Σελίδες

Monday, 17 July 2017

Δυστυχώς, οι ασθένειες του καλοκαιριού δεν πάνε διακοπές!!!! Common Illnesses During Summer

Οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε ότι ήρθε ο χειμώνας με την πρώτη γρίπη, η άνοιξη με την έξαρση της αλλεργίας και το φθινόπωρο μόλις αισθανθούμε ένα «γρατζουνισματάκι» στο λαιμό.
Summertime infections are more common than you might think

Τι γίνεται όμως με το καλοκαίρι; 
Είναι μήπως η εποχή που οι αρρώστιες πάνε διακοπές και αφήνουν ήσυχα τα παιδιά μας, τουλάχιστον για λίγους μήνες; Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο! 
Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλές κοινές ασθένειες και το καλοκαίρι και δεν πλημμυρίζουν μόνο οι παραλίες από παιδιά αλλά και τα παιδιατρεία με αποτέλεσμα οι γονείς να ανησυχούν αρκετά. 
Σε αυτό το άρθρο θα ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο κοινές ασθένειες του καλοκαιριού, πώς να τις αντιμετωπίσετε, πώς να τις αποφύγετε, πότε να ανησυχήσετε και πότε όχι.

Ο ιός της γρίπης χτυπά και το καλοκαίρι
Μία από τις πιο κοινές ασθένειες του καλοκαιριού είναι η γρίπη με συμπτώματα τον πυρετό που καμιά φορά συνοδεύεται με πόνο σε όλους τους μύες του σώματος. 
Οι περισσότεροι γονείς βέβαια όταν το παιδάκι τους έχει συμπτώματα υψηλού πυρετού ανησυχούν! 
Κρατήστε ωστόσο την ψυχραιμία σας. Το πιθανότερο είναι η γρίπη να κάνει τον κύκλο της και σε λίγες μέρες το παιδάκι σας να είναι μια χαρά χωρίς μάλιστα αντιβιοτικά. 
Τα κύρια συμπτώματα του ιού της γρίπης το καλοκαίρι είναι: 
• Πυρετός (καμιά φορά υψηλός και μπορεί να κρατήσει μέχρι και πέντε ημέρες.)
• Πονοκέφαλος
• Πονόλαιμος
• Πόνους στο σώμα
• Εμετός
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Για να πέσει ο πυρετός δεν είναι απαραίτητο να δώσετε στο παιδί αντιπυρετικό. Αυτό συνιστάται μόνο όταν ο πυρετός είναι υψηλός ή εάν το παιδί σας είναι ενοχλημένο και πονάει. 
Γενικότερα να έχετε κατά νου ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα κυκλοφορούν σε ποικίλες μορφές (σιρόπια, υπόθετα, σταγόνες, χάπια κ.ά.). Καθεμία από τις μορφές αυτές περιέχει ορισμένο ποσό δραστικής ουσίας. 
Η δόση των αντιπυρετικών καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του παιδιού, γι’ αυτό και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο πρώτα.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς από την πλευρά σας είναι να του δίνετε πολλά υγρά προς κατανάλωση και να το κρατάτε δροσερό. Σε κάθε περίπτωση αν ο πυρετός είναι υψηλός και κρατάει περισσότερο από τρεις μέρες και το παιδί είναι ληθαργικό, κάνει εμετό και έχει έντονο πόνο στον αυχένα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Διάρροια
Η διάρροια είναι η πιο συχνή ασθένεια που μπορεί να βιώσουν τα παιδιά το καλοκαίρι και ειδικότερα στις διακοπές. 
Συνήθως κρατάει 2-5 ημέρες, αν και δεν είναι σπάνιο στα μικρότερα παιδιά να κρατήσει λίγες ημέρες παραπάνω.
Τα κύρια συμπτώματα της διάρροιας περιλαμβάνουν:
• Εμετός
• Ναυτία
• Αυξημένος αριθμός κενώσεων 
• Κοιλόπονος
• Ανορεξία
• Αίσθημα αδυναμίας 
• Πυρετός
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε οποιοδήποτε τρόφιμο ή υγρό τουλάχιστον για μια ώρα μετά τον τελευταίο εμετό ή κένωση. Επιπλέον η πρώτη μέριμνα μόλις το παιδί αισθανθεί λίγο καλύτερα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του. 
Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αρχίστε να του δίνετε νερό (ή διαλύματα ηλεκτρολυτών που θα συστήσει ο γιατρός σας) κουταλιά κουταλιά. Εφόσον σταματήσουν οι εμετοί μπορείτε να αυξήσετε προοδευτικά τις ποσότητες υγρών.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και υπάρχει αίμα, βλέννα ή πύον στις κενώσεις, πυρετός και έντονος κοιλόπονος πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Εξανθήματα
Το καλοκαίρι επειδή διάφορες ουσίες έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι εύκολο να βγουν τα εξανθήματα. Μάλιστα τα παιδιά επειδή τρέχουν όλη μέρα και παίζουν κοντά σε θάμνους και δέντρα π.χ στις κατασκηνώσεις μπορεί εύκολα να ερεθιστεί το δέρμα τους. 
Υπάρχουν δύο τύποι εξανθημάτων:
Ο πρώτος τύπος εμφανίζεται με κόκκινα εξογκώματα, μπορεί να έχει μια μικρή κρούστα στην επιφάνεια και προκαλεί μεγάλη φαγούρα. 
Από την πολύ φαγούρα μάλιστα τα παιδιά επειδή ξύνουν συνέχεια το σημείο προκαλούν συνήθως πληγές ή γρατζουνιές. 
Τα έντομα επίσης κάνουν πάρτι το καλοκαίρι οπότε και τα τσιμπήματα δεν λείπουν. 
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε μακριά τα μικρά σας από θάμνους, δέντρα και μέρη όπου μπορεί να κρύβονται σφηκοφωλιές ή άλλες φωλιές εντόμων.
 Διαφορετικά εφοδιαστείτε με ειδικές κρέμες από το φαρμακείο ενώ αν τα εξανθήματα δεν υποχωρούν, μία επίσκεψη στον δερματολόγο επιβάλλεται. 
• Ο δεύτερος τύπος των εξανθημάτων είναι πιο γενικευμένος και μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα σαν κόκκινα σπυράκια ή μικρές κηλίδες. 
Το πιθανότερο είναι να ευθύνονται μια σειρά από ερεθιστικές ουσίες όπως τα ρούχα, τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, η ηλιοθεραπεία, ο ιδρώτας ή οτιδήποτε άλλο που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του παιδιού σας. 
Τις περισσότερες φορές πάντως δεν προκαλούν φαγούρα και μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, αλλά είναι ακίνδυνο και δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Οι πλύσεις με χαμομήλι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσουν.

Κόκκινα μάτια
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που μπορεί να προκαλούν το κοκκίνισμα στα μάτια αλλά το καλοκαίρι συνήθως συμβαίνει λόγω του νερού της πισίνας ή της θάλασσας και είναι ακίνδυνο.
Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες φυσικού ορού στα ματάκια του παιδιού σας μετά το μπάνιο. 
Τις επόμενες μέρες μπορεί να συνεχίσει τις βουτιές του στην παραλία αλλά αυτό ενδέχεται και να παρατείνει την ερυθρότητα.

Εγκαύματα από τον ήλιο
Σε αυτό το σημείο θα σας υπενθυμίσουμε απλά να ανανεώνετε τακτικά το αντηλιακό στο παιδάκι σας και να φοράει απαραίτητα καπέλο και γυαλιά ηλίου. 
Επιπλέον αποφύγετε να βρίσκεστε έξω τις επικίνδυνες ώρες, δηλαδή μεταξύ 10:00 και 16:00, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ ισχυρές. 
askdrsears.com

«Χτίστε» μία γερή σχέση με το παιδί σας

Μικρά μυστικά για να το πετύχετε
Η σχέση του γονέα με το παιδί «χτίζεται» από πολύ νωρίς, με γερά θεμέλια, ώστε να είναι στέρεη και μετέπειτα.
Είναι μια σχέση, για την οποία καθημερινά πρέπει να προσπαθείτε, ώστε τα παιδιά σας να είναι ευτυχισμένα, να έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, σιγουριά για τον εαυτό τους και κυρίως, εμπιστοσύνη σε εσάς.
Ορίστε
κάποια μικρά μυστικά που μπορείτε να εφαρμόσετε στη σχέση με το παιδί σας, ακόμη και όταν αυτό μεγαλώσει.
  • 👪 «Λύνω τις διαφορές μου» σημαίνει «συζητάω/διαπραγματεύομαι».
  • 👪 Δε φτάνει μόνο να το αγαπάς· πρέπει και να το δείχνεις και κυρίως να του το λες.
  • 👪 Γέλασε, κλάψε, θύμωσε, απόλαυσε…. Μη διστάζεις να εξωτερικεύεις και να μοιράζεσαι όσα νιώθεις μαζί του
  • 👪 Επιβράβευσέ το κάθε μέρα. Για το πιο σημαντικό μέχρι το πιο ασήμαντο
  • 👪 Τόνισε του συνέχεια πόσο το θαυμάζεις.
  • 👪 Δείξε του ότι η αγάπη σου δε σταματά ποτέ. Ακόμα και όταν κάνει λάθη
  • 👪 Να το επαινείς όταν πετυχαίνει τους στόχους του. Αλλά και όταν δεν τους πετυχαίνει, να το επαινείς για την προσπάθεια
  • 👪 Μην του λες ψέματα· κλονίζεται η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό σου. Επιπλέον, του δίνεις το πάτημα να ξεκινήσει και εκείνο να σου λέει ψέματα.
  • 👪 Δεν χρειάζεται να έχεις πάντα την τελευταία λέξη.

Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ως γονείς τι πραγματικά χρειάζεται τελικά ένα παιδί για να είναι χαρούμενο και συναισθηματικά υγιές. Γνωρίζουμε πως πέρα από τις ανάγκες του για φαγητό, ένδυση, στέγαση, ιατρική και εκπαιδευτική φροντίδα, έχει συναισθηματικές ανάγκες για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή του, ανάγκες που συνδέονται με την παροχή άνευ όρων αγάπης από τους γονείς, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του, την παροχή επαρκούς χρόνου για παιχνίδι, καθώς και τη δημιουργία ενός συναισθηματικά ασφαλούς περιβάλλοντος.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και ασφάλεια, και να το βοηθήσουμε να γίνει ένα ευτυχισμένο παιδί, που θα εξελιχθεί μελλοντικά σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα;

Δώστε στο παιδί την αγάπη σας χωρίς όρους:

Η αγάπη, η ασφάλεια και η αποδοχή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της οικογενειακής ζωής. Τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν πως η αγάπη σας δεν εξαρτάται από αν θα πετύχουν υψηλούς βαθμούς. Πιθανά λάθη πρέπει να επιτρέπονται και να γίνονται αποδεκτά.

Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του μέσω του επαίνου:

Ενθαρρύνεται τα πρώτα βήματα του παιδιού, δίνοντάς του ένα ασφαλές χώρο πειραματισμού. Η ενεργός συμμετοχή σας και η προσοχή σας χτίζει την αυτοεκτίμηση του. Θυμίστε του ότι είναι σημαντικό να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, αλλά κυρίως να απολαμβάνει τη διαδικασία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Να είστε ειλικρινείς:

Μην κρύβετε τις αποτυχίες σας από τα παιδιά. Είναι πολύ ανακουφιστικό για τα παιδιά ότι εμείς οι ενήλικες δεν είμαστε τέλειοι, και επομένως δεν περιμένουμε ούτε από εκείνα να είναι τέλεια.

Αφήστε χρόνο για παιχνίδι:

Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να είναι δημιουργικά, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να χαλαρώσουν. Επίσης, είναι ο φυσικός τρόπος των παιδιών για να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, να μάθουν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Ελεγχόμενη χρήση της τηλεόρασης:

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως baby-sitter! Να είστε επιλεκτικοί στην επιλογή των κατάλληλων προγραμμάτων για το παιδί, τα οποία μπορεί να έχουν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Να παρέχετε ελευθερία μέσα σε όρια ασφάλειας:

Στα παιδιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εξερεύνησης του περιβάλλοντός τους και ανάπτυξης της αυτονομίας τους. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να μάθουν πως κάποιες συμπεριφορές είναι μη αποδεκτές και ότι είναι υπεύθυνα για τις συνέπειες των πράξεών τους. Γίνετε οι ίδιοι πρότυπα για τα παιδιά σας. Τα παιδιά δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε κάτι επειδή τους το λέτε, ενώ οι ίδιοι δεν το υιοθετείτε με τη συμπεριφορά σας.

Κάντε κριτική στην συμπεριφορά του παιδιού όχι στο ίδιο το παιδί, χωρίς τη χρήση απειλών:

Είναι πολύ σημαντικό να πείτε «αυτό που έκανες δεν ήταν καλό» αντί του «είσαι κακό παιδί επειδή έκανες…».

Μιλήστε του για το πώς νιώθετε:

Όλοι μας χάνουμε κάποιες φορές την ψυχραιμία μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να μιλήσετε για αυτό που συνέβη και για το γιατί νευριάσατε. Αν ήσασταν λάθος μη διστάσετε να ζητήσετε συγνώμη.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν έτοιμες «συνταγές» ευτυχίας ούτε για τα παιδιά ούτε φυσικά για εμάς τους ενηλίκους. Κάθε γονιός πρέπει να εμπιστεύεται τον εαυτό του στην ανατροφή του παιδιού του, να ζητά βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες αν κρίνει ότι το χρειάζεται, και να θυμάται κυρίως πως τα πράγματα που κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα δεν εξαργυρώνονται με χρήματα, αλλά βρίσκονται στην ασφάλεια της αγκαλιάς του γονιού, στην πραγματική πίστη του γονιού στις δυνατότητές του, και στην επιβράβευση, που δίνουν στο παιδί αόρατα φτερά να πετάξει μπροστά σε όλες τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του.
Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό. (Mathew Jacobson)