Σελίδες

Friday, 5 February 2016

Κρατούμενοι από κούνια; Ε, ΟΧΙ!
«Κανένα μωρό σε κελί»

Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» πραγματοποίησε επίσκεψη στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. 
Σήμερα στις εν λόγω φυλακές κρατούνται 341 γυναίκες. Από αυτές οι 109 είναι αλλοδαπές, οι 4 είναι ανήλικες (18-21 ετών), οι 32 υπόδικες και οι 38 ισοβίτισσες. 

Από το σύνολο των παραπάνω κρατούμενων οι 10 είναι μωρομάνες και κρατούνται στο Παράρτημα με τα παιδιά τους, τα οποία βάσει νόμου μπορούν να παραμείνουν μαζί τους έως την ηλικία των 3 ετών. 
Σήμερα υπάρχουν 11 παιδιά κρατούμενα από 0-3 ετών.

Αυτές είναι και οι γυναίκες που τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατ’ αρχάς επιδίωξαν να επισκεφτούν, στο πλαίσιο της τρέχουσας καμπάνιας της Πρωτοβουλίας «Κανένα μωρό σε κελί».
Από τη σύντομη συζήτηση με τις γυναίκες του Παραρτήματος αλλά και από τη συζήτηση με τη διεύθυνση της φυλακής διαπιστώθηκαν προβλήματα που καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της. 
Η περίθαλψη των βρεφών και νηπίων έχει «ανατεθεί» πλήρως σε εθελοντή παιδίατρο, ενώ γυναικολόγος και οφθαλμίατρος ούτε καν σε εβδομαδιαία βάση δεν επισκέπτεται τις φυλακές, όπως συμβαίνει με κάποιες άλλες ειδικότητες.

Επιπλέον, παντελής είναι η απουσία παιδαγωγού και παιδοψυχολόγου καθώς δεν προβλέπεται ανάλογη θέση από το οργανόγραμμα της φυλακής (!!) σύμφωνα με τον διευθυντή. 
Όμως η ύπαρξη των εν λόγω επαγγελματιών είναι απολύτως απαραίτητη όχι μόνο για τη γνωστική και ψυχο-κοινωνική ωρίμανση των παιδιών κρατουμένων τα οποία επί 24 ώρες παραμένουν εντός της φυλακής, χωρίς καμία δημιουργική απασχόληση και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο καθώς 
η μεταφορά τους σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό προσκρούει σε «τεχνικά» προσκόμματα εκ μέρους της διεύθυνσης, αλλά και για να καταστήσει εφικτή τη συμμετοχή των μητέρων τους στα ελάχιστα έστω εκπαιδευτικά προγράμματα που χάρη στον ανθρωπισμό κάποιων εθελοντών πραγματοποιούνται, όταν και όποτε καθίσταται εφικτό.
.............................
η συνέχεια εδώ: enallaktikos
ευχαριστούμε την αγαπημένη μας ideopigi

Πόσο καλά γνωρίζουμε τα παιδιά μας;
How Well Do We Know Our Kids?

Το παιδί σας το ξέρετε από τότε πού ήταν είχε το μέγεθος καρφίτσας. Το φέρατε στον κόσμο και το αναθρέψατε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σας. 
Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, κάθε κίνηση, προτίμηση, επιλογή, μεταβολή στην όρεξη ή την συμπεριφορά του καταγραφόταν απ' την πανταχού παρούσα μαμά. 
Τα χρόνια, όμως, περνούν και μαζί τους περνά και φεύγει και η εποχή της διαρκούς εποπτείας της μαμάς. 
Κι όταν το παιδί φεύγει απ' την προστατευτική ομπρέλα της οικογένειας -ή, τουλάχιστον... προστατεύεται λιγότερο απ' αυτήν- η μαμά και ο μπαμπάς γνωρίζουν όλο και λιγότερα για τη ζωή και τον συναισθηματικό του κόσμο.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην ξέρω για το παιδί μου», ίσως πείτε –και δεν είναι απίθανο. Ρίξτε μια ματιά στις επόμενες ερωτήσεις, όμως, και δείτε αν έχετε όλες τις απαντήσεις. 
Ξέρετε, για παράδειγμα, ποιο μάθημα αντιπαθεί περισσότερο απ’ όλα το παιδί σας; Ή ποιον έχει ως πρότυπο; Ή ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονό του από εσάς;
1. Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας;
2. Ποιο είναι το αγαπημένου του χρώμα;
3. Ποιον άνθρωπο θαυμάζει περισσότερο απ' όλους;
4. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός του φόβος;
5. Ποια είναι η αγαπημένη του μουσική;
6. Εκτός από τα μέλη της οικογένειάς σας, ποιος άνθρωπος επηρεάζει περισσότερο το παιδί σας;
7. Ποιο είναι το αγαπημένου και ποιο το λιγότερο αγαπημένο μάθημά του στο σχολείο;
8. Τι θα έκανε το παιδί σας να νιώσει περήφανο για τον εαυτό του;
9. Ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονο του παιδιού σας από εσάς;
10. Ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι ή άθλημα;
11. Τι μπορεί να το εκνευρίσει περισσότερο;
12. Τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει;
13. Είναι το παιδί σας δημοφιλές στο σχολείο;
14. Πώς το φωνάζουν στο σχολείο;
15. Μήπως το παιδί σας νιώθει μεγαλύτερο ή μικρότερο από την ηλικία του;
16. Ποιο είναι το αγαπημένο του αντικείμενο;
17. Έχει ερωτευτεί ποτέ;
18. Ποιο είναι το ιδανικό δώρο για το παιδί σας;
19. Θα ήθελε, όταν μεγαλώσει, να σας μοιάσει;
20. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο το παιδί σας έχει αντιπαράθεση;

Εμείς σε ορισμένες ερωτήσεις τα βρήκαμε σκούρα... 

Εσείς;

linntogether
Επιμέλεια: Φοίβη Γλύστρα