Σελίδες

Wednesday, 11 November 2015

«Τα μωρά και οι αδύναμοι πνίγονται κατευθείαν....»

«Μάι! Μάι! Μάι!» ήταν η μόνη λέξη που ακουγόταν από τα χείλη μικρών παιδιών, προσφυγόπουλων που εκλιπαρούσαν για νερό, την πρώτη βραδιά του τραγικού ναυαγίου, όταν μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μόλις ξεδίψασαν, τα παιδιά φώναζαν «μαμ», αναζητώντας τις μαμάδες τους. 
Νοσηλεύτρια που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Φώντας Αυγερινός μιλούν στην «Αυγή» και μεταφέρουν τραγικές εικόνες, αλλά και ιστορίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, μέσα από το νοσηλευτικό ίδρυμα. 
Τα παιδιά που χάνονται στην εντατική κι εκείνα που καταφέρνουν να επιβιώσουν, αλλά και η αγωνία για επανένωση των γονιών με τα μωρά τους, είναι οι περιπτώσεις που «κοστίζουν» περισσότερο στους εργαζόμενους και υπογραμμίζουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στις δύο πλευρές των θαλάσσιων συνόρων.
«Είχαμε 18 παιδιά από το ναυάγιο και κανέναν γονιό, αφού τα έβγαζαν κατευθείαν από τη θάλασσα μισοπνιγμένα και μας τα έφερναν», μας εξιστορεί νοσηλεύτρια του νοσοκομείου. «Εκείνη τη βραδιά, τα παιδιά διασωληνώθηκαν, αλλά τρία από αυτά κατέληξαν. Το ένα έπαθε ανακοπή, το επανέφεραν, αλλά είχε πιει πάρα πολύ νερό, πέθανε στα χέρια μας. Τη βραδιά του ναυαγίου, πάψαμε να είμαστε επαγγελματίες, γίναμε και μαμάδες για τα μωρά, δεν υπήρχε κανένα πάνω από 5 χρονών». 
Τα περισσότερα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο κρυωμένα, με διάρροιες, βήχα, δύσπνοιες, δηλαδή συνηθισμένα νοσήματα της εποχής, επειδή κοιμούνται στους δρόμους κι έχουν υποστεί την ταλαιπωρία του ταξιδιού. «Αυτό που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση», μας λέει η νοσηλεύτρια, «είναι το πλήθος των τετραπληγικών και παραπληγικών παιδιών. Καταλαβαίνουμε ότι οι παθήσεις τους αποτελούν μετατραυματικές εμπειρίες, από την έκθεση στα αέρια που δέχθηκαν στις περιοχές τους».
Από το νοσοκομείο, κάθε παιδί φεύγει ντυμένο και με παπούτσια. «Τα πόδια τους με τη βροχή ήταν τόσο μουλιασμένα, που ήταν σκισμένα. Η συγχωρεμένη η μαμά μου έλεγε 'να έχεις την υγειά σου, να 'ν' τα πόδια σου ζεστά και η κεφαλή σου κρύα'». Κάθε μέρα, μέσα σε 5-10 λεπτά, μπορεί να βγουν 6 βάρκες με 40 άτομα η κάθε μία. 
«Τα μωρά και οι αδύναμοι πνίγονται κατευθείαν, όσοι σώζονται είναι χάριν εθελοντισμού. Αντί για ψάρια, ο κόσμος μαζεύει κόσμο. Με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε γίνει ένα. Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε τι θα γίνει, λίγο να ανέβουν τα μποφόρ τρομοκρατούμαστε, σκεφτόμαστε ότι θα πεθάνει πάλι κόσμος. Μας άλλαξαν τη ζωή μας, δεν ξέρω αν τελειώνοντας αυτό θα είμαστε τρελοί ή καλύτεροι άνθρωποι. Έχουμε αλλάξει. Μας έφεραν τα πάνω κάτω».
«Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι πρόεδρος σε αυτό το σωματείο και εκπροσωπώ τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, είναι τιμή για εμένα», μας λέει ο Φώντας Αυγερινός. «Το προσωπικό του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως αν είναι γιατροί, νοσηλευτές, ή διοικητικό προσωπικό, όταν σχολάνε ή πριν πιάσουν δουλειά, πάνε και προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία στους χώρους που βρίσκονται οι πρόσφυγες. Ο σύλλογος, πριν ακόμη μεγαλώσει το κύμα, έχει προσφέρει 100 κουβέρτες, φαγητό, οι νοσηλεύτριες φτιάχνουν σαντουιτσάκια και τα πηγαίνουν στους πρόσφυγες».

Ελλείψεις σε αναλώσιμα και προσωπικό
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο είναι η υποχρηματοδότηση. Πρόκειται για νοσοκομείο που δέχεται μεγάλη..... 
................
η συνέχεια εδώ

Κουρέας έπεσε στο πάτωμα για να κουρέψει παιδάκι με αυτισμό - James lay on the floor to cut the boy's hair

Άφωνη έμεινε η μητέρα ενός αγοριού, όταν ο κουρέας ξάπλωσε 
στο πάτωμα για να το κουρέψει.

Με το αγόρι να πάσχει από αυτισμό, το κούρεμα είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, ενώ μικρός φοβόταν ιδιαίτερα και την καρέκλα των κομμωτηρίων.
Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που η Ντενίν Ντέιβις έμαθε για έναν κουρέα που αναπτύσσει πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά. Έτσι, η 34χρονη απευθύνθηκε στον Τζέιμς Ουίλιαμς και μαζί με τον σύντροφό της και το παιδί της τον επισκέφτηκαν αρκετές φορές μέχρι ο μικρός να νιώσει οικειότητα.
Έτσι, την περασμένη Τρίτη και αφού ο μικρός είχε ξαπλώσει στο πάτωμα του κομμωτηρίου και έπαιζε ήρεμος με το κινητό της μητέρας του, ο 26χρονος κουρέας ξάπλωσε κι αυτός κάτω με αποτέλεσμα ο Μέισον να κάνει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο κούρεμα.

Η φωτογραφία του Τζέιμς Ουίλιαμς να βρίσκεται ξαπλωμένος με τα ψαλίδια του δίπλα στον μικρό Μέισον έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, ενώ σε συνέντευξή της η Ντενίν Ντέιβις δηλώνει ευτυχισμένη και ευγνώμων στο πρόσωπο του κουρέα που δεν δίστασε να βοηθήσει τον γιο της.

e-thessalia

Ο κόσμος ανάποδα - Unicef "World Upside Down"

Τo συγκλονιστικό video της Unicef για τον πόλεμο


Ένα βίντεο, γροθιά στο στομάχι λάνσαρε στη νέα της καμπάνια η UNICEF. Το κλιπ δείχνει μια συνηθισμένη οικογένεια που περνάει την ημέρα της στο πάρκο. 
Την ώρα όμως που τα παιδιά ταλαντεύονται στα παιχνίδια ο κόσμος γυρίζει ανάποδα μαζί τους για να αποκαλύψει μια γεύση από τις πολύ διαφορετικές ζωές θα μπορούσαν να είχαν αν ζούσαν κάπου αλλού.
Το βίντεο "Ο Κόσμος Ανάποδα" συμπίπτει με την έκκληση της UNICEF προς τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών από τη βία, σε μια εποχή που τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους πιο καταστροφικούς πολέμους, με ένα στα δέκα να μεγαλώνουν σε μια εμπόλεμη ζώνη.


το βρήκαμε στο
Αντικλείδι

Αν έχετε κι εσείς λίγο χρόνο και καλή διάθεση να προσφέρετε, δείτε πού μπορείτε να γίνετε εθελοντές.

Οι ανάγκες πολλές, η κρίση χτυπά όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά όπως διαπιστώσαμε τον τελευταίο χρόνο, και τους γύρω λαούς, και η συνεισφορά του καθένα μας γίνεται όλο και πιο σημαντική, καθώς βλέπουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η πολιτεία αρνείται ή δεν μπορεί να δράσει. 
Εκεί που οι θεσμοί λοιπόν ολιγωρούν, η ανθρωπιά μπορεί να κάνει θαύματα. Αν έχετε κι εσείς λίγο χρόνο και καλή διάθεση να προσφέρετε, δείτε πού μπορείτε να γίνετε εθελοντές. 
.......................
Ιδρύθηκε το 2003 μετά από ημερίδα που έγινε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών κατά την οποία με μέριμνα της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ βρέθηκαν οι πρώτοι 300 περίπου εθελοντές από τις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής.
.......................
*Για τους πρόσφυγες
-Στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Εδώ μπορείτε να συμμετάσχετε και να προτείνετε ιδέες και δράσεις που θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και τις ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.
-Στην Caritas

Η φιλανθρωπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας αναζητά εθελοντές ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας για την στήριξη των προγραμμάτων της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αθήνα και τα νησιά (ψυχολογική υποστήριξη, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, αποστολές στα νησιά κ.α.)
-Στην Μετάδραση

Στην Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών με την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορείτε να προσφέρετε την εκπαιδευτική σας εμπειρία για να διδάξετε την ελληνική γλώσσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις της στο γραφείο του Κολωνού, στα σύνορα της Ειδομένης και στα νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος , η Κως και η Σάμος.
-Στον Ερυθρό Σταυρό

Εδώ μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, νοσηλευτικής, (ναυαγο)σωστικής και ενίσχυσης της τηλεφωνικής γραμμής για τους Πρόσφυγες.
-Στο Starfish Foundation

Δίκτυο αλληλεγγύης που χάρη σε εθελοντές βοηθά τους πρόσφυγες οι οποίοι καταφθάνουν στον Μόλυβο – αν είστε διατεθειμένοι να μεταβείτε στην περιοχή, μπορείτε να στείλετε email στο molyvosrefugees@gmail.com
-Στην «Αλληλεγγύη-Κως»

Η εθελοντική οργάνωση χρειάζεται «χέρια» για την υποδοχή των προσφύγων στο λιμάνι αλλά και για τις δεκάδες εργασίες που απαιτούνται για την διάσωση και ασφαλή τους διαβίωση (παρασκευή γευμάτων, διανομή και αποθήκευση εισφορών σε είδος κλπ).
-Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση βασίζεται στην εθελοντική εργασία ανθρώπων για τις αποστολές της σε τόπους που μαστίζονται από ανθρωπιστική κρίση. Αυτή την περίοδο, αυξημένη είναι η ανάγκη βοήθειας στη Σάμο, όπου χρειάζονται οδηγοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές, γιατροί, άνθρωποι για οργάνωση και διανομή ειδών κ.α.
-Στους Γιατρούς του Κόσμου

Αυτή την περίοδο, αναζητούνται άνθρωποι στην Αθήνα, το Πέραμα, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Καβάλα για βοήθεια στα ανοιχτά πολυϊατρεία και τις κινητές μονάδες της οργάνωσης. Ζητούνται κυρίως ενεργοί γιατροί με ειδικότητα.
-Στα «Χέρια Βοηθείας»

Πρόκειται για φιλανθρωπική διαδογματική οργάνωση που βοηθά με υπηρεσίες γευμάτων, φροντίδας γυναικών και παιδιών, παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, διδασκαλίας ελληνικών και αγγλικών και παροχής ιατρικής βοήθειας σε πρόσφυγες της Αθήνας και όχι μόνο. 
Δείτε εδώ εννιά διαφορετικούς τρόπους να βοηθήσετε εθελοντικά.

*Για τα παιδιά
Στα παρακάτω links θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε οργανώσεις που προστατεύουν παιδιά που το έχουν ανάγκη, κακοποιημένες μητέρες και βρέφη, και ζητούν άτομα για κάθε πόστο, από δουλειά γραφείου μέχρι φύλαξη ή οργάνωση δράσεων, παζαριών και δημιουργικών εργαστηρίων. Μπορείτε λοιπόν να απευθυνθείτε στις εξής οργανώσεις:
-Στα παιδικά χωριά SOS
-Στην εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού «Ελίζα»
-Στο κέντρο βρεφών «Μητέρα»
-Στην οργάνωση «Μαζί για το Παιδί»
-Στην Κιβωτό του κόσμου
-Στο Χαμόγελο του Παιδιού
-Στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας
-Στην οργάνωση για την ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα παιδιών «Φλόγα»

Για τους άστεγους και άπορους
Όσο χειμωνιάζει, τόσες περισσότερες είναι οι ανάγκες των αστέγων, καθώς και των ηλικιωμένων ή άλλων ανθρώπων που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους να εξασφαλίσουν βασικές υπηρεσίες και αγαθά για την διαβίωσή τους. Μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε:
-Στο Ίδρυμα Αστέγων του δήμου Αθηναίων
-Στη δράση διανομής δωρεάν φαγητού «Ο Άλλος Άνθρωπος»
-Στις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης μέσω Κοινωνικών Δομών ή της Τράπεζας Χρόνου
-Στη Γραμμή ζωής με τη δράση Εθελοντής Γείτονας για άπορους ηλικιωμένους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη
-Στην Κλίμακα (Κέντρο Ημέρας και Ξενώνας Αστέγων)