Σελίδες

Monday, 29 January 2018

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA ... της ψείρας

Αυτά είναι!! Αφού η ανθρωπότητα το ανακάλυψε και αυτό, 
μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι!!

Επιστήμονες από 28 ερευνητικούς φορείς των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ν.Κορέας, υπό τον συντονισμό του καθηγητή εντομολογίας Μπάρι Πίντετριχ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, παρουσίασαν το γονιδίωμα της ψείρας στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature». 
Η ανακάλυψη αυτή μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να απαλλαγούν τα παιδικά κεφαλάκια από τους ενοχλητικούς επισκέπτες, τις γνωστές ψείρες.  
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ψείρα έχει το μικρότερο DNA από κάθε άλλο έντομο. «Η οικολογία της ψείρας είναι πολύ, πολύ απλή. Ζει είτε στις τρίχες σας, είτε στα ρούχα σας και τρώει μόνο ένα πράγμα: αίμα. 
Έτσι, τα περισσότερα από τα γονίδιά της που σχετίζονται με τις αισθήσεις της ή με την ανταπόκρισή της στο περιβάλλον, είναι πολύ μειωμένα», δήλωσε ο Πίντετριχ, καθηγητής εντομολογίας.

to vima
babyspace.gr

Αντιμετωπίστε τους τραυματισμούς
και τις δυσάρεστες συνέπειές τους

Επιστημονική επιμέλεια του άρθρου: Νικόλαος Μπαλτογιάννης, Παιδοχειρουργός

Όντας γονείς, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολλά πράγματα, ειδικά όταν το παιδί σας είναι δραστήριο και σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σκοντάψει, θα πέσει ή θα γρατσουνιστεί. 
Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις ένα φιλί και μία αγκαλιά αποτελούν το ιδανικό «γιατρικό» εντούτοις όμως είναι σημαντικό να μπορέσετε να κατανοήσετε πότε η περίπτωση χρήζει ιατρικής περίθαλψης και πότε μπορείτε να φροντίσετε το παιδί μόνοι σας στο σπίτι.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς θα περιορίσετε μία πιθανή αιμορραγία και άλλα προβλήματα (π.χ. πώς ένα τραύμα να μην εξελιχθεί σε σημάδι).

Μικρά κοψίματα ή γρατζουνιές
Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, είναι να πιέσετε με μία καθαρή πετσέτα ή μία γάζα το τραύμα για πέντε με δέκα λεπτά χωρίς διακοπή. 
Όταν η αιμορραγία σταματήσει, τότε με μεγάλη προσοχή πλένετε το τραύμα με σαπούνι και νερό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την πιθανότητα μόλυνσης και απομακρύνετε τις μαύρες κηλίδες από σκόνη που έχει παγιδευτεί στο δέρμα. 
Στη συνέχεια τοποθετείτε μία μικρή ποσότητα αντιβακτηριακής αλοιφής, ώστε να διατηρήσετε την πληγή υγρή και στη συνέχεια την καλύπτετε με έναν επίδεσμο, έως ότου θεραπευτεί.

Ράμματα
Το τραύμα απαιτεί ράμματα όταν:
* Η πληγή είναι πολύ ανοιχτή και αιμορραγεί, παρόλο που την πιέζετε για περισσότερα από 5 λεπτά.
* Η πληγή είναι αρκετά βαθιά.
* Στην πληγή υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.
* Το αίμα πετάγεται με ορμή. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να έχει τραυματιστεί αρτηρία και πρέπει να γίνουν άμεσα ράμματα για να θρέψει σωστά και να σταματήσει η αιμορραγία.
* Το χτύπημα είναι στο πρόσωπο ή το λαιμό.

Ποιες διαθέσιμες επιλογές έχουμε σήμερα για να κλείσουμε ένα τραύμα;
Κόλλα δέρματος: 
Η χρήση της έχει εγκριθεί από το 1998 και αποτελεί ένα νέο, δημοφιλή, γρήγορο και ανώδυνο τρόπο φροντίδας τραυμάτων. Αποτελεί μία καλή επιλογή για πιο μικρά κοψίματα. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο με τα ράμματα. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πληγές που βρίσκονται στις αρθρώσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ξανά η πληγή.
Αυτοκόλλητες ταινίες συγκράτησης δέρματος: 
Είναι στενές συγκολλητικές λωρίδες οι οποίες τοποθετούνται με πίεση πάνω στο τραύμα, ώστε να το κρατήσουν κλειστό. Αποτελούν ιδανική λύση για επιφανειακά κοψίματα, τα οποία δε βρίσκονται πάνω σε αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου καλό με τα ράμματα παρόλα αυτά δεν είναι τόσο ισχυρές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετακίνησής τους από την αρχική θέση. 
Ράμματα: 
Αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο για να κλείσουμε μία πληγή και δεν υπάρχει κανένα ρίσκο μετακίνησής τους. Παρόλα αυτά η τοποθέτηση τους είναι επώδυνη. Τα απορροφήσιμα ράμματα δε χρειάζεται να αφαιρεθούν ενώ τα μη απορροφήσιμα πρέπει να αφαιρεθούν συνήθως 5 με 12 ημέρες μετά.
Συρραπτικά ράμματα δέρματος: 
Χρησιμοποιούνται συνήθως για τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η άμεση εφαρμογή και η εξοικονόμηση χρόνου, ενώ η επούλωση του τραύματος είναι ανάλογη με αυτή που θα γίνονταν με ράμματα.

Πότε πρέπει να γίνουν τα ράμματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 24 ωρών. Κάποια τραύματα πρέπει να κλείνονται νωρίτερα παρόλα αυτά είναι ασφαλές να περιμένετε τουλάχιστον 8 ώρες για να κλείσει το τραύμα. 
Σε περίπτωση που αποφασίσετε να περιμένετε, πρέπει να πλύνετε το τραύμα κάτω από τρεχούμενο νερό και να αφαιρέσετε πιθανές ακαθαρσίες. Μην αφήσετε την πληγή να ξεραθεί. Βρέξτε μία γάζα και τοποθετήστε την πάνω από την πληγή αλλάζοντας την κάθε δύο ώρες, ώστε να παραμείνει υγρή.

Τραύματα στο πρόσωπο
Τα κοψίματα στο πρόσωπο στην περίπτωση των παιδιών θεραπεύονται με αξιοσημείωτο τρόπο αφήνοντας πολύ μικρά σημάδια. Οι παιδιατρικοί πλαστικοί χειρουργοί σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουν διακεκομμένα ράμματα τα οποία είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για την ευαίσθητη περιοχή του προσώπου.

Πως μπορούμε να κρύψουμε τα σημάδια από τραύματα
Προστασία από τον ήλιο 
– Το κατεστραμμένο δέρμα είναι πολύ επιρρεπές στο να παραμορφωθεί μόνιμα από την έκθεση στον ήλιο μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά τον τραυματισμό. 
Είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεση του παιδιού σας στον ήλιο κατά τη διάρκεια της επούλωσης της πληγής. 
Προστατέψτε το δέρμα του με ένα καπέλο ή με όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα ή ένα ισχυρό αντηλιακό. Προσοχή μην τοποθετήσετε αντηλιακό στην πληγή τις πρώτες δύο εβδομάδες της επούλωσης.
Κάντε μασάζ στην πληγή 
– Τα σημάδια μπορούν να μαλακώσουν και να χαλαρώσουν πιο γρήγορα με το μασάζ. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας και κάνετε με μέτρια πίεση κυκλικό μασάζ γύρω από την πληγή.
Φύλλα σιλικόνης ή θεραπεία με Τζελ: 
Τα προϊόντα σιλικόνης μπορούν να βοηθήσουν στο να μαλακώσουν οι πληγές, να βελτιώσουν το χρώμα τους και να περιορίσουν την ουλή, εάν χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα.

Όταν το σημάδι μεγαλώνει θα πρέπει να μας ανησυχεί;
Σε μερικές περιπτώσεις, οτιδήποτε και αν κάνουμε, η ουλή μπορεί να μη βελτιώνεται όσο θα επιθυμούσαμε ή απαιτεί το χρόνο της. Μερικές φορές όμως η μη βελτίωση έχει να κάνει με πιθανά ιατρικά θέματα που μπορεί να έχουν ανακύψει όπως:
Υπερτροφική ουλή: 
Είναι κάποια σημάδια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της επούλωσης της πληγής σε ροζ, κόκκινη ή μωβ απόχρωση. Συνήθως είναι παχιά και ανυψωμένα αλλά δεν επεκτείνονται πέρα από τον αρχικό τραυματισμό.
Χηλοειδή: 
Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται ως μία τομή που είναι πεπαχυσμένη και ερεθισμένη. Εμφανίζονται πάνω στην επιφάνεια του δέρματος και μοιάζουν τραχιά και ακανόνιστα και παίρνουν μια ροζ, κόκκινη ή μωβ απόχρωση. Κάποια τέτοια σημάδια μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα από την αρχική πληγή και να ξεπεράσουν το σημείο του τραύματος.

Σε οποιαδήποτε από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ή με κάποιο παιδιατρικό πλαστικό χειρουργό για να μάθετε αν η περίσταση χρήζει κάποιας μορφής θεραπείας.