Σελίδες

Thursday, 30 June 2016

Ευτυχώς που τώρα με τις ζέστες έχουμε τον «Κίτρουλλο» (ξέρετε, τον «εριώδη») για να δροσιζόμαστε!

Καρπούζι: Οι υπέροχες ιδιότητες και τα συστατικά του
Όνομα: Καρπούζι
Επιστημονική ονομασία: Κίτρουλλος ο εριώδης – Citrullus lanatus
Οικογένεια: Κολοκυνθοειδή


Περιγραφή

Το καρπούζι είναι φρούτο που προέρχεται από την Ινδία ή τη Νότια Αφρική. Είναι από τα πλέον αγαπημένα φρούτα και «σήμα κατατεθέν» του καλοκαιριού, ο δε χαρακτηρισμός «βασιλιάς» που του έχει αποδοθεί, του ταιριάζει απόλυτα.

Το καρπούζι εξωτερικά είναι λείο και έχει χρώμα σε πολλές αποχρώσεις του πράσινου. Κάποιες φορές, έχει εναλλασσόμενες σκούρες και ανοιχτές πράσινες ρίγες. Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, πάχους ενός περίπου εκατοστού και άσπρου χρώματος στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του είναι μαλακό, κόκκινο, με μεγάλες ποσότητες νερού και μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων.
Είναι μεγάλο φρούτο, στρογγυλού ή οβάλ σχήματος και το βάρος του φτάνει περίπου τα 12 κιλά. Το καρπούζι καλλιεργείται σε 100 περίπου χώρες, δεδομένου ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες, που διαφοροποιούνται μεταξύ τους, από το χρώμα (υπάρχει κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο), το σχήμα, την υφή και τους σπόρους.
Πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής καρπουζιού είναι η Κίνα, με μεγάλη διαφορά από τις επόμενες. Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα.
Συστατικά
Το καρπούζι περιέχει περίπου 6% ζάχαρη και 91% νερό κατά το βάρος του. 

Τα 150 γραμμάρια καρπουζιού περιέχουν 43 θερμίδες, 0 γρ. λίπους, 2 γρ. νατρίου, 1 γρ. φυτικών ινών και 11γρ. υδατανθράκων, ενώ παρέχουν το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.
Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β1, Β6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, μαγνήσιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.
Ιστορία και παράδοση
Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). 

Η ελληνική λέξη του καρπουζιού είναι «υδροπέπων». Το καρπούζι εμφανίζεται στα ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου. Από το 2.500 π.Χ. οι Αιγύπτιοι το μετέφεραν μαζί τους ως πηγή νερού.

Από τον 10ο μ.Χ αιώνα καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Στην Ιταλία, έγινε το σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Λαυρεντίου. Κάθε χρόνο, στις 10 Αυγούστου στη Φλωρεντία, ο άγιος εορτάζεται με ένα όργιο καρπουζοφαγίας.

Καρπούζι: Θεραπευτικές δράσεις, ιδιότητες και χρήσεις
- Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, οπότε, η τακτική και ικανοποιητική κατανάλωση καρπουζιού, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος.

- Μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους και μεσήλικες και βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών. Το λυκοπένιο που περιέχει, βοηθά στην προστασία της καρδιάς.
- Η πρόσληψη λυκοπένιου έχει συνδεθεί και με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
- Είναι αντιοξειδωτικό, κατά των ελεύθερων ριζών.
- Είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό, κατά της αφυδάτωσης.
- Χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει, βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών του σώματος, δέρματος και μαλλιών.
- Έχει θεραπευτική επίδραση στις παθήσεις του ήπατος.
- Αποτελεσματικό στις κυστίτιδες και στις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
- Καθαρίζει τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους.
- Εξαιρετικό διουρητικό, απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.
- Eίναι πλούσιο σε κάλιο που βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στο σώμα, με αποτέλεσμα να έχουμε ανθεκτικότερα οστά και αρθρώσεις.
- Μειώνει το σωματικό λίπος, λόγω της κιτρουλίνης που περιέχει.
- Βοηθά στη ρύθμιση της δράσης των μυών και των νεύρων στο σώμα μας.
- Βοηθά την παραγωγή πολύτιμων ουσιών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Χρήσεις
- Είναι ιδανικό να τρώγεται σε φέτες ή φρουτοσαλάτες.
- Μπορεί να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς προσθήκη αλκοόλ.
- Στην Ελλάδα, σε αρκετά μέρη φτιάχνουν γλυκό του κουταλιού από το φλοιό του.
- Το καρπούζι ταιριάζει απόλυτα με φέτα και μπλε τυρί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να βάλουν στο πιάτο τους ένα “μπιφτέκι καρπουζιού με τυρί”, το οποίο συνηθίζουν πολύ στον αραβικό κόσμο.
- Μια φέτα καρπούζι με προσούτο, λίγο μαλακό τυρί Brie και μπόλικο λεμόνι αποτελεί μια μοναδική γκουρμέ απόλαυση.
- Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες τα άγουρα καρπούζια χρησιμοποιούνται όπως τα κολοκυθάκια σε συνταγές λαχανικών.
- Με τη φλούδα του καρπουζιού μπορείτε να φτιάξετε τουρσί ή να τη ζαχαρώσετε.


Ενδιαφέροντα

- Για να αγοράσετε ένα καλό καρπούζι, ζητήστε να σας το κόψουν για να το ελέγξετε εσωτερικά. 

Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, πολλοί καταφεύγουν σε έλεγχο που γίνεται χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση. 
Υποτίθεται ότι, αν το καρπούζι κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας, ενώ αν ο ήχος είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και η αγορά, καλό είναι να αποφεύγεται.
- Η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.
- Το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο είχε βάρος περίπου 108 κιλά. Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.
-Τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα, δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.
- Οι σπόροι του καρπουζιού είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν καταπιείτε μερικούς. Έχουν απαλή υφή και είναι σχεδόν άγευστοι, ενώ σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν ως άριστο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού ή απλώς σαν ένα σνακ, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Επιπλέον, μπορείτε να τους φυτέψετε και να καλλιεργήσετε τις δικές σας καρπουζιές.
- Τα άκοπα καρπούζια αποθηκεύονται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 10-20 ° C και αντέχει πάνω από 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Από την στιγμή που θα κοπεί το καρπούζι, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του. Μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 μέρες στο ψυγείο.
- Όταν αγοράζετε ένα καρπούζι που είναι ήδη κομμένο στη μέση από τη λαϊκή ή το σουπερμάρκετ, επιλέξτε η φλούδα του να είναι σκούρα σε χρώμα χωρίς να έχει καμία λευκή ράβδωση και τα κουκούτσια του να είναι σκούρα και όχι λευκά.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. 

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

enallaktikidrasi

Wednesday, 29 June 2016

Ο Ωραίος Ασπασμός!

Η ρήξη στους κόλπους της νεοσύστατης Εκκλησίας ήταν γεγονός. Από την μια μεριά ο Πέτρος και από την άλλη ο Παύλος. 
Ο Πέτρος, ο κορυφαίος των Αποστόλων, η πέτρα που ο Χριστός οικοδόμησε την Εκκλησία. 
Ο Παύλος, ο πρώην διώκτης, μαχητής, μορφωμένος, πολύγλωσσος, Ρωμαίος πολίτης.
Ο Πέτρος καθοδηγεί την Εκκλησία. Έχει ευθύνη, ευθύνη απέναντι στο Χριστό, απέναντί στο πλήρωμα της νεοσύστατης εκκλησίας, ευθύνη απέναντι στον εαυτό του.
Ο Πέτρος, ποτισμένος με το πάθος της αυτοθυσίας του, ολιγώρησε όταν δεν έπρεπε, λιποψύχησε. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει το χρέος που ανέλαβε. Πρέπει να δείξει την αξία του. Αλλιώς όλα χάθηκαν.

Ο Παύλος, αμείλικτος διώκτης των Χριστιανών, βαθύς γνώστης του φαρισαϊκού νόμου, φαρισαίος και ο ίδιος. Διώκτης μετά λόγου. Κάθε του χτύπημα στη νέα θρησκεία είναι τεκμηριωμένη.
Ένα χρόνο μετά την αναχώρηση του Χριστού, με θαυμαστό τρόπο μεταστρέφεται. Επαναξετάζει όλα τα δεδομένα. Είναι ορθολογιστής. Μετά την αποκάλυψη, συγκρίνει τα στοιχεία με τις γραφές που κατέχει καλά. Τα πάντα αποδεικνύουν την ορθότητα της νέας πίστης. Όλο του το μένος, γίνεται πάθος να διαδώσει τον Λόγο.
Οι δυο άνδρες, ο Πέτρος κι ο Παύλος ακολουθούν τις πορείες τους. Τέλος του 45 στην Αντιόχεια, συναντιούνται. Η σύγκρουση γίνεται δημόσια. Η αντίθεση των δυο αντρών είναι γεγονός. Όλοι συναισθάνονται τον κίνδυνο, το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.
Η ανάγκη επιβάλει την σύναξη των Αποστόλων. Το 48 συναντιούνται στα Ιεροσόλυμα. Όλοι οι Απόστολοι. Μαζεύτηκαν από τις άκρες του κόσμου. Είναι η Αποστολική Σύνοδος. 
Πρόεδρος ο αδελφόθεος Ιάκωβος. Οι διαφορές μεγάλες. Ο Πέτρος δεν εμπιστεύεται τον Παύλο. Τα ζητήματα τίθεται και εξετάζονται, σε κάθε διαφορά, ο Ιωάννης θα προβάλλει τον Λόγο, όπως τον είπε ο Δάσκαλος. Η καλή προαίρεση, θα φέρει αποτέλεσμα.
Τα προβλήματα και οι διαφορές θα λυθούν. Η Σύνοδος θα βγάλει τις αποφάσεις της Η Εκκλησία θα στεριωθεί. Η δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο, κανείς αρχηγός, όλοι μαζί.
Ασπάζομαι, εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, ότι χαιρετίζουν ακουμπώντας ο ένας το μάγουλο του στο μάγουλο του άλλου. Ασπάζομαι, όμως εννοούσαν ότι ενστερνίζονται ο ένας τις απόψεις του άλλου. Ασπάζομαι θα πει ότι υιοθετώ τη γνώμη του άλλου. Ο ασπασμός είναι από το επίθετο ασπάσιος, που θα πει χαρούμενος, ευτυχισμένος.
Αυτός ο Ασπασμός απεικονίζεται στη σχετική εικόνα. Αυτό που έγινε, τότε, σε εκείνη τη Σύνοδο, ήταν μεγαλειώδες. Ο ένας ασπάσθηκε τον άλλον. Ασπάσθηκε τις απόψεις του. Τις ασπάσθηκε με Χαρά.
Αν δεν μεσολαβούσε αυτός ο Ασπασμός, το πιθανότερο θα ήταν σήμερα, ο Χριστιανισμός να είναι απλά μια ή περισσότερες ιουδαϊκές αιρέσεις, από τις άπειρες άλλες που υπάρχουν. Αντ’ αυτού, ο Χριστιανισμός σήμερα, απαριθμεί το μεγαλύτερο μέρος των πιστών του κόσμου.
Ο Ασπασμός αυτός είναι άκρως παραδειγματικός. Δείχνει με καταλυτικό τρόπο τι μπορούν να πετύχουν οι εκάστοτε ταγοί, άμα λειτουργήσουν με καλή προαίρεση, δημοκρατικά, χωρίς εγωισμούς.
Μακάρι οι σημερινοί μας ταγοί, να μπορούσαν να καθίσουν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν σε πέντε πράγματα.
Μακάρι να μπορούσαν, να αφήσουν τους εγωισμούς κατά μέρος και να λύσουν το πρόβλημα που ταλανίζει την πατρίδα μας.
Γιατί, ένα σας λέω, σιγά το πρόβλημα, για τον πιο αρχαίο λαό της γης που επιβίωσε από τόσα και τόσα.
Αλλά, δεν πειράζει, πάλι θα λυθεί το πρόβλημα, είτε μνημόνιο το λένε, είτε όπως αλλιώς το λένε. Απλά θα αργήσει. Θα αργήσει αλλά να είστε βέβαιοι ότι το καλύτερο θα γίνει.

χαμομηλάκι vassileia

Ακούμε πραγματικά τα παιδιά μας
ή μπλοκάρουμε τα συναισθήματα τους; ;

Ακούμε πραγματικά και με ενσυναίσθηση (μπαίνουμε στη θέση τους και τα κατανοούμε) τα παιδιά μας ή μπλοκάρουμε τα συναισθήματα τους; 
Πολλές φορές νομίζουμε ότι ακούμε τα παιδιά μας, όταν μας μιλάνε, αλλά είτε άλλες σκέψεις έχουν κατακλύσει το μυαλό μας και ουσιαστικά 
η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού, είτε εστιάζουμε στο α΄επίπεδο επικοινωνίας (τις λέξεις), χάνοντας την ουσία, το ποια ανάγκη προσπαθεί το παιδί να μας επικοινωνήσει.

Αν νομίζετε ότι ακούτε το παιδί σας, τότε προσέξτε: έχετε βλεμματική επαφή μαζί του την ώρα που μιλάει; 
Η βλεμματική επαφή, μπορεί να φαίνεται κάτι απλό αλλά είναι πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη επικοινωνία γενικά. Μία από τις κυριότερες αιτίες για τις οποίες μπορεί να μην ακούμε τα παιδιά είναι όταν δικοί μας φόβοι ή ανασφάλειες παρεμβάλλονται στην επικοινωνία μας μαζί τους. Κάποιες φορές φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα έντονα συναισθήματα των παιδιών μας, οπότε με τις απαντήσεις μας τα μπλοκάρουμε.
Για παράδειγμα, όταν το παιδί μας κλαίει κι εμείς δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε, μπορεί να πούμε: 
«Έλα, μην κλαις! Δεν έγινε τίποτε! Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!» ή 
«Δεν συμβαίνει τίποτε για το οποίο πρέπει να αναστατωθούμε! Όλα καλά!»
Οι παραπάνω αποκρίσεις μας, έχουν ως αποτέλεσμα να λογοκρίνουν και να ακυρώνουν το συναίσθημα του παιδιού, κάνοντας το να νιώθει ματαίωση και απογοήτευση!
Ποιες άλλες δικές μας αντιδράσεις σε καταστάσεις δυσάρεστες για τα παιδιά δεν τα βοηθάνε, αλλά αντίθετα μπλοκάρουν τα συναισθήματα τους; 

Όταν
α) προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε το συναίσθημα τους: 
«Μην κλαις. Δεν βλέπεις ότι το άλλο παιδί δεν ήθελε να σε χτυπήσει;»
β) χρησιμοποιούμε την τεχνική της απόσπασης προσοχής: 
«Μην κλαις. Θες να σου πω κάτι αστείο που έγινε σήμερα;»
γ) ακυρώνουμε το παιδί: 
«Έπρεπε να το είχες καταλάβει. Ξεπέρασε το. Μην απογοητεύεσαι»,
δ) κρίνουμε το παιδί: 
«Μην είσαι χαζός.»
ε) του βάζουμε μια ταμπέλα: 
«Τώρα γίνεσαι υπερευαίσθητος».
Μπορεί να μας φαίνεται ότι δεν επιδρά κάπως στην ψυχολογία του παιδιού, καθώς με μια πρώτη ματιά δεν έχουν άμεσο στόχο να βλάψουν το παιδί. Ουσιαστικά όμως δεν βοηθούν το παιδί να νιώσει ότι το ακούν και το κατανοούν τα πρόσωπα αναφοράς του, οι γονείς του δηλαδή! Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, είναι το παιδί να νιώθει ότι τα άσχημα συναισθήματα δεν είναι αποδεκτά! 
Όταν προσπαθούμε να κάνουμε ένα αναστατωμένο παιδί να χαμογελάσει προσπερνώντας και μη δίνοντας ουσιαστικά σημασία σε ό,τι το αναστάτωσε, το κάνουμε να νιώθει περισσότερο θυμό και δυσφορία.

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τις παγίδες στις οποίες πέφτουμε και να τις αποφεύγουμε! 
Πριν βιαστούμε να δώσουμε μια συμβουλή στα παιδιά μας στο πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που τα δυσκολεύει, ας τα ρωτήσουμε πρώτα τι θα ήθελαν από εμάς! Το πιο σημαντικό από εμάς είναι να νιώθουν ότι ακούμε πραγματικά αυτό που τα απασχολεί. Γιατί μόνο αν νοιαζόμαστε και ακούμε πραγματικά θα νιώσουμε τις ανάγκες τους και το μήνυμα που προσπαθούν να μας μεταφέρουν πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποιούν.
Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

kritikou-healthpsy από naturalchild
antikleidi

Tuesday, 28 June 2016

Έτσι βλέπει ένα παιδί τη «λιτότητα»
The "austerity" through the eyes of a child

Ένα διαφορετικό βρετανικό βιντεάκι με αρκετή δόση χιούμορ για τη λιτότητα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού!
Ο πατέρας (οι «θεσμοί») του βίντεο, πίνοντας ένα ποτήρι σαμπάνια, λέει στην μικρή κόρη του (τους λαούς) πως το χαρτζιλίκι της ανήκει στο παρελθόν, λόγω του χρέους που βαραίνει την οικογένειά τους.
Το κοριτσάκι διαμαρτύρεται πως ήταν καλό παιδί, και πως οι γονείς της φταίνε που ξόδεψαν όλα τα λεφτά τους στον τζόγο και το αλκοόλ, μα ως απάντηση παίρνει μια σκούπα για να καθαρίσει καμινάδες και να αποπληρώσει το οικογενειακό χρέος. 
Αποκορύφωμα: 
Το εισόδημα της κατάσχεται και η ίδια "απολύεται" από το σπίτι, λόγω οικονομικής στενότητας!

«Δε μου λέτε, δε μου λέτε, το παιδί πόσο πουλιέται;».

«Παιδιά από 6 μηνών έως 20 χρόνων τιμώνται από 4.000, 8.000 μέχρι 14.000 ευρώ».
Σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα ετήσια κέρδη των κυκλωμάτων διακίνησης παιδιών σε χώρες της Ε.Ε.
.
«Πίσω από κάθε παιδί, δεν υπάρχει μόνο ο διακινητής. Υπάρχει και η ζήτηση. Για σεξουαλική εκμετάλλευση, παιδική εργασία, λαθρεμπόριο, παράνομες υιοθεσίες. Περίπου 15.000-16.000 παιδιά είναι τα καταχωρισμένα θύματα που ήρθαν σε επαφή με τις αρχές. Πόσα άλλα τέτοια θύματα παραμένουν αόρατα;»
«Προχθές ένα γαλλικό κανάλι έδειξε ένα φοβερό ρεπορτάζ για μικρά παιδιά-πρόσφυγες που αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης. Παιδιά που θα έπρεπε να είναι στα σχολεία. Ωραία έλυσε το πρόβλημα η πολιτισμένη Ευρώπη! Το έκλεισε έξω από την πόρτα της κι είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και συνένοχοι σε αυτή την υποκρισία».
..............
ολόκληρο το άρθρο στην Ιδεοπηγή

Monday, 27 June 2016

Μόλις 15 ετών, και την έδιωξαν οι δικοί της από το σπίτι ...

15χρονο Call Girl «καίει» γνωστούς επιχειρηματίες. Η κοκαΐνη, το τζακούζι και η κόλαση της ανήλικης.
«Μου έδιναν κόκα για να μην έχω αίσθηση του τι γίνεται.
Όταν ερχόμουν στην «πραγματικότητα» ξενέρωνα πιο πολύ και έλεγα "πάλι εδώ είμαι" (...). »
Σοκάρει ιστορία της 15χρονης, που εκδιώχθηκε από την οικογένειά της, εκπορνεύτηκε, βιάστηκε και κατέληξε να γίνει call-girl για επώνυμους επιχειρηματίες, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος της Κυριακής».
Η ιστορία της ανήλικης περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στο βούλευμα-καταπέλτη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο παραπέμπει σε δίκη 20 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τους γονείς της ανήλικης, αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχείων.

«Με πήγαιναν στον (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα πολύ γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας).
Είχαμε συναντηθεί στο (σ.σ.: γνωστό νυχτερινό κέντρο στη Λ. Ποσειδώνος) και με πήρε με το πολυτελές αυτοκίνητό του και με πήγε σπίτι του.
Με έβαζε σε τζακούζι στον τελευταίο όροφο και εκείνος έπαιρνε την πιατέλα με την κοκαΐνη, καθόταν χαλαρός στο τζακούζι, ρούφαγε κόκα και μου έλεγε και μένα να κάνω.
.............
Την πρώτη φορά, μου έδωσε 900 ευρώ.
Μου πρότεινε να μείνω μαζί και να μου βάλει 50-100 χιλιάδες ευρώ στον λογαριασμό μου.
Ηθελε να με πάρει γιατί είμαι Ελληνίδα και πάνω απ’ όλα είμαστε Σπαρτιάτες.
Μου έβαζε και το τραγούδι της Σπάρτης».

Ψυχική δύναμη
Ηταν Δεκέμβριος του 2012 όταν η 15χρονη Β. βρήκε την ψυχική δύναμη να μπει στο γραφείο της 6ης Ανακρίτριας. Στο πλευρό της είχε μόνο την ψυχολόγο της Αστυνομίας - το μοναδικό της στήριγμα. Νωρίτερα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε παραχωρηθεί για την προετοιμασία της, η ανήλικη είχε εκφράσει με σαφήνεια να μην είναι παρόντες οι γονείς της, προκειμένου να καταθέσει με μεγαλύτερη άνεση.
Κατά την εξέτασή της μιλούσε γρήγορα, ακατάπαυστα. Η έμπειρη γραμματέας που δακτυλογραφούσε την κατάθεση αδυνατούσε να την προλάβει, αλλά κυρίως να πιστέψει τα φρικτά πράγματα που άκουγε να βγαίνουν από το στόμα μίας τόσο μικρής κοπέλας.
Υστερα από είκοσι λεπτά, η γραμματέας είχε γεμίσει επτά σελίδες Α4, στις οποίες χώρεσε η εφιαλτική ιστορία του 15χρονου κοριτσιού που εκδιώχθηκε από την οικογένειά του, εκπορνεύτηκε από τους φίλους της, βιάστηκε από τους προαγωγούς του και κατέληξε να γίνει κολ-γκερλ για επώνυμους επιχειρηματίες με τεράστια οικονομική επιφάνεια.

«Από μικρή έμενα με τη μητέρα μου στο Περιστέρι.
Πριν από δυόμισι χρόνια γνώρισε έναν κύριο και μετακομίσαμε σ' ένα σπίτι στον Ασπρόπυργο.
Η αδελφή μου, που είναι 20 ετών, ήταν μαζί μας.
Τη μεγάλη μου αδελφή, που είναι 30 ετών, δεν την έχω γνωρίσει ποτέ.
Την είχε διώξει ο πατέρας μου από το σπίτι όταν ήταν πολύ μικρή.
Ο σύντροφος της μητέρας μου φερόταν πολύ άσχημα σε εμένα, ήταν αυθάδης μαζί μου, τον άκουγα να κάνει "πράξη" με τη μητέρα μου, την έπιανε σε διάφορα «μέρη» μπροστά μου, δεν φερόταν φυσιολογικά.
Η μητέρα μου δεν αντιδρούσε.
Μας έλεγε "αρκετά σας μεγάλωσα, πρέπει να φύγετε".
Ο πατέρας μου είναι άστεγος.
Οταν έφυγα από το σπίτι μου, το είπα στη μεγάλη μου αδελφή.
Μου είπε ότι δεν μπορεί να με κρατήσει, γιατί φτιάχνει τη δική της οικογένεια.
...........
η συνέχεια εδώ

Sunday, 26 June 2016

Ανανεώστε το παιδικό δωμάτιο, χωρίς να ξοδευτείτε!

Μπορεί τα λεφτά να μην περισσεύουν στις περισσότερες οικογένειες, όλοι οι γονείς όμως θέλουν να χαρίσουν στο μικρό τους ένα δωμάτιο χαρούμενο κι ευχάριστο που θα αποτελεί μια ζωντανή «φωλίτσα» στην οποία το παιδί θα απολαμβάνει να παίζει, να κοιμάται και να ξυπνά. 
Μπορεί να μην διαθέτουμε την οικονομική άνεση να αγοράσουμε εντυπωσιακές κατασκευές και super έπιπλα, μπορούμε όμως με απλές πινελιές να δώσουμε χρώμα και ζωή στο παιδικό δωμάτιο.
Δείτε μερικές καλές ιδέες και... καλές αλλαγές!

Γιρλάντες πάρτι στους τοίχους, 
χωρίς να έχει κανείς γενέθλια

Βάψτε τους τοίχους πουά


Ένα (πολύ) μεγάλο, φωτεινό κάδρο 
θα αλλάξει τον χώρο


Βάψτε τον ανεμιστήρα του κολλώντας 
χρωματιστό χαρτόνι, για να μοιάζει 
με ουράνιο τόξο

Προσθέστε χρωματιστές γιρλάντες 


Ζωγραφίστε έναν αυτοκινητόδρομο 
στους τοίχους

Κάντε (και) τους διακόπτες παιχνιδιάρικους

... και άλλες πολλές ιδέες στην πηγή

Με παραμύθια δεν ταΐζεις τα νηστικά παιδιά της Δραπετσώνας ή της Πάτρας...

Η κοινωνική κατρακύλα συνεχίζεται (γροθιά στο στομάχι)...
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ 
ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΐΣΕΙ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Φθίνουν μέρα με την ημέρα οι ηθικές αξίες σε αυτό το βαθμό ώστε πλέον το ανήθικο να φαντάζει αναγκαίο κακό. Και φθίνουν εκεί όπου η οικονομική εξαθλίωση έχει παραβιάσει ανοιχτές θύρες για να εισβάλλει σε ανοχύρωτους ανθρώπους των λαϊκών μαζών όπου:
Οι ανυπόταχτοι προσφεύγουν στην αυτοκτονία και οι ευάλωτοι γιατί σέρνουν πίσω στην ουρά τους την ευθύνη ανθρώπινων ζωών, παραδίδονται στις σεξοβόρες ορέξεις των χορτάτων λύκων.
Κάπως έτσι μια όμορφη και διαζευγμένη μητέρα στην Πάτρα ομολόγησε στους υπευθύνους του Συλλόγου Φωτεινό Αστέρι πως εκδόθηκε τουλάχιστον μία φορά προκειμένου να θρέψει τα παιδιά της!
Η έκπληξη δεν βρίσκεται στη πράξη αυτή καθ’ εαυτή δεδομένου πως ό,τι είχε πλέον να πουλήσει στην καπιταλιστική αγορά ήταν μόνο το κορμί της.
Η έκπληξη ήταν στις ενοχές της που την κυνηγούσαν ανελέητα και κάτω από τη βαριά σκιά τους βρέθηκε στους χώρους του Φωτεινού Αστεριού τρέμοντας από τα ρίγη σαν να είχε κάνει φόνο.... Ή μήπως είχε κάνει και το θύμα ήταν ο ιδιος της ο εαυτός… 
Η γυναίκα αυτή κατά τον επικεφαλής του Συλλόγου Χρήστο Σπηλιόπουλο έχει πλέον ξεπεράσει τον Ρουβίκωνα και είναι ζωντανή νεκρή. Επιστροφή πλέον δεν έχει.
Η δεύτερη και η τρίτη φορά εφαρμόζει πολύ πιο εύκολα στα μέτρα των νέων αξιών σου που ως πριν απέρριπτες μετά βδελυγμίας.... Το τελευταίο δάκρυ της θα στέγνωσε πάνω στη φωτιά που της άναψαν οι ανάγκες της.
Γνωρίζει πως τα δυο κοριτσάκια της τριών και τεσσάρων ετών θα την περιμένουν κάθε ημέρα με το στόμα ανοιχτό σαν πιτσουνάκια. Και δεν της επιτρέπεται τα χέρια της να είναι άδεια. Κάτι για το οποίο ουδείς δικαιούται να τη δικάσει πολλώ δε μάλλον εγώ.... 
............
Στη καλλίτερη έκδοση. Γιατί στη χειρότερη της κουνούσαν το δάχτυλο λέγοντάς της πως μαζί τα φάγανε....
Μόνο που με παραμύθια δεν ταΐζεις τα νηστικά παιδιά της Δραπετσώνας ή της Πάτρας.... Με παραμύθια ταΐζεις τα παιδιά της Εκάλης και τους πελάτες ψηφοφόρους σου....
............
Αν χρειαστεί αντί στα δύο το ψωμί θα το κόψουμε στα τέσσερα αλλά δεν θα πέσουμε ούτε και θα σε αφήναμε ποτέ να πέσεις στα τέσσερα....
περισσότερα εδώ: klydonas
το βρήκαμε στην αγαπημένη μας Ιδεοπηγή

Saturday, 25 June 2016

«Η Ρίνα η Αστερίνα δεν έχει μυστικά από τη μαμά» - Ένα παραμύθι για τη σεξουαλική παρενόχληση

Η μικρή Ρίνα, μια γλυκιά αστερίνα, ζούσε σε μια συνηθισμένη γειτονιά του βυθού μιας συνηθισμένης θάλασσας. Όποτε η Ρίνα και η μαμά της έβγαιναν βόλτα χαιρετούσαν τους γείτονές τους: την Κυρία Ανεμώνα και το συγκάτοικό της, το μικρό ψάρι Κλόουν, τα περήφανα Κόκκινα Κοράλλια που πάντα έγερναν ευγενικά την κορυφή τους όταν περνούσαν και φυσικά τους κοντινότερους γείτονές τους, τον Κύριο και την Κυρία Αχινoύ.
Μια μέρα η Κυρία Αστερία αποφάσισε να φτιάξει ένα κέικ, με φύκια του βυθού και να το στολίσει με μικρά μικρά μαργαριτάρια, έτσι ακριβώς όπως άρεσε στην κόρη της. Σήκωσε τα μανίκια της, φόρεσε την ποδιά της και άρχισε να ανακατεύει με μανία τα υλικά. Άνοιξε το κουτί που φυλούσε τα μικρά μικρά μαργαριτάρια και… 

Η μικρή Ρίνα, μια γλυκιά αστερίνα, ζούσε σε μια συνηθισμένη γειτονιά του βυθού μιας συνηθισμένης θάλασσας. Όποτε η Ρίνα και η μαμά της έβγαιναν βόλτα χαιρετούσαν τους γείτονές τους: την Κυρία Ανεμώνα και το συγκάτοικό της, το μικρό ψάρι Κλόουν, τα περήφανα Κόκκινα Κοράλλια που πάντα έγερναν ευγενικά την κορυφή τους όταν περνούσαν και φυσικά τους κοντινότερους γείτονές τους, τον Κύριο και την Κυρία Αχινoύ.

Μια μέρα η Κυρία Αστερία αποφάσισε να φτιάξει ένα κέικ, με φύκια του βυθού και να το στολίσει με μικρά μικρά μαργαριτάρια, έτσι ακριβώς όπως άρεσε στην κόρη της. Σήκωσε τα μανίκια της, φόρεσε την ποδιά της και άρχισε να ανακατεύει με μανία τα υλικά. Άνοιξε το κουτί που φυλούσε τα μικρά μικρά μαργαριτάρια και… 

«Πω, πω! Μας τελείωσαν τα μαργαριτάρια!», φώναξε. «Ρίνα μου, πετάξου σε παρακαλώ στην Κυρία Αχινού και ρώτησέ την αν μπορεί να μου δανείσει μισή αχιβάδα μαργαριτάρια για κέικ, άντε αστεράκι μου».
Η Ρίνα ήταν πάντα πρόθυμη να βοηθήσει τη μαμά. Έτσι, ένα λεπτό αργότερα, χτύπησε την πόρτα της Κυρίας Αχινού. Της άνοιξε ο Κύριος Αχινός. Μόλις την είδε, χαμογέλασε.
«Γεια σου, Ρίνα. Πώς από δω;»«Η μαμά με έστειλε να ζητήσω από την Κυρία Αχινού μερικά μαργαριταράκια για κέικ. Έχετε;»«Α, η Κυρία Αχινού λείπει. Έχει πάει μια επίσκεψη. Έλα, πάμε στην κουζίνα να ψάξουμε μαζί», απάντησε ο Κύριος Αχινός.
Μπροστά ο Κύριος Αχινός και πίσω η Ρίνα μπήκαν στην κουζίνα. «Έλα να σε ανεβάσω στο σκαμνί να κοιτάξεις στο πάνω πάνω ράφι. Εκεί βάζει η Κυρία Αχινού τα μαργαριταράκια», της είπε ο Κύριος Αχινός και τράβηξε ένα ψηλό σκαμνί μπροστά στο ντουλάπι.
Τύλιξε τα χέρια του γύρω της και την ανέβασε πάνω στο σκαμνί. Αλλά δεν την άφησε και μάλιστα… τα χέρια του… σαν να την έσφιγγαν πολύ, τόσο που η Ρίνα αισθανόταν παράξενα.
Η Ρίνα κοιτούσε βιαστικά τα ράφια, ξαφνικά δεν την ένοιαζαν πια τα μαργαριτάρια.
«Δεν τα βλέπω, δεν πειράζει… να κατέβω;», ρώτησε δειλά τον Κύριο Αχινό.«Μα πώς θα φτιάξει η μαμά σου το κέικ; Για κοίτα λίγο καλύτερα, δεν βιαζόμαστε…», απάντησε ο Κύριος Αχινός.
Και ο Κύριος Αχινός συνέχισε να τη σφίγγει και η Ρίνα ένιωθε σαν να αρχίζει να την πονάει η κοιλιά της.
Εκείνη την ώρα ακούστηκε η πόρτα να ανοίγει και η φωνή της Κυρίας Αχινού. Η Ρίνα δεν θυμόταν να έχει ποτέ της χαρεί ακούγοντας την τσιριχτή φωνή της, αυτή τη φορά όμως χάρηκε, χάρηκε στ’ αλήθεια.
Ο Κύριος Αχινός έκανε δύο βήματα πίσω, τράβηξε τα χέρια του απ’ τη Ρίνα και η μικρή αστερίνα, ένιωσε να ταλαντεύεται επάνω στο σκαμνί.
«Τι τρέχει εδώ;», ρώτησε η Κυρία Αχινού μπαίνοντας στην κουζίνα. «Τι ψάχνεις, Ρίνα;»«Να, ξέρετε, γεια σας, η μαμά μου με έστειλε να σας ζητήσω μερικά μικρά μικρά μαργαριτάρια για κέικ, αν έχετε να μου δώσετε γιατί μας τελείωσαν…»
«Φυσικά, φυσικά. Εδώ τα έχω», είπε η Κυρία Αχινού κοιτώντας παραξενεμένη τη Ρίνα που δεν είχε κατέβει ακόμη από το σκαμνί. Άνοιξε ένα συρτάρι δίπλα στο νεροχύτη και της έδωσε ολόκληρο το πακέτο. «Ορίστε», της είπε.
Η Ρίνα ευχαρίστησε ευγενικά την Κυρία Αχινού και ξεκίνησε για την πόρτα. Τη στιγμή που την άνοιγε, άκουσε δίπλα της τον Κύριο Αχινό. «Και πού είσαι, Ρίνα, όταν γίνει το κέικ θα μας φέρεις κι εμάς δυο κομμάτια, έτσι;», της είπε και της έκλεισε το μάτι.
Η Ρίνα έφτασε τρέχοντας στο σπίτι, έκλεισε πίσω της με φούρια την πόρτα και χώθηκε στην κουζίνα. «Πάρε», είπε λαχανιασμένη στη μαμά της.
«Ρίνα, είσαι καλά; Μου φαίνεσαι αναστατωμένη», είπε η μαμά, σηκώνοντας τα μάτια της απ’ τη λεκάνη που ανακάτευε τα υλικά για το κέικ.«Καλά, μια χαρά», απάντησε η Ρίνα και έφυγε γρήγορα για το δωμάτιό της.
Το κέικ μοσχοβολούσε και η μαμά της το είχε στολίσει υπέροχα με τα μικρά μικρά μαργαριτάρια της Κυρίας Αχινού. «Ρίνα, έχω βάλει δύο κομμάτια κέικ. Πήγαινέ τα σε παρακαλώ στην Κυρία Αχινού και πες της ότι την ευχαριστώ πολύ», ζήτησε η μαμά από την κόρη της.
Η Ρίνα πήρε το πιατάκι και με μισή καρδιά προχώρησε προς το σπίτι της Κυρίας Αχινού. Δεν ήξερε ακριβώς το γιατί, όμως δεν ήθελε να πάει ξανά στο σπίτι της Κυρίας και του Κύριου Αχινού.
Την πόρτα άνοιξε ξανά ο Κύριος Αχινός. «Βρε, βρε, να την πάλι!», της έκλεισε ξανά το μάτι. «Πέρνα μέσα», είπε αλλά δεν έκανε στο πλάι. Η Ρίνα προσπάθησε να περάσει, αλλά δεν είχε αρκετό χώρο και αναγκάστηκε να περάσει στριμωχτά δίπλα από τον Κύριο Αχινό.

Η Ρίνα ένιωσε πάλι σουβλιές στην κοιλίτσα της. Δεν της άρεσε να την αγγίζουν έτσι.Κανείς δεν την άγγιζε έτσι, ούτε η μαμά, ούτε ο μπαμπάς, ούτε η δασκάλα της. Κάτι δεν ήταν σωστό, ίσως δεν ήξερε να πει γιατί και πώς, το ήξερε όμως απ’ τον τρόπο που χτυπούσε γρήγορα η καρδιά της.

Η Ρίνα πέταξε κάτω το πιάτο με το κέικ και προσπάθησε να φύγει αλλά ο Κύριος Αχινός την έπιασε σφιχτά απ’ το χέρι. «Πού πας μικρή; Η Κυρία Αχινού περιμένει το κέικ της, πέρνα στην κουζίνα».Η Ρίνα έτρεμε και δεν μπορούσε να κουνηθεί. «Καλά, πήγαινε. Πρόσεξε όμως, τα μαρτυριάρικα κορίτσια δεν τα αγαπάει κανείς», της είπε σκύβοντας μπροστά.
Η Ρίνα το έβαλε στα πόδια. Κι όταν έφτασε στο σπίτι, πήγε στο κρεβάτι της και χώθηκε, έτσι ντυμένη όπως ήταν, κάτω απ’ τα σκεπάσματα.
Η μαμά την ακολούθησε. «Ρίνα μου, τι έγινε; Εμένα μπορείς να μου τα λες όλα», της είπε με σιγανή φωνή.Η Ρίνα κρατούσε σφιχτά κλεισμένα τα μάτια της, έβλεπε όμως ακόμη το στραβό χαμόγελο του Κυρίου Αχινού την ώρα που της έλεγε ότι κανείς δεν αγαπάει τα μαρτυριάρικα κορίτσια.
Η Ρίνα δεν ήξερε τι είχε κάνει ούτε μπορούσε να εξηγήσει στη μαμά γιατί ένιωθε τόσο άρρωστη. Η κοιλίτσα της πονούσε και τα πόδια της έτρεμαν και ένιωθε τόσο άσχημα όπως εκείνη τη φορά που είχε ρίξει κατά λάθος το βάζο και δεν είχε πει τίποτε στη μαμά.

Η μαμά έμεινε δίπλα της. Δεν μιλούσε, απλά της χάιδευε το κεφαλάκι. Και περίμενε. Είχε πολλή υπομονή η Κυρία Αστερία.

«Ρίνα, μήπως κάποιος σε έκανε να νιώσεις άσχημα;», τη ρώτησε μαλακά η μαμά. Η Ρίνα δεν μίλησε.

«Ξέρεις, σε μένα μπορείς να τα λες όλα», της θύμισε. «Κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να κρατάς μυστικό από τη μαμά σου, ακόμη κι αν έχεις υποσχεθεί πως δεν θα το πεις σε κανέναν. Κανένας κανόνας δεν ισχύει για τις μαμάδες».
Και η Ρίνα της μίλησε διστακτικά, της είπε πώς ο Κύριος Αχινός την ανέβασε στο σκαμνί και την έσφιγγε και την έπιανε σε διάφορα σημεία στο σώμα της και πώς στριμώχτηκε δίπλα της όταν τους πήγε το πιάτο με το κέικ.
«Κάνεις πάρα πολύ καλά και μου τα λες όλα αυτά. Ο Κύριος Αχινός δεν φέρθηκε καθόλου, καθόλου σωστά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε αγγίζει χωρίς τη θέλησή σου και θα ξέρεις πάντα πως όταν ένα άγγιγμα σε κάνει να νιώθεις άσχημα, τότε δεν φταις εσύ, αλλά αυτός ή αυτή που σε αγγίζει.
Εσύ δεν έχεις φταίξει σε τίποτε, ούτε έχεις κάνει τίποτε κακό. Ο Κύριος Αχινός, πάλι, πρέπει να τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του. Έκανες πάρα πολύ καλά που μου το είπες! Είσαι ένα σπουδαίο και γενναίο κορίτσι. Μην ανησυχείς πια για τον Κύριο Αχινό. Θα το φροντίσω εγώ και δεν θα ενοχλήσει ξανά ούτε εσένα ούτε κανένα άλλο παιδί στη γειτονιά μας».
Στη στιγμή, η Ρίνα ένιωσε ένα βάρος να φεύγει από επάνω της. Σαν πριν να καθόταν ένας θαλάσσιος ελέφαντας στο στήθος της και να μην μπορούσε να πάρει ανάσα και τώρα να είχε σηκωθεί και να μπορούσε να αναπνεύσει ξανά ελεύθερα. Είχε κάνει τόσο καλά που είχε μιλήσει αμέσως στη μαμά.
Τώρα ήξερε, κανείς δεν είχε δικαίωμα να την κάνει να νιώθει άσχημα, ούτε να της ζητάει να κρατάει μυστικά από την οικογένειά της. Τα ματάκια της έκλειναν και η Ρίνα ένιωσε τυλιγμένη από τη ζεστασιά και την αγάπη της μαμάς, ασφαλής μέσα την οικογένειά της και το σπίτι της. Όλα θα πήγαιναν καλά, σκέφτηκε ένα δευτερόλεπτο πριν την πάρει ο ύπνος.

Ένα παραμύθι από την Ελένη Δασκαλάκη Δημοσιογράφο και Συγγραφέα παιδικών βιβλίων

infokids

Το καλοκαίρι μπορούμε να εξοικειώσουμε
το παιδί με το σχολείο!

H περίοδος του καλοκαιριού είναι συνυφασμένη στο μυαλό μας με στιγμές ξενοιασιάς και χαλάρωσης, ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά. Σίγουρα είναι μια περίοδος που η οικογένεια χαλαρώνει. Ταυτόχρονα η ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση του παιδιού επιτυγχάνεται με ταχύτατο ρυθμό. 
Μπορούμε λοιπόν το καλοκαίρι να βοηθήσουμε την εξοικείωση του παιδιού με το σχολείο; 
Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές για να το επιτύχουμε;
Η ψυχολογική του προετοιμασία είναι αναγκαία προκειμένου να μπει ομαλά στη σχολική πραγματικότητα. Η προετοιμασία αυτή βοηθά να μειωθούν και να αντιμετωπιστούν τα συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας. Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών μέσα από μια σειρά αλληλεπιδράσεων και δραστηριοτήτων. 
Για παράδειγμα, ο γονέας είναι απαραίτητο να επενδύσει στη σημασία της επικοινωνίας και να δίνει στο παιδί του βιωματικά να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνεί. Με απλά λόγια, γονιός και παιδί θα υποδυθούν ρόλους, θα «παίξουν θεατράκι», σαν να είναι δύο άγνωστοι που γνωρίζονται για πρώτη φορά στο τοπικό Μουσείο Παιχνιδιού. 
Αυτή η «εκπαίδευση» θα το βοηθήσει στην αλληλεπίδραση του με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του, τόσο κατά τη γνωριμία του μαζί τους, όσο και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό ο γονέας να προκαλέσει ή/και να εντείνει το ενδιαφέρον του παιδιού για τη μάθηση μέσα από παιχνίδια. Το παιχνίδι από μόνο του αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο μέσο συναισθηματικής ωρίμανσης για το παιδί. Για παράδειγμα τα παιχνίδια με την βρεγμένη άμμο ενισχύουν τις κινητικές δεξιότητες του.
Τέλος, είναι πολύ ωφέλιμο να αρχίσει το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως τα ομαδικά παιχνίδια στην παιδική χαρά ή την παραλία. Οι γονείς μπορούν να το ενθαρρύνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά και να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια. 
Η ύπαρξη κανόνων στο παιχνίδι είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για το σχολείο. Για να είναι ικανό και τελικά να μπορέσει να παίξει με τα άλλα παιδιά, πρέπει να υπακούει τους κανόνες του ομαδικού παιχνιδιού που παίζουν στη θάλασσα, στο πάρκο ή στην εκδρομή στο δάσος.
Όσον αφορά στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, γνωρίζουμε ότι κάθε αλλαγή προκαλεί έντονο άγχος. Εκεί απαιτείται μια ακόμα πιο οργανωμένη προετοιμασία από πλευράς γονέων. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν απαραίτητο οι γονείς να μιλήσουν από νωρίς στο παιδί για το σχολείο και τον ρόλο του, χωρίς αναστάτωση. 
Το απόγευμα που η οικογένεια θα κάθεται ήρεμα, μπορούν να του εξηγήσουν απλά και κατανοητά τι ακριβώς θα κάνει, πού θα κάθεται και ποιο θα είναι το πρόγραμμά του. Μπορούν ακόμα να το βάλουν σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας που θα του παρέχει την ασφάλεια του επαναλαμβανόμενου, όπως για παράδειγμα το να διαλέγει τα ρούχα του κάθε μέρα. 
Oι αθλητικές δραστηριότητες, οι «αγώνες κολύμβησης» βοηθούν ακόμα περισσότερο το παιδί με τη συγκεκριμένη διαταραχή, όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχοκινητικό επίπεδο, αφού το εντάσσουν στην έννοια των κανόνων, της πειθαρχίας και του ομαδικού πνεύματος.
Γονείς, παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στο να κάνετε ασκήσεις με το παιδί, όπως το να μάθετε τους αριθμούς και τα γράμματα χρησιμοποιώντας χρώματα και εικόνες. Λίγη σκέψη για το παιδί σας… Περπατήστε μαζί του για να μάθει το ίσια, το δεξιά, το αριστερά! Ανεβείτε σκαλοπάτια για να μάθει να μετρά 1, 2, 3, 4, 5… Κοιτάξτε τριγύρω σας και βρείτε λέξεις από δδδ: δρόμος, δάχτυλο, δέντρο,κτλ.
Όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα κολπάκια για να ασχοληθείτε με το παιδί σας, πατήστε το κουμπί ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ του i-paidi.gr και γράψτε μας την απορία σας… εμείς θα σας στείλουμε προσωπική ενημέρωση. 
Καλή συνέχεια!!!

Friday, 24 June 2016

Με αυτό το παιχνίδι που θα φτιάξετε μόνοι σας,
το παιδάκι σας θα διασκεδάζει για ώρες!!

Τα 2χρονα λατρεύουν τα κλειδιά, τους σύρτες, τα τηλέφωνα, και γενικά οτιδήποτε γυρίζει, κάνει θόρυβο ή έχει κουμπάκια. Ένας πανέξυπνος μπαμπάς συνδύασε όλα όσα μπορούν να τραβήξουν την προσοχή ενός πιτσιρικιού μέσα στο σπίτι σε ένα σούπερ αυτοσχέδιο παιχνίδι που θα σας χαρίσει ώρες ησυχίας!

Πώς να το φτιάξετε:
Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο κομμάτι κόντρα πλακέ, που καλό θα είναι να καρφώσετε χαμηλά σε έναν τοίχο.
Επάνω του θα στερεώσετε σύρτες και μάνταλα της πόρτας (προσέξτε να μην κινδυνεύει να μαγκώσει τα δάχτυλά του το παιδί), ροδάκια για έπιπλα, ένα τηλέφωνο, φωτάκια που αναβοσβήνουν με την πίεση, πολλές αρμαθιές κλειδιά, ένα μεταλλικό ταψί που θα γίνει μαγνητικός πίνακας για την αλφαβήτα, και ό,τι άλλο ξέρετε ότι αρέσει στον μικρό σας εξερευνητή.
Καλή διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους!

Thursday, 23 June 2016

Γιατί οι ειδικοί το θεωρούν το «Sexting» επικίνδυνο;
(Μα, επειδή είναι!!)

Με τις έρευνες αυτού του είδους έχουμε ένα πρόβλημα.
Ποιος σοβαρός άνθρωπος, χωρίς κανένας «ειδικός» να το πει, θα υποστήριζε ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην ευτυχία, να φέρουν γαλήνη στα παιδιά και τους νέους και να βοηθήσουν στην γενική πρόοδό τους;
Τέλος πάντων.... Αποφασίσαμε να αναρτήσουμε τα σχετικά με το Sexting, μήπως και βάλουν μυαλό καί τινες «προοδευτικοί», του styl όλα επιτρέπονται...
το χαμομηλάκι


Oι κρυφοί κίνδυνοι του Sexting είναι ΑΥΤΟΙ

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και το «sexting» (μηνύματα με προκλητικό περιεχόμενο) μπορεί να οδηγήσουν πολλούς νέους ανθρώπους, αργότερα στη ζωή τους, στην κατάθλιψη, σύμφωνα με άρθρο του βρετανικού δικτύου BBC.

Οι ψυχίατροι του Νοσοκομείου Πράιορι στο Ροχάμπτον, υποστηρίζουν ότι είναι πιθανή μια ραγδαία αύξηση στους νέους και τους ενήλικες, οι οποίοι προκαλούν οι ίδιοι τραυματισμούς στον εαυτό τους, εξαιτίας της έκθεσής τους στον διαδικτυακό εκφοβισμό. 

Όπως εξηγούν, μεγάλος αριθμός ανήλικων παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, φοβούνται να το αναφέρουν, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται συχνά από άγχος και στρες και να οδηγούνται στην κατάθλιψη.
«Sexting» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν έφηβοι ή ενήλικες μοιράζονται φωτογραφίες με προκλητικό περιεχόμενο, κάτι που θεωρείται ως μια μορφή «φλερτ».
Αυτό, όμως, που αρχικά μοιάζει διασκεδαστικό, ίσως μελλοντικά να έχει πολύ σκληρές συνέπειες. «Το sexting φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε ένα είδους νόσου και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξηγούν οι ειδικοί.
Βάσει των αποτελεσμάτων ερευνών, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν πλέον τα παιδιά όσο και τους ενήλικες περισσότερο από ποτέ πριν.
Το φαινόμενο είναι φυσικά πιο έντονα σε παιδιά και εφήβους αφού με στοιχεία του βρετανικού Κέντρου Πληροφόρησης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (HSCIC), το 2014 υπήρξαν 15.668 εισαγωγές σε νοσοκομεία νεαρών κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών που είχαν προκαλέσει στον εαυτό τους τραύματα, σε σύγκριση με τα 9.255 παρόμοια περιστατικά 10 χρόνια πριν.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι γονείς
ΔΕΝ γνωρίζουν τι κάνει το παιδί τους στο Internet!

Η έφηβη κόρη σου περνάει ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή της, συνδεδεμένη στα social media
Do you know what your child is doing when s/he holding smartphone or tablet in his/her hands?

Σ' αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι θεωρείς πως 
α) αυτό συμβαίνει και στις... καλύτερες οικογένειες και 
β) δεν είναι ανησυχητικό, εφόσον καταφέρεις να βάλεις φρένο στο χρόνο που επιδίδεται στην διαδικτυακή πλοήγηση, σωστά; 
Λάθος!
Νέα μελέτη των εταιριών Kaspersky Lab και της B2B International αποκάλυψε πως ενώ το 48% των γονιών ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα cyber-bullying, σχεδόν ένας στους τέσσερις γονείς (για την ακρίβεια το 22%) δηλώνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι βλέπει ή τι κάνει το παιδί του όταν βρίσκεται συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.
Πόσοι γονείς είναι πιο... ψαγμένοι; 
Μόλις το 19% δηλώνει ότι είναι «φίλος» στα κοινωνικά δίκτυα με τα παιδιά του ή τα «ακολουθεί» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζουν οι ειδικοί. 
Το πιο ανησυχητικό, δε, εύρημα της έρευνας, είναι μόλις το 38% έχει μιλήσει στα παιδιά του για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.

Ο Μάικλ Τζάκσον είχε ντουλάπα του σεξ για να δελεάζει μικρά παιδιά - Michael Jackson's secret underage sex closet

Οι αποκαλύψεις για τον Μάικλ Τζάκσον είναι καταιγιστικές και σοκαριστικές. Το τελευταίο νέο στοιχείο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι ένα βίντεο που δείχνει την επιδρομή αστυνομικών από το τμήμα της Σάντα Μπάρμπαρα στο ράντζο του στη Neverland.

Στο βίντεο που είναι τραβηγμένο το 2003 οι αστυνομικοί ερευνούν πιθαμή προς πιθαμή το ράντσο. Από το χώρο ψυχαγωγίας μέχρι την κρεββατοκάμαρά του και την ντουλάπα του σεξ όπου ο τραγουδιστής κρατούσε καλά φυλαγμένα τα αρρωστημένα μυστικά του. Η ντουλάπα ήταν κρυμμένη στο βάθος της κρεββατοκάμαράς του και ήταν σφαλισμένη με τρεις κλειδαριές.
Πορνογραφικό υλικό, φωτογραφίες με παιδικά βασανιστήρια, κούκλες του σεξ και πολλά άλλα σαδομαζοχιστικά βρέθηκαν στην ντουλάπα του Τζάκσον. Ο τραγουδιστής για να προσελκύσει και να δελεάσει τα μικρά παιδιά είχε φτιάξει ένα τεράστιο χώρο με παιχνίδια, αμέτρητες κούκλες, ζωάκια, ήρωες όπως τον Σούπεμαν και την Λάρα Κροφτ καθώς και πολλά παιδικά βιβλία.

Ανάμεσα στο χάος διακρίνεται επίσης και ένα αυτόγραφο του Macaulay Culkin με την αφιέρωση «Μην με αφήσεις μόνο στο σπίτι».
................
η συνέχεια για τον παιδοβιαστή εδώ