Σελίδες

Thursday, 6 April 2017

Το κοριτσάκι με τα ψώνια

Τον λένε Σπύρο Χατζηαντωνίου κι έγραψε στο Facebook το κείμενο που αναδημοσιεύει σήμερα η στήλη:

👍 ...«Απόγευμα Σαββάτου κι αποφασίζει να πάει επιτέλους σούπερ μάρκετ. Οπότε βάζει την ξινισμένη του φάτσα, γυαλιά ηλίου και βουτάει ένα μπουφάν. Κλειδιά, πορτοφόλι, κινητό, όλα κομπλέ.
👍 Περπατάει με τα χέρια στις τσέπες και κοιτάζει κάτω. Κρύο. Τι κρύο δηλαδή, ψόφος. Τρακόσια μέτρα απόσταση αλλά βρίζει που δεν πήρε αμάξι. Και γάντια. Τα γάντια πάντα τα ξεχνάει.
👍 Λίγο πριν μπει μέσα ακούει μια φωνή κοριτσίστικη σβησμένη: "κύριε συγγνώμη". Παρορμητικά σκέφτεται να την αγνοήσει. Τι σκατά τον θέλουν πάλι; "Ασε με ήσυχο γαμώ το κέρατό μου όποιος κι αν είσαι. Δεν έχω όρεξη ούτε να ακούσω ούτε να μιλήσω". Αλλά αυτά δε λέγονται και τελικά σηκώνει το κεφάλι να δει ποιος τον φωνάζει.
👍 Είναι μια κοπελίτσα, ούτε 18, μ’ ένα παλιό τζην κι ένα φούτερ. Τα χέρια και τα μάγουλα φωτιά απ’ το κρύο, βλέμμα ικετευτικό αλλά όχι λυπήσου με. Όχι ό,τι έχετε ευχαρίστηση. Καρφί απεγνωσμένο, βλέμμα δεν μπορώ άλλο αλλιώς δε θα το ’κανα. Αξιοπρέπεια μέχρι τέρμα. Με το που την κοιτάζει, η φωνή της χαμηλώνει κι άλλο. Σα να μιλάει η εκπνοή της απ’ την κούραση να παλεύει κάτι που δεν καταφέρνεται ποτέ και με τίποτε. "Κύριε αν θα μπορούσατε..." κάνει παύσεις από ντροπή, "έχω τις αδελφές μου, η μία είναι μωρό, η άλλη οχτώ. Μόνες μας. Ο πατέρας μας έχει φύγει". Κι άλλη παύση να πάρει ανάσα. Κρύος αέρας. "Να πάρω μερικά πράγματα, λίγο κρέας, γάλα, πάνες για το μωρό". Κρατάει να μη βάλει τα κλάματα, σφίγγει γροθιές που ασπρίζουν τα χέρια της.
👍 "Ναι, έλα μαζί. Πάρε ό,τι θες". Δεν του περισσεύουν αλλά εδώ δεν τίθεται θέμα. Μπαίνουν μέσα κι εκείνη περπατάει δυο βήματα πιο πίσω κι η σιωπή είναι πολύ δύσκολη. Εκείνος προσπαθεί να την κάνει να νιώσει λίγο άνετα, αλλά δεν είναι και ο πιο επικοινωνιακός τύπος κι εκείνη ντρέπεται τόσο που σχεδόν δεν αναπνέει. "Κοίτα, μην αισθάνεσαι άσχημα. Πέρασα κι εγώ πολλά. Δεν είναι ντροπή. Πάρε ό,τι χρειάζεσαι, μη σε νοιάζει". Εκείνη γλιστράει στους διαδρόμους και παίρνει πράγματα. Τα κρατάει αγκαλιά μέχρι που δε φαίνεται το κεφάλι της. Της τα παίρνει και τα βάζει στο καρότσι. "Βάζε τα μέσα". Θέλει επιβεβαίωση στο κάθε της βήμα, σα ζώο που μεγάλωσε με κλωτσιές και κρύβεται όταν βλέπει πόδια.
👍 Φτάνουν στο ταμείο. Εκείνη περνάει γρήγορα και βγαίνει έξω. Στέκεται ακουμπώντας στην μπάρα του πάρκινγκ και τον κοιτάζει φοβισμένα. Της κάνει σήμα να ξαναμπεί. Να τα βάλουν μαζί σε σακούλες. Γιατί εκείνη θέλει να βοηθήσει αλλά αισθάνεται ότι ο χρόνος της τελειώνει και όπου να 'ναι ξαναρχίζουν οι κλωτσιές. "Ελα μέσα, να ξεχωρίσουμε τις σακούλες σου".
👍 Καθώς η ταμίας περνάει τις συσκευασίες μία μία, το μάτι του πέφτει σε αυτά που πήρε. Όλα μα όλα είναι διαλεγμένα και είναι οι φτηνότερες μάρκες. Πάνες, γάλα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, κρέας. Διάλεξε τα φτηνότερα, τα πιο εμφανώς ευτελή, τα μικρότερα, τα λιγότερο επώδυνα. Πρώτη φορά βλέπει περηφάνια τόσο πάνω απ’ την ανάγκη.
👍 Έξω. "Πήρες ό,τι ήθελες; Σίγουρα;". Κουνάει καταφατικά με υποψία χαμόγελου. "Ευχαριστώ πάρα πολύ". Ακούς την ανακούφιση ακόμα και στο α του "πάρα". "Να σε πάω σπίτι; το αυτοκίνητο είναι εδώ πιο κάτω", "όχι, όχι, ευχαριστώ, έχω το καρότσι μου, θα περπατήσω". "Σίγουρα;" αλλά δε θέλει να επιμείνει γιατί εκείνη τώρα είναι καλά έστω για λίγο. Δεν μπορεί να της προσφέρει τίποτ’ άλλο, απλά θα την κάνει να αισθανθεί άσχημα. "Σας ευχαριστώ" καθώς απομακρύνεται σέρνοντας το καρότσι της.
👍 Παίρνει το δρόμο για το σπίτι με τις σακούλες του μοιρασμένες στα χέρια. Κρύο. Τι κρύο δηλαδή, ψόφος. Τρακόσια μέτρα απόσταση και τα γάντια πάντα τα ξεχνάει.
👍 Τα γ@@@@α τα γάντια»...

Ψωρίαση στα παιδιά - Paediatric psoriasis

Γονείς, δεν πρέπει να την συγχέετε με την ψώρα 
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη δερματική νόσο
Paediatric psoriasis

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, ανοσολογικά διαμεσολαβούμενη χρόνια νόσος με γενετικό υπόστρωμα, που κυρίως επηρεάζει το δέρμα. Αποτελεί το 4% των δερματοπαθειών που παρατηρούνται στα παιδιά και υπάρχει στο 2-3% του πληθυσμού. Περίπου το 30% αναπτύσσουν την νόσο στη παιδική ηλικία με μέση ηλικία διάγνωσης τα 10 χρόνια. Το 25% των παιδιών αναπτύσσουν την νόσο πριν τα 2 χρόνια ζωής.

Παθοφυσιολογία
Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Φαίνεται ότι η ενεργοποίηση ορισμένων Τ-κυττάρων οδηγεί σε παραγωγή καθορισμένων κυτοκινών που με την σειρά τους ενεργοποιούν τα κύτταρα της κερατίνης στοιβάδος της επιδερμίδας, οδηγώντας σε παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων. 

Το γενετικό υπόβαθρο αποδεικνύεται από το ότι συγγενείς 1ου βαθμού με ψωριασικό άτομο έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης ψωρίασης και πολλά παιδιά με ψωρίαση έχουν συγγενείς 1ου βαθμού με την νόσο.

Κλινική εικόνα
Οι βλάβες αποτελούνται από καλά καθορισμένες ροδόχρου-ερυθρού χρώματος πλάκες με υπερκείμενα ασημένιου-λευκού χρώματος λέπια. 

Η μηχανική απομάκρυνση των λεπιών αποκαλύπτει μικρές αιμορραγίες (σημείο Auspitz). Παράγοντες που ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν την ψωρίαση είναι τραύμα ή ερεθισμός του δέρματος, λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος), συναισθηματική ένταση και ορισμένα φάρμακα.

Μορφές ψωρίασης

1) Χρονία πλακώδης: 

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αποτελεί την συχνότερη μορφή. Αποτελείται από καλά καθορισμένες ψωριασικές πλάκες συνήθως στις εξωτερικές επιφάνειες των άκρων αλλά επίσης και στον κορμό, πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής.
2) Τριχωτού κεφαλής: 

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία.Συνήθως είναι το 1ο σημείο εμφάνισης της ψωρίασης στα παιδιά. Καλά καθορισμένες ερυθηματώδεις λεπιδώδεις πλάκες. 
Συχνά επεκτείνεται στο μέτωπο. Μπορεί να είναι έντονα κνησμώδης.
3) Στικτή ψωρίαση:
Εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους, μικρούς ενήλικες.
4) Αντίστροφη ψωρίαση:
Μικρότερα παιδιά. Ερυθηματώδης πλάκες με μικρά λέπια εμφανίζονται στις καμπτικές επιφάνειες και το πρόσωπο.
5) Περιοχή πάνας: 
Ηλικία μέχρι 2 χρονών. Καλά καθορισμένες ερυθρές πλάκες στην περιοχή της πάνας με λίγα λέπια. Περιλαμβάνει και τις βουβωνικές πτυχές. Μπορεί να υπάρχουν βλάβες και σε άλλες περιοχές. Μπορεί να είναι δύσκολη στη θεραπεία.
6) Νυχιών: 

Σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερη σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Βοθρία στα νύχια, ονυχόλυση, τραχειονυχία. Μπορεί να μην υπάρχουν στο δέρμα αλλοιώσεις ψωρίασης. Είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη θεραπεία.
7) Φλυκταινώδης: 

Σπάνια. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Επιφανειακές άσηπτες φλύκταινες σε ερυθηματώδες δέρμα. Μπορεί να περιορίζονται στις παλάμες και τα πέλματα.
8) Ερυθροδερμική: 

Εξαιρετικά σπάνια σε οποιαδήποτε ηλικία. Γενικευμένο ερύθημα με ελάχιστα λέπια.

Συνοσηρότης ψωρίασης

Ψωριασική αρθρίτις, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, νόσος Crohn.

H ψωριασική αρθρίτις εμφανίζεται συνήθως 10 χρόνια μετά την εμφάνιση των βλαβών στο δέρμα, αλλά σπανιότερα μπορεί να προηγηθεί. 
Στα παιδιά εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 10 ετών και 20% των αρθρίτιδων στα παιδιά είναι ψωριασικές. Είναι ολιγοαρθρική και εμφανίζεται στις μικρές αρθρώσεις. Η τελική πρόγνωση είναι γενικά καλή.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται κλινικά.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει πλήρης ίαση. Η θεραπεία γίνεται αναλόγως με ενυδατικές κρέμες, τοπικά κορτικοστεροειδή, ανάλογα βιταμίνης D, ανθραλίνη, αναστολείς υποδοχέων καλσινευρίνης, ταζαροτίνη. κερατολυτικά, κυκλοσπορίνη.


Δρ. Ιωάννης Γεωργίου

Παιδίατρος
infokids