Σελίδες

Sunday, 2 October 2016

Αμυγδαλές και κρεατάκια: Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Το φθινόπωρο έφθασε, έρχονται τα πρώτα κρύα, οι λοιμώξεις καιροφυλακτούν, όλο και περισσότερα παιδάκια πάσχουν από κρυολογήματα και ενοχλούνται από προβλήματα στην αναπνοή ή βουλωμένη μύτη. 
Πώς θα πρέπει οι γονείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; 
Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια;

Τα κρεατάκια – οι «αδενοειδείς εκβλαστήσεις» κατά την ιατρική ορολογία – βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα, δηλαδή στο πίσω μέρος της μύτης. Γι’ αυτό, αν μεγαλώσουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει, γίνουν δηλαδή γίνουν υπερτροφικά, φράσσουν τη μύτη και δημιουργούν δυσκολίες στην αναπνοή. Έτσι δημιουργούνται προβλήματα που ταλαιπωρούν αρκετά το παιδί και τους γονείς, όπως διογκωμένα κρεατάκια, κακή αναπνοή, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, συχνά κρυολογήματα.

Όταν το παιδάκι δεν μπορεί ν’ αναπνεύσει από τη μύτη, μαζεύονται εκεί εκκρίσεις, οι οποίες δημιουργούν τις ρινίτιδες. Οι εκκρίσεις αυτές, όμως, επεκτείνονται στα ιγμόρεια προκαλώντας επιπλέον και ιγμορίτιδα
Γι’ αυτό, αν η μητέρα διαπιστώσει ότι το παιδί της έχει διαρκώς βουλωμένη μύτη, πρέπει να το πάει στο γιατρό. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχει διογκωμένα κρεατάκια, σπάνια (αν το παιδί είναι πολύ μικρό) μπορεί να έχει ξένα σώματα μέσα στη μύτη.
Επιπλέον, τα προβλήματα που προκύπτουν από τα διογκωμένα κρεατάκια δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή της μύτης, αλλά επεκτείνονται και στ’ αυτιά, γιατί η μύτη επικοινωνεί με τ’ αυτιά. Τα κρεατάκια, μάλιστα, είναι η περιοχή, από την οποία περνάει ο αέρας, για να φτάσει στο αυτί. 
Όταν, λοιπόν, τα κρεατάκια είναι πολύ μεγάλα, εμποδίζουν τη διέλευση του αέρα. με αποτέλεσμα τον κακό αερισμό των αυτιών. Αν η κατάσταση αυτή διαιωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργείται στο αυτί ένα έκκριμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα και σημαντικά χρόνια προβλήματα.
Πώς προκαλείται η εκκριτική ωτίτιδα;
Η ύπαρξη αυτού τον υγρού μέσα στο αυτί του παιδιού», λέγεται εκκριτική ωτίτιδα και είναι ένας πολύ ύπουλος εχθρός, γιατί, ενώ το παιδί δεν αισθάνεται κάποια ενόχληση ή πόνο, η εκκριτική ωτίτιδα μειώνει την ακοή. 
Αν, λοιπόν, οι γονείς δεν αντιληφθούν έγκαιρα το πρόβλημα, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην κατάλληλη θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να στερεοποιηθεί το υγρό μέσα στο αυτί και να δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα στην ακοή.
Εκτός, όμως, από την εκκριτική ωτίτιδα, και επειδή τα παιδιά που έχουν διογκωμένα κρεατάκια κρυολογούν συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να πάθουν οξεία ωτίτιδα, μία από τις επιπλοκές των συχνών κρυολογημάτων. 
Τα παιδιά αυτά με δυσκολία αναπνοής από τη μύτη συνήθως υποφέρουν από συχνά κρυολογήματα, διότι έχει καταργηθεί η ρινική αναπνοή. και τα παιδάκια αναπνέουν συνέχεια από το στόμα. 
Έτσι ο αέρας που πάει στους πνεύμονες δεν περνάει από τη μύτη, ώστε να θερμανθεί προηγουμένως και στη συνέχεια να κατέβει κάτω πιο ζεστός. Γι’ αυτό. τα παιδιά που έχουν διογκωμένα κρεατάκια υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Πως αντιμετωπίζονται οι παθήσεις αυτές; Έχουν οι γονείς τη δυνατότητα να προλάβουν τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις;

Η καλύτερη πρόβλεψη είναι η παρατήρηση της μάνας (των γονέων). 
Αυτή θα πρέπει να διαπιστώσει εγκαίρως ότι το παιδί της δεν αναπνέει από τη μύτη και ν’ αναζητήσει αμέσως τη βοήθεια όχι μόνο του παιδιάτρου αλλά και του ειδικού ωτορινολαρυγγολόγου. 

Κάποιος ενδείξεις που θα τη βοηθήσουν ν’ ανιχνεύσει τυχόν πρόβλημα είναι:
  • Το παιδί κοιμάται τη νύχτα με ανοιχτό στόμα και ροχαλίζει εντονότερα απ’ ότι συνήθως;
  • Παρουσιάζει συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού;
  • Δεν απαντά εγκαίρως όταν του μιλάνε;
  • Έχει μια ανεξήγητη αδιαφορία ή βάζει πολύ δυνατά την τηλεόραση;
Έχει παρατηρηθεί, πάντως, ότι στα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τα κρεατάκια σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κλιματολογικές συνθήκες. 
Το καλοκαίρι που τα παιδιά είναι σε επαφή με τη θάλασσα και τον ήλιο, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το χειμώνα όπου η κακή θέρμανση και η αυξομείωση της θερμοκρασίας μπορεί ν' αποβούν εχθροί. Τέλος, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους των παιδιών.
Επειδή τα διογκωμένα κρεατάκια είναι δύσκολο να εντοπιστούν με απλή ιατρική εξέταση, οι γιατροί κάνουν μια ακτινογραφία στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Έτσι, μπορούν να διαπιστώσουν κατά πόσο τα κρεατάκια είναι υπερμεγέθη ή όχι και να συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπευτική αγωγή διάφορα φάρμακα που παίρνει το παιδί από τη μύτη και το στόμα – βοηθά στον περιορισμό των λοιμώξεων. Όταν σταματήσουν τα συχνά κρυολογήματα, ελευθερώνεται το πίσω μέρος της μύτης και το παιδί αναπνέει καλύτερα. 
Στην περίπτωση. όμως, που δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Η εγχείριση αυτή συνδυάζεται και με την αφαίρεση των αμυγδαλών.
Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας, εκεί που τελειώνει το στόμα και αρχίζει ο φάρυγγας
Γι’ αυτό και η υπερτροφία των αμυγδαλών δημιουργεί προβλήματα αναπνοής από το στόμα. Καμιά φορά, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλες, που το παιδί δυσκολεύεται ακόμα και να φάει. Επίσης, τα παιδάκια που έχουν διογκωμένες αμυγδαλές παρουσιάζουν συχνές αμυγδαλίτιδες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. 
Αυτές οι φλεγμονές στις αμυγδαλές εκδηλώνονται με υψηλό πυρετό, δυσκολία στην κατάποση, ερυθρότητα και διόγκωση των αμυγδαλών και διαρκούν 3-4 ημέρες κάθε φορά. 
Αν, παρά τη συντηρητική αγωγή (αντιβιοτικά) δεν περιοριστούν, οι συχνές αμυγδαλίτιδες ο γιατρός αποφασίζει ν’ αφαιρέσει χειρουργικά τις αμυγδαλές.
 
Ελευθέριου Φερεκύδη, καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Παναγία η Βουρλιώτισσα

Τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.
Η Παναγία η επονομαζόμενη Βουρλιώτισσα, τιμάται ως πολιούχος της Νέας Φιλαδέλφειας, μια αμιγώς προσφυγική Μητρόπολη. 
Ο εορτασμός της ιερής και θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου της Οδηγήτριας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα από το έτος 1927, οπότε και μεταφέρθηκε από τα μαρτυρικά Βουρλά της Μικράς Ασίας πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου, όπως έχει αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Η Παναγία η Βουρλιώτισσα, αποτελεί την Έφορο και Προστάτιδα της Ν. Φιλαδέλφειας.
«Τα Βουρλά είναι μια πόλη της επαρχίας της Σμύρνης στην Τουρκία. Βρίσκονται στο δρόμο προς τη Σμύρνη, 38 χλμ δυτικά από αυτήν και διατηρούν τα χαρακτηριστικά του Αιγαίου. 
Ήταν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που υπολογίζονται να είναι από την εποχή των Χιττιτών. 
Ήταν αρχικά η περιοχή της Ιόνιας πόλης Κλαζομενών και πιθανώς το αρχαιότερο τακτικά χρησιμοποιημένο λιμάνι στον κόσμο. 
Τα κομμάτια της τέχνης και του γλυπτού που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εκτίθενται τώρα στο Λούβρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης. Είναι ο τόπος γέννησης του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.»
----
«Κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών τελετών πλήθη πιστών, έσπευσαν να τιμήσουν για ακόμη μια χρονιά την αγαπημένη τους Παναγίας την Βουρλιώτισσα.»Παρακολούθησα στη τηλεόραση το ιερό συλλείτουργο. Άκουσα όλο τον κόσμο να λέει με μια φωνή το «Πάτερ ημών» και δάκρυσα όταν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους έψαλλαν οι πάντες το «Τίς Θεὸς μέγας, ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν, σὺ εἶ ὁ Θεός, ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος.»
Αναρωτήθηκα, ποια η ανάγκη, ποιος ο λόγος της παλλαϊκής συρροής στο ναό τόσου κόσμου;
Μα, σ' αυτές τις μέρες, αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα για την πατρίδα μας, ο λαός, οι συμπατριώτες μας κάνουν απλά, αυτό που έκαναν πάντα, σε όλους τους δύσκολους καιρούς, όταν δεν έχουν από πού αλλού να πιαστούν: «πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα». Όλη μου τη ζωή την εναποθέτω στα χέρια του Χριστού, του Θεού μου. 
Αυτό κάνει ο λαός μας, αυτό. Που σ' όλη του τη ζωή πορεύεται στο πλάι της Μεσίτριας, της Οδηγήτριας, της Παναγιάς του.
Αυτός ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας που ποτέ δεν θα ξεχάσει ότι ήταν πρόσφυγες και πάντα είχαν την ανοιχτή αγκαλιά της Παναγίας για να καταφύγουν.

Απασχολήστε τα παιδιά δημιουργικά με εκπαιδευτικά παιχνίδια

Πολλοί γονείς νιώθουμε ενοχικά όταν αφήνουμε στα παιδιά μας να παίζουν με το smart phone ή το tablet μας. 
Πιστεύουμε ότι δεν τα βοηθάμε να αναπτύξουν τη φαντασία και τις ικανότητές τους, όταν αυτά μένουν για αρκετή ώρα προσκολλημένα σε μια οθόνη.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να είναι έτσι. Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που δημιούργησε το mammyland, είναι σχεδιασμένα για να απασχολούν δημιουργικά το παιδί σας ! 
Όλες μας οι εφαρμογές διατίθενται εντελώς δωρεάν στο Play Store της Google και υπόσχονται όχι μόνο ψυχαγωγία, αλλά κι εκπαίδευση για τους λιλιπούτειους χρήστες.
Μαθαίνω τα Χρώματα5GzW0vt.jpg
Το «Μαθαίνω τα Χρώματα» είναι ένα απλό κι ευχάριστο εκπαιδευτικό παιχνίδι. Το μικρό σας θα μάθει όλα τα χρώματα, ενώ παράλληλα θα το διασκεδάζει. Χωρίς καμία προσπάθεια, τα νήπια μαθαίνουν τα χρώματα, και τα συνδυάζουν με διάφορα αντικείμενα, φυτά ή ζώα.

Μαθαίνω την Αλφαβήτα

S8HI1Ql.jpg
Το «Μαθαίνω την Αλφαβήτα» απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας με στόχο την εκμάθηση του Ελληνικού αλφαβήτου. Όλα τα γράμματα συνοδεύονται από την αντίστοιχη εκφώνηση στα ελληνικά, καθώς και από μία εικόνα που λειτουργεί ως παράδειγμα λέξης που αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα.

Μαθαίνω τα Σχήματα

wtH5r4T.jpg
Το «Μαθαίνω τα Σχήματα» βοηθά τα μπομπιράκια να μάθουν τα βασικά σχήματα (κύκλος, ρόμβος, τετράγωνο κλπ.) με έναν διασκεδαστικό κι ευχάριστο τρόπο, καθώς συνδυάζει την εκμάθηση με το παιχνίδι.

Ημέρες, Μήνες και Εποχές

4P4KM9b.jpg
Η εφαρμογή είναι πολύ απλή και σχεδιασμένη για μικρά παιδιά. Οι πολύχρωμες κάρτες θα συναρπάσσουν τα μικρούλια, ενώ ταυτόχρονα θα μαθαίνουν τον κύκλο της εβδομάδας, των εποχών και του έτους.

Μαθαίνω τους Αριθμούς
lB3I2lM.jpg
Το μικρούλι σας θα μάθει τους αριθμούς από το 1 εως το 12 και τις αντίστοιχες λέξεις στα Ελληνικά, ενώ παράλληλα θα το διασκεδάζει! Η εκμάθηση δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστική! 
Τα νήπια θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν τους αριθμούς πολύ γρήγορα.
Όλες οι εκπαιδευτικές εφαρμογές του mammyland είναι σχεδιασμένες για Ελληνόπουλα, δηλαδή όλες οι λέξεις και οι ήχοι είναι στα Ελληνικά και θα διατίθενται πάντοτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Επίσης η λίστα με τα παιχνίδια μας ανανεώνεται τακτικά, καθώς θα προσθέτουμε συνεχώς νέα!
mammyland