Σελίδες

Friday, 22 June 2018

“SOSίβιο”, από το Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων - Μάθημα ζωής από τους μαθητές της Α' Τάξης

Ένα μικρό αγόρι παίζει στο δωμάτιό του, όταν ξαφνικά όλα γύρω του καταστρέφονται. 
Οικογένειες προσφύγων βρίσκονται στη θάλασσα με άγνωστο προορισμό. 
Μαθητές ξεκινούν μια νέα ζωή, με πρόσωπα που δεν γνωρίζουν και προσπαθούν να γίνουν ένα με το νέο περιβάλλον.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων έχουν δημιουργήσει μία ταινία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου. 
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τονίζουν πως «η 20ή Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με σκοπό να τιμηθούν αυτοί που ξεριζώνονται με τη βία από τα σπίτια τους.
Το “SOSίβιο”, η ταινία των 8.52 λεπτών που έφτιαξαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων, ενός μικρού χωριού στη Κρήτη, είναι μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκεται όπου υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι πολλά είναι στο χέρι μας αρκεί να το πιστέψουμε.
Τι γίνεται όταν ένα προσφυγόπουλο έρχεται στο ελληνικό σχολείο για να φοιτήσει; 
Μήπως όλα είναι ένα κακό όνειρο ή η ζοφερή πραγματικότητα;
Μάθημα ζωής, ανθρωπιάς και ελπίδας, το “SOSίβιο” είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους κατατρεγμένους, μια πολύ δυνατή φωνή κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού αλλά και ένα πολύ σημαντικό “παρών” στην προσπάθεια για καλύτερα σχολεία και πραγματική παιδεία, κάτι που χρειαζόμαστε όλοι: τα παιδιά μας, εμείς και η χώρα.
Το μικρό σχολείο στους Κουνάβους φαίνεται αρκετά δραστήριο σε ευαίσθητα ζητήματα. Πριν από το “SOSίβιο” υπήρξε το πολύ σημαντικό βίντεο κατά του σχολικού εκφοβισμού με τίτλο «Το Πρώτο Τρένο», με τεράστια απήχηση στο διαδίκτυο. 

Δείτε το “SOSίβιο” και μιλήστε για αυτό.
Το αξίζουν όλα τα παιδιά που έβαλαν σε αυτήν κάτι από την ψυχούλα τους: 
Η Ντιάνα, ο Μάνος, η Ελένη, η Εύα, η Μαρία, ο Άγγελος, ο Κωνσταντίνος, ο Εφραίμ, η Εύη, ο Γιώργος, η Ιωάννα, η Έλενα, η Αφροδίτη, η Αγάπη, ο Χρήστος, η Θάλεια, η Μαρίζα, ο Δημήτρης Π., η Βάσω, ο Δημήτρης Κ., ο Κυριάκος, ο Μπεσάρ, ο Λευτέρης, ο Χαράλαμπος, ο Αρλάν 
και,  βέβαια, οι δάσκαλοί τους, ο Νίκος Γαλάνης και ο Νίκος Κωνσταντάκης.»
Το τρέιλερ της ταινίας “SOSίβιο” του Δ.Σ. Κουνάβων με θέμα τους πρόσφυγες:
Για ολόκληρη την ταινία “SOSίβιο” του Δ.Σ. Κουνάβων με θέμα τους πρόσφυγες:
Από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

USA: What Kind of Country Are We?

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό πρωτοσέλιδο του TIME

Σε κόκκινο φόντο το κοριτσάκι που κλαίει στα σύνορα των ΗΠΑ γιατί χωρίζεται από τους γονείς του και απέναντι του ο Τραμπ.
Τίτλος: «Welcome to America» (Καλωσόρισες στην Αμερική). 
«Τι χώρα είμαστε», αναρωτιέται το TIME, και μοιράζεται με τον κόσμο ένα ακόμη εμβληματικό εξώφυλλο. Το κοριτσάκι που κλαίει γίνεται σύμβολο της διαμαρτυρίας της πολιτικής μηδενικής ανοχής Τραμπ στο μεταναστευτικό. Της πολιτικής που ορίζει -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- ότι «όταν συλλαμβάνονται οι γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι… να χωρίζονται τα παιδιά» από τους γονείς.

Μπορεί μετά την κατακραυγή, χθες να πέρασε διάταγμα που σταματά την πρακτική του χωρισμού των γονέων από τα παιδιά τους, ωστόσο η φωτογραφία αυτού του μικρού παιδιού θα μας στοιχειώνει για χρόνια, όπως ίσως εκείνη του Αϊλάν, που ξεψύχησε μαζί με τον 5χρονο αδελφό του και την 35χρονη μητέρα τους στην ύστατη προσπάθεια να ξεφύγουν από τις βόμβες της εμπόλεμης Συρίας.
Ο John Moore, ο βραβευμένος με Pulitzer φωτογράφος του Getty Images, φωτογραφίζει επί χρόνια μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Την εβδομάδα που πέρασε, μια από τις φωτογραφίες τους έγινε το πιο ισχυρό σύμβολο στη συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ...

«Ήταν δύσκολο για μένα. Μόλις τελείωσε, τους έβαλαν σε ένα βαν. Χρειάστηκε να σταματήσω και να πάρω βαθιές αναπνοές», είπε ο Moore στο ΤΙΜΕ, περιγράφοντας τη σκηνή όπου ένα κοριτσάκι δύο ετών κλαίει στην εικόνα της σύλληψης της μητέρας της, στο Τέξας. «Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να την πάρω αγκαλιά. Αλλά δεν μπορούσα».   

Όπως εξηγεί το TIME, η δύναμη της φωτογραφίας ήταν εκείνη που τους έκανε να την επιλέξουν για το πρωτοσέλιδό τους. 

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι