Σελίδες

Thursday, 27 April 2017

Όταν το πρωτότοκο - «καλό παιδί», φοράει την μπέρτα του “σούπερ ήρωα”!

Η οικογένεια είναι ένα σύστημα, δηλαδή μια ομάδα ατόμων που αλληλεπιδρούν ως ένα λειτουργικό όλον. 
Οι φυσικές, κοινωνικές και συναισθηματικές λειτουργίες των μελών της οικογένειας βρίσκονται σε βαθιά αλληλεξάρτηση, ώστε οι αλλαγές σ’ ένα μέρος του συστήματος να έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέρη του. 
Κάθε μέλος στην οικογένεια, αναλαμβάνει ασυνείδητα έναν ρόλο, με στόχο να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην οικογένεια. Ο ρόλος που θα πάρει το κάθε μέλος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σειρά γέννησης, η ιδιοσυγκρασία και η προσωπικότητα του. 
Άλλα μέλη αποτελούν την “φωνή” της οικογένειας και είναι πιο “αντιδραστικά”, καθώς εξωτερικεύονται περισσότερο και έχουν μια πιο “δυναμική” παρουσία, ενώ άλλα έχουν πάρει τον ρόλο του “καλού παιδιού”.

Τον ρόλο του καλού παιδιού, αναλαμβάνει συνήθως το πρωτότοκο παιδί, καθώς αναλαμβάνει περισσότερες υπευθυνότητες, γρήγορα γίνεται “ο μεγάλος” ή “η μεγάλη”, ενώ όλες του οι κινήσεις στοχεύουν στην επιβεβαίωση από την μαμά ή και τον μπαμπά. 

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα το “καλό παιδί” της οικογένειας να μην είναι σε επαφή με τον εαυτό του, τις ανάγκες και το συναίσθημα του, αλλά να καλύπτει πρώτα τις ανάγκες των προσώπων αναφοράς του, με στόχο την αποδοχή.

Μεγάλο το βάρος του ρόλου του καλού παιδιού στην πατρική μας οικογένεια. 
Όσοι είχαν αυτόν τον ρόλο, ξέρουν πολύ καλά τι κόστος έχει για τους ίδιους και την μετέπειτα ζωή τους. Όλοι στις οικογένειες μας αναλαμβάνουμε ασυνείδητα κάποιους ρόλους, τους οποίους αν δεν συνειδητοποιήσουμε, τους κουβαλάμε και στην πυρηνική μας οικογένεια.



Το “καλό παιδί” της πατρικής οικογένειας που αναλαμβάνει πολλές ευθύνες, πρέπει να φέρνει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις για να μην στεναχωρήσει τους γονείς του, εξελίσσεται σε ένα σούπερ ήρωα στη δική του οικογένεια, ο οποίος φορώντας την “μπέρτα” του είναι ο στυλοβάτης της οικογένειας, όπου όλα τα μέλη της κρέμονται από εκείνον! 
Για ακόμα μία φορά οι δικές του ανάγκες θυσιάζονται στον βωμό της οικογενειακής ισορροπίας, χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες. Η καταπίεση των αναγκών και των συναισθημάτων ίσως οδηγήσει μερικούς στο να νιώθουν πιο έντονα το ότι πνίγονται και ότι είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς όμως να μπορούν να αναγνωρίσουν τις ρίζες του προβλήματος.

Πόσο βαρύς είναι ο ρόλος του “καλού παιδιού” και πόσο τελικά μας ακολουθεί και στην πυρηνική μας οικογένεια!
Αλλάζει; Μόνο όμως αν τον αναγνωρίσουμε μπορούμε και να τον αλλάξουμε!
Ας μην διαιωνίσουμε άλλο τέτοια δυσλειτουργικά μοτίβα!

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος marina.kritikou@yahoo.com

Πώς θα εξασφαλίσετε την Ψυχική Γαλήνη του Παιδιού σας, σε όσους τομείς περνούν από το χέρι σας.

Από τις πρώτες προτεραιότητες που πρέπει να έχετε στην ανατροφή του παιδιού σας είναι να εξασφαλίσετε την ψυχική του γαλήνη σε όσους τομείς περνούν από το χέρι σας. 
Πάμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη 
με κάποιους απλούς τρόπους...
👦👧Το ιδανικό είναι να επικρατεί γαλήνη στο σπίτι, στο πλαίσιο του εφικτού. Δεν είπαμε να μην υπάρχουν καθόλου εντάσεις, όχι όμως και να είναι στην ημερήσια διάταξη!

👦👧 Το παιδί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσει την αγάπη σας προς το πρόσωπό του. 
Είναι εξόχως σημαντικό για την ψυχοσύνθεσή του να νιώθει ασφάλεια μέσω της δικής σας θετικής, συναισθηματικής ανατροφοδότησης. 

👦👧 Να αντιμετωπίζετε το παιδί ως αυτούσια προσωπικότητα και όχι να το συγκρίνετε συνεχώς με άλλα παιδάκια. 
Με αυτόν τον τρόπο το βάζετε σε...κυνήγι μαγισσών και νιώθει ανεπαρκές ή ότι δεν καλύπτει τις προσδοκίες σας.

👦👧 Θα πρέπει επίσης να θεωρεί δεδομένο ότι θα είσαστε εκεί για εκείνο στα εύκολα και στα δύσκολα, ότι θα αποτελείτε δηλαδή στήριγμα όποτε το έχει ανάγκη.
Όταν οι γονείς είναι πάντοτε διαθέσιμοι και διατεθειμένοι να ακούσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του παιδιού, εκείνο με τη σειρά του θα νιώθει ήρεμο και σημαντικό. 
Δε θα βλέπει δηλαδή τους ανθρώπους που το έφεραν στον κόσμο να είναι απορροφημένοι στα δικά τους προβλήματα και τίποτα παραπάνω.

👦👧Είναι επίσης σημαντικό να στηρίζετε τις επιλογές του, ακόμα και κάποιες που δεν είσαστε απόλυτα σύμφωνοι. 
Με αυτόν τον τρόπο αισθάνεται ελεύθερο και δεν το αντιμετωπίζετε με τέτοιον τρόπο που να δείχνετε ότι απλά προσπαθείτε να πραγματοποιήσετε δικά σας απωθημένα μέσα από τη δική του ζωή.
👦👧 Τέλος, το παιδί νιώθει πληρότητα όταν περνάτε μαζί του ποιοτικό χρόνο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα δικές σας ανάγκες.