Σελίδες

Tuesday, 19 January 2016

-Πως περάσατε; Πήγατε πουθενά;
-Εεε, ... οικογενειακά.... Που να πας;

Γυρίσαμε από τις γιορταστικές μέρες και οι συνάδελφοι στη δουλειά την πρώτη μέρα, για να λιώσει αυτός ο πάγος της αμηχανίας, ρωτάνε
-Πως περάσατε; Πήγατε πουθενά;
Και μεις, έτσι να το πεις από συνήθειο, την είχαμε έτοιμη την απάντηση
-Εεεε, ... οικογενειακά... Που να πας;

Μια μιζέρια, μία κόπωση... με το ε... παρατεταμένο.
Τέτοια κατάντια δηλαδή.
Κι όμως, αν τις μέρες των γιορτών περνούσες από ένα νοσοκομείο θα έβλεπες πολλούς -να μη σου πω όλους- που θα θέλανε να κάνουν οικογενειακά τις γιορτές.
Και αν πήγαινες σε φυλακές θα άκουγες παρόμοιες ιστορίες.
Και κείνοι με τα παγωμένα πρόσωπα στα παγκάκια το ίδιο θα σου λέγανε.

Κι άλλοι, που δεν τους ξέρεις, θα θέλανε χίλιες φορές να αλλάξουν τη ζωή τους με μια οικογένεια.
Μη μιλάς... να χαρείς.
Μη μικραίνεις την αξία του δώρου.

Δόξαζε το Θεό που έχεις μια οικογένεια και κάνε μια ευχή για αυτούς που φταίνε δε φταίνε, τη στερηθήκανε.
π. Εφραίμ

Εκδόσεις Χρυσοπηγή

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η επιστήμη -
Ήρων ο Αλεξανδρεύς κι η πρώτη ατμομηχανή του κόσμου
Heron of Alexandria

Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν ο Tony Stark της εποχής του

Η μηχανή του Ήρωνα όχι μόνον ήταν μπροστά από την εποχή της, αλλά, όπως και πολλές άλλες ανάλογες εφευρέσεις, ήταν παντελώς καταδικασμένη ως ανώφελη και μη απαραίτητη από ιούς συγκαιρινούς του. 
Ποιος ο λόγος, ρε φίλε, να αναπτύξεις μια μηχανή για να κάνει μια δουλειά όταν μπορείς πολύ πιο εύκολα να βάλεις να σου την κάνει ο δούλος;
Σήμερα πλέον είναι γνωστό ότι ο τελευταίος από τους μεγάλους αρχαίους Έλληνες επιστήμονες είχε προηγηθεί του Μπόιλ όσο και του Μαριότ. 
Ήταν ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς
Ο Νόμος του Μπόιλ, γνωστός και σαν νόμος Μπόιλ-Μαριότ, πήρε το όνομά του αρχικά από τον Ιρλανδό φυσικό φιλόσοφο Ρόμπερτ Μπόιλ (Robert Boyle), (1627-1691), που πρώτος τον διατύπωσε και δημοσίευσε το 1662. 
Τον ίδιο νόμο διατύπωσε 14 χρόνια αργότερα και ο Γάλλος φυσικός Εντμέ Μαριότ (Edme Mariotte) (1620–1684), εξ ου και η διπλή ονομασία. Σύμφωνα με αυτό το νόμο:

Ο όγκος ενός αερίου είναι αντιστρόφως ανάλογος της πίεσης αυτού, σε σταθερή θερμοκρασία.

Ο Νόμος του Μπόιλ, γνωστός και σαν νόμος Μπόιλ-Μαριότ, πήρε το όνομά του αρχικά από τον Ιρλανδό φυσικό φιλόσοφο Ρόμπερτ Μπόιλ (Robert Boyle), (1627-1691), που πρώτος τον διατύπωσε και δημοσίευσε το 1662. Τον ίδιο νόμο διατύπωσε 14 χρόνια αργότερα και ο Γάλλος φυσικός Εντμέ Μαριότ (Edme Mariotte) (1620–1684), εξ ου και η διπλή ονομασία. Σύμφωνα με αυτό το νόμο:

Ο όγκος ενός αερίου είναι αντιστρόφως ανάλογος 
της πίεσης αυτού, σε σταθερή θερμοκρασία.


περισσότερα εδώ: antikleidi

Αλλάζοντας κανάλι δεν θα αλλάξεις τον κόσμο
Changing the channel won’t change the world

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι όσα συμβαίνουν στον κόσμο 
δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δική μας ζωή...
We turn on the TV and we view the world from such distance, that we lose the sense that we are part of it.
Most of us believe that no matter what happens in the world, our life won’t be affected; that is before disaster lands in our living room.


Blood-e: Η πρώτη κοινότητα αιμοδοτών
από νέους στην Ελλάδα

Με 10' από τον χρόνο σου μπορείς να σώσεις 3 ζωές και μια ομάδα νέων οργάνωσε την αιμοδοσία με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό, ειδικά για να τραβήξει το ενδιαφέρον των νεότερων ηλικιών σε μια τόσο σημαντική κίνηση.

Η ομάδα Blood-e οργανώθηκε από τους Ναταλία Κρίτσαλη, Ναταλία Μπουγαδέλλη, Παναγιώτη Σφήκα, Γιώργο Σταυρόπουλο – τέσσερα νέα παιδιά που θέλησαν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους την οργάνωση των αιμοδοτών στην Ελλάδα.

Το Blood-e είναι μία ηλεκτρονική υπηρεσία που στοχεύει στην κάλυψη της ανάγκης για αίμα, με απώτερο σκοπό την αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Πώς γίνεται; Mε την προώθηση των εκκλήσεων για αίμα από τους ασθενείς, με την επιβράβευση των εθελοντών, με τη δημιουργία μιας ενεργής διαδικτυακής κοινότητας και με την ενημέρωση και κοινωνική ευαισθητοποίηση των νέων και των ενηλίκων.