Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Στις 20 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης. 
Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η καταναγκαστική εργασία και το εμπόριο ανθρώπων, που πλήττει εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά σ΄ολόκληρο τον κόσμο.
Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί μία θεμελιώδη αρχή για την ειρηνική και επιτυχημένη συνύπαρξη εντός και μεταξύ των εθνών.
Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης προωθούνται όταν προάγεται η ισότητα των φύλων ή τα δικαιώματα των ιθαγενών και των μεταναστών.
Η κοινωνική δικαιοσύνη αναπτύσσεται όταν απομακρύνουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν ως αίτιο το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό ή την αναπηρία.
Για τα Ηνωμένα Έθνη, η επιδίωξη της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους βρίσκεται στον “πυρήνα” της παγκόσμιας αποστολής για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η υιοθέτηση εκ μέρους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας της Διακήρυξης αναφορικά με την Κοινωνική Δικαιοσύνη για μία Δίκαιη Παγκοσμιοποίηση αποτελεί απλώς ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα της δέσμευσης του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών προς την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Διακήρυξη εστιάζει στη διασφάλιση δίκαιων αποτελεσμάτων για όλους μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, του κοινωνικού διαλόγου, των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία.
88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
armyvoice.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου