Σελίδες

Friday, 25 September 2015

Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα
και οι εξάρσεις θυμού στα παιδιά

Οι εξάρσεις θυμού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ιδιαίτερα μεταξύ 2-4 ετών, αντανακλούν μια στιγμιαία συναισθηματική σύγχυση η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη απώλεια ελέγχου του εαυτού, επιμονή, φωνές, κλάμα, θυμό, φόβο, γκρίνια, σπασμωδικές σωματικές κινήσεις, αντίσταση στις προσπάθειες να ανακουφιστεί από τους γονείς και επιθετική συμπεριφορά.

Το παιδί δυσκολεύεται να σταθεί ακίνητο και να ηρεμήσει προκειμένου να ακούσει τις συμβουλές του γονιού.


Η διάρκεια των κρίσεων αυτών, σύμφωνα με τα νέα, ποικίλλει από 10 λεπτά έως και ώρες, εάν το παιδί αντιμετωπίζει αθροιστικές δυσκολίες τη στιγμή εκείνη, όπως: είναι υπερβολικά κουρασμένο, δεν έχει φάει, υπάρχει εκνευρισμός και βία στη στάση των γονιών, περιβάλλεται από ένταση και ενοχλητικά ερεθίσματα στο δεδομένο πλαίσιο (π.χ. στα μαγαζιά, στο σουπερμάρκετ, στα ΜΜΜ, απρόβλεπτοι θόρυβοι).
Η λέξη-κλειδί στην κατανόηση των εξάρσεων αυτών είναι η ματαίωση: ματαιωμένες ανάγκες που ναι μεν νιώθει αλλά δεν μπορεί να εκφράσει, γιατί οι γλωσσικές του ικανότητες είναι ανεπαρκείς λόγω της ηλικίας του.
Το μικρό παιδί πασχίζει να αυτονομηθεί και να αποκτήσει τον έλεγχο στη ζωή του, αλλά όταν συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο, τότε αυτό το οδηγεί σε έντονη σύγκρουση μέσα του.
Η σωματική κούραση, ο μη ικανοποιητικός ύπνος, η ανεπαρκής λήψη τροφής που οδηγεί σε αδυναμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων, ο ανεπαρκής αυτοέλεγχος, η δυσκολία του παιδιού να επεξεργάζεται απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ. ξαφνικές μετακινήσεις ή επισκέψεις) μπορεί να πυροδοτήσουν τέτοιες κρίσεις.
Τα βιώματα αυτά είναι φυσιολογικά μέχρι το παιδί να πάει στο νήπιο, εφόσον δεν είναι συχνά και δεν προκαλούν δυσλειτουργία στην καθημερινότητά του.

Τι μπορεί να κάνουν οι γονείς όταν το μικρό παιδί έχει αλλεπάλληλα συναισθηματικά ξεσπάσματα;

Είναι επόμενο οι γονείς να εγκλωβίζονται στην παγίδα μιας ατέρμονης προσπάθειας ελέγχου επάνω στις συναισθηματικές εκρήξεις του παιδιού τους, με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικοί, να απελπίζονται και εν τέλει να εντείνουν τις ίδιες τις κρίσεις.
Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθούν ότι το κλάμα και ο θυμός ενός μικρού παιδιού δεν μπορεί να ελεγχθούν τη στιγμή εκείνη και να αποφύγουν κάθε είδους τιμωρητική συμπεριφορά.
Μπορούν ωστόσο να κατευνάσουν την κρίση, αν δεν φωνάζουν, είναι ήρεμοι, δεν προσπαθούν να κάνουν διάλογο με το παιδί (άλλωστε εκείνο είναι αδύνατον να ακούσει όταν φωνάζει), δεν προσπαθούν ψυχαναγκαστικά να ελέγξουν αυτό που συμβαίνει και με ψυχραιμία θέσουν τα όριά τους και γίνουν ουδέτεροι θεατές στην κρίση του παιδιού.
Βοηθά πολύ η αγκαλιά, η επανάληψη τρυφερών λέξεων και η προστασία από αυτοτραυματισμούς.
Ας μην ξεχνάμε ότι ένα μικρό παιδί αγωνιά να προσαρμοστεί σε έναν νέο κόσμο, έξω από την ασφάλεια που είχε μέσα στη μήτρα της μητέρας του, έναν κόσμο γεμάτο πρωτόγνωρα ερεθίσματα, τα οποία πασχίζει να κατανοήσει.

Σαν κερί αναμμένο, σαν καντηλάκι ακοίμητο
στο «Σημείο Μηδέν»

Την έκθεση που αφορά το χτίσιμο του ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero των διδύμων πύργων της Νέας Υόρκης, εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μουσείο Μπενάκη.
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρισκόταν στο «Σημείο Μηδέν», το σημείο στο οποίο διαλύθηκε η ευδαιμονική λάμψη του νεοϋορκέζικου νεωτερισμού τη στιγμή της κατάρρευσης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ανάμεσα στις υλικές καταστροφές της πτώσης των Δίδυμων Πύργων, ήταν και ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, το μοναδικό μη κοσμικό κτίριο στην πληγείσα περιοχή. Η κατασκευή του νέου ναού ξεκίνησε μετά την προκήρυξη κλειστού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μεταξύ 12 γραφείων τον οποίο κέρδισε ο Σαντιάγο Καλατράβα.
Απεικόνιση του αποκαταστημένου ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου,
του μοναδικού μη κοσμικού κτιρίου στην πληγείσα περιοχή των Δίδυμων Πύργων.
Συνθέτης μιας μεγαλόπρεπης αρχιτεκτονικής με εμμονή στη σημασία της εκθαμβωτικής πρώτης ματιάς και στην επιδεικτική προβολή μιας οργανικής γλυπτικής καθαρότητας, ο Σαντιάγο Καλατράβα είναι ένας πληθωρικός αρχιτέκτονας που αρνείται να δει τη σημερινή κρίση. 
Με οξυμένη ματαιοδοξία, δημιουργική αυτοπεποίθηση και αστείρευτο ταλέντο, αντιμετωπίζει τα έργα του ως σύμβολα επίδειξης δύναμης και πλούτου επιθυμώντας να δημιουργήσει σύγχρονους Παρθενώνες, ικανούς να τον κατατάξουν στο Πάνθεον της Ιστορίας.
Ο παλαιός ναός χτίστηκε το 1832 ως ιδιωτική κατοικία και αργότερα λειτούργησε ως καπηλειό. Μόλις το 1916 μετατράπηκε σε χώρο λατρείας, ενώ το μικρό ορθοκανονικό πρίσμα σχεδόν εξαφανίστηκε όταν το 1973 ολοκληρώθηκαν οι 110 όροφοι των Δίδυμων Πύργων. Εκεί φυλάσσονταν για προσκύνημα λείψανα αγίων, δωρεές του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β΄ της Ρωσίας. Επειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Λιμενικών Αρχών της περιοχής και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου για την εύρεση κατάλληλου νέου χώρου, η κατασκευή του «Εθνικού Ιερού του Αγ. Νικολάου» ξεκίνησε στις αρχές του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Πάσχα του 2017.
Ο νέος Ναός θα χτιστεί στο νότιο άκρο του υπερυψωμένου νέου Πάρκου Ελευθερίας. Ο υπαίθριος αυτός δημόσιος χώρος θα βρίσκεται στην οροφή του Κέντρου Ασφαλείας Οχημάτων με θέα το Μνημείο και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην όψη της Liberty Street θα δημιουργηθεί ένας φυτεμένος πράσινος τοίχος με βρύα, μυρτιές, κισσούς και γαλατσίδες.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση του Καλατράβα βρίθει μεγαλεπήβολων αναφορών, συμβολισμών και παραλληλισμών, με βυζαντινές επιρροές που ξεκινούν από τη Μονή της Χώρας και καταλήγουν στην Αγία Σοφία, ο ναός του Αγ. Νικολάου ακολουθεί πιστά τη μορφή της κορυφαίας δημιουργίας της βυζαντινής ναοδομίας.


Ο Σ. Καλατράβα για το πως σχεδίασε το ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου
«Προσπαθούσα να φτιάξω ένα κτίριο που, όντας μοντέρνο, που θα αντανακλά, κατά κάποιο τρόπο την παράδοση της Ορθοδοξίας», τόνισε ο κ. Καλατράβα και πρόσθεσε ότι «η εκκλησία δεν πρέπει να είναι μόνο για τους Έλληνες, πρέπει να είναι για όλους, πρέπει να είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο».
Υπογράμμισε, ότι μελέτησε προσεκτικά τον ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώθηκε σε ένα ψηφιδωτό, στο οποίο ο Ιουστινιανός παρουσιάζει το μοντέλο της εκκλησίας. Μετά, εμφανίστηκε στα μάτια του μια ομοιότητα του μοντέλου με τη φιγούρα της Παρθένου με το Βρέφος, που είναι στη μέση του ψηφιδωτού. Ξεκίνησε τη διαδικασία της αποκωδικοποίησης και έκανε μια σειρά από σκίτσα μέσα από τα οποία η εικόνα της Παρθένου πήρε τη μορφή του ναού.

Πηγές:

Ωχ, ωχ! Μανούλα, χτύπησα στο κεφαλάκι μου

Χτύπημα στο κεφάλι: 
Ποιες είναι οι νέες οδηγίες αντιμετώπισης

Παιδιά και τραυματισμός στο κεφάλι 

Τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι πολύ συνηθισμένα στα παιδιά, γι' αυτό είναι σημαντικό οι γονείς, αλλά και οι προπονητές τους να ξέρουν πώς πρέπει να γίνονται η διάγνωση και η αντιμετώπιση, προκειμένου να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες.
Ο βασικότερος κανόνας είναι ότι μετά από ένα χτύπημα κανένα παιδί δεν πρέπει να επιστρέφει στο παιχνίδι ή στον αγώνα την ίδια ημέρα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή εάν δεν βεβαιώσει πρώτα ένας γιατρός ότι δεν έχει συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η απόφαση πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνεται από τον γιατρό και όχι από τρίτους (γονείς, παιδιά, προπονητές).
Η σωστή διάγνωση της διάσεισης προϋποθέτει ο γιατρός να ξέρει τις νοητικές και σωματικές δεξιότητες του παιδιού πριν από το χτύπημα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν πλήρη νευρολογικό και νοητικό έλεγχο των παιδιών κατά την έναρξη της αθλητικής χρονιάς, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Εθνικής Εταιρείας Προπονητών (NATA) των ΗΠΑ.
Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού, σωματικές και νευρολογικές αξιολογήσεις, κινητική κατάσταση (λ.χ. ισορροπία) και τεστ νευρονοητικών λειτουργιών.
Εάν υπάρχουν υπόνοιες εγκεφαλικής διάσεισης, οι προαναφερθείσες εξετάσεις πρέπει να επαναληφθούν και τα αποτελέσματά τους να συγκριθούν με τις αρχικές εξετάσεις.
«Οι κλασικές ερωτήσεις του τύπου "τι ώρα είναι;", "ξέρεις πού βρίσκεσαι;", "πότε έχεις γενέθλια;" είναι αναποτελεσματικές για την αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται» τονίζει η ΝΑΤΑ. «Ούτε έχει νόημα η ερώτηση "είσαι καλά;"».
Η σωστή διάγνωση της διάσεισης χρειάζεται χρόνο, γι' αυτό το παιδί δεν πρέπει να επιστρέψει βεβιασμένα στις αθλητικές του υποχρεώσεις, τονίζει ο δρ Στίβεν Μπρόλιο, διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Νευροτραυμάτων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και κύριος συγγραφέας των οδηγιών της ΝΑΤΑ.΄

Μετά τη διάγνωση
-Ο ασθενής πρέπει να μένει σε ήρεμο περιβάλλον χωρίς στρες και να κοιμάται αρκετά προκειμένου να αναρρώσει ο εγκέφαλος.
-Ο ασθενής δεν πρέπει να καταπονεί το σώμα και το μυαλό του.
-Απαγορεύονται άσκηση, κοπιώδεις φυσικές δραστηριότητες, βιντεοπαιχνίδια, TV, χρήση κινητών και κομπιούτερ, δυνατή μουσική, κοπιώδες διάβασμα.
-Μόλις εξαφανιστεί κάθε σύμπτωμα (μπορεί να χρειαστούν 1-2 εβδομάδες ή περισσότερο), η επιστροφή στη φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι βαθμιαία.
-Αν επανεμφανιστούν τα συμπτώματα, η δραστηριότητα πρέπει να διακοπεί αμέσως.
Γονείς, προπονητές και παιδιά πρέπει επίσης να ξέρουν τα συμπτώματα που υποδηλώνουν επιδείνωση: αυξανόμενη σύγχυση, οξυθυμία, διακύμανση στα επίπεδα συνείδησης, επιδεινούμενος πονοκέφαλος και επαναλαμβανόμενοι έμετοι απαιτούν άμεσο επανέλεγχο από τον γιατρό.
Στη διάρκεια της ανάρρωσης, τέλος, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και το αλκοόλ και κάθε ουσία που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του.
onmed