σε διάσωση ανήλικος που είχε περισυλλεγεί έλεγε στους λιμενικούς ότι η μητέρα του είναι στη θάλασσα.

Περιγράφοντας τα μέσα που χρησιμοποιούνται, λέει ότι είναι από πνευστές λέμβοι μέχρι ιστιοφόρα, μικρά καΐκια και ακόμα και τζετ σκι, συνήθως σε νησιά που απέχουν λίγο από τα μικρασιατικά παράλια. «Έχω δει δουλέμπορο να πετάει ανηλίκους στη θάλασσα για να αποφύγει τη σύλληψη» λέει χαρακτηριστικά.

Χιλιάδες Ισλανδοί επιθυμούν να φιλοξενήσουν
Σύρους πρόσφυγες

Περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί εξέφρασαν την πρόθεσή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση της χώρας γνωστοποιεί ότι δεν θα υποδεχθεί παρά ελάχιστους εξ αυτών, στο πλαίσιο ποσοστώσεων.

10,000 Icelanders offer to house Syrian refugees after author's call
Η συγγραφέας και καθηγήτρια Bryndis Bjorgvinsdottir πρότεινε την Κυριακή στο Facebook στους συμπολίτες της να το δηλώσουν εφ' όσον επιθυμούν η Ισλανδία - και οι περίπου 330.000 κάτοικοί της - να υποδεχθούν Σύρους πρόσφυγες. Νωρίς το απόγευμα, περισσότεροι από 10.000 Φινλανδοί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά της.
«Είμαι μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί ηλικίας 6 ετών. Εμείς μπορούμε να φιλοξενήσουμε ένα παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη. Είμαι καθηγήτρια και θα του μάθαινα να μιλάει, να διαβάζει και να γράφει στα ισλανδικά και να ενσωματωθεί στην ισλανδική κοινωνία. Διαθέτουμε ρούχα, ένα κρεβάτι, παιχνίδια και όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί», έγραψε για παράδειγμα η Χέκλα Στεφανσντότιρ.
Πολλοί συμπολίτες της διατίθενται να προσφέρουν στέγη, όπως επίσης φαγητό, ρούχα αλλά και βοήθεια με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.
«Πιστεύω ότι οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων με τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο και τις εικόνες των καταυλισμών προσφύγων και θέλουν να γίνει κάτι τώρα», υπογράμμισε η κ. Bjorgvinsdottir στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ruv.
Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Eyglo Hardardottir ανακοίνωσε στο δίκτυο Ruv ότι οι αρχές καταγράφουν όλες τις προσφορές που έχουν αποτυπωθεί στο Facebook και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να υποδεχθεί η χώρα στο πλαίσιο των ποσοστώσεων, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 50 το 2015 και 2016.
«Ήμουν ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα. Δεν θέλω να δώσω έναν ανώτατο αριθμό, ωστόσο εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να υποδεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες», τόνισε η ίδια.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ισλανδία υποδέχθηκε 1.117 μετανάστες το 2014.


naftemporiki