Σελίδες

Sunday, 31 December 2017

Τρόμος πάνω από την πόλη


Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε.
Απόψε, αλλάζει ο χρόνος.
Απόψε, όλοι οι λαοί του κόσμου θα γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου.
Απόψε, όλοι θα σπεύσουν στις πλατείες της πρωτεύουσας τους να υποδεχτούν τον νέο χρόνο.
Απόψε, όλοι θα βγουν να θαυμάσουν τα πυροτεχνήματα της προϋπάντησης του νέου έτους.
Απόψε, παρέα με την Ελπίδα, όλοι θα τρέξουν να γιορτάσουν για μια καλύτερη χρόνια.
 
Πόσο αλήθεια είναι αυτό;
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις,
στο Βερολίνο,
στο Λονδίνο,
στο Παρίσι,
Στη Νέα Υόρκη ...
χιλιάδες ανθρώπων θα γιορτάσουν.
Απόψε, η Ιερή Πόλη του Ανθρώπου, δεν θα γιορτάζει
Απόψε, η Ιερή Πόλη του Κόσμου θα κλαίει
Θα "γιορτάσουν" με τη συνοδεία αστυνομικών
Θα "γιορτάσουν" με τη περιφρούρηση στρατιωτικών
Θα "γιορτάσουν" με σκυλιά ανάμεσά τους
Θα "γιορτάσουν" με ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες των κτιρίων

Γιατί; Γιατί;
Επειδή κυριαρχεί ο τρόμος.
Επειδή όλοι φοβούνται χτυπήματα από τον ISIS, την Al-Qaeda και όποιο άλλο παρακλάδι τους.
Η Δύση φοβάται τους φονταμελιστές
Η Δύση πλέον δεν γιορτάζει
Η Δύση είναι σε επιφυλακή

Επειδή φοβάται

Έτσι που τα έκανε η Δύση, από την απληστία της, τώρα φοβάται.

Φοβάται επειδή, αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτε, επειδή τους τα πήραν όλα, αυτοί επιτίθενται, όπου και όπως μπορούν.
Και ανάμεσα σ' αυτούς, βρίσκουν ευκαιρία και οι παγκόσμιοι τρομοκράτες, να επιβουλεύονται το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας των ανθρώπων.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ένα είναι το μήνυμα, δυνατό, αναγκαίο και επίκαιρο:

«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».
Είθε η νέα χρονιά να κάνει πράξη το Μήνυμα στις καρδιές μας, να φέρει την Ειρήνη στη γη και την Ευδοκία στις καρδιές μας

Το χαμομηλάκι

Saturday, 30 December 2017

Ο Αμάραντος

Αχ, για ιδέ καλέ για ιδέ
για ιδέστε τον αμάραντο!
(Για ιδέστε τον αμάραντο
σε τι βουνό φυτρώνει καλέ!)

Αχ φυτρώ καλέ φυτρώ
φυτρώνει μες στα δύσβατα.
(Φυτρώνει μες στα δύσβατα,
στις πέτρες στα λιθάρια καλέ.)

Αχ, ποτέ καλέ ποτέ.
Ποτέ του δε ποτίζεται!
Ποτέ του δε ποτίζεται
και δε κορφολογιέται καλέ.)

Αχ, τον τρών’καλέ τον τρών’,
τον τρών’τα λάφια και ψοφούν.
(Τον τρών’τα λάφια και ψοφούν,
τ’αγρίμια κι ημερεύουν καλέ.)


Αρβανιτάκη Ελευθερία

Ο Αμάραντος (o Ελίχρυσος) - Helichrysum stoechas 


Το χρυσαφί λουλούδι της ελληνικής υπαίθρου που είναι πάντα ανθισμένο! 
Συμβολίζει την αιώνια αγάπη και συνδέεται με τον μύθο του Πάρη και της ωραίας Ελένης.

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από την Σπάρτη και ενώ ταξίδευαν προς την Τροία, σταμάτησαν στα Κύθηρα για να κάνουν σπονδές προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης που τους προστάτευε. Εκεί πέρασαν λίγες μέρες και ολοκλήρωσαν τον έρωτά τους. 

Η ωραία Ελένη όμως ζήλεψε την θέα Αφροδίτη, που κατά την μυθολογία ζούσε στο νησί, και απαίτησε από τον Πάρη να της πει ότι εκείνη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. 
Ο Πάρης θέλοντας να καθησυχάσει την ωραία Ελένη της είπε δείχνοντας το κίτρινο άνθος: 
«Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί του χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με τον μίσχο του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα διατηρηθεί έτσι για πάντα». 
Και το λουλούδι ονομάστηκε σεμπρεβίβα.

Friday, 29 December 2017

Όταν τα παιδιά στέλνουν γράμμα στον Άι Βασίλη

Καλή Χρονιά!

Η φαντασία των μικρών παιδιών στο χαρτί.
Διαβάζουμε γράμματα στον Άγιο Βασίλη
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τα μικρά παιδιά περιμένουν ανυπόμονα το δώρο κάτω από το δέντρο. Κάποια αγωνιούν γιατί στο σπίτι τους δεν υπάρχει καμινάδα, άλλα για να υπάρχει γάλα και κουραμπιές κάτω από το δέντρο. Ο Άι Βασίλης είναι ο ήρωας των Χριστουγέννων και σαφώς σε αυτόν απευθύνονται χιλιάδες γράμματα αυτή την περίοδο.
Μπορεί αυτά να μην φτάνουν στο χωριό του και να μην τα διαβάζει ο ίδιος, όμως υπάρχει μια μεγάλη ομάδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία μοιράζει χαμόγελα. Τα γράμματα των παιδιών με παραλήπτη τον Άη Βασίλη μπαίνουν στα ειδικά διαμορφωμένα κόκκινα γραμματοκιβώτια. Στη συνέχεια η ομάδα των ΕΛ.ΤΑ τα συγκεντρώνει και απαντάει σε όσα αναγράφουν τον αποστολέα, με μια όμορφη κάρτα, λέγοντάς ότι το γράμμα του παιδιού έφτασε τον Άι Βασίλη. Αυτή η διαδικασία γίνεται εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια, με τα περισσότερα γράμματα να αρχειοθετούνται και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να καταστρέφονται.
Παράλληλα, τα ΕΛ.ΤΑ. δημιούργησαν και ένα υπέροχο λεύκωμα με τα γράμματα παιδιών, το οποίο μπορείτε να το βρείτε στα ταχυδρομεία. Είχαμε λοιπόν και το δεύτερο συστατικό, τα γράμματα.

Δείτε ορισμένα από αυτά στη λίστα που ακολουθεί:
1
Αλτρουισμός...
2
Συμπόνοια
3
Επιλογές
4
Πίστη
5
Αποφασιστικότητα
6
Στόχοι
7
Ακρίβεια


Thursday, 28 December 2017

Ψητοπωλείο προς απόρους: «Παρακαλώ μπείτε μέσα
για να πάρετε ένα σουβλάκι και νερό»

Περίσσευμα ανθρωπιάς στη Νέα Μάκρη: 
Ψητοπωλείο προσφέρει σουβλάκι και νερό σε απόρους
Γιατί, στον κόσμο που ζούμε, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι να μας θυμίζουν πως ο διπλανός μας μπορεί να χρειάζεται την βοήθεια μας ... όταν του την προσφέρουμε γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι ...
Μια ταμπέλα έξω από ένα ψητοπωλείο στη Νέα Μάκρη έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Ο λόγος είναι ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος πήρε την πρωτοβουλία και σε ένα κομμάτι χαρτί έγραψε τα εξής:

«Προς τα άτομα που ψάχνουν στα σκουπίδια. Είστε άνθρωποι και αξίζετε κάτι καλύτερο. Παρακαλώ μπείτε μέσα κατά τις ώρες εργασίας για να πάρετε ένα σουβλάκι και νερό. Δεν θα κάνουμε ερωτήσεις».

madata

Έως και 12 χρόνια οι δικαστικές διαδικασίες
για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Τεράστια ψυχολογική φθορά για τα θύματα
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα παιδιά πρέπει να ανακαλέσουν ξανά και ξανά ενώπιον των αρχών τις απίστευτα τραυματικές εμπειρίες
Δεκατετράχρονη έφηβη αποφάσισε να τηλεφωνήσει στην εθνική γραμμή SOS 1056 για να καταγγείλει ότι ο πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά. 
Μετά την καταγγελία ακολούθησε μία πολύχρονη διαδικασία, ακροαματική, εισαγγελική και ανακριτική, με τον θύτη να καθυστερεί διαρκώς την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Τελικά μετά τις δικές μας πιέσεις και έπειτα από χρόνια έγινε το δικαστήριο και ο πατέρας καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή» διηγείται ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ωστόσο, όπως προσθέτει, «σήμερα η κοπέλα είναι φοιτήτρια και αισθάνεται ένοχη γιατί όλη η οικογένειά της την κατηγορεί ότι έβαλε φυλακή τον πατέρα της».

Σχεδόν δύο στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα
αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το 2013 το Ινστιτούτο Υγείας. Παγκοσμίως, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο 70-85% των περιστατικών ο θύτης είναι άτομο που το θύμα γνωρίζει και εμπιστεύεται, συχνότερα ο ίδιος ο γονιός.

Ωστόσο, τα στατιστικά δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ. 
«Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, που δεν καταγγέλλεται και όταν γίνεται η αποκάλυψη, αυτή είναι σε βάρος του παιδιού» εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γιαννόπουλος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2016 το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε καταγγελίες για θέματα που αφορούσαν σε συνολικά 1.624 παιδιά, από τις οποίες μόνο το 0,2% είχε να κάνει με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Αντίστοιχα, το πρώτο δεκάμηνο του 2017 η οργάνωση δέχτηκε καταγγελίες για συνολικά 1.459 παιδιά και μόλις το 0,5% αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση.

Την ίδια ώρα, όπως περιγράφει ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» και επιστημονικός υπεύθυνος στο κέντρο ημέρας για παιδιά θύματα κακοποίησης «Σπίτι του Παιδιού», ένα παιδί που έχει το θάρρος να αποκαλύψει την εμπειρία του «μπαίνει σε ένα κυκεώνα δικαστικών διαδικασιών και ανακρίσεων και θα κληθεί να καταθέσει την εμπειρία του δέκα με 15 φορές». Όπως διηγείται ο ίδιος, «έχω δει περιπτώσεις που η δικαστική διαδικασία κράτησε έντεκα και δώδεκα χρόνια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παλινδρομούν κάθε φορά που έπρεπε να καταθέσουν και ό,τι κέρδος υπήρχε στη θεραπεία τους να χάνεται». Ο κ. Νικολαΐδης εξηγεί ότι «θα πρέπει η κατάθεση του θύματος να γίνεται μία φορά από ενοποιημένες υπηρεσίες και με πρότυπο τρόπο, ώστε να μην εμπλέκεται το παιδί στις δικαστικές διαδικασίες.

Την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών δυσχεραίνει, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, η έλλειψη ενιαίου εθνικού σχεδίου για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία, με αποτέλεσμα «να υπάρχει ένα κλίμα μυστικοπάθειας γύρω από αυτό το θέμα, που δεν βοηθάει στις προσπάθειες προσέγγισης των παιδιών». 
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες του ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, για την οικογένεια και το παιδί και «αυτό δημιουργεί οικονομικές επιπτώσεις γιατί η επένδυση στην ευημερία και την ευεξία του παιδιού είναι η μεγαλύτερη κοινωνική επένδυση».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, η ελληνική νομοθεσία είναι υπερπλήρης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου, ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι «να εκπαιδευθούν όλοι όσοι συμμετέχουν ως παράγοντες στην ποινική δίκη σε έναν διαφορετικό τρόπο συζήτησης αυτών των υποθέσεων, ώστε να υπάρχει λιγότερη ταλαιπωρία στο παιδί, χωρίς να χάνεται η ουσία της ποινικής δίκης».

Σήμερα, συναντήθηκαν στην Αθήνα εισαγγελείς, δικαστικοί λειτουργοί, αστυνομικοί, δημοτικές αρχές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι νοσοκομείων παίδων και κρατικών φορέων, καθώς και ακαδημαϊκοί, προκειμένου να διεξάγουν ανοιχτό διάλογο για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
alfavita.gr

Wednesday, 27 December 2017

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να νοιάζονται για τον συνάνθρωπό

Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να νοιάζονται και να είναι ευγενικά προς τον συνάνθρωπό τους. 

Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα παιδιά και κυρίως αυτά κάτω των πέντε ετών μπορεί να γίνουν εγωιστές, όταν πρόκειται για τα δώρα που θα πάρουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.


Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του να μοιράζεσαι και να νοιάζεσαι για τους άλλους; 

Η σύμβουλος της UNICEF Nicky Cox λέει:


1. Βοηθήστε τα παιδιά να ενθουσιαστούν με την έννοια του να μοιράζεσαι

«Πηγαίνετε με τα παιδιά να αγοράσετε δώρα και εξηγήστε τους ότι αυτά προορίζονται για άλλους. Αυτό θα αναπτύξει μια αίσθηση γενναιοδωρίας και θα ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση»

Ο Andrian Bethune, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και συγγραφέας λέει ότι ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί η ενσυναίσθηση είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προσφέρουν σε άτομα που είναι λιγότερο τυχερά. 
«Όχι μόνο θα μάθουν τα παιδιά τις ανάγκες των άλλων αλλά μελέτες δείχνουν ότι θα τους γίνει ευχάριστη η διαδικασία του να δίνουν δώρα παρά να λάβουν».


2. Να εξασκήσετε τις πράξεις ευγένειας

Δώστε στα παιδιά «καθήκοντα» που θα τα εμπνεύσουν και θα οδηγήσουν σε πράξεις ευγένειας. 

«Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό ενός μικρού μαθητή μου που αποφάσισε να φτιάξει ένα ημερολόγιο-αντίστροφη μέτρηση προς τα Χριστούγεννα για εκείνους που έχουν ανάγκη και δεν χαίρονται τις γιορτές όσο εκείνος».


3. Προσοχή στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε

Έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο από το 1980 είχε δείξει ότι τα παιδιά επτά και οκτώ χρονών ήταν πρόθυμα στο να χαρίσουν δώρα που κέρδισαν, σε παιδιά που δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα Χριστούγεννα, μόνο επειδή οι ενήλικες χαρακτήρισαν την προσωπικότητά τους ως «καλή και βοηθητική». 

«Το να λέτε στα παιδιά ότι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας βοηθάει και προωθεί παρόμοια συμπεριφορά και σε άλλες, καθημερινές καταστάσεις», λέει ο ψυχολόγος John Grusec.


4. Να θυμίζετε στα παιδιά ότι δεν γιορτάζουν όλοι τα Χριστούγεννα

«Υπάρχουν άστεγοι, πρόσφυγες και άλλοι που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Πείτε στα παιδιά σας ότι οι άνθρωποι που περνούν δύσκολες στιγμές βρίσκονται πιο κοντά από ότι νομίζουν. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος συμμαθητής που η οικογένειά του αντιμετωπίζει δυσκολίες».

«Ρωτήστε τα παιδιά πώς αισθάνονται και τι σκέφτονται όταν συναντούν συμμαθητές που έχουν ανάγκη και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε ξένες, τριτοκοσμικές χώρες που δεν καταλαβαίνουν τη σημασία των γιορτών», λέει η Cox.

5. Να είστε καλό πρότυπο
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των ενηλίκων γύρω τους. «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τα παιδιά όσο περισσότερο μπορείτε», λέει η συγγραφέας Bernadette Russell. 
«Αυτό όμως που είναι επίσης σημαντικό είναι η διασκέδαση. Το χιούμορ και η “αταξία” είναι ο τρόπος που θα κάνουν την ευγένεια...μαγική. 

Γι’ αυτό να δείχνετε την αγάπη σας και να διασκεδάζετε με τα παιδιά. Να θυμάστε ότι τα παιδιά θα νοιάζονται και θα μοιράζονται, αν σας δουν να κάνετε το ίδιο».


Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά


Tuesday, 26 December 2017

Κλαγγηδόν, κλαγγηδόν: το Jingle Bells και
ο "Ρούντολφ το ελαφάκι" στα… αρχαία ελληνικά

Και οι κλασικοί φιλόλογοι έχουν χιούμορ.
Και ως φαίνεται ο καθηγητής Christopher Pellins (που από το 2003 έχει την Έδρα Regius των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) δεν έχει μόνο χιούμορ και άρτια γνώση των αρχαίων ελληνικών αλλά και σπουδαία φαντασία!
Με πολλές ευχαριστίες για την ανακάλυψη στη φίλη αρχαιολόγο Καλλιόπη Σαρρή.
Αν αναρωτιέστε λοιπόν πώς θα ήταν το
Jingle Bells (ένα τραγούδι του 1857 μ.Χ.) στα αρχαία ελληνικά, ιδού η απάντηση:

(Παρατηρήσατε ότι μπορεί κανείς να το τραγουδήσει στο ρυθμό του τραγουδιού;)
Αλλά και η ιστορία του Ρούντολφ του ταράνδου, που γράφτηκε μόλις το 1939, πώς θα ακουγόταν άραγε τον 5ο αι. π.Χ;

apocalypsejohn.com

Το παιδί τους ζωγράφισε στον τοίχο του σπιτιού

Αυτοί οι γονείς είχαν την καλύτερη αντίδραση,
όταν το παιδί τους ζωγράφισε στον τοίχο του σπιτιού

Οι περισσότεροι γονείς συνήθως μαλώνουν και τιμωρούν τα παιδιά τους όταν τα πιάνουν να έχουν ζωγραφίσει πάνω σε κάτι που δεν πρέπει.
Όπως για παράδειγμα οι τοίχοι του σπιτιού. Κάτι που ωστόσο δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, αφού οι συγκεκριμένοι γονείς είχαν την καλύτερη αντίδραση όταν ο γιος τους έκανε κάτι τέτοιο.
Όταν επέστρεψαν σπίτι είδαν πως ο 6χρονος είχε ζωγραφίσει ένα μικρό σπιτάκι με πράσινο μαρκαδόρο πάνω σε έναν από τους τοίχους του σπιτιού. Αντί, όμως, να τον μαλώσουν αποφάσισαν να κορνιζάρουν τη ζωγραφιά του, σε εκείνο ακριβώς το σημείο που την έκανε.
Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στο Τwitter ο Dr. Eric Masicotte, νευροχειρουργός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, προσθέτοντας τη λεζάντα:
– Τα παιδιά σας θα κάνουν πράγματα που δεν πρέπει. Βοηθάει αν έχετε παντρευτεί κάποιον με αίσθηση του χιούμορ.
Η αντίδραση των γονιών όπως ήταν φυσικό έγινε viral. 
Καθώς, όχι μόνο κορνίζαραν την ζωγραφιά, αλλά πρόσθεσαν και περιγραφή δίπλα. 
Όπως αυτές που υπάρχουν στις γκαλερί τέχνης, δίνοντας στο έργο τον τίτλο «Interrupted House».

lifo.gr
Το βρήκαμε στο: the mamagers.gr

Monday, 25 December 2017

Ο Περικλής, ο Παντελής και η τυχερή Caretta Caretta

Σκόπελος / Χριστουγεννιάτικο δώρο σε μία καρέτα - καρέτα! (φωτογραφίες)
Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο σε μια θαλάσσια χελώνα έκαναν ο Παντελής Χρυσοφός και ο Περικλής Πολυχρονόπουλος, οι οποίοι βρήκαν, παραμονή Χριστουγέννων, στο λιμάνι Σκοπέλου μια νεαρή caretta caretta, η οποία είχε αιχμαλωτιστεί από ένα νάυλον δίχτυ και από την προσπάθειά της να ελευθερωθεί ήταν τραυματισμένη στο αριστερό πτερύγιο και εμφανώς ταλαιπωρημένη.
Οι δύο φίλοι και κουμπάροι, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο λιμάνι για να "βολέψουν" μια βάρκα, ελευθέρωσαν προσεκτικά τη χελώνα και την άφησαν ελεύθερη.
Όταν διαπίστωσαν ότι δεν είναι σε θέση να κολυμπήσει και να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον την έφεραν πάλι στην ξηρά και ειδοποιήθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Σκοπέλου. Η αντίδραση του Λ.Σ. Σκοπέλου ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Η κτηνίατρος Νίκη Λεμονή, η οποία ειδοποιήθηκε ανέλαβε να φροντίσει την σπάνια χελώνα, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της...


Yorgos Poulios
περισσότερα εδώ: efimerida-sporades

Τάσος Λειβαδίτης — Η Γέννηση

Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα.
Χτύπησα την πόρτα και μπήκα. 

Μου ‘δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό.
«Είδες –μου λέει
 γεννήθηκε η ευσπλαχνία!»
Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ.

Από την ενότητα «Ο Ιησούς» της ποιητικής σύνθεσης 
«Ο τυφλός με τον λύχνο» (1983)

Sunday, 24 December 2017

Σήμερον ὁ Χριστός γεννᾶται

Σήμερον ὁ Χριστός ἐν Βηθλεὲμ γεννᾶται ἐκ Παρθένου· 
σήμερον ὁ ἄναρχος ἄρχεται, καὶ ὁ Λόγος σαρκοῦται· 
αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν ἀγάλλονται, 
καὶ ἡ γῆ σὺν τοῖς ἀνθρώποις εὐφραίνεται· 
οἱ Μάγοι τὰ δῶρα προσφέρουσιν· 
οἱ Ποιμένες τὸ θαῦμα κηρύττουσιν· 
ἡμεῖς δὲ ἀκαταπαύστως βοῶμεν· 
Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία.

Saturday, 23 December 2017

Γυναίκες φορτωμένες!

Η επιβίωση μέσα από 25 φωτογραφίες

Οι γυναίκες στην Ελλάδα υπήρξαν πάντα συνοδοιπόροι με τους άντρες. Βοηθούσαν παντού. Στα χωράφια, στο σπίτι,στα ζώα. Φορτωνόταν τα πάντα … όλα τα βάρη της ζωής.

Βρήκαμε μερικές πολύ όμορφες φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα που μαρτυρούν τον σκληρό αγώνα για την επιβίωση