Σελίδες

Wednesday, 22 June 2016

Παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή από τη Μητερούλα

Επειδή τα παγωτά που αγοράζουμε είναι... άστα να πάνε...!!


Υλικά (για πάνω από 2 λίτρα παγωτού):
1 κουτί γάλα εβαπορέ 410 gr (κατά προτίμηση όχι light)
1 κούπα (περίπου 200 gr) σιρόπι σοκολάτας*
2 κρέμες γάλακτος των 200 ml, με τουλάχιστον 30% λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ/μπράντι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Βάζετε το εβαπορέ στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσει. Είναι σημαντικό να το έχετε αφήσει στην κατάψυξη για να αφρατέψει κατάλληλα κατά το χτύπημα με το μίξερ.

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τις κρέμες γάλακτος και τις χτυπάτε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαντιγί.
Βγάζετε το εβαπορέ από το ψυγείο και το ρίχνετε σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίχνετε και το σιρόπι μαζί με το κονιάκ και χτυπάτε με το μίξερ για 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Το μείγμα μας θα πρέπει να αφρατέψει κατά το χτύπημα.
...............
η συνέχεια στη μητερούλα

«Καλοί μου άνθρωποι/πώς μπορείτε να σκύβετε ακόμη;
Πώς μπορείτε/να μη χαμογελάτε;»

Ciclo cerrado, ventana abierta.
.....................
Κοίτα
χαμογελάει το ανεξάντλητο
μπροστά στα σταυρωμένα χέρια.
Λύσε τα χέρια.

Άνοιξε τα παράθυρα
να δεις το σύμπαν ανθισμένο
μ' όλες τις παπαρούνες του αίματός μας
- να μάθεις να χαμογελάς.

Δε βλέπεις;
Καθώς απομακρύνεται η άνοιξη
πίσω της έρχεται η νέα μας άνοιξη.
Νά τος ο ήλιος
πάνω απ' τις μπρούντζινες πολιτείες
πάνω απ' τους πράσινους αγρούς
μες στην καρδιά μας.

Νιώθω στους ώμους
το βαθύ μυρμήγκιασμα
καθώς φυτρώνουν
όλο πιο νέα και πιο μεγάλα
τα φτερά μας.

Ύψωσε τα ματόκλαδα.

Αστράφτει ο κόσμος
έξω απ' τη λύπη σου
φως και αίμα
τραγούδι και σιωπή.

Καλοί μου άνθρωποι
πώς μπορείτε
να σκύβετε ακόμη;
Πώς μπορείτε
να μη χαμογελάτε;

Ανοίχτε τα παράθυρα

Νίβομαι στο φως
βγαίνω στον εξώστη
γυμνός
ν' αναπνεύσω βαθιά
τον αιώνιο αγέρα
με τ' αδρά μύρα
του νοτισμένου δάσους
με την αλμύρα
της απέραντης θάλασσας.

Αστράφτει ο κόσμος
ακούραστος.
Κοιτάχτε.


Γιάννης Ρίτσος — Εαρινή Συμφωνία XXVII

διαβάστε ολόκληρο το ποίημα στα Τετράδια της Αμπάς