Σελίδες

Tuesday, 6 March 2018

Ανακάλυψα ότι μου άρεσε να πίνω στην παιδική μου ηλικία…

Κουλτούρα αλκοολισμού στα Χανιά «μεθάει» όλο και μικρότερα παιδιά

Η ακόρεστη δίψα κυριάρχησε στη ζωή μου… 
Έχασα την οικογένεια, τους φίλους, τη δουλειά μου και –κυρίως- τον αυτοσεβασμό μου. 
18 χρόνια τώρα, είμαι «καθαρός», δηλώνει στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Γιώργος, μέλος των Ανώνυμων Αλκοολικών στην Αθήνα.

Η αφήγηση λιτή…

«Πίνω από πολύ μικρός. Έχω γεννηθεί σε ένα αλκοολικό περιβάλλον. Ο πατέρας μου έπινε. Είχα πει ότι εγώ ποτέ δεν θα γίνω σα τον πατέρα μου, αλλά ήπια πάρα πολύ νωρίς… και με τον τρόπο που πίνει ένας αλκοολικός.
Κι έτσι μπήκα στον εθισμό. Μέσα στις ομάδες αλκοολικών ανωνύμων κατάλαβα, αφού γνώρισα το πρόβλημα μου, ότι τελικά στον αλκοολισμό δεν υπάρχουν αιτίες. Πρόκειται για ασθένεια. Μία ασθένεια τρισυπόστατη. Ασθενεί ο νους, το σώμα και το συναίσθημα. Ασθένεια, άλλωστε είχαν χαρακτηρίσει τον αλκοολισμό και οι αλκοολικοί ανώνυμοι πριν από περίπου 100 χρόνια».

Η κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε Έλληνας πίνει κατά μέσο όρο 10,3 λίτρα αλκοόλ, νούμερο που αντιστοιχεί σε 14 μπουκάλια κρασί. Ο αριθμός αυτός κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη ζώνη σε βαρύτητα κατανάλωσης οινοπνεύματος, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι οι νέοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Στην ετήσια έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2012, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι τη χρονιά αυτή καταγράφηκαν 3,3 εκατομμύρια θάνατοι που συνδέονται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Τακτική χρήση αλκοόλ κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας. Ένα περίπου 40% κάνει χρήση αλκοόλ πολύ τακτικά, απόλυτη εξάρτηση έχει περίπου ένα 10%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό απέχει πλήρως. Όμως, η προβληματική χρήση δεν είναι υποχρεωτικά η εξάρτηση, αλλά η χρήση που δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο». 
Η εξάρτηση από τον αλκοολισμό είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα ψυχική διαταραχή.

Η εύκολη πρόσβαση στις αλκοολούχες ουσίες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ ο αλκοολισμός είναι μια εξάρτηση που παραμορφώνει την προσωπικότητα του χρήστη, ενώ προκαλεί ανεπίστρεπτες συχνά βλάβες στο ανθώπινο σώμα, δηλώνουν οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί, οι οποίοι την περασμένη Κυριακή πραγματοποίσηαν στην Αθήνα ανοικτή ημερίδα.
H Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, το οποίο αποτελεί την ουσία που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, μετά το τσιγάρο.
Οι αλκοολικοί Ανώνυμοι ιδρύθηκαν το 1935 από δύο αλκοολικούς οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μοιραζόμενοι μεταξύ τους την εμπειρία, τη δύναμη και την ελπίδα μπόρεσαν να μείνουν καθαροί.
Αυτή την εμπειρία την μετέφεραν και σε άλλους που έπασχαν από αλκοολισμό με αποτέλεσμα, σιγά σιγά να αναπτύσσονται οι πρώτες ομάδες ΑΑ, αρχικά στην Αμερική και σύντομα να αρχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες χώρες. 
To 2001, υπολογίστηκε ότι υπήρχαν ανά τον κόσμο 100.800 ομάδες, στις οποίες ανάρρωναν περισσότεροι από 2.000.000 αλκοολικοί. Οι αριθμοί αυτοί σήμερα φαίνεται να έχουν αυξηθεί διότι καταφεύγουν στους ΑΑ πολλοί άνθρωποι ζητώντας βοήθεια.

Οι μάδες ξεκίνησαν το ’81 στην Αθήνα, οι οποίες με το χρόνο επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 18 Ελληνόφωνες ομάδες και 3 Αγγλόφωνες, με αρκετούς μοναχικούς αλκοολικούς (loners) σε ανάρρωση, διάσπαρτους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Οι ΑΑ δέχονται στις ομάδες τους οποιονδήποτε επιθυμεί να σταματήσει να πίνει, χωρίς καμμία οικονομική συνδρομή, χωρίς καμμιά διάκριση ως προς τη φυλή, την οικονομική ή κοινωνική τάξη, το σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα.
Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού και η μεταφορά του μηνύματος σε όποιον πάσχει. 
Όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στη μεταξύ τους αλληλοβοήθεια, δίχως να κατευθύνονται από κάποιον επαγγελματία.
Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται καθημερινά όλες τις ημέρες του χρόνου και η ανάρρωσή τους συνεχίζεται να βασίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας της δύναμης και της ελπίδας όπως την εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της. 
Το θεραπευτικό μοντέλο είναι το Πρόγραμμα των δώδεκα βημάτων απεξάρτησης, που συνιστούν το απόσταγμα της εμπειρίας χρόνων, των πρώτων αλκοολικών που ανάρρωναν βλέποντας καλά και θαυμαστά αποτελέσματα στις ζωές τους.

Τα δώδεκα βήματα αποτελούν 12 στάδια διεργασίας του εαυτού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ασθένειας του αλκοολισμού, με κύριο σκοπό μια χαρούμενη και ικανοποιημένη ζωή η οποία και απομακρύνει την επιθυμία για ποτό.

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των ομάδων των Αλκοολικών Ανωνύμων (Δώδεκα Παραδόσεις) αποτελείται από προτάσεις – αρχές. Αυτές οι αρχές στοχεύουν στην καλύτερη και ισότιμη λειτουργεία των ομάδων. Βασίζονται και αυτές, στη γνώση που αποκτήθηκε, διαχρονικά, μέσα από την εμπειρία όλων των ομάδων του κόσμου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλετρονική Επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

fanaripress
Το Χαμομηλάκι

«Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» - Live Without Bullying

Live without bullying: Το πρώτο site για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού

Το Νοσοκομείο Παίδων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΜΚΟ Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, συμπράττουν και βοηθούν ουσιαστικά τα παιδιά που φοβούνται.

Live Without Bullying, «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό», έτσι ονομάζεται το πρώτο διαδικτυακό πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Live without bullying» αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ στα πλαίσια αναζήτησης σύγχρονων τρόπων άμεσης υποστήριξης παιδιών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εκφοβισμού.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, παιδιά και ενήλικες έχουν πρόσβαση σε διακριτές υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, που παρέχονται ανώνυμα και δωρεάν. Παράλληλα, στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση, τη βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού και την αποτελεσματικότερη διαχείρισή του.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας διαδικτυακής κοινότητας, στην οποία όλα τα μέλη θα μπορούν με σεβασμό και κατανόηση να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις απόψεις τους γύρω από τον εκφοβισμό και να προσφέρουν απλόχερα την υποστήριξή τους.

Πού απευθύνεται
Παιδιά 10 έως 18 ετών που έχουν υποστεί ή απειλούνται με σχολικό ή διαδικτυακό εκφοβισμό (Θύματα, παρατηρητές, θύτες)
Παιδιά και νέοι που επιθυμούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού
Γονείς, των οποίων οι οικογένειες επηρεάζονται από το φαινόμενο του εκφοβισμού
Εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν σχετικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στους χώρους εργασίας τους.
Νέους, φοιτητές και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολογία, ανθρωπιστικές επιστήμες, κ.ά.) που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Πώς λειτουργεί
Στο Live Without Bullying μπορείτε να λάβετε άμεσα, ανώνυμα και δωρεάν τη βοήθεια ενός ειδικού για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε!