Σελίδες

Friday, 27 November 2015

Τι να ρωτήσω την/τον Νηπιαγωγό του παιδιού μου;

Η συνεργασία μεταξύ των γονέων και των νηπιαγωγών είναι αναγκαία και σημαντική καθώς μέσα από αυτή ενημερώνονται και οι δύο πλευρές για τις επιδόσεις αλλά και τις εμπειρίες που αποκομίζει το κάθε παιδί.
Ο μήνας Νοέμβριος είναι η περίοδος που οι γονείς καλούνται από τους νηπιαγωγούς και κάνουν την πρώτη ενημερωτική τους συνάντηση.

  • Η σχέση που πρέπει να έχουν οι γονείς με τον νηπιαγωγό του παιδιού τους, είναι καλό να είναι εποικοδομητική και ποτέ ανταγωνιστική. 
  • Ακούστε όσα έχει να σας πει με προσοχή και μην προσπαθήσετε να τον αμφισβητήσετε. 
  • Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες εάν είναι κάτι που δεν σας καλύπτει. 
  • Προσεγγίστε τον με ευγένεια αλλά αφήστε να σας ενημερώσει πρώτα ο ίδιος για το παιδί σας. 
  • Μία καλή σχέση μεταξύ σας βοηθάει το παιδί να έχει καλύτερες επιδόσεις και να μην επηρεάζετε αρνητικά για τον χώρο του σχολείου
Παρακάτω ο κ. Στέλιος Μαντούδης μας αναφέρει κάποια σημαντικά ερωτήματα που μπορούν οι γονείς να παραθέσουν στον νηπιαγωγό του παιδιού τους, προκειμένου να χτίσουν τη σχέση μεταξύ τους αλλά και να ενημερωθούν για την εικόνα του παιδιού τους στην τάξη

• Έχει παρέες και φίλους;
• Πως είναι οι σχέσεις με τους συμμαθητές του;
• Πως αντιδρά στο ελεύθερο παιχνίδι με τα άλλα παιδιά;  

 Μοιράζεται τα πράγματα του;
• Όταν του βάζετε να κάνει μια εργασία την κάνει με προθυμία;
• Όταν κάποιος στην τάξη κάνει ανάγνωση, παρακολουθεί και απαντά;
• Κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, δυσκολεύεται στις αλλαγές;
• Διασπάται εύκολα η προσοχή του από εξωτερικά ερεθίσματα;
• Μαθαίνει εύκολα τις νέες πληροφορίες/γνώσεις;
• Πως θα κρίνατε τον λόγο/ομιλία του;
• Η άρθρωση του είναι καθαρή;
• Στα κινητικά παιχνίδια έχει καλό συντονισμό;
• Οι λεπτοί χειρισμοί του στις ζωγραφιές πως είναι; Π.χ. μπορεί να ζωγραφίσει κάτι απλό (σπίτι, άνθρωπο κλπ)
• Πως θα κρίνατε την συνολική εικόνα του;


Συμβουλή Ειδικού:
Εάν ο νηπιαγωγός σας συστήσει να κάνετε κάποια ειδική εξέταση σε Αναπτυξιακό Κέντρο μην σπεύσετε να τον επικρίνετε γιατί πολλές φορές η εμπειρία και η αντικειμενικότητά του τον δικαιώνουν.

boro

Πως θα τονώσουμε την κοινωνικότητα του παιδιού μας; Helping your child to be sociable

Υπάρχει πιθανότητα ένα παιδάκι που συνηθίζει να κρύβεται πίσω από τη φούστα της μαμάς του να εξελιχθεί μεγαλώνοντας σε... ψυχή της παρέας;
Helping your child to be sociable
Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν βλέπουν το παιδί τους να προτιμάει την αγκαλιά της μαμάς από την παρέα με τα άλλα παιδάκια, όμως οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη! 
Κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο προσέγγισης των άλλων ανθρώπων και ορίζει διαφορετικά την κοινωνικοποίηση, μας λένε. 
Κι αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που πρέπει να σεβαστούμε. Υπάρχουν πεντάχρονα που μπαίνουν στο παιδικό πάρτι και αμέσως να γίνονται το κέντρο της προσοχής κι άλλα που χρειάζονται αρκετό χρόνο «προθέρμανσης» πριν μπουν στον «αγώνα».
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, ούτε μια συγκεκριμένη συνταγή που να οδηγεί στην επιτυχία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξαναγκάζοντας ή, κυριολεκτικά, σπρώχνοντας το παιδί να πάει να παίξει με τα άλλα ή φορτώνοντας τον ελεύθερο χρόνο του με δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να συγχρωτιστεί με άλλα παιδιά δεν θα το κάνουν πιο κοινωνικό. 
Αντίθετα, οι κοινωνικές δεξιότητες στα πιο δειλά παιδιά πρέπει να χτίζονται σιγά σιγά.

Να μερικές ιδέες για να τονώσετε την κοινωνικότητά του χωρίς να το τρομάξετε ή να το καταπιέσετε:

- Καλέστε ένα μόνο παιδάκι σε χώρο όπου το παιδί σας νιώθει ασφάλεια (ιδανικά στο σπίτι σας).
- Δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί. Εάν θέλει να παίξει μόνο του σε μια γωνιά, αφήστε το να το κάνει.
- Μην ξεχνάτε ότι ακόμα δεν έχει μάθει να μοιράζεται, γι’ αυτό είναι φυσιολογικό για εκείνο να αντιδρά όταν κάποιος παίρνει το παιχνίδι του, όπως θα κάνατε κι εσείς εάν κάποιος άρπαζε την τσάντα από τον ώμο σας.
- Είναι προτιμότερο να ορίσετε εσείς τους κανόνες του παιχνιδιού ή και να τα βάλετε να παίζουν δίπλα δίπλα, τα καθένα με το παιχνίδι του –και μείνετε κάπου κοντά για να προλάβετε τους καυγάδες, που είναι αναπόφευκτο ότι θα προκύψουν.
- Κυρίως, μην αγχώνεστε. Το παιδί σας θα νιώθει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν βλέπει ότι εσείς είστε ψύχραιμη. Άλλωστε, εκείνο που έχει σημασία στη φιλία είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα και να είστε σίγουρη ότι σιγά σιγά θα διαλέξει τους ανθρώπους που θα βάλει στην παρέα και την καρδιά του.


5 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέρατε για τη φιλία

- Η ηλικία που το παιδί αρχίζει να αποκαλεί «φίλους» τους συνομηλίκους με τους οποίους παίζουν μαζί είναι γύρω στα 3 χρόνια.
- Το 1997 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξαν τον Γουίνι, τον διάσημο αρκούδο του Ντίσνεϊ, ως τον διεθνή Πρεσβευτή της Φιλίας.
- Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.
- Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, κάθε άνθρωπος στη ζωή του θα κάνει κατά μέσο όρο 150 φίλους. Από αυτούς μόνο οι πέντε θα είναι οι αληθινά «κολλητοί» του.
- Έρευνες δείχνουν ότι η φιλία είναι πολύ σημαντική για τη σωματική μας υγεία και οι άνθρωποι που έχουν καλούς φίλους συνήθως ζουν περισσότερο από όσους δεν έχουν.